Proof of stake tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia sijoittajalle
Lukuiset lohkoketjut toimivat tänä päivänä energiaintensiivisen Proof Of Work-todennusmallin sijaan uudella, lohkoketjun energiankulutusta merkittävästi vähentävällä Proof Of Stake-todennusmallilla.
Proof Of Stake mahdollistaa minimaalisen energiankulutuksen lisäksi sijoittajalle mahdollisuuden kohtuullisiin vuosituottoihin. Artikkelissa tutustutaan erilaisiin tuottomahdollisuuksiin Ethereum-lohkoketjussa.
Sisällysluettelo
Validaattoreille maksetaan transaktioiden vahvistamisesta
Ethereum-lohkoketjussa validaattoriksi voi ryhtyä kuka tahansa – siis kuka tahansa, jolla on hallussaan lähes 60 000 dollarin arvosta ETH:ta. Pääomavaatimus rajaa melko merkittävältä joukolta mahdollisuuden validaattoriksi ryhtymiseen, ja tämä on myös korkean pääomavaatimuksen tarkoitus – lohkoketjujen ohelle on kuitenkin kehitetty useita vaihtoehtoja, joilla myös pienemmällä pääomalla pääsee käsiksi steikkaamisesta syntyviin tuottoihin.
Proof Of Stake-todennusmallissa validaattorit vahvistavat kaikki lohkoketjun transaktiot, ja varmistaakseen lohkoketjun turvallisuuden, validaattorit asettavat 32 Ethereumia ”vakuudeksi”. Validaattorin varat lukitaan lohkoketjuun, ja niiden tarkoitus on toimia vakuutena tilanteessa, jossa validaattori pyrkii toimimaan lohkoketjun ja sen käyttäjien etujen vastaisesti.
Jos validaattori pyrkii toimimaan vaikkapa oman etunsa mukaisesti ja esimerkiksi muuttamaan transaktiotietoja niin, että tämän omat transaktiot siirtyvät lohkoketjun käsittelyjärjestyksessä muiden edelle, voidaan validaattorin vakuutta leikata.
Malli mahdollistaa käyttäjien toimesta tapahtuvan transaktioiden varmentamisen tavalla, joka ei kuluta suurta määrää energiaa, ja vakuusvaatimus tekee siitä varsin turvallisen tavan siirtojen vahvistamiseen.
Koko todennusmalli perustuu siihen, että validaattorilla on sekä motivaatio toimia lohkoketjun etujen mukaisesti että rangaistus etujen vastaisen toiminnan yrittämisestä. Motivaattorina oikein toimimisesta Proof Of Stake-mallissa toimii validaattoreille maksettava palkkio oikein todennetuista transaktioista.
Ethereum validaattoreille maksettavan palkkion suuruus riippuu validaattorin vakuudeksi asettaman valuutan määrästä, eli mitä suurempi vakuus on, sitä suurempi on myös validaattorille maksettava palkkio.
Artikkelin kirjoitushetkellä Ethereum-lohkoketjun virallisen sivuston mukaan validaattoreille maksettavat palkkiot vastaavat n. 4,5 % vuosituottoa. Tuon vuosituoton eteen validaattorin täytyy ainoastaan asettaa Ethereuminsa vakuudeksi sekä varmistaa, että tietokoneella pyörivä ohjelmisto toimii 24/7.
Laitteistovaatimuksia validaattorina toimimiselle ei juurikaan ole, ohjelmisto vaatii käyttäjältä ainoastaan kohtuullisen määrän (n. 1-2 TB) tallennustilaa.
Pääomavaatimus on kuitenkin sen verran kova, että ihan jokainen ei tuota 32 Ethereumin vaatimusta pysty vakuudeksi asettamaan.
Tähän on onneksi kuitenkin muitakin vaihtoehtoja, jotka mahdollistavat steikkaamisen myös pienemmällä pääomalla.
Steikkaamistapojen erot ja riskit/hyödyt
Steikkaamiseen, eli validaattorina toimimiseen on useita eri vaihtoehtoja. Ainoastaan näistä tuottoisin, eli yksin steikkaaminen, vaatii aikaisemmin mainitun 32 ETH:n vakuuden. Muut tavat hyödyntävät erilaisia johdannaisia tai palveluita, jotka mahdollistavat steikkaamisen aloittamisen myös pienemmällä alkupääomalla.
Jos haluat oppia lisää myös muiden kryptovaluuttojen steikkauksesta, tutustu sivustoon bitcoinsentralen.no.
Solo Home Staking
Ethereum-projektin virallisen sivuston mukaan paras tapa steikata on ”Solo home staking”, eli steikkaamispalvelun pyörittäminen kotona omalla ETH-vakuudella.
Tämä tapa on myös tuotoiltaan paras vaihtoehto, sillä yksin steikkaamalla saat sijoittajana itse kokonaisuudessaan kaiken validaattorina toimimisesta syntyvän tuoton. Yksin steikkaamalla sijoittajan ei myöskään tarvitse maksaa palvelumaksuja tai muita kuluja.
Yksin steikkaamisen hyötyjä varjostaa kuitenkin sen suurempi riski sekä mahdollisuus pääoman menettämiseen. Validaattorina toimivalla sijoittajalla on vastuu toimia lohkoketjun edun mukaisesti, ja tämä onkin valtaosalle itsestään selvää – lohkoketju ei leikkaa vakuudeksi asettamiasi valuuttoja ilman syytä. Riski on siis varsin pieni, jos tarkoituksesi on toimia täysin sääntöjen mukaan.
Yksin steikkaamisessa on kuitenkin varojen leikkaamisen lisäksi riski myös epäaktiivisuudesta, eli validaattorien täytyy myös varmistaa validointiohjelmiston ympärivuorokautinen toiminta. Jos validaattorin ohjelmisto ei syystä tai toisesta toimi pidempään aikaan, voi lohkoketju alkaa vähentämään steikkaajan ETH-vakuutta hiljalleen sen mukaan, kuinka kauan validaattori on epäaktiivinen.
Näiden tekijöiden vuoksi validaattorina yksin toimivan on hyvä ymmärtää steikkaamisen perusasiat hyvin, joten ihan kylmiltään tähän vaihtoehtoon ei kannata lähteä.
Ethereum-projekti vakuuttelee, että ohjelmiston asentaminen tai validaattorina yksinkään toimiminen ei vaadi juurikaan teknistä osaamista, mutta koska riski pääoman menettämiselle virhetilantessa on olemassa, suositus on tutustua tarkasti steikkaamiseen liittyvään tietoon ennen aloittamista.
Staking As A Service
Staking as a service (SAAS) tarkoittaa kolmannen osapuolen palveluntarjoajan ylläpitämää palvelua, joka asettaa vakuuden puolestasi ja tarjoaa mahdollisuuden osallistua steikkaamiseen myös pienemmällä pääomalla.
Palvelu hoitaa myös taustaoperaatiot puolestasi, eli palveluntarjoaja hoitaa validointiohjelmiston pyörittämisen ja sen toiminnan varmistamisen, joten SAAS-vaihtoehto on myös sijoittajan kannalta vaivattomampi vaihtoehto.
Samalla kuitenkin riski vastapuolen osalta nousee merkittävästi, sillä käyttäjä ei itse ole vastuussa ohjelmiston toiminnasta. SAAS-palveluita käyttäessä kannattaa aina ottaa huomioon myös vastapuoliriski, eli palveluntarjoajan puolelta syntyvä riski – palveluntarjoajaa valittaessa on tärkeää arvioida palveluntarjoajan mainetta ja luotettavuutta tarkasti.
Steikkaamisen voi aloittaa joissain palveluissa jopa 0,01 ETH panoksella, joka artikkelin kirjoitushetkellä vastaa n. 18 dollarin panostusta.
Tämän kokoisella panoksella ei toki myöskään kovin suurista voitoista voi haaveilla, ja palveluntarjoaja tietysti vie vielä kulut välistä, mutta pointti on se, että steikkaamisesta saataviin tuottoihin käsiksi pääseminen ei välttämättä vaadi tuota 60 000 dollarin pääomaa.
Pooled Staking
Vaihtoehtoa kutsutaan yleisesti termillä ”Pooled staking”, ja se toimii hyvin samalla tavalla kuin edeltävän POW-järjestelmän Pooled mining – palveluntarjoaja siis steikkaa puolestasi tuon suuremman pääoman vaativan 32 ETH:ta, ja sijoittaja voi erilaisten johdannaisten avulla päästä käsiksi steikkaamisesta syntyviin tuottoihin.
Pooleissa tapahtuva steikkaaminen ei kuitenkaan ole Ethereum-lohkoketjun virallisesti tukema tapa steikata, joten palveluiden kehittäminen ja niiden turvallisuuden varmistaminen jää palveluntarjoajan harteille – tämä kannattaa pitää mielessä, jos haluat aloittaa steikkaamisen näissä palveluissa.
SAAS-palveluun verrattuna Pooled Staking-vaihtoehdon eduiksi voinee laskea sen, että sijoittajan ei tarvitse välttämättä luottaa palveluntarjoajaan, sillä steikkaamisessa käytettävät tokenit voi säilyttää omassa kryptovaluuttalompakossa.
Keskitettyjen pörssien kautta steikkaaminen
Markkinoilla on myös lukuisia keskitettyjä kryptovaluuttapörssejä, jotka tarjoavat käyttäjille mahdollisuuden steikkaamiseen erilaisten palveluiden kautta.
Lohkoketjun turvallisuuden kannalta tämä vaihtoehto on ehdottomasti huonoin vaihtoehto, sillä keskitetyillä pörsseillä on usein valtavat määrät varoja kiinni steikkausoperaatioissa, ja sitä kautta ne luovat erittäin kiinnostavan kohteen hakkereille. Hakkerien lisäksi suuri määrä steikattua pääomaa yhden toimijan toimesta syö koko lohkoketjuteknologian perusperiaatetta hajautetusta valuuttajärjestelmästä, ja luo myös tarpeettomasti yhden suuren pisteen, jossa bugi järjestelmässä voi aiheuttaa suurta vahinkoa.