Salibandyliigan kausiennakko
Kausiennakko

Kausiennakko: Salibandyliiga 2017/2018

Salibandyliigan kausiennakko 2017/2018 käy läpi tulevan sesongin asetelmat! Hallitseva mestari Tampereen Classic jahtaa tulevalla kaudella kolmatta peräkkäistä Suomen mestaruutta. Classic on voittanut kahdella edeltävällä kaudella sekä runkosarjan että superfinaalin. Viime kauden hopeafinalisti EräViikingit on heikentynyt, mutta taustalta nousee uusi haastaja. Sarjanousija Kuopion Welhot on ison puolestaan haasteen edessä taulukon häntäpäässä.

Mestarisuosikki Classic

Hallitseva mestari Classic lähtee tulevaan kauteen mestarijoukkueesta tutuilla runkopelaajilla. Ainoa merkittävä menetys on Nico Salo, joka jatkaa uraansa Ruotsissa. Salo oli yksi koko salibandyliigan parhaista pelaajista ja Suomen maajoukkueen sentteri, joten hänen korvaajallaan, Jussi Rantalalla, on isot saappaat täytettävänä. Superlupaava Rantala siirtyi Classiciin Sveitsistä, jossa hän oli mukana nostamassa Zugin joukkueen maan pääsarjaan.

Liigan mestaruuden kaksi kertaa peräkkäin voittanut Classic on luonnollisesti laatujoukkue kentän jokaisella osa-alueella. Classic saa tälläkin kaudella kasaan kolme todella hyvää kenttää, eikä joukkueessa ole paperilla mitään merkittäviä heikkouksia Nico Salon poislähdön lisäksi. Viime kauden superfinaalin vastustaja EräViikingit on kuitenkin heikentynyt vieläkin enemmän. Classic nähdään hyvin todennäköisesti runkosarjan ykköspaikalla sekä kauden päätteeksi superfinaalissa.

EräViikingit – heikentynyt haastaja

Vuonna 2016 perustettu fuusioseura EräViikingit pelasi vuosi sitten debyyttikautensa, jonka päätteeksi ”Ervi” nappasi Suomen Cupin voiton ja liigan kakkossijan. Tästä on kuitenkin vaikea parantaa, sillä joukkue on heikentynyt merkittävästi viime kaudesta. Puolustuksesta ovat poissa Tommi Aro, Tom Strömsten sekä salibandyikoni Tero Tiitu. Hyökkäyspäässä EräViikingit on myös menettänyt kaikki kolme sentteriä Jani Kukkolan takana.

EräViikinkien maaliero oli viime kauden runkosarjassa koko Salibandyliigan paras, ja 222 tehtyä maalia on kova saldo. Joukkue tulee tekemään maaleja myös tulevalla kaudella, mutta kokonaisuutena on vaikea nähdä EräViikinkien haastavan Classicia viime kauden tavoin. Tulevalla kaudella joukkuetta valmentaa myös uusi mies, sillä hyvää työtä seurassa tehnyt Jyri Korsman viettää välivuotta. EräViikinkejä vetää ensi kaudella Mika Ahonen, joka vie uuden joukkueensa todennäköisesti pronssiotteluun.

Jyväskylän Happee – vahvistunut finaaliehdokas

Happeen viime kausi päättyi pettymykseen pronssiottelussa, jossa joukkue kaatui SPV:tä vastaan jatkoajalla 6-5. Tuleva sesonki lupaa kuitenkin paljon parempaa, sillä Happee on selkeästi eniten rivejään vahvistanut kärkiseura. Hyökkäyspäähän ovat saapuneet mm. Jami Manninen, Lassi Kotovaara sekä divaritähti Pauno Kajoksinen. Happee sai myös tolppien väliin Markus Laakson EräViikingeistä.

Happee on mielenkiintoinen paketti nuoria ja kokeneita pelaajia. Sen riveissä on ehdottomia liigan eliittipelaajia, kuten viime kaudella pistepörssin kakkoseksi sijoittunut Peter Kotilainen. Tämän lisäksi joukkueen duunariosasto pystyy pimentämään sarjan parhaat hyökkäysvitjat.

Happeen heikkoutena oli viime kaudella joukkueen tavaramerkkinä toimiva ”hirvirytke”. Käytännössä kyseessä on aktiivinen, mutta vähemmän kontrolloitu, pelitapa. Happee jäi tällä tyylillä kuitenkin täysin Classicin jalkoihin playoffs-vaiheessa, joten nyt on aika keksiä jotain uutta. Jos Happee löytää uusia aseita kärkiseurojen kohtaamiseen, se voidaan hyvinkin nähdä superfinaalissa Classicia vastaan.

Nuorentunut Oilers ja kokenut SPV

Viime vuosina terävimmän kärjen haastajaksi profiloitunut Oilers on kokenut ison nuorennusleikkauksen. Iso osa seuran pitkäaikaisista runkomiehistä on lopettanut tai siirtynyt alempiin sarjoihin jäähdyttelemään. Oilers saanut myös uuden valmentajan, kun nuorten maajoukkueen MM-kultaan luotsannut Heikki Luukkonen siirtyi Espooseen.

Hyvänä nuorten pelaajien valmentajana tunnetulla Luukkosella onkin käsissään hänelle sopivat pelaajaryhmä. Nuorelta, taitavalta ja nopealta joukkueelta voi odottaa pirteää salibandya, mutta mitalille Oilers tuskin yltää.

Seinäjoen Peliveljet ovat Oilersin vastakohta. Kokenut joukkue on pysynyt lähes täysin ennallaan viime kaudesta, jolloin SPV kävi läpi pelitaparemonttia. Uusi, maltillinen, pelitapa toi joukkueelle kauden päätteeksi pronssimitalit, eikä finaalipaikkakaan ollut kuin yhden maalin päässä.

SPV:n vahvuutena on joukkueen kokemus ja fyysisyys. Seinäjoella on juostu jälleen Cooperin testejä kovalla tahdilla, ja joukkueen pelitapa vaatiikin pelaajilta rautaista kuntoa. SPV:n ongelmana on taas materiaalin kapeus. Viime kausi osoitti, että yhdenkin hyökkääjän poissaolo sekoitti kahden ykköskentän tehot pahemman kerran.

SPV on ikävä vastustaja kaikille joukkueille, mutta sen rahkeet tuskin riittävät tänä vuonna neljän joukkoon.

Turussa nähdään enemmän maaleja?

Viime kaudella upeasti neljänneksi runkosarjassa päätynyt TPS on vakiinnuttanut itsensä yhtenä sarjan kärkipään joukkueista. Sen pelityyli eroaa merkittävästi muista kärkiseuroista, sillä TPS teki viime kaudella yli 50 maalia vähemmän kuin muut top5-joukkueet.

Turkulaiset ovat menettäneet täksi kaudeksi useita avainpelaajiaan, ja penkin päässä nähdään myös uusi valmentaja. Aki Vilanderin korvannut Jukka Ruotsalainen jatkaa varmasti edeltäjänsä pelityyliä, mutta TPS:n pelaajat saavat todennäköisesti hieman aiempaa enemmän vapauksia.

Turkulaiset nähdään taas playoffs-vaiheessa, mutta seinä tulee todennäköisesti vastaan ensimmäisellä kierroksella.

salibandyliiga TPS

Salibandyliigan kausiennakko – keskikastin joukkueet

Salibandyliigan keskikastissa nähdään KrP, OLS, Steelers, Indians ja Salba, jotka taistelevat tulevalla kaudella sijoista 7-11.

Steelers sai liigapaikkansa vuosi sitten kabinettipäätöksellä, eikä joukkueelta odotettu juuri muuta kuin paikkaa putoamisviivan alapuolella. Steelers päätyi kuitenkin hienosti sijalle 10 – vain kahden pisteen päähän playoffs-viivasta. Hämeenlinnan ylpeys on vahvistunut huimasti täksi kaudeksi. Joukkueeseen on saatu pitkä lista uusia pelimiehiä, ja Steelers on tyhjentänyt päteviä pelaajia myös paikallisvastustaja LASB:n riveistä. Odotukset ovat selvästi viime kautta korkeammalla, eikä playoffs-paikka olisi hirveä shokki.

Nokian KrP oli viime kauden runkosarjan seitsemäs ja otti myös yhden voiton EräViikingeistä playoffs-vaiheessa. Kokenut vastaiskujoukkue lähtee pitkälti viime kauden miehistöllä. Nokialaisten riveistä löytyy edelleen Salibandyliigan pistepörssin voittanut Henri Johansson.

Espoon Indians päätyi viime kaudella monien yllätykseksi runkosarjan sijalle kahdeksan. Indians oli myös ainoa joukkue, joka onnistui kaatamaan Classicin playoffs-vaiheessa. Espoolaisten rosteri ei ole viime kaudesta merkittävästi heikentynyt, joten luvassa on jälleen kamppailua viimeisistä playoffs-paikoista.

Liigan pohjoisin joukkue OLS on kotihallissaan ikävä vastustaja kenelle tahansa. Viime kaudella oululaiset jäivät vain kahden pisteen päähän playoffs-viivasta, mutta nyt edessä on haasteita. Joukkue on nimittäin menettänyt kolme sen neljästä parhaasta pistemiehestä. Kova kotietu ei riitä nostamaan OLSia playoffs-taisteluun.

Rauman Salba on päätynyt playout-vaiheeseen jokaisen liigakautensa jälkeen. Nyt näyttää kuitenkin lupaavalta, sillä joukkue on vahvistunut muutamilla mielenkiintoisilla pelaajilla. Näin ollen odotukset ovat viime kaudesta koholla, vaikka pitkäaikainen liideri Miikka Sokka lähtikin ulkomaille. Sääntöjen rajamailla olevaa salibandya pelaava joukkue voi hyvinkin välttää playout-vaiheen.

Salibandyliigan putoamistaistelu

Tampereen KooVee lähtee kauteen hyvin nuorella joukkueella, jossa on ainoastaan yksi 80-luvulla syntynyt pelaaja. Erityisesti Mika Immosen lähtö Sveitsiin on todella iso miinus. KooVee elää ja kuolee taitavan ykköskenttänsä mukana, joka tuskin nostaa joukkuetta tänäkään vuonna playoffs-viivalle. Todennäköisempi kohtalo on paikka putoamiskamppailussa.

Lammin salibandy LASB nousi vuosi sitten liigakartalle 1. divisioonan mestarina. Se onnistui säilyttämään sarjapaikkansa playout-vaiheen kautta, ja odotukset ovat hyvin saman suuntaiset myös tulevalla kaudella. LASB kuuluu siirtoikkunan häviäjiin ja joutuu kamppailemaan tälläkin kaudella sarjapaikastaan viimeiseen saakka.

Sarjan hännillä on viime kaudella divarin voittanut Kuopion Welhot. Sarjanousijalle on vaikea luvata ruusuista tulevaisuutta, sillä joukkue on heikentynyt selvästi siirtoikkunan aikana. Welhot menetti peräti 11 pelaajaa, eikä kuopiolaisten taso riitä todennäköisesti edes playout-paikkaan. Luvassa on vain yhden kauden mittainen visiitti liigakartalle.

Artikkelin pohjana ilmaisetvedot.com ja faneille.com -sivustojen kausioppaat.

Lue myös kolumnisti Kristian Sundqvistin suosittu artikkeli Kun salibandy oli hetken oikeasti cool.

Kuvat: Flickr / Anssi Koskinen [1], [2]

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Kausiennakko