saastovinkkeja
Artikkelit

Säästövinkkejä lapsiperheen talouteen

Lapsiperheen talous tuntuu olevan, ainakin oman kokemuksen mukaan, voittopuolisesti painottunut menoihin. Lapset kasvaa, halusimme tai emme, niinpä vaatteet, kengät sekä harrastusvälineet sun muut jäävät yksi kerrallaan pieniksi. Teini-ikää lähestyessä ruokahalu kasvaa ja samaan tahtiin myös kauppalaskut. Kun ennen lomalle saattoi lähteä sen suuremmin suunnittelematta, nyt neljän hengen lomamatka kustantaa käytännössä tuplaten, joten rahaa on säästettävä reippaasti etupainotteisesti. Autosta loppuu tila lastenistuimien keskellä ja tarve olisi isommalle takaluukulle, jotta kaikkien luistimet ja muut pelivälineet mahtuvat kyytiin mukaan. Suksiboksi on jo pakollinen lisätarvike.

Artikkelissa listataan muutamia käytännön vinkkejä, miten lapsiperheessä saadaan säästettyä rahaa ja samalla lisättyä hiven mielenrauhaa.

Hankkiudu eroon turhasta

Hyvä ystäväni Teemu Kunto on kirjoittanut teoksen minimalismista. Teos käsittelee ihmisen suhdetta omistamaansa tavaraan tänä aikana, kun esimerkiksi konmarittamisesta on tullut muodikasta. Keskeinen ajatus on – tarvitsenko minä juuri tätä esinettä tai asiaa?

Kulutusjuhlien keskellä tulee helposti hankittua yhtä sun toista myöhemmin vähäiselle tai jopa olemattomalle käytölle jäänyttä höttöä. Jos tämänkin rahan olisi jättänyt käyttämättä, olisi säästynyt rahaa johonkin oleellisempaan tai ainakin enemmän tunteita herättävämpään kokemukseen. Mieti siis, mitä ostat ja hankkiudu eroon turhasta.

Sporttidivarit kunniaan

Internetin erilaisissa osta ja myy-ryhmissä liikkuu jos jonkinlaista tavaraa, mutta mikäli perheestä löytyy liikunnallisia, urheilua harrastavia lapsia, niin ehdoton suositukseni on käytettyjä urheiluvälineitä myyvät divarit. Koulussa hiihdetään edelleen, semminkin kun kelit ovat etelää myöten sen tänä talvena taas sallineet.

Mutta miksi hankkia kaupasta tuliterät peltoset, jotka ovat seuraavana talvena enää häthätää riittävän kokoiset – ja sauvat jääneet pieniksi, monoista puhumattakaan? Luistimiakin saa olla uusimassa lähes joka talvi. Laskettelureissut vievät puolestaan yleensä lyhyen jakson talvesta, joten onko syytä laittaa rahaa haisemaan ja ostaa kaikki uutena siteineen kaikkineen?

Vastaus on sporttidivarit. Näistä liikkeistä löytyy sekä hyväkuntoisia että täysin käyttökelpoisia urheiluvarusteita huomattavasti edullisempaan hintaan. Jos lapset eivät ole kyseisessä lajissa aktiivisia ja harrasta sitä seurassa, ei sporttidivarin löydöillä voi mennä vikaan. Toki motivoituneen  harrastajan välineisiin kannattaa sitten satsata – korkeampi hinta tarkoittaa usein myös korkeampaa laatua.

Kierrätä laatuvaatteesi

Yksi tapata tienata on myydä vanhoiksi jääneitä tai syystä jos toisesta vaatehyllyn perukoille jääneitä vaatteita, yleisimmin kirpputoreilla tai netin myyntialustoilla. Mutta jos kaapista löytyy käyttöä vaille jääneitä merkkivaatteita, kannattaa tutustua Emmy Clothing Companyyn.

emmy.fi

Emmy.fi etusivu.

Emmy on Suomen suurin verkkokauppa second hand -merkkivaatteille, jonka keräyspisteitä löytyy esimerkiksi pääkaupunkiseudulla suurimmista ostoskeskuksista.

Sen lisäksi, että käyttämättömillä vaatteilla voi tehdä tuottoa, hyvälaatuisia tai jopa käyttämättömiä merkkivaatteita saa Emmystä huomattavasti huokeampaan hintaan kuin alan merkkiliikkeestä. Tätä tapaa on käytetty ahkerasti myös meidän perheessämme.

Säästä ja sijoita

Kuukausittaisesta palkasta on äärimmäisen hyvä laittaa osa sivuun. Sen sijaan, että annat rahan kellua korottomalla käyttötililläsi, kannattaa tutustua erilaisiin säästämisen sekä sijoittamisen palveluihin. Rahastosäästäminen on matalan kynnyksen säästämisen tapa, jota myös meidän perheessä toteutetaan.

Säästäminen sekä sijoittaminen ovat pitkän aikajänteen toimintaa, jonka positiiviset tulokset eivät tapahdu sormia napsauttamalla. Säästämisessä kärsivällisyys on kaiken a ja o. Osakkeisiin sijoittaminen on puolestaan riskialttiimpaa toimintaa, muttei kuitenkaan mitään rakettitiedettä.

Säästämisen suhteen yksinkertaisinta sekä tehokkainta on tehdä siitä automaattista. Kun palkkapäivänä rahat tulevat tilille, kannattaa verkkopankkiin operoida suora tilisiirto, joka toimittaa tietyn osan liksasta suoraan säästökohteeseen. Erittäin tärkeää on tehdä säästämisestä pitkäjänteistä, pitkäikäistä ja säännöllistä. Näin ollen säästetyistä tuloista pääsee suuremmalla todennäköisyydellä myös nauttimaan.

Tee kuukausibudjetti

Jotta tiedät tasan tarkkaan, mihin kuukausitasolla rahat menevät, kannattaa laatia budjetti toteutuneista menoista. Kun listaat tarkkaan kaikki menosi, pystyt havaitsemaan, kuluttaako perheesi johonkin ”turhaa rahaa”.

Listata kannattaa käytännössä kaikki kulut: asumiseen ja autoon liittyvät menot, vakuutukset, harrastusmaksut, eri lehtien tilaukset, kännykkäliittymät, maksukanavat, sähkön ja veden maksut, ruokakulut, erilaiset jäsenyydet, vapaa-aikaan liittyvät kulut ravintola- tai elokuvakäynteineen, vakuutusmaksut kuukausittain, päivähoitomaksut ja mahdolliset muutkin kulut

Kun olet selvillä menoistasi, voit myös suunnitella tulevaa. Kun olet tehnyt tulevista menoistasi budjetin, pystyt seuraamaan, miten hyvin kykenet sitä noudattamaan. Kun taas turhat menot on karsittu pois, pystyt keskittymään myös säästämiseen.

Budjetin tekemisen lisäksi ei varmasti ole hölmömpi ajatus kilpailuttaa samalla puhelinliittymät, vakuutukset sekä pankkipalvelut. Voit esimerkiksi saada lainan korot alemmaksi tai edullisemman kokonaispaketin koko perheen kännykkäliittymistä.

Käytä rahoitusvälineitä fiksusti

Joskus vastaan tulee tilanteita, jolloin on vain yksinkertaisesti pakko turvautua lainarahaan. Kodinkoneita voi mennä yllättäen rikki, autoon tulla vika, hammas lohjeta tai muuta vastaavaa. Eihän asuntojakaan useimmiten osteta ilman pankkilainaa.

Täytyy itsekin tunnustaa, että olen turvautunut yllättävässä tilanteessa Prekredit lainapalveluun, kun yksi hammas meni porkkanaa syödessä rikki – ja näin on toiminut varmasti moni muukin. Juuri sillä hetkellä minulla ei ollut irroittaa ylimääräistä rahaa nopeasti yksityisen hammaslääkärin palveluihin, mutta pikkulainan ottamalla sain suuni taas kuntoon pikaisesti ja ilman suurta murhetta.

Lainapalvelut ovat hyviä rahoitusvipuja tilapäisratkaisuina, erityisesti jos ja kun oma talous on muutoin ojennuksessa, eikä esimerkiksi lainan koroista synny maksuvaikeuksia. Lainojen käytön suhteen on syytä olla kriittinen ja miettiä tarkkaan, mitä tarkoitusta varten lainaa otetaan. Monet käyttävät lainarahaa huvitteluun ja leveään elämään – fiksumpaa on ottaa lainaa tarpeellista käyttöä varten.

Photo by rupixen.com on Unsplash

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Artikkelit