Näin luot puskurirahaston ja taloudellista turvaa

puskurirahasto
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Puskurirahasto on yllättävien menojen varalle säästetty rahasto. Puskurirahasto kannattaa perustaa, koska se vähentää stressiä ja tarvetta lainanotolle.

Suositeltu puskurirahaston koko on 2–3 kuukauden menoja vastaava summa. Puskurirahasto luodaan budjetoinnin ja säästämisen avulla. Puskurirahastoon kannattaa yhdistää kotivara.

Mikä on puskurirahasto?

Puskurirahasto on yllättävien menojen varalle säästetty rahasto. Puskurirahasto auttaa vähentämään stressiä raha-asioista, minkä lisäksi vältät lainan ottamisen yllättävien menojen koittaessa.

Puskurirahastoa kutsutaan myös hätärahastoksi, hätäkassaksi tai säästöiksi pahan päivän varalle. Käytämme tässä artikkelissa puskurirahasto-termiä, joka on alkanut yleistyä viime vuosina.

Puskurirahasto tarkoittaa useimmiten euroja pankkitilillä. Suositeltava puskurirahaston koko riippuu tulotasostasi ja taloudellisesta tilanteestasi. Usein puhutaan ”säästöpossusta”, jossa on 1–6 kuukauden menoja vastaava summa rahaa.

On teoriassa mahdollista luoda puskurirahasto myös osakesijoituksista, velkakirjoista tai korkeakorkoisen säästötilin varoista. Tärkeintä on se, että puskurirahastossa olevat varat eivät ole alttiita rajuille arvonmuutoksille. Ne on saatava myös tarvittaessa käyttöön muutamassa arkipäivässä.

On suositeltavaa erottaa puskurirahasto muista sijoituskohteista.

Monille on helpointa säilyttää rahoja pankkitilillä. Ole kuitenkin tarkkana erilaisten tilityyppien kanssa! Korkeakorkoisilla tileillä (säästötileillä) voi olla erilaisia nostorajoituksia.

Miksi puskurirahasto kannattaa perustaa?

Puskurirahasto kannattaa perustaa, koska se vähentää stressiä ja tarvetta lainanotolle. Toisin sanoen, perusta puskurirahasto, jotta nukut yösi paremmin! Raha-asioista aiheutuva stressi voi olla todella raskasta pidemmän päälle.

Vaikka suunnittelisit arjen menot tarkasti, elämä heittää välillä kapuloita rattaisiin. Tyypillisiä tilanteita ovat:

  • Auton rikkoutuminen
  • Kodinkoneen rikkoutuminen
  • Mobiililaitteen, tietokoneen tai television rikkoutuminen
  • Yllättävät sairaudet, jotka vaativat yksityisellä käyntiä ja/tai lääkkeitä
  • Lemmikin sairastuminen
  • Perheenjäsenten, ystävien tai sukulaisten taloudelliset ongelmat

rikki mobiili

Toivottavasti sinulla on kotivakuutus voimassa! On kuitenkin hyvä muistaa, että vakuutus sisältää aina omavastuun. Alla pari esimerkkiä omasta elämästäni.

Noin kolme vuotta vanha televisioni meni rikki. Kotivakuutus korvasi sen nykyarvon, joka oli noin 400 euroa. Vastaavan tasoinen televisio maksoi uutena yli 1000 euroa. Autostani hajosi hybridiakku, jonka korjaus maksoi yli 3000 euroa. Vakuutus korvasi huollon, mutta omavastuu oli 700 euroa.

Valitettavan moni elää nykyisin kädestä suuhun, eikä säästötilillä ole kuin satasia. Jos sitäkään.

Jo 500 euron yllättävä kustannus aiheuttaa liian monelle tarpeen pikalainan ottoon. Näissä lainoissa on korkea korko, ja ne lisäävät riskiä alkaa elämään yli varojen myös jatkossa.

Perustamalla puskurirahaston selviät yllättävistä menoista ongelmitta. Lisäksi pelkkä ajatus siitä, että tililläsi on turvaa ja puskuria elämän haasteita varten, on todella rauhoittava. Olen itsekin elänyt vuosikausia ilman riittävää puskuri ja voin vahvistaa tämän väitteen.

Kuinka iso puskurirahasto tarvitaan?

Suositeltu puskurirahaston koko on 2–3 kuukauden menoja vastaava summa. On kuitenkin hyvä pyrkiä tästä suurempaan puskuriin; noin 3–6 kuukauden menoja vastaava summa riittää kattamaan lähes kaikki arjen yllätykset.

Mitä suurempi perhe ja mitä suuremmat menot, sitä suurempi puskurirahasto on paikallaan. Myös omien tulojen varmuus vaikuttaa asiaan. Mitä enemmän saat palkkaa ja mitä vakaampi työpaikka, sitä enemmän voit luottaa tulojesi pysyvyyteen.

euro

Jos työsi on provisiopohjaista tai tulosi vaihtelevat yrittäjänä, kannattaa panostaa normaalia suurempaan puskuriin. Jos saat taas vakituista kuukausipalkkaa vakaassa yrityksessä, tilanne ei ole niin akuutti.

On myös tärkeää olla panikoimatta liikaa. Vaikka yrityksesi irtisanoisi sinut, saat silti palkkaa irtisanomisajalta, joka on tyypillisesti useita kuukausia. Tämän jälkeen monilla alkavat ansiosidonnaiset. Tulotasosi ei siis romahda nollaan tällaisissa tilanteissa.

Jos sinulla on varaa säästää ja kasvattaa varallisuuttasi, ei ole järkevää pitää sitä varmuuden vuoksi vain säästötilillä. Sijoittaminen ja korkoa korolle -ilmiö ovat tie vaurastumiseen. Sijoittamista ei kannata pelätä, vaan ryhdy rohkeasti vaurastumaan!

Tsekkaa Asialinjan korkoa korolle -laskurista, miten tämä maailman kahdekas  ihme voi toimia sinun eduksesi.

Kerää ensin omiin menoihin ja tuloihin suhteutettu puskurirahasto. Kun olet saanut sellaisen aikaan, voit alkaa sijoittamaan ylimääräiset rahat. Lopulta sinulla on sekä puskurirahasto että sijoitusportfolio, jotka tuovat vaurautta ja taloudellista turvaa.

Miten puskurirahasto luodaan?

Puskurirahasto luodaan budjetoinnin ja säästämisen avulla. Mitään oikotietä onneen ei ole olemassa. Jos sinulla on tällä hetkellä nolla euroa puskuria, avaa uusi säästötili välittömästi ja laita sinne 10 euroa. Aloita prosessi nyt eikä huomenna.

Käytännössä sinulla on kaksi vaihtoehtoa puskurirahaston luomiseen:

  1. Karsi menoja
  2. Hanki lisää tuloja

Menojen karsiminen eli säästäminen on useimmille se helpoin tapa. Jokainen meistä löytää budjetoinnin kautta jotain kohteita, joissa kuukausittaisia menoja voi säästää. Tämän jälkeen kuvaan tulevat lainojen ja sopimusten kilpailutukset ja niin edelleen.

Asialinjasta löytyy kattava artikkeli arjessa säästämisestä, joka kannattaa tsekata!

Jos menoista on vaikea leikata, voit alkaa pohtia lisätulojen hankintaa. Tämä on helpompaa näin internet-aikana kuin moni uskoo. Tarjolla on lukemattomia eri tapoja tienata lisätuloja.

Voit aloittaa myymällä turhaa rojua ja hankkimalla pohjakassan siitä. Sen jälkeen voit pohtia ylitöitä nykyisessä työpaikassa tai sivuduunia esim. iltaisin tai viikonloppuisin. Muista, että sinun ei tarvitse tehdä tätä lopun ikääsi. Vain siihen asti, kunnes olet saanut puskurirahaston kokoon.

Asialinjasta löytyy artikkeli, johon olen kerännyt kymmeniä erilaisia vinkkejä rahan tienaamiseen. Tsekkaa se tästä: 30 vinkkiä miten tienata rahaa nopeasti.

Hyödynnä myös bonukset ja lomarahat ja muut vastaavat lisätulot, joita työstäsi saattaa irrota. Rakenna puskurirahastoa näiden avulla ja skippaa uuden television ostaminen pariksi vuodeksi. Se on sen arvoista.

Muista myös kotivara

Puskurirahastoon kannattaa yhdistää kotivara. Kotivara tarkoittaa Suomen pelastustoimen ja SPR:n mukaan ylimääräistä ruokaa, vettä ja tarvikkeita, joiden avulla pärjäät 72 tuntia eli kolme vuorokautta.

kotivara

Tällainen akuutti tarve toi tulla eteen esimerkiksi tilanteissa, joissa sähköt katkeavat laajalta alueelta. Toinen vaihtoehto on maksu- ja tietoliikenneyhteyksien katkeaminen. Kolmas esimerkki voi olla oma sairastuminen, joka estää liikkumisen.

Puskurirahasto on hätävara taloudellisia kriisejä varten. Kotivara on auttaa sinua toisenlaisissa hätätilanteissa. Jos sinulla ei ole vielä kotivaraa, niin nyt on hyvä hetki myös luoda sellainen! Monet heräsivät tähän tarpeeseen covid-epidemian aikana.

Kotivarassa on hyvä olla mm. seuraavia asioita:

  • Muutama litra pullotettua vettä
  • Pari puhdasta ja kannellista ämpäriä mahdollista vedenhakua varten
  • Hygieniatarvikkeita (esim. wc-paperi) ja välttämättömät lääkkeet
  • Joditabletteja
  • Varavirtalähde puhelimen latausta varten
  • Paristoilla toimiva taskulamppu ja paristoja
  • Tulitikut sekä puita lämmitykseen, jos kodissasi on takka
  • Käteistä rahaa (pieniä 10–20 euron seteleitä ja kolikoita parin sadan euron arvosta)
  • Pitkään säilyvää ruokaa (säilykkeet, näkkileipä ym.)

Kotivaran tilanne on myös hyvä tarkistaa ainakin kerran vuodessa. Pidä huolta siitä, etteivät tuotteet ole vanhentuneita tai pilaantuneita.

Jos sinulla on riittävä puskurirahasto yhdistettynä kotivaraan, nukut yösi todella hyvin!

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on yli kymmenen vuoden kokemuksella varustettu sijoittaja ja makrotalouden seuraaja. Antti tunnetaan Suomessa myös kryptovaluutta-alan asiantuntijana. Hän on Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja, joka on Suomen suurin kryptovaluutta-aiheinen verkkosivusto. Antti toimii säännöllisesti myös kolumnistina Nordnet.fi ja Sijoitustieto.fi -sivustoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *