vedonlyönti aloittelijan opas
Vedonlyönti

Pelivihjeiden peesaaminen – kuinka se onnistuu voitollisesti?

Voitolliset vedonlyöjät kohtaavat nopeasti erilaisia esteitä pelikassan kasvulle. Vedonvälittäjät rajoittavat herkästi voitollisen pelaajan panoksia, ja yksi henkilö voi hallita vain rajallisen määrän eri sarjoja. Yksi suosittu tapa kasvattaa vetojen sekä voittojen määrää on seurata muiden vedonlyöjien vinkkejä eli peesata heidän valintojaan. Pelivihjeiden peesaaminen voitollisesti on teoriassa yksinkertaista puuhaa, mutta käytännössä yllättävän vaikeaa. Tämä artikkeli kertoo, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon.

Opi tuntemaan peesattavat henkilöt          

Peesaamisen suurin ongelma on siinä, että toisen henkilön tuottopotentiaalin selvittämiseen ei ole olemassa aukotonta menetelmää. Kyseessä on käytännössä yhden henkilön työpanokseen luottaminen, mikä voi aina osoittautua joko a) virheeksi tai b) onnistuneeksi valinnaksi.

Vaikka saisit selville luotettavan vihjaajan koko vetohistorian sekä tiedot käytetyistä menetelmistä, niin mukana on aina myös ulkopuolisia tekijöitä.

Hyväkin vihjaaja voi menettää otteensa esimerkiksi yhden kesätauon aikana. Kauteen valmistautumista voi sekoittaa parisuhteen loppuminen, henkilökohtaiset raha-asiat, sairastuminen, muutto, työpaikan vaihto, perheenlisäys tai muut vastaavat tekijät.

Tämä yhdistettynä huonoon jaksoon voi saada vihjaajan tilttiin, minkä seurauksena voitollinen ura voi loppua yllättävän nopeasti.

Voit siis tietämättäsi sijoittaa paljonkin rahaa sellaisen henkilön vihjeisiin, joka on viittä vaille häviävä (tai lopettava) pelaaja. Tämä riski on hyvä tiedostaa ennen peesaamisen aloittamista. Monet vedonlyöjät löytävät vihjeitä esimerkiksi suomalaisen Vihjeparatiisin sivuilta.

Ota kontakti ja rakenna verkostoa

Tästä päästään jouhevasti ensimmäiseen ohjeeseen. Tutustu toisiin samanhenkisiin vedonlyöjiin ja rakenna ympärillesi verkostoa. Nykyisin tämä onnistuu melko vaivattomasti nettifoorumien sekä sosiaalisen median kautta. Ihmisiin on helppo ottaa yhteyttä, ja päivän kohteista on vaivatonta vaihtaa ajatuksia esimerkiksi some-kanavia pitkin.

Vedonlyöntiharrastus voi poikia ajan myötä koko loppuelämän kestäviä ystävyyssuhteita. Verkoston rakentaminen on myös hyödyllistä puuhaa, vaikka et suoraan vaihtaisikaan pelivihjeitä ko. henkilön kanssa. Fiksuja kontakteja ei ole koskaan liikaa.

Jos tämä tuntuu liian syvälliseltä, niin yritä ottaa kiinnostavaan vedonlyöjään edes jonkinlainen kontakti. Yleensä kaikki aktiivisesti kirjoittelevat henkilöt vastaavat yhteydenottoihin, sillä kaikilla on käytännössä jokin agenda vihjeiden tuottamisessa. Maineen luominen tai seurannan rakentaminen vihjepalvelua varten ovat ne yleisimmät.

Ihmiset kertovat itsestään ja osaamisestaan mielellään, jos joku osoittaa heidän kykyihinsä mielenkiintoa. Tämä pätee elämään yleensäkin – ei vain vedonlyöntiin.

Toinen vaihtoehto on etsiä luotettavia peesaajia olemassa olevan kontaktiverkkosi kautta. Jos joku ystäväsi tuntee esimerkiksi nettifoorumilla tulosta tekevän NHL-tipsarin jo vuosien ajalta, voit peesata kyseisen henkilön vihjeitä luottavaisin mielin.

Peesaamisen sietämätön vaikeus

Kuten edellä tuli jo mainittua, niin voitollisten vihjeiden löytämiseksi ei ole olemassa mitään aukotonta menetelmää. Vetojen seuranta on yleisimmin käytetty mittari, ja kyllähän tällainen käyrä kertoo vedonlyöjän ammattitaidosta:

Peesaajan kannattaa kuitenkin muistaa, että mikä tahansa seuranta on aina kuvaus historiasta – ei tae tulevaisuudesta. Hyväkin vihjaaja voi tehdä milloin tahansa satojen vihjeiden mittaisen tappiollisen sarjan. Lisäksi tuhansien vetojen mittainen voitollinen otanta on varsin harvinaista, jos kyseessä on ilmainen ja julkinen vihjaaja. Käytännössä joudut valikoimaan peesajia hyvin lyhyen otannan perusteella tai ilman kattavaa seurantaa.

Vaikka luotettava seuranta olisikin olemassa, se ei poista koskaan tappiollisten vihjeiden ongelmaa. Jos “täydellisen seurannan” omaavan vihjaajan vedot ovat puoli vuotta miinuksella, niin mitä teet? Missä vaiheessa toteat, että tämä henkilö ei ole enää voitollinen? Vuoden päästä? Kahden sadan hävityn yksikön päästä?

Tämä ongelma tulee eteen jokaiselle peesaajalle, ja kyseinen dilemma on tuttu myös osakemarkkinoiden puolelta. Ennen peesaamisen aloittamista on tärkeää asettaa itselleen sijoitusmaailmasta tuttu stop-loss-raja. Rahan häviäminen muiden antamilla vinkeillä voi olla henkisesti yllättävän vaikea tilanne. V-käyrä voi kohota eksponentiaaliseen tahtiin, jos pelikassasi sulaa valinnoilla, jotka ovat vieläpä pelitilanteiden valossa selkeästi vääriä.

Mielestäni peesaaminen vaati vähintään yhtä kylmiä hermoja kuin omien vetojen lyöminen.

Varmistu siitä, että saat vedot sisään riittävän ajoissa

Aivan ensimmäiseksi on syytä ymmärtää, että vedonlyöntivihjeiden peesaaminen on taitolaji. Sen hallinta vaatii aikaa, vaivaa sekä (valitettavasti myös) oppirahojen maksamista. Seuraavassa muutamia käytännön vinkkejä.

Peesaajan tulee ensin varmistua siitä, että annettuja pelikohteita voi käytännössä peesata. Tämä koskee etenkin maksullisten vihjeiden ostamista.

Hyvillä ilmaisvihjaajilla on aina olemassa oma fanijoukkonsa, joka syö parhaat kertoimet nopeasti. Jos et pääse suosikkivihjaajasi kertoimiin millään käsiksi, niin unohda koko juttu. Etenkin jenkkilajien kohdalla vihjeiden aikataulu voi olla sellainen, että niitä on käytännössä mahdoton peesata normaalilla unirytmillä.

En suosittele peesaamaan ketään, jos et saa vähintään kolmea neljästä vedosta sisään riittävän hyvillä kertoimilla.

Mikä on sitten riittävän hyvä kerroin? Tähän on mahdoton antaa oikeaa vastausta, sillä kaikki vihjeet eivät välttämättä sisällä edes riittävän tarkkaa todennäköisyysarviota. Tämä on asia, jonka peesaaja oppii kokemuksen kautta. Se riippuu täysin vihjaajasta sekä pelikohteen luonteesta.

Menestyvä vedonlyöjä oppii löytämään kokemuksen kautta ns. tykkikohteet, joissa markkina on poikkeuksellisen paljon pielessä. Tällaiset kohteet on tärkeä tunnistaa myös peesattaessa, jolloin voit ottaa vedon sisään (suuresta marginaalista johtuen) vähän normaalia pienemmälläkin kertoimella.

Oikean panostason löytäminen

Toinen tärkeä elementti on oikean panostason löytäminen. Jokaisella vedonlyöjällä on oma pelityylinsä. Toinen voi poimia kierrokselta pari helmikohdetta ja ohittaa pienemmän odotusarvon pelikohteet. Toinen lyö sisään myös matalan odotusarvon pelikohteet. Osa vihjaajista keskittyy taas tiukasti yhteen sarjaan, jolloin hän löytää (kantaa ottavilla arvioilla) pelikohteita lähes jokaisesta ottelusta.

Kuten aiemmin jo mainittiin, niin peesaaminen on loppujen lopuksi luottamista toisen henkilön tekemiseen. Peesaaminen on täysin hyödytöntä, jos joudut pohtimaan, kannattaako jotain kohdetta peesata vai ei. Joko peesaat kaikki kohteet tai sitten et peesaa, mutta erilaiset välimuodot ovat harvoin tuottoisaa tekemistä.

Tästä johtuen on tärkeä säätää sellainen panostaso, että a) saat peesatut vedot sisään annetuilla panossuosituksilla ja b) kassasi kestää myös tappioita.

Itse törmäsin aikoinaan jatkuvasti tilanteeseen, jossa pelikassani loppui lauantaina puolen päivän aikaan kesken. Vetoja tuli yksinkertaisesti niin paljon, että varovaisellakin panostasolla pelikassa oli yksinkertaisesti kiinni avoimissa kohteissa.

Peesattavan pelityyli voi olla myös kovasti itsestä poikkeava. Jos olet vähän vetoja lyövä henkilö, sinulla voi olla vaikeuksia peesata sellaista vedonlyöjää, joka vihjaa kertaluokkaa enemmän pelikohteita.

Esimerkki. Lyöt lauantaina viisi pelikohdetta, joihin panostat 2% pelikassasta per kohde. Sinulla on peesattavana kaksi jenkkilajien vihjaajaa, joiden kohteita pelaat myös keskimäärin 2% panoksella / veto. Nämä kaverit vihjaavat kumpikin 10 kohdetta. Tämän jälkeen 10% pelikassastasi on kiinni omissa vedoissasi ja 40% kiinni peesattavissa kohteissa.

Tämä voi olla yllättävän ahdistava tilanne, sillä yhtäkkiä peesattavien heikko päivä voi romahduttaa kassaasi kymmeniä prosentteja, mikä ei olisi mahdollista omilla vedoillasi. Säädä siis peesattujen vetojen panokset kohdalleen, jotta vihjaajan pelityyli täsmää sinun henkilökohtaiseen riskienhallintaprofiiliisi.

Maksullisten vihjeiden peesaamisessa pätevät samat periaatteet

Lopuksi vielä lyhyesti maksullisten vihjeiden peesaamisesta.

Hyvä nyrkkisääntö on seuraava: jos mietit, kannattaako juuri sinun ostaa maksullisia vihjeitä, niin älä osta. Jos et ole 100% varma asiasta, niin säästä rahasi. Maksulliset vihjeet sopivat varsin pienelle joukolle ammattimaisesti ajattelevia vedonlyöjiä. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä et kuulu tähän porukkaan.

Edellä mainitut pointit ovat yhtä tärkeitä myös maksullisten vihjeiden pelaamisessa. On hyvä käydä dialogia vihjaajan kanssa ja tuntea henkilön taustaa sekä menetelmiä. On myös äärimmäisen tärkeää saada kaikki vihjatut vedot sisään riittävän ajoissa. On myös sanomattakin selvää, että panostaso on oltava kohdallaan. Kannattaa aina varautua siihen, että maksullinen vihjaajakin voi tehdä tappiota.

Maksullisten tapauksessa edellä mainittujen asioiden selvittäminen on yleensä helpompaa. Vihjaajat kertovat itsestään avoimesti, sillä tavoitteena on (tai pitäisi olla) luottamuksen rakentaminen asiakkaita kohtaan. Ammattimainen vihjaaja kertoo myös vihjeiden lähetysajat ennakkoon ja pystyy antamaan ideaa siitä, millaisiin kertoimiin asiakkaat keskimäärin pääsevät.

Näiden tietojen jälkeen sinun täytyy kysyä itseltäsi: kannattaako se? Laadukkaiden vihjeiden peesaaminen sitoo sinua koneen ääreen tiettyinä kellonaikoina. Niiden seuranta sekä mahdollinen yhteydenpito palveluun vie myös oman aikansa. Kun mahdollisista voitoista vähennetään vielä vihjekulut, niin tuntipalkka ei välttämättä päätä huimaa.

Pelivihjeiden peesaaminen – yhteenveto

Tämä ja monet muut Asialinjan artikkelit kertovat omaa kieltään siitä, miten haastavaa voittava vedonlyönti oikein on. Pelikassan kasvattaminen ei ole helppoa, vaikka käytössä olisi hyvät menetelmät, ja ympärillä olisi verkosto fiksuja vedonlyöjiä.

Jos tavoitteena on ammattimainen vedonlyönti ja riittävä liikevaihto, niin muiden vedonlyöjien peesaaminen on välttämätöntä. Kukapa ei haluaisi pelikassaansa kiertoa positiivisen odotusarvon pelikohteilla?

Tässä lyhyt yhteenveto artikkelin ajatuksista.

  • Peesaaminen on luottamusta toisen ihmisen tekemiseen. Älä peesaa ketään sokkona, vaan opi tuntemaan edes jollain tasolla peesaamasi vedonlyöjät.
  • Pyri rakentamaan ympärillesi verkosto samanhenkisistä vedonlyöjistä. Tämä ohje pätee, vaikka et edes peesaisi näiden henkilöiden vetoja.
  • Tee suunnitelma pahan päivän varalle ja määritä stop-loss-raja Älä peesaa loputtomiin ketään henkilöä, vaikka kyseessä olisi miten hyvä tyyppi.
  • Pidä ”hyvä kaveri” ja ”hyvä peesattava” määritelmät erillään.
  • Peesaa vain sellaisia vihjeitä, jotka saat pelattua sisään mahdollisimman nopeasti ja riittävän korkeilla kertoimilla.
  • Valitse peesattaviin vihjeisiin sellainen panostaso, jotta saat lyötyä kaikki vihjatut kohteet aina sisään oikeassa suhteessa toisiinsa.
  • Jos olet epävarma kannattaako sinun ostaa maksullisia vihjeitä, niin älä osta.
  • Maksullisten vihjeiden seuraamiseen pätevät samat periaatteet. Laske ennakkoon, saatko vaivasta ja riskistä käytännössä järkevän korvauksen.

Tähän aiheeseen liittyy olennaisesti myös artikkeli pelikassan kasvattamisesta. Suosittelen myös tutustumaan Asialinjan kattavaan oppaaseen arbitraasivedonlyönnistä!

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Vedonlyönti