Firmino
Brittifutista

Roberto Firmino nousi supertähtikategoriaan juuri nyt

Jos päättää kirjoittaa artikkelin Englannin valioliigassa vaikuttavasta hyökkäävästä pelaajasta, niin Liverpoolin ja Brasilian Roberto Firmino ei ole erityisen mielikuvituksellinen valinta.

Firmino kun on varmasti kaikkien Liverpoolista erityisesti kiinnostuneiden tietoisuudessa: kuluvalla kaudella valtava määrä työtä (Firminolle on tilastoitu kaikista valioliigahyökkääjistä eniten sprinttijuoksuja ja toiseksi eniten taklauksia), taitoa, kaksitoista liigamaalia ja kuusi maaliin johtanutta syöttöä. Mestareiden liigan kuluvan kauden maalintekijätilastossa hän on vaatimattomasti toisella sijalla Cristiano Ronaldon jälkeen.

Kaudeksi 2015-2016 Liverpooliin siirtynyt Firmino ei alkuun nostattanut ylisanoja, mutta Brendan Rodgersin vaihduttua managerina Jürgen Kloppiin löytyi brassille juuri sopiva rooli vastahyökkäysten käynnistäjänä. Firmino ja Klopp ovat ylistäneet toisiaan mediassa, syystäkin.

Liverpoolin faneille siis tuttua juttua ja miksi muita pitäisi edes kiinnostaa? Okei, mieheen liittyy tuore, joskaan ei yllättävä uutinen: Firmino on mukana niiden 15 pelaajan joukossa, joiden paikka Brasilian MM-kisajoukkueessa on jo varma. Katsotaan silti sumusaarelle.

Englannissa koettiin viikko sitten maanantaina kiinnostava viisiminuuttinen, joka kertoo englantilaisesta jalkapallo(media)kulttuurista, Thierry Henryn legendaarisesta maineesta ja etenkin Firminosta.

Henry järjesti Sky Sportsin Monday Night Football -ohjelmassa usean minuutin Firmino -ylistyksen: kuinka olisi ollut hienoa päästä pelaamaan hänen kanssaan, kuinka tarkalleen oikein Firmino kaiken tekee.

Siis Thierry Henry: mies joka on aina säästellyt ylisanoja eikä pelaajaurallaan suostunut edes hymyilemään. Purkaus herätti huomiota laatulehtiä myöten, esimerkiksi Telegraph poimi sen uusimman Firmino-artikkelinsa kärjeksi.

Kaikkein parhaiden pelaajien urien aikajanoilla on joskus hyvinkin tarkasti määriteltävä hetki, jolloin pelaaja median ja suuren yleisön silmissä murtautuu erittäin hyvästä pelaajasta supertähtistatukseen. Englannissa tämä taisi Roberto Firmino Barbosa de Oliveiran osalta olla vuoden 2018 helmikuu. Tästä eteenpäin häntä verrataan Liverpoolissa suoraan esimerkiksi Luiz Suareziin ja Fernando Torresiin, vaikka onkin selkeästi erityylinen pelaaja kuin kumpikaan mainituista.

Embed from Getty Images

Henryn ylistys tuli sopivasti viikkoa Kloppin ylitsevuotavien kehujen jälkeen ja ennen Liverpoolin keskiviikkoista upeaa 5-0 -voittoa Portosta, jossa Firminho teki joukkueensa neljännen maalin ja pääsi myös väläyttelemään tavaramerkkiään eli kantapääkikkaa. Näin Klopp arvotti pelaajiaan kaksi viikkoa sitten:

Mo Salah, maailmanluokkaa, muttei joka päivä”. said Klopp. Sadio Mane, maailmanluokkaa, muttei joka päivä. Roberto Firmino, maailmanluokkaa aika lailla joka päivä.”

Firmino on alkuvuodesta ehtinyt olla esillä huomattavasti negatiivisemmassakin asiayhteydessä. Häntä on syytetty rasistisesta solvauksesta Evertonin Mason Holgaten suuntaan tammikuun alussa pelatussa FA Cupin ottelussa. Tapaus on Englannin jalkapalloliiton FA:n tutkinnassa.

Jalkapallomedia ja media ylipäätään pitää mahdollisimman suoraviivaisista, selkeäksi kaareksi osoitettavista kehitystarinoista. Tai vastavuoroisesti suuresta draamasta, jossa jo epäonnistuneeksi luettu pelaajaura singahtaakin yhtäkkiä mahtavaan nousuun.

Firminon jotenkin vaivihkainen ja kuitenkin kuten todettua nyt yhtäkkinen nousu nykyiseen statukseensa ei sovi kumpaankaan muottiin.

Hän oli Livepoolille kallis hankinta (29 miljoonaa puntaa), muttei niin mielettömän kallis, että valtavan flopin rautasaappaita olisi ensimmäisellä kaudella jalkoihin soviteltu. Firmino pelasi neljä kautta Hoffenheimissa (siis Hof-missä, kysyttiin Englannissa kun Liverpool-siirtoa tehtiin) ja täyttää syksyllä jo 27 vuotta, ei mikään nuorisostara. Hän teki kahdella ensimmäisellä Liverpool-kaudellaan 23 maalia kaikkiaan 90 virallisessa ottelussa – ei todellakaan hienosti, muttei surkeastikaan.

Embed from Getty Images

Firmino oli “täyttää paikkansa” -luokituksen pelaaja melkein Englannin huippua edustaneessa joukkueessa, kunnes yhtäkkiä huomaammekin, että hän on ihan älyttömän hyvä Englannin huipulla (Manchester Cityn jälkeen toki) olevassa joukkueessa, joka jyrää Euroopassa.

Tai ainakin Englannissa näin on nyt tulkittu, joten odotukset ovat tästä eteenpäin sen mukaiset.

Kuva: Wikimedia Commons

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.