Osakesijoittaminen: Näin aloitat sijoitusurasi!

osakesijoittaminen
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Osakesijoittaminen tarkoittaa omistusosuuksien hankkimista osakeyhtiöistä. Osakesijoittaminen on hyvä aloittaa tekemällä sijoitussunnitelma. Välittäjän valinta on yksi ensimmäisistä päätöksistä osakesijoittamisen alkumetreillä. Ennen osakkeiden ostoa on tärkeää ymmärtää erilaisten tilien erot.

Osakkeen ostaminen on helppoa mobiilaitteella sekä nettiselaimella. Osakkeisiin voi sijoittaa monilla eri strategioilla. Kuluilla on iso merkitys osakesijoittajan tuottoihin pitkässä juoksussa.

Kerron lopuksi omia kokemuksiani osakesijoittamisesta yli 10 vuoden ajalta.

Mitä osakesijoittaminen tarkoittaa?

Osakesijoittaminen tarkoittaa omistusosuuksien hankkimista osakeyhtiöistä. Suurin osa osakesijoittajista hankkii osakkeita pörssilistatuista eli julkisesti noteeratuista yhtiöistä. Osakkeita voi ostaa myös listaamattomista (yksityisistä) yhtiöistä. Osakesijoittaminen on suosituin sijoittamisen muoto yhdessä asuntosijoittamisen kanssa.

Osakesijoittajan tavoitteena on löytää yhtiöitä, joiden osakekurssi nousee pitkässä juoksussa. Osakkeen arvo nousee, jos yhtiö pystyy tekemään kannattavaa liiketoimintaa suhteessa sijoittajien odotuksiin. Joissain tapauksissa myös tappiota tekevän yhtiön osakekurssi voi nousta, jos sen potentiaali on sijoittajen mielestä hyvä.

Toinen tapa saada tuottoa osakesijoittamisella ovat osingot. Voittoa tekevät yhtiöt jakavat usein tietyn osuuden tilikauden tuloksesta osinkoina. Osinkotuottoprosentti on tyypillisesti 3-5 prosentin luokkaa.

Osakesijoittaminen on yleistynyt valtavasti 2000-luvulla. Internet-vallankumous on tehnyt osakkeiden ostamisesta ja myymisestä helppoa. Osakesijoittamisen kuva on myös muuttunut 2000-luvulla. Osakesijoittamista ei pidetty aiemmin ”tavallisen kansan” harrastuksena. Nykyisin Suomessa on jo yli miljoona osakesijoittajaa.

Kenelle osakesijoittaminen sopii? Aivan kaikille! Osakkeisiin sijoittavat yhtä lailla opiskelijat kuin eläkeläisetkin. Osakesijoittaminen on fiksu tapa vaurastua, eikä se ole todellakaan vaikeaa. Jokainen älypuhelimen käyttäjä osaa ostaa myös osakkeita.

Pääset myös liikkelle jo parin kymmenen euron alkupanoksella. Osakesijoittamisen aloittamiseen ei siis vaadita isoa pääomaa. Tee päätös vaurastumisesta jo tänään!

Miten paljon osakesijoittamisella voi tienata?

Osakesijoittaja voi odottaa pitkässä juoksussa 8-9 prosentin vuosituottoa. Tämä on ollut historiallinen tuotto maailman suurimmissa pörsseissä. Yksittäisen vuoden tuotto voi olla parhimmillaan kymmeniä prosentteja plussaa tai miinusta.

Tuotosta täytyy vähentää myös sijoittamisen kulut sekä inflaatio-odotus, joka on tyypillisesti kahden prosentin luokkaa. Kuluilla on iso merkitys osakesijoittajan saamaan pitkän aikavälin tuottoon.

Miten osakesijoittaminen aloitetaan?

Osakesijoittaminen on hyvä aloittaa tekemällä sijoitussunnitelma. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että määrittelet oman sijoitusstrategiasi, tavoitteesi, riskitasosi ja kiinnostuksen kohteesi. Osakesijoittamista voi tehdä monin eri tavoin, eikä yksi strategia sovi kaikille.

sijoittaminen

Aloittelijan on hyvä käydä läpi ainakin seuraavat asiat:

 • Tavoite: Suurin osa osakesijoittajista tavoittelee vaurastumista pitkän ajan kuluessa ja haluaa turvaa mm. eläkepäiviin. Tämä on hyvä lähtökohta aloittelevalle sijoittajalle.
 • Riskitaso: Riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä. Oletko valmis sietämään korkeampaa volatiliteettia saadaksesi parempia tuottoja vai haluatko hieman alhaisempaa & tasaisempaa tuottoa?
 • Budjetti ja ajoitus: Millaisia varoja voit allokoida osakkeisiin? Aiotko sijoittaa könttäsumman vai esimerkiksi pari sataa euroa joka kuukausi? Jos aiot sijoittaa könttäsumman, voi olla fiksua hajauttaa se ajallisesti pieniin sijoituksiin esim. 1-2 vuoden ajalle.
 • DIY vai rahastot: Oletko DIY (Do It Yourself) -tyyppi, joka haluaa oppia markkinoista ja yhtiöistä, vai haluatko helpon ratkaisun? Voit päästä hyvään lopputulokseen kummallakin strategialla.
 • Oma osaaminen: Onko sinulla osaamista ja tietotaitoa joltain sektorilta? Tunnetko tietyn toimialan yhtiöt todella hyvin? Jos kyllä, voit todennäköisesti hyödyntää tätä informaatiota myös osakemarkkinoilla.

Tärkein vinkki on kuitenkin tämä:

Paras aika aloittaa osakesijoittaminen oli eilen. Toiseksi paras on tänään.

Osakesijoittamisen voi aloittaa kuka tahansa täysi-ikäinen milloin tahansa. Pääset sijoittamaan nykyisin jo parin kymmenen euron alkupanoksilla. Ei siis kannata pohtia ja jahkailla liikaa, sillä kokemus opettaa parhaiten. Aloita rohkeasti sijoittamaan pienillä panoksilla niin opit parhaiten! Sijoittamisen konkarit neuvovat myös mielellään aloittelijoita alkuun netin keskustelupalstoilla.

Huom. Olen kerännyt erilliseen artikkeliin kymmeniä aloittelijoiden kysymyksiä osakesijoittamisesta. Tsekkaa myös se läpi, niin saat lisää infoa monia askarruttavista kysymyksistä. En voi käsitellä niitä kaikkia tässä oppaassa, tai artikkelin pituus kasvaisi liikaa.

Käyn seuraavaksi läpi käytännön askeleet osakesijoittamisen aloittamiseksi!

Valitse sopiva välittäjä

Välittäjän valinta on yksi ensimmäisistä päätöksistä osakesijoittamisen alkumetreillä. Suomalaiselle on tarjolla paljon erilaisia vaihtoja sekä kotimaasta että ulkomailta. Käyn seuraavaksi läpi kolme yleistä välittäjää, joita suomalaiset osakesijoittajat suosivat.

Oma pankki

Helpoin tapa aloittaa osakesijoittaminen on tehdä se oman verkkopankin kautta. Kaikki suomalaiset pankit tarjoavat osakkeiden ja rahastojen kaupankäyntiä asiakkailleen. Alla on kuva Nordean sivuilta.

nordea etusivu

Pankkien kulut ja tarjonta vaihtelevat. Tämän lisäksi jokaisella pankilla on yleensä omat kanta-asiakasohjelmansa sekä muita erikoispalveluita, kuten esimerkiksi kuluton kuukausisäästäminen.

Ota selvää oman pankkisi palveluista ja kuluista. Selvitä myös millaisiin osakkeisiin voit sijoittaa, ja mitä eri tilityyppejä pankkisi tarjoaa. Vertaa sitten oman verkkopankkisi mahdollisuuksia ulkopuolisiin välittäjiin, joita käyn läpi seuraavaksi.

Nordnet

Nordnet on pohjoismaiden suosituin sijoitusalusta, jolla on myös Suomessa yli puoli miljoonaa asiakasta. Alla on kuva Nordnetin etusivulta.

nordnet etusivu

Nordnet on ns. täyden palvelun talo, eli löydät alustalta osakkeet, rahastot, hyödykkeet ja paljon muuta. Nordnet tarjoaa myös osakesäästötilin ja sijoitusvakuutuksen hyvillä ehdoilla. Ei mikään ihme, että palvelu on noussut todella suosituksi suomalaisten keskuudessa.

Itse suosittelen avaamaan tilin Nordnetiin ainakin kokeilumielessä. Se ei maksa mitään, eikä sinulta peritä kuukausi- tai vuosimaksuja. Kokeile miltä Nordnetin palvelut vaikuttavat verrattuna omaan pankkiisi.

Voit hyvin myös tehdä sijoituksia sekä omassa verkkopankissasi että muissa sijoituspalveluissa ja katsoa ajan kanssa mikä sopii sinun tarpeisiisi parhaiten.

eToro

eToro on yksi maailman suosituimmista sijoituspalveluista. Sillä on globaalisti kymmeniä miljoonia asiakkaita, ja eToro on saanut myös Suomessa vankan kannattajapohjan. Alla on kuva eToron etusivulta.

etoro etusivu

Miksi haluaisit sijoittaa osakkeisiin oman pankkisi tai Nordnetin sijasta eTorossa? Esimerkiksi siksi, että eToro tarjoaa ominaisuuksia, joita ei kotimaisista palveluista löydy. Sosiaalinen treidaus on yksi esimerkki todella suositusta toiminnosta eTorossa. Löydät Asialinjasta kattavan aloittelijan oppaan eTorosta, jossa palvelun ominaisuuksia on esitelty tarkemmin.

Aloittelijan on hyvä huomioida ulkomaisissa palveluissa kaksi asiaa:

 1. Verotus: Ulkomaiset sijoitusalustat eivät lähetä tietojasi verottajalle automaattisesti
 2. CFD: Osakkeiden ostaminen voi olla usein toteutettu CFD-kaupankäyntinä, jonka verokohtelu on Suomessa hyvin haitallista yksityishenkilölle
 3. Suomen kieli: Tarjolla ei todennäköisesti ole suomenkielistä asiakaspalvelua

Jos olet ostamassa ensimmäistä osakettasi, suosittelen aloittamaan kotimaisissa palveluissa. Kun saat hieman kokemusta ja ymmärrät tarkemmin omia tarpeitasi sijoittajana, voit alkaa kokeilla myös ulkomaisia palveluita.

Valitse oikea tili osakesijoittamiseen

Ennen osakkeiden ostoa on tärkeää ymmärtää erilaisten tilien erot. Kymmenen vuotta sitten tätä kysymystä ei tarvinnut pohtia, koska tavalliselle piensijoittajalle oli tarjolla vain yksi järkevä vaihtoehto (arvo-osuustili). Tilanne on kuitenkin muuttunut.

Käydään seuraavaksi läpi kolme erilaista tiliä, joiden kautta voit sijoittaa osakkeisiin.

Arvo-osuustili

Arvo-osuustili (AOT) on oletusvalinta. Voit ajatella sen olevan kuin pankkitilisi osakkeita, rahastoja ja kaikkia muita sijoituskohteita varten. Kun aloitat osakesijoittamisen oman verkkopankkisi tai Nordnetin kautta, sinulle luodaan automaattisesti yksilöity arvo-osuustili.

Suurin osa osakesijoittajista ostaa osakkeet arvo-osuustilille vielä tänäkin päivänä. On kuitenkin tilanteita, joissa sinun kannattaa harkita myös muiden tilien käyttöä. Ne antavat tiettyjä etuja arvo-osuustiliin verrattuna. Ota siis selvää tässä artikkelissa mainituista tilityypeistä ennen osakkeiden ostoa.

strategia

Voit aloittaa sijoittamisen tavallisen arvo-osuustilin kautta ja tutustua pikkuhiljaa vaihtoehtoihin. Sinun ei siis tarvitse tehdä koko elämääsi koskevaa päätöstä saman tien. On hyvä kuitenkin muistaa: jos haluat siirtää osakkeet arvo-osuustililtä muille tilityypeille, se ei onnistu. Sinun täytyy myydä ne ensin euroiksi.

Osakesäästötili

Osakesäätötili (OST) on ollut tarjolla suomalaisille vuodesta 2020 lähtien. Sen talletusraja oli aluksi 50.000 euroa, mutta raja nostettiin vuoden 2024 alusta 100.000 euroon.

Osakesäästötilin merkittävä etu on veroporkkana: voit myydä osakkeita tilin sisällä vapaasti ilman veroseuraamuksia. Voit myös sijoittaa mahdolliset osingot suoraan yhtiöihin ilman verojen maksua välissä, joten pääset hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä maksimaalisesti.

Tällä tilillä on myös omat rajoitteensa. Kannattaa tutustua Asialinjan kattavaan OST-oppaaseen ja pohtia, olisiko tämä tili juuri sinulle paras vaihtoehto. Jokainen pankki tarjoaa nykyisin osakesäästötiliä, mutta kuluissa ja ehdoissa on eroja. Myös Nordnetin osakesäästötili on erittäin suosittu.

Sijoitusvakuutus

Sijoitusvakuutus eli vakuutuskuori on noussut vasta vuonna 2023 järkeväksi vaihtoehdoksi. Tämä johtuu siitä, että Nordnet toi markkinoille vihdoin vakuutuskuoren hyvillä ehdoilla.

Sijoitusvakuutuksessa on OST:n ja AOT:n parhaat puolet! Vakuutuskuoreen voi ostaa muitakin sijoituskohteita kuin osakkeita, minkä lisäksi osakesäästötilin veroetu on myös tarjolla. Sijoitusvakuutus toimii myös henkivakuutuksena, jonka edunsaajan voi vapaasti määritellä.

Sijoitusvakuutuksen heikkoutena ovat mm. hallinnointikulut Tutustu aiheeseen tarkemmin lukemalla aloittelijan opas sijoitusvakuutuksesta.,

Osakkeen ostaminen

Osakkeen ostaminen on helppoa mobiilaitteella sekä nettiselaimella. Käyttöliittymä vaihtelee hieman käytetyn palvelun mukaan, mutta perusperiaatteet ovat samat. Osakkeen ostaminen tapahtuu käytännössä seuraavasti.

 1. Valitse osakevälittäjä
 2. Tunnistautu ja tee eurotalletus tilillesi
 3. Etsi haluamasi osake
 4. Klikkaa ostonappia
 5. Tee toimeksianto

Siinä kaikki! Osake näkyy tämän jälkeen tililläsi välittömästi. Alla on esimerkkikuva Nordnetin sovelluksesta.

osakkeen ostaminen nordnet

Yleensä kaikissa sovelluksissa on mahdollista tehdä kauppa markkinatoimeksiantona. Siinä tapauksessa ostat osakkeen sen hetkisellä markkinahinnalla. Voit vaihtoehtoisesti asettaa tietyn rajakurssin, jolla kauppa toteutuu. Toimeksianto jää silloin auki odottamaan kurssiliikettä.

Ostosivulla on myös usein kurssigrafikkaa sekä linkkejä yhtiön tilinpäätöstiedotteisiin ja uutisiin.

Myynti tehdään täysin vastaavalla tavalla kuin ostokin. Jos sinulla on ongelmia kaupankäynnissä, löydät jokaisesta välityspalvelusta selkeät ohjeet oston ja myynnin suorittamiseksi.

Erilaisia sijoitusstrategioita osakkeisiin

Osakkeisiin voi sijoittaa monilla eri strategioilla. Kaikissa strategioissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Tietyt strategiat toimivat paremmin tietyissä markkinatilanteissa. Esimerkiksi kasvuyhtiöihin sijoittaminen ei palkitse laskumarkkinan aikana, mutta nousumarkkinassa ne voivat olla erinomaisia sijoituksia.

Löydät oman strategiasi vuosien kuluessa, kun sinulle kertyy kokemusta osakesijoittamisesta. Voit lähteä aluksi liikkeelle passiivisella strategialla ja alkaa laajentaa sitä vasta ajan kuluessa. Seuraavssa on esiteltynä viisi suosittua strategiaa osakesijoittamiseen.

Passiivinen strategia ETF:llä

Passiivinen strategia tarkoittaa sijoittamisesta osakkeisiin laajan indeksin kautta. Passiivinen sijoittaja haluaa olla mukana osakemarkkinassa ja saada itselleen sen keskimääräisen tuoton. Hän ei halua poimia yksittäisiä osakkeita tai toimialoja. Tämä strategia vaatii vähiten aikaa.

Hyvä tapa toteuttaa passiivista strategiaa on ostaa ETF-rahastoa, joka sijoittaa Yhdysvaltain S&P 500 -indeksiin. Yhdysvaltain osakemarkkina ohjaa käytännössä muita osakemarkkinoita, ja S&P 500 sisältää sen 500 suurinta yritystä. Tämä on helppo ja riskitön tapa aloittaa osakesijoittaminen.

Lue lisää rahastosijoittamisen hyödyistä tästä artikkelista.

Osinkosijoittaminen

Osinkosijoittaminen tarkoittaa sijoittamista runsaasti osinkoa maksaviin yhtiöihin. Tässä strategiassa painopiste on passiivisessa tulossa eli osingoissa, ei niinkään osakekurssin arvonnousussa.

Tällä strategialla sijoitat laadukkaisiin yhtiöihin, jotka tekevät voittoa vuodesta toiseen. Strategia on vastakohta kasvusijoittamiselle. Sen hyvänä puolena on suhteellisen matala riski ja osinkojen tuoma passiivinen tulo, mutta haittapuolena maltillinen tuotto-odotus.

Lue lisää tästä artikkelista: Näin osinkosijoittaminen toimii.

Kotimaisiin yhtiöihin sijoittaminen

Suurin osa suomalaisista piensijoittajasta harrastaa tätä strategiaa. On helppoa sijoittaa Helsingin pörssin yhtiöihin, joiden toiminta on tuttua omasta arjesta. Voit myös itse käyttää kyseisten yritysten palveluita ja arvioida niiden tuotteita käytännössä.

Helsingin pörssi on ollut myös historiallisesti yksi maailman parhaiten tuottavista pörsseistä! Tilanne on kuitenkin muuttunut 2020-luvulla. Helsingin pörssin tuotot ovat olleet todella heikkoja, ja moni yhtiö on kärsinyt Venäjän hyökkäyssodasta.

Kuva: Finnair on ollut heikosta menestyksestään huolimatta yksi suomalaisten osakesijoittajien kestosuosikeista.

finnair
Gyrostat (Wikimedia, CC-BY-SA 4.0), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Suomalaisissa yhtiöissä on myös erinomaisia sijoituskohteita. Aloittelijan kannattaa kuitenkin varoa, ettei tee liian suuria johtopäätöksiä vain oman mutun perusteella. Älä kuvittele tietäväsi kotimaisten yhtiöiden potentiaalia vaan tutki firman luvut tarkasti! Tämä on suurin virhe suomalaisyhtiöihin sijoittaessa.

Kasvuyhtiöihin sijoittaminen

Kasvuyhtiöihin sijoittaminen sopii hyvin riskeistä pitävälle henkilölle. Ideana on sijoittaa korkean potentiaalin yhtiöihin, joilla on kova tuottopotentiaali tulevaisuudessa. Esimerkiksi lääkefirmat ovat tyypillisiä kasvuyhtiöitä.

Paras esimerkki juuri nyt on Nvidia, joka on kasvanut räjähdysmäisesti AI-buumin myötä. Kasvuyhtiöiden arvostuskertoimet ovat usein liian korkeita arvosijoittajille, eli niihin on ladattu todella korkeat odotukset tulevasta kasvusta.

Yhtiöt kuten Tesla ja Nvidia ovat tarjonneet 2010 ja 2020-luvulla huikeita tuottoja rohkeille sijoittajille. Pidä kuitenkin mielessä, että moni kasvuyhtiö myös romahtaa nollaan eikä saavuta koskaan tavoitteitaan.

Arvosijoittaminen

Arvosijoittamisessa pyritään löytämään nimensä mukaisesti aliarvostettuja osakkeita. Arvosijoittamisen ovat tehneet tunnetuksi sijoitusgurut Benjamin Graham ja Warren Buffett. Tämä strategia johtaa usein valtavirrasta poikkeaviin sijoituskohteisiin.

Lue lisää aiheesta: Warren Buffettiin sijoitusstrategia.

Arvosijoittaja löytää usein yhtiöitä, jotka eivät ole otsikoissa eivätkä trendikkäimmillä toimialoilla. Usein aliarvostetut yhtiöt ovat ikään kuin unohdettuja suuren yleisön silmissä. Arvosijoittajaa kiinnostavat matalan P/E -luvun ja korkean osinkotuottoprosentin omaavat yhtiöt.

Tämä strategia ei ole suositeltavaa aloittelijalle, sillä se vaatii paljon osaamista ja perehtymistä. Usein arvosijoittajaksi kasvetaan kokemuksen myötä.

Pörssilistatut vs. listaamattomat yhtiöt

Pörssilistatun yhtiön osakkeita voi ostaa ja myydä kuka tahansa pörssin kautta. Suomen pörssi on nimeltään Nasdaq Helsinki (Helsingin pörssi). Se sijaitsee Fabianinkadulla Helsingissä (katso alla oleva kuva). Osakesijoittajan ei tarvitse vierailla tässä rakennuksessa, sillä kaupankäynti suoritetaan internetissä osakevälittäjien kautta.

helsingin pörssitalo
Eetu F., CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Jokaisessa maassa on omat pörssinsä. Maailman suurin ja tunnetuin pörssi on New Yorkin pörssi (NYSE). Suomen tunnetuimpia pörssilistattuja yhtiöitä ovat mm. Nordea, Neste, Fortum ja Nokia.

Pörssilistatun osakkeen kurssi määräytyy joka päivä käytyjen kauppojen perustella. Tällaisten osakkeiden ostaminen on helppoa osakevälittäjän kautta. Suomessa jokainen verkkopankki tarjoaa osakkeiden välityspalvelua. Suosituin pankkien ulkopuolinen välittäjä on Nordnet, josta löydät tarkemman esittelyn tästä linkistä.

Voit sijoittaa myös listaamattoman yhtiön eli yksityisen osakeyhtiön osakkeisiin. Voit ostaa esimerkiksi kaverisi osakeyhtiön osakkeita teidän kahden sopimalla kauppahinnalla.

Listaamattomien yhtiöiden osakkeet tarjoavat poikkeuksellisia mahdollisuuksia, mutta niissä on myös isoja riskejä. Osakkeista voi olla todella vaikea päästä eroon, koska niillä ei ole julkista kauppapaikkaa. Lisäksi osakkeen kauppahintaa voi olla hyvin vaikea määrittää.

Aloittelijan kannattaa tämän vuoksi sijoittaa julkisiin pörssiyhtiöihin.

Kulut ja verot

Kuluilla on iso merkitys osakesijoittajan tuottoihin pitkässä juoksussa. On erittäin tärkeää pyrkiä optimoimaan kulut eikä maksaa turhasta. Jo yksi prosentti turhia kuluja vuositasolla vaikuttaa todella paljon kymmenien vuosien sijoitushorisontissa.

Voit säästää myös veroissa käyttämällä oikeita sijoitustilejä. Seuraavassa on neljä osa-aluetta, jotka aloittelijan on hyvä huomioida kulujen osalta.

Treidauskulut

Treidauskulu on osakkeen ostamisesta ja myynnistä perittävä kulu. Jokaisella välittäjällä on omat kulunsa, jotka vaihtelevat usein myös sijoittajan VIP-tason mukaan. Pääsääntöisesti, mitä enemmän treidaat, sitä vähemmän maksat kuluja.

treidaaja

Kulut vaihtelevat myös pörssien mukaan. Helsingin pörssin osakkeet ovat yleensä halvempia ostaa kuin esimerkiksi Yhdysvaltain pörssin osakkeet.

Vertaa kuluja eri välittäjien välillä niistä osakkeista, joita todennäköisesti ostat. Jos käytät omaa verkkopankkiasi, tarkista millaisia paketteja pankkisi tarjoaa sijoittajille.

Sisäänheittotuotteet ja bonukset

Osakevälittäjillä voi olla ns. sisäänheittotuotteita, jotka ovat jopa täysin kuluttomia. Esimerkiksi Nordnetilla oli pitkään Helsingin pörssiin sijoittava ETF, joka oli täysin maksuton.

Omalla pankillasi voi olla myös kampanja tietyn pörssin osakkeisiin tai tiettyyn rahastoon, jonka ostaminen on kulutonta. Ota selvää erilaisista kampanjoista ja tarjouksista, joita voit hyödyntää.

Vuosikulut

Jos sijoitat yhtiöihin osakepoiminnan sijaan ETF-rahastojen kautta, selvitä niiden vuosikulut. Suosituimpien rahastojen kulut ovat usein myös pienimpiä. Katso ennen ostamista ovatko haluamasi rahaston kulut linjassa muiden suosittujen rahastojen kanssa.

Jos sijoitat yksittäisiin osakkeisiin, niiden holdaamisesta ei peritä vuosikuluja.

Veroedut

Suomessa käytössä oleva osakesäästötili tarjoaa merkittävän veroedun. Osakesäästötili sopii erinomaisesti aloittelevalle sijoittajalle, joka haluaa tehdä osakepoimintaa. OST:n käytöllä on pitkässä juoksussa iso vaikutus sijoitusportfolioosi.

Sijoitusvakuutus tarjoaa myös vastaavia veroetuja, mutta sen haittapuolena on pieni vuosimaksu.

Harrasta myös verosuunnittelua. Jos olet myynyt osakkeita vuoden aikana voitolla, mieti kannattaisiko luopua myös joistain tappiolla olevista osakkeista saman verovuoden aikana. Näin saat pienennettyä verotaakkaasi, sillä tappiot vähennetään voitoista verotuksessa.

Kokemuksia osakesijoittamisesta

Kerron lopuksi omia kokemuksiani osakesijoittamisesta yli 10 vuoden ajalta. Olen tehnyt monia samoja virheitä kuin muutkin aloittelevat sijoittajat. Kokemuksen myötä sijoitustuottoni ovat parantuneet merkittävästi.

Suomiosakkeet

Aloitin sijoittamaan monien muiden tavoin suomalaisiin osakkeisiin. Poimin salkkuuni yhtiöitä, joiden palvelut olivat tuttuja. Finnair, Elisa, Nokia ja niin edelleen. Suurin virheeni oli se, että kuvittelin tuntevani yrityksen bisneksen koska se on suomalainen, olen käyttänyt sen palveluita ja lukenut siitä uutisia. Moni aloittelija myös kuvittelee kotimaisten osakkeiden olevan jotenkin turvallisempia.

Tein monia huonoja sijoituksia ennen kuin opin arvioimaan kaikkia yhtiöitä samalla tavalla – kotimaasta riippumatta.

Ostaminen laskeviin kursseihin

Moni aloittelija haluaa sijoittaa osakkeisiin, jotka ovat laskeneet paljon. Osake on silloin ”alennusmyynnissä”. Tämä taktiikka voi toimia joskus, mutta hyvin usein osake on halpa hyvästä syystä. Eli firman tilanne on heikko, ja kurssi jatkaa laskua entisestään.

Itse haksahdin alkuvuosina sijoittamaan mm. konkurssikypsään Talvivaaraan ”koska se on niin halpa”. Tein monia pieniä ”lottosijoituksia”, jotka olivat kauttaaltaan todella heikkoja.

Osakesijoittajan urani kääntyi päälaelleen kun aloin sijoittaa yrityksiin, joiden kurssi trendaa positiivisesti. Tämä voi tuntua aloittelijasta vaikealta, sillä ”eihän se enää voi nousta kun osake on noussut jo niin paljon”. Tuo on yksi pahimpia ajatusvirheitä, joista kannattaa päästä eroon.

Selkeä strategia

Alkuvaiheen virheiden jälkeen opin myös tekemään itselleni selkeän strategian. Olen jakanut sijoitusportfolioni neljään osaan: raha tilillä, kryptovaluutat, jalometallit ja osakkeet. Jokaiselle on varattu tietty osuus, ja suoritan näiden luokkien välillä uudelleenbalansointia.

Pidän myös jatkuvasti vähintään 20 prosenttia portfoliosta käteisenä. Esimerkiksi Nordnetin tilistäni ei ole koskaan koko summa osakkeissa. Hyödynnän tätä rahaa dippiostoihin.

Olen myös vähentänyt osakepoimintaa. Tällä hetkellä poimin 40 prosenttia osakkeista itse, ja 60 prosenttia Nordnetin portfoliostani on ETF-rahastoissa (Yhdysvallat, Intia, Suomi).

Tekemällä oppii!

Yhteenvetona voin todeta sen, että tekemällä oppii! Aloita rohkeasti sijoittamaan ja seuraamaan markkinoita. Vaikka laittaisit edes pienen summan peliin, kiinnostuksesi nousee aivan eri tavalla. Jokainen meistä tekee tiettyjä virheitä, eikä omaa hermojen hallintaa voi oppia Excelistä tai tällaisia artikkeleja lukemalla.

Mielestäni on tärkeää, että jokaisella meistä olisi perusymmärrys markkinoista ja jonkinlainen käsitys talouden tilanteesta. Ovatko näkymät seuraavan vuoden ajalle hyvät vai huonot? Ovatko keskuspankit nostamassa vai laskemassa? Onko nyt kasvusijoittajan vai osinkosijoittajan aikakausi?

Yleisen markkinatilanteen ymmärtäminen auttaa myös varautumaan oman talouden haasteisin paremmin. Mitä paremmin ymmärrät markkinoiden liikkeitä, sitä parempia päätöksiä teet sijoitusurallasi. Asialinjasta löytyy erittäin hyödyllinen opas, jonka avulla pörssin laskupäivät eivät enää yllätä sinua: Miksi pörssi laskee tänään? Artikkelissa käydään läpi viisi tärkeää syytä, jotka saavat pörssin laskuun.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *