Passiivinen tulo: ala tienaamaan jo tänään!

passiivinen tulo
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Passiivinen tulo on sellaista tuloa, joka kertyy ilman jatkuvaa aktiivista työpanosta. Voit saada passiivista tuloa esimerkiksi osingoista, vuokratuloista, somesta, affiliate-markkinoinnista, P2P-lainoista tai kirjoista.

Passiivisen tulon tienaaminen on mahdollista kaikille. Passiivisen tulon tienaamiseen liittyy myös monia harhaluuloja.

Mitä passiivinen tulo tarkoittaa?

Passiivinen tulo on sellaista tuloa, joka kertyy ilman jatkuvaa aktiivista työpanosta. Passiivinen tulo vaatii aina alkuinvestoinnin, joka voi olla työpanos tai rahallinen sijoitus. Passiivinen tulokaan ei siis synny itsestään.

Passiivisen tulon määritelmänä käytetään usein lausetta ”ansaitse rahaa nukkuessasi”. Tämä kuvaakin hyvin passiivisen tulon luonnetta.

Passiivinen tulo eroaa oleellisesti aktiivisesta tulosta. Aktiivinen tulo vaatii jatkuvan työpanoksen, jonka jälkeen tulo loppuu. Passiivinen tulo voi sen sijaan jatkua alkuinvestoinnin jälkeen koko elämäsi ajan.

Passiiviset tulonlähteet mahdollistavat uusia ansaintamuotoja palkkatyön lisäksi. Jos passiivinen tulonlähde nousee merkittäväksi, voit jopa lopettaa aktiivisen tulon hankkimisen kokonaan. Tähän tavoitteeseen tähtää mm. firettäminen.

Passiivisia tulonlähteitä voivat olla esimerkiksi affiliate-tulot sometililtä, osingot osakkeista tai vuokratulot. Seuraavassa kappaleessa käydään eri vaihtoehtoja läpi tarkemmin.

Passiivinen tulo: esittelyssä 6 erilaista tulonlähdettä

Voit saada passiivista tuloa esimerkiksi osingoista, vuokratuloista, somesta, affiliate-markkinoinnista, P2P-lainoista tai kirjoista. Nämä ovat kuusi suosittua esimerkkiä passiivista tulolähteistä. Käydään seuraavaksi läpi nämä vaihtoehdot tarkemmin.

Osingot

Osakkeet ovat yritysten liikkeelle laskemia arvopapereita, jotka edustavat omistusosuutta kyseisessä yrityksessä. Kun sijoitat osakkeisiin, sinusta tulee yrityksen osaomistaja.

Jos sijoitat menestyviin ja voittoa tekeviin yrityksiin, ne jakavat osan voitoistaan osinkoina osakkeenomistajille. Osinkotuotto on tyypillisesti 4-7 prosentin luokkaa vuodessa.

passiivinen tulonlähde: osakkeet

Osinkotuotto on suosittu passiivinen tulonlähde. Se vaatii kuitenkin suuren rahallisen alkusijoituksen, ennen kuin pelkillä osinkotuotoilla voi elää. Tarvitset käytännössä yli miljoonan euron portfolion osinkoa maksavista yhtiöistä.

Osinkotuotto onkin useimmille ylimääräinen tulovirta muun passiivisen tulon lisänä. On myös hyvä muistaa, että osinkotuotto vaihtelee vuosittain. Omistamasi yritykset eivät välttämättä maksa osinkoja laman tai taantuman aikana.

Lue lisää aiheesta: Näin osinkosijoittaminen toimii.

Vuokratulot

Asuntosijoittaminen on todella suosittua suomalaisten keskuudessa. Asunnot nähdään turvallisina sijoituskohteina, joiden arvossa ei tapahdu merkittäviä heittoja lyhyellä tähtäimellä.

Vuokratulo on passiivinen tulonlähde asuntosijoittajalle. Voit vuokrata ostamasi asunnon ja maksaa vuokratulolla asunnon lainat, lainankorot sekä muut kustannukset.

Vuokratulo on parhaimmillaan tasaista ja ennustettavaa tuloa, mutta se vaatii osakkeiden tavoin merkittävän alkuinvestoinnin. Vuokraamiseen liittyy myös monenlaisia riskejä. Jos et löydä asuntoon hyvää vuokralaista, voit joutua ongelmiin lainanmaksun kanssa.

Vuokratuloista alkaa muodostua merkittävä passiivisen tulon lähde siinä vaiheessa, kun olet saanut hankittua useita asuntoja ja maksanut ensimmäisiä lainoja pois.

Sosiaalinen media ja blogit

Digitaalinen aikakausi on tuonut mukanaan uusia mahdollisuuksia passiivisen tulon hankintaan. Blogien, YouTube-kanavien ja muiden sometilien avulla voit luoda sisältöä jopa miljoonille seuraajille.

Jos saat rakennettua suositun blogin tai sometilin, sinulle tarjotaan yhteistyösopimuksia lähes päivittäin. Ei siis kannata murehtia monetisointia – se on yleensä pienin ongelmistasi.

passiivinen tulo - sosiaalinen media

Blogilla ja sosiaalisella medialla tienaamisen hyvä puoli on matala kynnys. Voit aloittaa alle 100 euron sijoituksella ja käytännössä investoida vain omaa vapaa-aikaasi.

Matala aloituskynnys tarkoittaa myös matalia tuloja – ainakin aluksi. Kilpailu on kovaa, joten tuhansien eurojen kuukausituottoihin vaaditaan Suomessa todella menestynyt blogi tai sometili (ns. somejulkkis).

Kyseessä on aktiivisen ja passiivisen tulon yhdistelmä. Somevideo tai blogipostaus vaatii ensin aktiivista työtä, mutta kun se on kerran tehty, sisältö voi tuottaa passiivista tuloa vaikka kymmeniä vuosia.

Lue lisää aiheesta Asialinjan kattavasta oppaasta: blogilla tienaaminen.

Affiliate-markkinointi

Affiliate-markkinointi on yksi suosituimmista tavoista hankkia passiivista tuloa. Sitä tehdään nykyisin lähes täysin digitaalisesti, joten affiliate-markkinointi liittyy myös vahvasti blogilla ja sosiaalisella medialla tienaamiseen. Blogilla ja somella voi kuitenkin tienata myös ilman affiliate-markkinointia.

Affiliate-markkinointi tarkoittaa kumppanuusmarkkinointia, jossa promoat kumppanisi tuotteita ja palveluita. Useimmiten markkinointi tapahtuu netissä. Saat affiliate-markkinointia varten uniikin suosituslinkin, jonka kautta kumppanisi voi seurata asiakkaiden käyttäytymistä.

Jos joku ostaa tuotteen tai palvelun sinun suosituslinkkisi kautta, saat siitä komission. Komissiot voivat vaihdella muutamista prosenteista kymmeniin prosentteihin tai jopa satojen eurojen kiinteisiin maksuihin. Tämä riippuu täysin tuotteesta.

Lue lisää myös muista tavoista tienat rahaa netissä: näin tienaat rahaa netissä.

P2P-lainaus ja joukkorahoitus

P2P-lainaus tarkoittaa vertaislainausta, jossa yksityishenkilöt lainaavat rahaa toisille yksityishenkilöille ilman pankkien väliintuloa. Voit sijoittaa rahaa P2P-lainausalustoilla ja saada korkotuloa lainoistasi.

Joukkorahoitus on toinen tapa sijoittaa rahaa ja saada passiivista tuloa. Voit sijoittaa rahaa start-up-yrityksiin, projekteihin tai muihin hankkeisiin ja saada osuuden tuotoista.

P2P-lainoilla ja joukkorahoituksella on mahdollista saada hyvää prosentuaalista tuottoa. Ne vaativat kuitenkin ison rahallisen alkusijoituksen, jotta korkotuotot mahdollistavat niillä elämiseen.

Kirjoita kirja, opas tai verkkokurssi

Kirjan kirjoittaminen on yksi vanhimmista tavoista tienata passiivista tuloa. Internet-vallankumous on helpottanut kirjoilla tienaamista, kun kirjat voidaan luoda myös digitaaliseen muotoon tai äänikirjoiksi.

kirjailija

Perinteisesti kirjailijat tienaavat passiivista tuloa kirjan myynnistä sekä lainauksesta kirjastossa. Suomessa on hyvin harvoja kirjailijoita, jotka pystyvät elämään täysin näillä tuloilla. Monille kirjojen kirjoittaminen onkin pääasiassa harrastus.

Kirjan lisäksi voit kirjoittaa erilaisia oppaita tai verkkokursseja. Jos olet esimerkiksi hyvä osaketreidaaja, voit luoda e-kirjan tai verkkokurssin osaketreidaamisesta. Voit myös luoda sen ympärille blogin ja sometilin ja yhdistää tämän passiivisen tulonlähteen muihin edellä mainittuihin.

Kirjan ja verkkokurssin kirjoittaminen ovat listattu vinkkeinä myös kattavassa artikkelissa 30 hyödyllistä vinkkiä tienata lisää rahaa. Jos haluat pari kymmentä lisätipsiä tienaamiseen, niin tsekkaa ihmeessä kyseinen opas!

Miten aloittaa passiivisen tulon tienaaminen?

Passiivisen tulon tienaaminen on mahdollista kaikille. Tässä luvussa käymme läpi askeleet, jotka auttavat sinua aloittamaan passiivisen tulon hankinnan.

  1. Määrittele vahvuutesti: Jokaisella meistä on omat vahvuutemme ja heikkoutemme sekä erilaiset taloudelliset lähtökohdat. Sinulla on paras mahdollisuus onnistua, jos keskityt sellaisiin aiheisiin, joista olet kiinnostunut jo luonnostaan.
  2. Aseta tavoitteet: Suurin osa tavoittelee passivisesta tulosta lisätienestejä aktiivisen tulon rinnalle. Tämä on hyvä lähtökohta. Aloita pienin askelin – älä haukkaa liian isoa palaa kerralla.
  3. Määrittele riskirajasi: Osa passiivisen tulon lähteistä vaatii merkittäviä alkusijoituksia. Mieti, mikä on oma riskitoleranssisi ja vertaile erilaisia vaihtoehtoja.
  4. Mieti yrityksen perustamista: Yrityksen perustaminen ei ole tarpeen heti ensimetreillä, mutta asiaa on hyvä selvittää. Passiivisen tulon hankinta vaatii muutenkin yrittäjäasennetta!
  5. Ota selvää verotuksesta: Aina kun tienaat rahaa, joudut maksamaan verot. Ota selvää miten ilmoitat passivisesta tulosta saadut verot. Tässäkin kohtaa kannattaa selvittää mahdollisuutta perustaa yritys.

Asialinja suosittelee kokeilemaan passiivisen tulon tienaamista ensin digitaalisesti. Blogin perustaminen tai Youtube-videoiden tekeminen on täysin ilmaista, joten sinun tarvitsee vain investoida aikaasi. Voit myös kokeilla vapaasti erilaisia asioita ilman taloudellista riskiä.

Passiiviset tulot: yleisimmät harhaluulot

Passiivisen tulon tienaamiseen liittyy myös monia harhaluuloja. Käydään lopuksi läpi yleisimpiä virheellisiä käsityksiä, mitä passiivisiin tuloihin liittyy. Aiheita on jo sivuttu tässä artikkelissa, joten luku toimii myös yhteenvetona.

Passiiviset tulot: yleisimmät harhaluulot

  1. ”Passiivinen tulo ei vaadi työtä”
  2. ”Passiivinen tulo vaatii ison alkusijoituksen”
  3. ”Passivista tuloa voi tienata vain asiantuntija”

Ensimmäinen harhaluulo on hyvä kumota heti kärkeen. Passiivinen tulo ei synny itsestään, vaan sen saamiseksi on aina sijoitettava joko työtä tai rahaa. Tai molempia. Ero aktiiviseen tuloon syntyy siitä, että passiivien tulovirta jatkuu myös sen jälkeen, kun alkusijoitus on tehty!

Passiivinen tulo vaatii aina alkusijoituksen, mutta sen ei tarvitse olla iso. Ei rahallisesti eikä ajallisesti. On tietysti selvää, että vuokratuottoja ei voi alkaa tienaamaan tuhannen euron alkusijoituksella. Kukaan ei kuitenkaan pakota aloittamaan passiivisen tulon hankintaa juuri vuokratuloista.

Voit tutustua eri tapoihin tienata rahaa netissä ja aloittaa projektisi esim. 30-60 minuutin sijoituksella per päivä. Moni affilaite-markkinoija on lähtenyt liikkeelle tällaisella panostuksella ja kasvattanut tienestinsä kymmeniin tuhansiin euroihin kuukaudessa.

On tärkeä ymmärtää, että passiviista tuloa voi tienata kuka tahansa. Jokainen meistä on hyvä jossain. Ja vaikka et olisi, voit opiskella Youtuben tai tekoälyn avulla minkä tahansa aineen.

Passiivisen tulon tienaaminen on huomattavasti helpompaa, jos keskityt sinua kiinnostaviin aihealueisiin. Sisällöntuotanto nettii on esimerkiksi paljon helpompaa. Jos olet töissä rakennusalalla, asuntejen kunnostus ja vuokraus voi olla taas sinulle luontevin asia.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *