heikko parrankasvu
Satraapin linjanveto

Sauli Niinistö ei voi vangituttaa tai tapattaa vastustajiaan

Ei äkkiseltään uskoisi, että Suomessa kävi vierailulla ihan oikea hirmuhallitsija. Presidentti Vladimir Putinin todelliset haastajat tai eniten huomiota saaneet kriitikot on Venäjällä tavattu heittää vankilaan tai heidät on surmattu tai vähintäänkin heidän toimintaansa on ratkaisevasti vaikeutettu.

Suomalaista mediaa luulisi kiinnostavan etenkin kollegoiden asema naapurimaassa. Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä Venäjä on sijalla 148 kiilaten niukasti Tadžikistanin ja Etiopian edelle, mutta häviten esimerkiksi Venezuelalle ja Gambialle. Lehdistönvapauden olemattomuus ja valtamedian asema valtaapitävien tahdottomana työkaluna tarkoittaa sitä, että esimerkiksi presidentinvaalit ovat jo lähtökohtaisesti epäreilut, vaikka äänet laskettaisiinkin oikein.

Kaikesta tällaisesta Suomessa on vaiettu Vladimir Putinin vierailun alla, sen aikana ja nähtävästi vaitetaan myös sen välittömissä jälkimainingeissa. Muistutukset karusta todellisuudesta eivät näytä mahtuvan edes pääkirjoitusten sivulauseisiin. Eikä suomalaisten kansalaisjärjestöjen aktiivisuudestakaan ollut pelkoa; ainakaan omiin silmiini ei sattunut yritystäkään järjestää Putinia vastustavaa mielenosoitusta, vaikka Putin sortaa journalistien ja poliittisten väärinajattelijoiden lisäksi esimerkiksi seksuaalivähemmistöjä.

Täydellinen hiljaisuus on sikäli vaarallista, että se ei tee itsestään numeroa jääden helposti huomaamatta. Kun kokonainen kansakunta vaikenee riittävän (liian?) pelottavan (pahan?) miehen tullessa vierailulle tulee tuollainen reaktio tavaksi. Katsotaan sivuun, katsotaan jalkoihimme, odotetaan, että saadaan sitten taas pelotta omassa porukassa pohtia Venäjän todellisuutta ilman huolta, että kauhea mörkömies kuulee.

Tällainen on inhimillistä. Koulukiusatut tai kiusaamatta jääneet, mutta moista kohtaloa pelkäävätkään eivät helposti kritisoi kiusaamista ylipäätään saati kiusaajia itseään, kun viimeksi mainittuja on kuulemassa.

Sen sijaan on hyvin vaikea ymmärtää sananvalintoja, joilla proaktiivisesti yritetään normalisoida Vladimir Putin periaatteessa samantapaiseksi demokraattiseksi vaikuttajaksi kuin esimerkiksi Sauli Niinistö. Hämmästyttävimmän rimanalituksen (tai -ylityksen, jos putinilaisesta näkökulmasta tarkastelee) teki Iltalehti torstaisessa pääkirjoituksessaan. Siinä ihan oikeasti lukee näin:

Putinilla ja Sauli Niinistöllä on paljon yhteistä lähes vastakkaisista maailmankuvista huolimatta.

Molemmat ovat juristeja. Niinistö on muutaman vuoden vanhempi, mutta molemmilla on selvästi nuorempi elämänkumppani. Putinin tapauksessa hänestä tosin vain huhutaan.

Merkittävämpää on, että molemmat haluavat jatkaa ensi vuoden vaaleissa maidensa presidentteinä vuoteen 2024. Molemmat hamuavat arjen politiikan yläpuolelle. Niinistö kerää parhaillaan kansalta 20 000 kannattajan nimeä asettuen vaaleissa valtuuskunnan ehdokkaaksi. Putin haluaa irti valtapuolueesta Yhtenäisestä Venäjästä. Valinta lienee molemmilla selvä keinolla millä hyvänsä.

Ei, Petri Hakala, Sauli Niinistön valinta ei Putiniin verrattuna ole selvä keinolla millä hyvänsä siinä mielessä, että Niinistö ei voi heitättää Pekka Haavistoa vankilaan. Hän ei voi tilata oikeusistuimelta päätöstä, joka kieltää Haaviston tai vihreän puolueen tai molempien osallistumisen presidentinvaaleihin. Hän ei pidä hallussaan koko valtakunnallista mediaa, joka joko vaikenisi Pekka Haavistosta kokonaan tai syöttäisi kansalle hänestä negatiivista disinformaatiota. Hän ei voi aikaansaada pelon ilmapiiriä, jossa Haaviston julkinen tukeminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on riskialtista. Hän ei ole voinut valtakautensa aikana langettaa väkivallan ja jopa kuoleman uhkaa niille, jotka häntä vastaan äänekkäästi nousevat.

Hakala ja tekstin pääkirjoitusstatuksen myötä Iltalehti instituutiona yrittää parhaansa mukaan myydä Putinia suomalaisille maalaamalla hänet mahdollisimman samanlaiseksi (“paljon yhteistä”) kuin supersuosittu Niinistö. Putinillakin vissiin on nuorempi dooris, aika vekkuli ja viriili on tuo Vladimirkin! Ja Putin on juristi, ihan niin kuin meidän Sauli, mitäpä siitä, että Putin työskenteli KGB:n agenttina samaan aikaan kun Sauli oli Turussa hovioikeuden pikkuvirkamiehenä. Melkein samiksia silti!

Huteja sattuu eikä sanomalehtien pääkirjoituksilla nykymaailmassa juuri ole painoarvoa mielipidevaikuttajina. Tuohon pääkkäriin on tainnut päätyä väärä kuvituskuvakin; en ainakaan itse osaa sanoa, miten sateinen kaupunkimaisema liittyy aiheeseen. Pääkirjoitukset ovat nykyään huttua, jota päivittäin suolletaan vain, koska perinteet velvoittavat.

Puheena oleva pääkirjoitus on silti groteski esimerkki siitä, mitä riittävän pitkälle viedystä hyssyttelystä saattaa jalostua juuri sen päivän kunniaksi, kun Vladimir Suuri askelillaan kunnioittaa Suomemme kamaraa.

Petri Hakala ja Iltalehti, eikö teitä yhtään hävetä?

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *