Q Anon salaliittoteoria
HistoriaYhteiskunta

Q Anon Salaliittoteoria – mistä on oikein kysymys?

Mystinen nimimerkki Q Anon on noussut kuluneen vuoden aikana maailman suosituimman salaliittoteorian johtohahmoksi. Kyseessä on jo niin merkittävä taho, että Time-lehti nimesi Q:n yhdeksi internetin 25:stä vaikutusvaltaisimmasta henkilöstä. Kyseinen nimimerkki julkaisee kryptisiä viestejä 8chan-keskustelupalstalla suoraan Yhdysvaltain presidentin sisäpiiristä. Niiden sisältöä tulkitsee kasvava joukko seuraajia ympäri maailmaa. Asialinja päätti ottaa selvää, mistä Q Anon -salaliittoteoriassa on oikein kyse. Kuka on nimimerkki QAnon? Mistä hän saa tietonsa? Onko valtamedian luoma narratiivi pelkkä illuusio, joka romahtaa minä hetkenä hyvänsä?

Q Anon syntyi lokakuussa 2017

Nimimerkki Q Anon ilmestyi internetiin vuoden 2017 lokakuussa. Tämä tapahtui nimimerkillä Q Clearance Patriot, ja kyseessä oli 4chan-niminen image board eli pitkälti kuvien postaukseen keskittynyt keskustelupalsta. 4chan muistuttaa Suomessa toimivaa ylilauta.org -sivustoa, joka on moderoinnin suhteen perinteisiä foorumeita vapaampi.

4chan-palstalla olevat henkilöt kirjoittavat sinne anonyymisti, ja postaajia kutsutaan nimellä anon. Näin syntyi Q Anon. Q clearance tarkoittaa puolestaan Yhdysvalloissa käytettyä, korkeimman tason, turvaluokitusta. Q vihjasi tällä nimimerkillä olevansa Yhdysvaltain hallinnon sisäpiirissä oleva patriootti.

Q aloitti kirjoittelunsa 4chan-palstalla, mutta hänen aloittamansa viestiketjut spämmättiin hyvin nopeasti tukkoon ilmeisesti bottien toimesta. 4chanissa on viestiketjun kokoa koskevia rajoitteita, joten spämmin johdosta palstan käyttäjät eivät voineet kommentoida Q:n viestejä.

Tapahtuneen seurauksena Q siirtyi pian 8chan-palstalle, joka on 4chanista pykälää vapaampi versio. 8chan ei rajoita millään tavalla keskustelua, joten Q:n viestit löytyvät nykyisin sieltä.

Q Anon on kirjoitellut alusta asti vihjeitä lähitulevaisuudessa tapahtuvista asioista. Hänen viestinsä keskittyvät pääasiassa Yhdysvaltain sisä- ja ulkopolitiikkaan, eli Donald Trumpin hallinnon tekemisiin ympäri maailmaa. Välillä viestit sisältävät myös kuvia eri puolilta maailmaa, joihin Q haluaa lukijoiden kiinnittävän huomionsa.

Q Anon – kryptisiä viestejä suoraan sisäpiiristä

Kuka oikein on Q Anon -nimimerkin takana, ja mistä hän saa tietonsa? Vallalla olevan teorian mukaan Q on henkilö Yhdysvaltain presidentin sisäpiirissä. Hurjimpien arvausten mukaan kyseessä olisi jopa Donald Trump.

Q:n viestien perusteella hänen on tulkittu olevan niin lähellä presidenttiä, että Q matkustaa mm. Air Force One -koneella. On myös teoriassa mahdollista, että Q:n viestit olisivat usean eri henkilön kirjoittamia.

Q Anon on tietolähteenä varsin kryptinen, eikä kyseessä ole mikään perinteinen whistle blower. Q:n viestit ovat kuin arvoituksia, jotka lukijoiden on usein tulkittava itse. Niiden lauserakenne on vähintäänkin omituinen, ja Q kirjoittaa myös osan sanoista isoilla kirjaimilla. Viestit sisältävät myös paljon kysymyksiä.

Alla on hyvä esimerkki Q:n viestistä, joka on lähetetty 8chan-boardille 20. kesäkuuta 2018:

FF prevented.
Next.
Immigration / child separation.
Narrative change critical.
IDEN talking points.
Distract IG report / hearings / Korea.
Iran next.
Regime in trouble.
People awake.
Projection.
These people are sick.
WINNING.
Q

Q myös vastailee käyttäjien kysymyksiin 8chan-boardilla aika ajoin. Nämäkin viestit ovat usein varsin kryptisiä, ja tarkoituksena on ilmeisesti herätellä kysyjä tutkimaan asiaa syvällisemmin. Alla oleva viesti on kirjoitettu 26. kesäkuuta vastauksena erään käyttäjän kysymykseen, oliko Q:n postaama kuva Airbus A321 -lentokoneesta sattumaa.

Coincidence?
Review image/location.
Nothing provided is random.
SFO>JFK
A321
Direct
Q

Kun katsoo edellä olevia viestejä, on helppo ymmärtää, miksi Q:n ympärille on syntynyt niin paljon keskustelua ja spekulointia. Q jakaa käytännössä kryptattuja tiedonmuruja, joiden sisältöä uskolliset seuraajat lähtevät sitten selvittämään.

Q Anon -salaliittoteoria

Q Anon -salaliittoteoria on levinnyt vuoden 2018 aikana ympäri sosiaalista mediaa. 4chan ja 8chan-boardeilta alkanutta keskustelua käydään laajassa mittakaavassa myös Twitterissä, Redditissä ja Youtubessa. Internetistä löytyy jo lukuisia kanavia, jotka seuraavat Q:n postauksia ja analysoivat niiden merkitystä. Suomessa Q Anonin viesteistä raportoi Youtubessa mm. Blokkimedia.

Alla olevassa twiitissä on yksi esimerkkianalyysi Q:n kryptisistä lyhenteistä.

Mistä tässä salaliittoteoriassa on oikein kysymys?

Q:n levittämää vyyhtiä on mahdoton käydä läpi viesti viestiltä, mutta iso kuva on varsin selvä. Teorian mukaan käynnissä on tällä hetkellä läntistä maailmaa koskettava vallankumous, jonka keulahahmona toimii Donald Trump. Hänen kuuluisa lupauksensa drain the swamp on siis käynnissä koko maailman mittakaavassa.

Q-narratiivin mukaan yksi suurimmista pahuuden keskittymistä on Clinton Foundation, joka olisi sotkeutunut maailman johtaviin valtioihin sekä keskuspankkeihin. Käytännössä kyse olisi maailmanlaajuisesta rikollisorganisaatiosta, jonka yksi merkittävä peluri on väitteiden mukaan miljardööri George Soros. Hänen on epäilty sekaantuneen monen Euroopan maan politiikkaan rahoittamalla vasemmalla sijaitsevia äärijärjestöjä.

Q:n mukaan kulissien takana on käynnissä valtava puhdistusoperaatio ihmiskauppaan sekä pedofiliaan liittyen. Tätä sotaa johtaa Donald Trumpin hallinto. Q:n lisäksi myös muut tahot ovat vihjailleet viime vuosina näiden lonkeroiden ulottuvan mm. Hollywoodiin sekä eri maiden hallintoon.

Tässä kohtaa voidaan mainita myös Yhdysvaltoja todellisuudessa (?) hallitseva deep state eli varjohallitusjosta vaihtomediat ovat raportoineet jo kauan aikaa. Tuoreiden tutkimusten mukaan suurin osa amerikkalaisista uskoo tällä hetkellä varjohallituksen olevan olemassa.

Q Anon -liikkeen perimmäinen viesti on se, että kaikki edellä mainittu on naamioitu valtamedian rakentaman verhon taakse. Clintonien ja heidän verkostonsa suorittamista rikoksista, tai edes epäilyistä, ei mainita Q:n kannattajien mukaan valtamediassa sanallakaan. Samaan aikaan lööpit ovat täynnä kuraa Donald Trumpin sekä hänen hallintonsa suuntaan.

Trumpiin liittyvästä negatiivisesta uutisoinnista (katso yllä oleva kuva) saatiin äskettäin aikaan pieni some-kohu myös Suomessa. Helsingin Sanomat oli muiden suurimpien sanomalehtien tapaan vahvasti pro-Clinton ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja, ja Trump-vastaisuus on jatkunut myös Diili-miehen valtakauden ajan.

The Calm Before the Storm?

Q Anon -nimimerkin ensimmäinen viesti (lokakuussa 2017) oli otsikoitu sanoilla The Calm Before the Storm, mikä on viittaus Donald Trumpin tekemään lausahdukseen.

Q:n seuraajat ovat vakuuttuneita siitä, että luvassa on valtavia paljastuksia aiemmin mainittuihin tahoihin liittyen. Q-narratiivin mukaan Donald Trump tulee repimään valtamedian rakentaman verhon alas ja paljastamaan koko maailmalle, millainen järjestelmä sen takana oikein on.

Valtamedia ja suurin osa kansalaisista eivät toistaiseksi allekirjoita tätä näkemystä. Tavallinen mediaa seuraava ihminen ei ole etenkään Suomessa edes kuullut Q Anon -nimimerkistä.

Q:n vihjailut Clinton Foundationista tai muista aiheeseen liittyvistä henkilöistä eivät saa myöskään palstatilaa maailmalla. Tällaisten syytösten esittäminen olisi varsin raju temppu. Kyseessä oleva teoria on laajuudeltaan sitä luokkaa, että harva kansalainen uskoisi sen olevan mahdollista ilman vahvoja todisteita.

Yleinen mielipide on myös edelleen vahvasti Donald Trumpia vastaan, jota ei aivan helposti nähdä Q Anon -seuraajien ulkopuolella vapaan maailman pelastajana. Teoriaa kritisoivien tahojen mielestä kyseessä on lähinnä Trumpin seuraajille rakennettu illuusio siitä, mitä he haluavat uskoa. New York Times kirjoittaa:

“You don’t create a wild fantasy about your leader being a covert genius unless you understand that to most people, he looks like something quite different. You don’t need an occult story about how your side is secretly winning if it’s actually winning.”

Q Anon -salaliittoteoriassa on näin ulkopuolisen silmin katsottuna mukana myös lataus kristinuskoa. Q:n viestit ovat usein lyhyitä, mutta sana God on mainittu niissä yllättävän usein (God bless us, trust in God, God save us jne). Q Anon -liike vaikuttaa olevan seuraajaprofiililtaan hyvin konservatiivinen, eli arvot koti, uskonto ja isänmaa ovat vahvasti esillä.

Time-lehti listasi Q Anon -nimimerkin vuoden 2018 vaikuttavimpien internet-henkilöiden joukkoon. Tämä kertoo siitä, että Q:n viestit ja vihjailut eivät ole enää internetin marginaalissa. Tämä mystinen nimimerkki on saanut yhä enemmän seuraajia myös Suomessa.

Salaliittoteoriat eivät ole mikään uusi juttu. Dan Brown toi temppeliritareihin liittyvät teoriat uudelleen tapetille 2000-luvun alkupuolella. Vapaamuurarit, Rothschild-suku ja monet muut maailman todellisiin hallitsijoihin liittyvät teoriat ovat aina kiinnostaneet ihmisiä.

Jääkö Q Anon internetin välilehdille vain yhtenä lukemattomista eri salaliittoteorioista? Vai onko myrsky todellakin tulossa? Todennäköisesti saamme vastauksen suuntaan tai toiseen Donald Trumpin presidenttikauden aikana.

What is your reaction?

Excited
4
Happy
3
In Love
0
Not Sure
1
Silly
1

You may also like

1 Comment

  1. WWG1WGA 🙂

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Historia