metrijärjestelmä SI-järjestelmä merirosvot
Historia

Merirosvot estivät metrijärjestelmän käyttöönoton Yhdysvalloissa

Jokainen meistä käyttää metrijärjestelmään perustuvia mittayksiköitä lähes päivittäin. Nykyisin SI-järjestelmä -nimellä kulkeva sekä uusia mittayksiköitä saanut standardi kehitettiin alun perin Ranskassa 1700-luvun lopulla. Metrijärjestelmä oli tarkoitus ottaa käyttöön myös Yhdysvalloissa pian maan itsenäistymisen jälkeen. Kohtalo puuttui kuitenkin peliin uskomattomalla tavalla!

Aika ennen metrijärjestelmää

Eri maissa on käytetty toisistaan poikkeavia mittayksiköitä aikojen alusta asti. Standardit puuttuivat myös maiden sisällä tapahtuvissa mittauksissa, eli maakunnat ja kaupungit käyttivät toisistaan poikkeavia mittayksiköitä. Kaiken huipuksi samalla nimellä kulkevat mittayksiköt tarkoittivat eri asiaa riippuen paikkakunnasta. Tämä aiheutti luonnollisesti paljon ongelmia mm. kaupankäynnissä ja tieteessä.

Metrijärjestelmä kehitetiin Ranskassa 1700-luvun lopulla ja otettiin maassa lopullisesti käyttöön vuonna 1799. Metri määritettiin alun perin kymmenesmiljoonasosaksi matkasta päiväntasaajalta pohjoisnavalle Pariisin pituuspiiriä pitkin. Sen tarkka määritys on muuttunut pariin otteeseen viimeisen reilun sadan vuoden aikana. Nykyisin metri määritellään pituudeksi, jonka valo kulkee tyhjiössä 1⁄299 792 458 sekunnissa.

Metrin lisäksi otettiin käyttöön massan perusyksikkö, eli gramma. Sen tarkka paino oli kuutiosenttimetri jäätymispisteessä olevaa vettä. Kuutiodesimetristä vettä johdettiin sitten kilogramma, josta valmistettiin tämän jälkeen metallinen mallikappale. Samalla saatiin tilavuuden perusyksikkö litra.

Thomas Jefferson oli metrijärjestelmän ystävä

Metrijärjestelmää kehittävät pariisilaisälyköt halusivat uudesta standardista kansainvälisen. Yhdysvallat oli Ranskalle tuohon aikaan luonteva kumppani, sillä maat olivat taistelleet samalla puolella Englantia vastaan Yhdysvaltain vapaussodassa.

Yhdysvallat oli itsenäistymisensä jälkeen sekavassa tilassa, ja maan ensimmäinen presidentti George Washington piti uuden mittayksikköjärjestelmän kehittämistä erittäin tärkeänä asiana. Hän valtuutti Thomas Jeffersonin valmistelemaan uudistusta. Jefferson oli yksi Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajista, ja hänestä tuli aikanaan myös maan kolmas presidentti.

Embed from Getty Images

Kuva: Yhdysvaltain perustuslain allekirjoitus. Tärkeimmät puuhamiehet olivat George Washington, Benjamin Franklin sekä Thomas Jefferson.

Jefferson oli metrijärjestelmän kannattaja, joten Yhdysvallat saattoi hyvinkin olla matkalla kohti ranskalaisten luomaa standardia. Kasvitieteilijä ja aristokraatti Joseph Dombey lähetettiin vuonna 1794 Yhdysvaltoihin mukanaan kaksi tärkeää esinettä: metrin mittainen tanko sekä tarkalleen kilogramman painava kuparisylinteri. Dombeyn oli tarkoitus esitellä uudet standardit Thomas Jeffersonille ja saada Yhdysvallat mukaan metrijärjestelmään.

Dombey oli loistava henkilö tehtävään, sillä hän oli kokenut matkaaja sekä tiedemies, joka ymmärsi mittayksiköiden merkityksen.

Joseph Dombeyn epäonninen matka

Joseph Dombey lähti retkikuntansa kanssa kohti Yhdysvaltoja huhtikuussa 1794. Dombeyn oli tarkoitus saapua Philadelphiaan, mutta matkan aikana iskenyt myrsky pakotti Soon-nimisen aluksen etelään Karibianmerelle. Kapteeni päätti korjauttaa laivan Guadeloupen saarella, jossa oli Ranskan siirtokunta.

Dombey oli lähellä menettää henkensä jo Guadeloupella, sillä hänen saapumisensa sai aikaan mellakoita saaren kahtia jakautuneessa väestössä. Lopulta retkikunta pääsi jatkamaan matkaa, mutta edessä oli vaarallinen reitti, joka kuhisi merirosvojen aluksia. Dombey ennakoi mahdollista kiinnijääntiään naamioimalla itsensä espanjalaiseksi merimieheksi.

Dombeyn alus joutuikin pian merirosvojen käsiin. Tarkalleen ottaen kyseessä olivat englantilaiset kaapparit (privateers), joiden ero merirosvoihin oli usein varsin häilyvä. Käytännössä kyse oli valtion (tässä tapauksessa Iso-Britannia) valtuuttamista rosvoista, jotka saivat hyökätä vapaasti vihollisvaltioiden lipun alla kulkeviin aluksiin.

Dombey jäi vangiksi, sillä miehen ranskalainen aksentti paljasti hänen todellisen kotimaansa valeasusta huolimatta. Hänet luovutettiin brittiläisille, joiden tarkoituksena oli neuvotella lunnaat miehen vapauttamisesta. Epäonninen Dombey ehti kuitenkin kuolla vankeudessa Montserratin saarella.

Entä jos…?

Mielenkiintoista on se, että metrin ja kilogramman mittakappaleet löysivät tiensä määränpäähänsä Dombeyn surkeasta kohtalosta huolimatta. Kaapattu Soon-alus kuljetettiin Yhdysvaltoihin, jossa sen lasti huutokaupattiin.

Lopulta ranskalainen diplomaatti Joseph Fauchet osti mallikappaleet itselleen. Fauchet esitteli tämän jälkeen metrijärjestelmän idean Thomas Jeffersonin seuraajalle, Edmund Randolphille, mutta asia ei koskaan edennyt sen pidemmälle.

 Neither man was a scientist, and without Dombey to explain, they failed to appreciate the significance of the two standards. Indeed, the prototypes of the meter and the kilogram were never shown to Congress at all.

Hieman myöhemmin Yhdysvallat päätyi aivan muihin mittayksiköihin, kuten kaikki hyvin tietävät.

Estivätkö merirosvot siis metrijärjestelmän käyttöönoton Yhdysvalloissa? Tämä on hyvin mahdollista, tai jopa todennäköistä. Thomas Jefferson kannatti ranskalaisten järjestelmää ja halusi päästä eroon brittien mittayksiköistä. Kohtalo puuttui kuitenkin peliin, eikä Jeffersonin seuraaja ollut enää yhtä innokas metrijärjestelmän lobbaaja.

Metrijärjestelmä on nykyään käytössä osittain myös Yhdysvalloissa, vaikka maa ei olekaan luopunut vanhoista mittayksiköistään. Esim. modernit mittayksiköt kuten megapikselit ja kilotavut ovat käytössä samalla tavalla myös Atlanttin toisella puolella. Tuuma, unssi ja gallona ovat kuitenkin yhä käytössä amerikkalaisten arjessa metrin, kilon ja litran sijasta.

Lähteet mm. Wikipedia, Yle, themetrichaven.com, yllä oleva lainaus kirjasta Measuring America, Andro Linklater

Kuva: iStockphoto / scorpp

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Historia