Rovion historia
Yhteiskunta

Rovion historia – Assembly-demosta pörssiyhtiöksi

Rovion historia on reilun kymmenen vuoden mittainen matka, joka alkoi suurelle yleisölle tuntemattomasta startupista. Epävarmalta näyttänyt tulevaisus muuttui vuonna 2009 julkaistun Angry Birds -pelin myötä, jonka ansiosta Rovio on noussut jopa miljardien ihmisten tietoisuuteen ympäri maailman. Uusimpien tietojen mukaan Rovio aikoo vihdoin listautua myös Helsingin pörssiin. Nyt onkin sopiva hetki katsastaa yrityksen historiaa, josta moni suomalainenkaan ei tiedä yhtään mitään.

Assembly-projeki ja Relude

Rovio-niminen yhtiö syntyi virallisesti vuonna 2005, mutta sen ensimmäiset askeleet otettiin jo hieman aiemmin. Tämä tapahtui vuonna 2003, kun TKK:n opiskelijat Niklas Hed, Jarno Väkeväinen ja Kim Dikert osallistuivat Assembly demo party -tapahtumaan. Kolmikko voitti kilpailun pelillään King of the Cabbage World. Tämän seurauksena kaverukset päättivät perustaa pelin ympärillä yrityksen, jonka nimeksi tuli Relude.

Assemblyn kilpailun voittanut peli myytiin Sumea-yhtiölle (nykyisin Digital Chocolate), joka julkaisi sen vuonna 2004 nimellä Mole War. Se oli ilmestyessään maailman ensimmäinen kaupallinen, reaaliaikainen monipelattava mobiilipeli.

Seuraavana vuonna Relude sai taloudelliseksi tukijakseen Kaj Hedin, joka oli perustaja Niklas Hedin setä. Samalla yrityksen nimeksi tuli kaikkien tuntema Rovio ja sen toimitusjohtajaksi nimettiin Mikael Hed, joka oli Niklas Hedin serkku.

Samaan aikaan edellä mainittu Sumea-yhtiö yhdistyi Digital Chocolaten kanssa. Monet Sumean työntekijät halusivat vaihtaa maisemaa ja perustaa jotain uutta. Rovio syntyikin pitkälti Sumeasta lähteneiden henkilöiden sekä Relude-tiimin yhdistettyä voimansa.

Rovion historia – vaikeat alkuvuodet

Rovion ensimmäiset vuodet olivat vaikeita, kuten niin monella muullakin startup-yrityksellä. Kehittäjät saivat vapaat kädet luoda sellaisia pelejä, joita he halusivat itsekin pelata. Tämä johti moniin arvostelijoiden rakastamiin peleihin, mutta ikävä kyllä ei taloudelliseen menestykseen.

Kun Rovion omat pelit eivät myyneet riittävästi, yhtiö sai rahaa alihankinnan avulla. Tämä teollisuus alkoi kuitenkin siirtyä kohti itää ja halvempaa työvoimaa. Rovio oli vaikeuksissa ja joutui irtisanomaan työntekijöitään. Lisäksi yrityksen toimitusjohtaja Mikael Hed sekä pääomistaja Kaj Hed näkivät sen suunnan hyvin eri tavalla.

Mikael lähtikin Roviosta, mutta palasi vuoden 2009 alussa, jolloin yhtiö oli syvällä kriisissä. Rovion 50 työntekijästä oli jäljellä vain 12 hengen ydinryhmä. ”Kävimme kaikki vaihtoehdot läpi. Mietimme voisimmeko elää pelkällä alihankinnalla tai alkaisimmeko kehittää ja myydä peliemme teknologista alustaa”, kertoo Mikael Hed.

Tässä vaiheessa Applen iPhone oli alkanut toden teolla lyödä läpi, joten  Rovio päätti keskittyä tekemään pelejä App Storeen. Kilpailu oli kuitenkin kovaa, joten tarvittiin joku massasta erottuva tuote. Näin syntyi Angry Birds, joka oli yksi pelisuunnittelija Jaakko Iisalon ideoista. Vihaiset linnut ladattiin App Storeen joulukuussa 2009, ja pelistä tuli valtava hitti.

Rovion historia – kasvukausi

Rovio oli ehtinyt julkaista ennen läpimurtoaan 51 peliä, kunnes numero 52 toi kaivatun täysosuman.

Angry Birds valloitti ykkössijan ladatuimpien pelien listalla puolessa vuodessa, jolloin sitä myytiin yli 6,5 miljoonaa kopiota. Peli pysyi tämän jälkeen kärkisjoilla lähes kaksi vuotta. Pian Angry Birds alkoi levitä myös muille alustoille, ja mukaan tulivat oheistuotteet, kuten pehmolelut ja vaatteet.

Rovio oli vuosikymmenen alussa kovassa nosteessa ja teki myös yrityskauppoja. Vuonna 2012 yhtiön liikevaihto oli jo 152 miljoonaa euroa ja liikevoitto 77 miljoonaa euroa. Parhaimmillaan yhtiön arvoksi laskettiin yli viisi miljardia. Kasvu oli huimaa, sillä liikevaihto oli ollut kaksi vuotta aiemmin vain 10 miljoonaa.

Vuonna 2012 Rovio dominoi App Storen kärkisijoja yhdessä toisen suomalaisyhtiön kanssa, sillä Supercell julkaisi kyseisenä vuonna suositut Hay Day sekä Clash of Clans -pelinsä.

Angry Birds -buumin hiipuminen

Rovio julkaisi vuonna 2012 vihaisten lintujen pelisarjan viidennen osan – Angry Birds Star Wars. Kyseinen peli nousi vielä listaykköseksi, mutta sitä seuranneet Angry Birds -versiot eivät ole enää paalupaikalle yltäneet. Pelimaailmaa alkoivat valloittaa yhä tänäänkin suosiossa olevat ilmaispelit, joiden ansaintamalli perustuu pelin sisällä suoritettaviin mikromaksuihin. Rovio ei onnistunut siirtämään Angry Birds -pelien suosiota ilmaispelien puolelle.

Vuonna 2013 yhtiön liikevaihto puolittui edeltävän vuoden lukemista ja seuraavana vuonna tulos suorastaan romahti. Vaikka pelien myyntitulot olivat hieman kasvaneet, niin oheistuotteiden tulot olivat pudonneet rajusti. Vuonna 2014 yhtiön toimitusjohtajana pitkään toiminut Mikael Hed astui myös sivuun, mutta jatkoi edelleen Rovion hallituksessa.

Vuonna 2015 Rovio aloitti YT-neuvottelut, joiden lopputuloksena se irtisanoi 213 työntekijää. Samana vuonna yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin Kati Levoranta.

Rovion luotto Angry Birds -teemaan ei kuitenkaan hiipunut, mistä oli osoituksena valtava panostus vihaisista linnuista kertovaan elokuvaan. Columbia Pictures -studion kanssa tuotettu The Angry Birds Movie oli usean vuoden ja 75 miljoonan euron arvoinen projekti. Panostus kuitenkin kannatti, sillä elokuvasta tuli valtava menestys. Luvassa on myös jatko-osa, jonka odotetaan tulevan teattereihin vuoden 2019 puolella.

Embed from Getty Images

Kuvassa: elokuvan amerikkalaiset ääninäyttelijät Jason Sudeikis ja Danny McBride

Rovio Helsingin pörssiin

Viime vuonna Rovion jätti eräs sen tunnetuimmista hahmoista – Peter Vestbacka. Mighty Eagle -titteliä kantanut Vesterbacka oli hoitanut markkinointia sekä liiketoiminnan kehittämistä. Punaisesta Angry Birds -hupparistaan tunnettu mies on ollut monien mielestä yhtiön kasvot. Nykyisin sijoittajana toimiva Vestbacka puuhaa mm. tunnelia Helsingin ja Tallinnan välille.

Rovio on näillä näkymin selättänyt Angry Birdsien suosion aallonpohjan ja palannut selvästi voitolliseksi. Yhtiö on julkaissut viime vuosina lukemattomia eri variaatioita vihaisista linnuista, jotka ovat tuoneet rahaa kassaan muiden pelien (esim. Battle Bay) sekä elokuvan lisäksi.

Tällä hetkellä Rovion pääkonttori sijaitsee Suomessa, ja yhtiöllä on toimipaikat myös Ruotsissa, Isossa-Britanniassa, Kiinassa sekä Yhdysvalloissa. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla Rovion liikevaihto oli 153 miljoonaa ja liikevoittoa kertyi 21 miljoonaa. Yhtiön toimitusjohtaja Kati Levoranta kuvailee nykytilaa seuraavasti:

”Peleihin keskittyvän strategiamme myötä peliportfoliomme on vahvistunut ja taloudelliset tunnusluvut ovat parantuneet. Hiljattain lanseeratuista peleistämme – Angry Birds Evolution, Battle Bay ja Angry Birds Match – jokainen on osoittanut vahvempaa suorituskykyä keskeisten operatiivisten tunnuslukujen osalta kuin mikään Rovion aikaisempi pelijulkaisu, ikä viittaa kasvupotentiaaliin myös tulevaisuudessa.”

Toivottavasti Rovio onnistuisi tulevaisuudessa luomaan uusia menestystarinoita Angry Birds -brändin lisäksi. Jos haluat olla osa Rovion tulevaa menestystarinaa, niin pian sinulla on mahdollisuus ostaa halutessasi pala Angry Birds – brändiä myös Helsingin pörssistä!

Lähteet: Kauppalehti, Kaleva,V2, Google books, Yle, Talouselämä

Kuva: kuvakaappaus tästä videosta.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

More in:Yhteiskunta