Qusai Kheder
Sundqvistin Maailma

Saudi-Arabia riehuu nykyään jopa rap-musiikin tahtiin

Maailman kolmanneksi seuratuimman tv:n uutiskanavan (vielä suositumpia ovat BBC World News ja Fox News) eli CNN:n katsojat eivät voi olla tietämättä, kuka on Qusai Kheder. Arabimaailman suosituin räppäri, omien sanojensa mukaan jo lapsesta riimiä viskellyt saudiarabialainen Qusai, 39, on pukannut kanavan maksettujen sisältöjen (eräänlaisia mainoksen ja insertin välimuotoja) osastoilla silmiin ja korviin syksystä saakka.

Miksi tartun suomalaisessa verkkolehdessä saudirappaariin?

Asialinjalla kirjoitettiin – muuhun suomalaismediaan verrattuna kohtuullisen hyvissä ajoin – kesällä siitä, miten Saudi-Arabian uusi todellinen johtaja Mohammed Bin Salman haluaa näyttäytyä nuorekkaana ja rentona tyyppinä. Ohessa hän on sittemmin muun muassa heittänyt tyrmään toistakymmentä oman klaaninsa miestä, jatkanut yhä enemmän kansanmurhan piirteitä saavaa Jemenin moukarointia, ylläpitänyt Qatarin kyykytystä, enemmän tai vähemmän kaapannut ja vapauttanut Libanonin pääministerin sekä yhä selkeämmin sulkeutunut Donald Trumpin suosioon. Kaikki tämä ja paljon muuta tapahtuu iloisten hymyjen ja, kyllä, jopa hip hopin rytmittämänä. Kuva on Saudi-Arabian jemeniläissiviileihin tapaninpäivänä kohdistaman ilmaiskun uhrien hautajaisista. Yhdestä suvusta kuoli yksitoista ihmistä:

Embed from Getty Images

Ei sillä, että Qusai Kheder eli aiemmalta jenkkiläiseltä stage-nimeltään “Don Legend the Cameleon” mikään nykyistä propagandatarvetta varten keksitty feikkiartisti olisi. Tuolloin 17-vuotias Qusai muutti yhdysvaltoihin opiskelemaan vuonna 1996, rapista hän oli ollut kiinnostunut jo aiemmin. Levyttämään hän pääsi seuraavan vuosikymmenen alkupuolella ja palasi myöhemmin Saudi-Arabiaan. Siellä syntyi ensimmäinen LP, ote avauskappaleesta Salam:

Put your peace sign up in the air
It’s time to wake up ’cause nowadays we don’t care
About our own race, humanity, mankind
And the power of politics has washed our minds
Greed became the weapon so they bomb and kill
The blood of innocent children with a free will
So fight the power lend a helping hand
1 nation united under God we stand

I’m from the kingdom
Where the eldest be preaching wisdom
The birth of the message that’s taking over the system
I’m Muslim I thank God
And I’m proud to be Arabic with a strong heart
I represent the Middle East to the fullest with no bullets
My communities influence all units
The movement people open your eyes and realize
That we’re victims of the media enterprise
(san. Qusai Kheder)

Qusain tuotanto tuntuu olevan syvästi uskonnollista, isänmaallista, rauhaa rakastavaa ja sivumennen sanoen huomattavasti kuuntelukelpoisempaa kuin esimerkiksi Cheek tai Elastinen. Eikä Qusay Yuotubessa tuuleen huuda, esimerkiksi Yalla-niminen biisi on katsottu yli kymmenen miljoonaa kertaa ja videolla ovat tuotantoarvotkin kohdillaan.

Mikäpä siinä, Qusailla on kaikki oikeus tehdä uskonnollis-isänmaallista rauhanrappia. Samalla kannattaa muistaa, että sellainen edustaa tasan tarkkaan ainoaa rappia, jota Saudi-Arabiassa kannattaa esittää saati että saisi tuotannolleen miljoonia maksavia globaaleja mainoskampanjoita. Ja mitä sotaisammaksi valtio ryhtyy, sitä enemmän motivaatiota sillä on näyttäytyä rauhaa rakastavana. Olisi naurettavaa kuvitella, että Qusai voisi lyriikoissaan kritisoida esimerkiksi sitä, että hänen ylistämänsä isänmaa tarkoituksellisesti ja jatkuvasti surmaa jemeniläisiä siviilejä. Tässä alleviivautuu Saudi-Arabian ja vapaiden yhteiskuntien – kuten Yhdysvaltojen – perustava ero. Yhdysvaltojenkin iskut ovat surmanneet paljon siviilejä Lähi-Idässä, mutta esimerkiksi rap-muusiikkia ei ole valjastettu antamaan toiminnalle imagollista sivutukea.

Tällaiset asiat kannattaa pitää mielessä aikana, jolloin uutisvirtaan nousee, että saudinaiset pääsivät ensimmäistä kertaa jalkapallostadionille (yhteensä kolmella paikkakunnalla, vau!) tai että he kuulemma saavat tulevaisuudessa jopa ajaa autoa. Näiden imagotemppujen varjoon helposti unohtuu, että on pitkä matka siihen, että omaisuusartikkeli nimeltä nainen pääsisi stadionille ilman aviomiehensä, isänsä tai veljensä seuraa tai voisi omistaa auton.

Jos rehellisiä ollaan, niin minulla ei riitä maailmaasyleilevyyttä suuremmin murehtia saudinaisten auto- tai futiskatsomoasioita. Sen sijaan pelkään, että saudien imagokampanja tuottaa lännessä oikeasti tulosta. Me kun niin kovasti haluaisimme uskoa, että kyseinen feodaaliyhteiskunta olisikin nopeasti muutumassa paljon leppoisammaksi paikaksi, jossa jopa nainen (joskaan ei siirtotyöläinen) olisi jotenkin täysi ihminen ja jossa Qusain kaltaiset rennot tyypit rappaavat rauhasta ja (platonisesta) rakkaudesta.

Suomessa ihastuttiin 1970-luvun alussa Vietnamin kommunistien lauluihin niin paljon, että eräästä lastenlaulusta tehtiin jopa suomalainen versio. Hiljattain edesmenneen Matti Rossin sanoittama legendaarinen Lenin-setä asuu Venäjällä levytettiin vuonna 1972. Seuraavan vuosikymmenen taitteessa alkoi kommunistihallintoa paenneita Vietnamin venepakolaisia päätyä runsain mitoin Suomeen saakka.

Kuva: Wikimedia Commons

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *