Sijoittaminen: Kattava aloittelijan opas!

sijoittaminen
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Sijoittaminen tarkoittaa säästöjen siirtämistä tuottoa tekeviin sijoituskohteisiin. Kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö voi aloittaa sijoittamisen. Sijoittaminen eroa säästämisestä mukaan tulevan riskin vuoksi. Osakkeet, rahastot, asunnot ja jalometallit ovat suosituimpia sijoituskohteita.

Riskinhallinta tarkoittaa sitä, miten ison osan varallisuudestasi laitat sijoituksiin, missä aikataulussa ja millaisella riskitasolla. Myös hajauttaminen on tärkeä osa sijoittamista, sillä se auttaa pienentämään portfoliosi kokonaisriskiä.

Paras tapa kehittyä sijoittajana on harrastaa sijoittamista!

Mitä on sijoittaminen?

Sijoittaminen tarkoittaa säästöjen siirtämistä tuottoa tekeviin sijoituskohteisiin. Suosituimpia sijoituskohteita ovat osakkeet, rahastot, asunnot ja jalometallit. Nykyisin yhä useampi sijoittaa myös kryptovaluuttoihin.

Sijoittamisen tarkoituksena on laittaa pankkitilillä makaava raha poikimaan. Sijoittaja pyrkii löytämään sellaisia sijoituskohteita, jotka kasvattavat hänen varallisuuttaan joko arvonnousun tai passiivisen tulon kautta. Passiivisella tulolla tarkoitetaan esimerkiksi osakkeista saatavia osinkoja tai sijoitusasunnon vuokratuottoa.

Miten paljon sijoittamisesta voi odottaa tuottoa? Osakkeissa pitkän aikavälin tuotto asettuu noin 7–8 prosentin tasolle (reaalituotto 5–6 %). Asuntosijoittamisessa puhutaan tyypillisesti noin viiden prosentin vuosituotosta (reaalituotto 3 %). Reaalituotto tarkoittaa tuottoa, josta on vähennetty kahden prosentin inflaatio-odotus.

Sijoittamiseen liitetään usein pitkä tai keskipitkä aikahorisontti. Tavoitteena voi olla esimerkiksi varautuminen eläkepäiviin eli eläkesäästäminen. Englanniksi puhutaan termistä ”buy & hold”, eli sijoituskohde ostetaan holdattavaksi vuosien, tai jopa vuosikymmenien, ajaksi. Näin toimii tyypillinen sijoittaja.

Moni ammattisijoittaja ostaa ja myy positioita yhden päivän tai yhden tunnin aikana. Tällaista toimintaa kutsutaan (päivä)treidaamiseksi. Treidaajaa ei kiinnosta sijoituskohteen pitkän aikavälin potentiaali, vaan hän pyrkii hyötymään markkinan liikkeistä lyhyellä tähtäimellä.

Suomessa on nykyisin yli miljoona yksityissijoittajaa.

Miten sijoittaminen aloitetaan?

Kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö voi aloittaa sijoittamisen. Sijoittamisen kynnys on madaltunut valtavasti internetin myötä. Tarjolla on digitaalisia sijoitusalustoja, joissa kauppaa voi alkaa tehdä jo parin kympin ostoilla helposti mobiiliapin kautta.

Aloittelijalle helpoin ja turvallisin tapa on aloittaa sijoittaminen osakkeisiin tai matalakuluisiin ETF-rahastoihin. Tämä onnistuu erinomaisesti Nordnetissa, joka on pohjoismaiden suosituin sijoitusalusta. Voit tutustua palveluun tarkemmin tästä oppaasta: Kokemuksia & arvostelu Nordnetista.

Alla on kuva Nordnetin etusivulta.

nordnet etusivu

Jos et halua avata tiliä Nordnetiin, voit myös aloittaa sijoittamisen oman verkkopankkisi kautta. Kaikki pankit tarjoavat nykyisin pääsyn osakemarkkinoille verkkopalvelunsa kautta. Eroja pankkien välillä syntyy kuluista ja tarjonnasta. Kannattaa vertailla oman pankkisi tarjontaa esimerkiksi Nordnetiin.

Osakkeet ja ETF-rahastot ovat hyvä valinta aloittelijalle, koska ne eivät vaadi suuri alkusijoituksia. Pääset alkuun tyypillisesti 10-20 euron sijoituksilla. Lisäksi osakkeita ja rahastoja on todella helppo hajauttaa maantieteellisesti tai toimialojen kesken.

Sijoittamisesta on kirjoitettu suomeksi satoja kirjoja. Fakta on kuitenkin se, että tekemällä oppii parhaiten. Aloita pienillä summilla ja askel kerrallaan. Netistä saa myös paljon apua esimerkiksi Nordnetin Shareville-keskustelupalstalta.

Lue lisää myös Asialinjan artikkelista: Miten aloittaa sijoittaminen? Siinä on käyty läpi sijoittajan ensiaskeleita hieman tarkemmin kuin tässä artikkelissa.

Sijoittaminen vs. säästäminen

Sijoittaminen eroa säästämisestä mukaan tulevan riskin vuoksi. On tärkeää ymmärtää näiden kahden toiminnan ero, joten käydään se seuraavaksi läpi.

Säästäminen

Säästämisen tarkoituksena on kerätä rahaa tiettyä tavoitetta varten. Tyypillinen säästämisen syy on puskurirahaston kerääminen arjen yllättäviin menoihin. Moni säästää myös matkaa tai remonttia varten. Käsiraha autoon tai asuntoon ovat suurimpia säästökohteita.

Säästäminen on suosittua, koska se on turvallista. Rahaa voi pitää helposti oman pankin tilillä, jossa säästöt ovat suojattuna 100.000 euroon saakka EU:n yhtenäisen talletussuojan kautta. Edes pankin konkurssi ei vaaranna säästäjän varoja. Löydät hyviä vinkkejä arjessa säästämiseen tästä artikkelista.

säästäminen

Säästämisen huono puoli on sen rajallisuus ja tuoton puuttuminen. Tavallinen palkansaaja voi laittaa säästöön vain hyvin rajallisen summan rahaa menojen jälkeen. Oman pankin säästötili ei tyypillisesti maksa korkoa juuri lainkaan, joten ostovoima katoaa hiljalleen inflaation myötä.

Pelkällä säästämisellä ei vielä vaurastu – siihen tarvitaan myös sijoittamista.

Sijoittaminen

Sijoittamisen tarkoituksena on laittaa säästössä olevat varat poikimaan eli keräämään tuottoa. Sijoittaja haluaa vaihtaa säästötilin nollakoron ja sadan prosentin turvallisuuden tuottopotentiaaliin hallittua riskiä vastaan.

Sijoittamiseen kuuluu aina riski. Ei ole olemassa riskitöntä tuottoa. Jos luulet saavasi jostain sellaista, et ole lukenut huolella palvelun käyttöehtoja.

Sijoittamista voi tehdä korkealla tai matalalla riskillä. Tarjolla on myös monia erilaisia sijoituskohteita, minkä lisäksi sijoitushorisontti voi vaihdella hyvin paljon.

Huom. Sijoittaminen ja säästäminen eivät sulje toisiaan pois. Nolla euroa säästötilillä tai nolla euroa sijoitustilillä ovat molemmat huonoja vaihtoehtoja.

Suosituimpia sijoituskohteita

Osakkeet, rahastot, asunnot ja jalometallit ovat suosituimpia sijoituskohteita. Viimeisten vuosina etenkin kryptovaluuttojen suosio on kasvanut sijoituskohteena valtavasti. Moni näkee myös taiteen ja erilaiset keräilyesineet sijoituskohteina.

Käydään seuraavaksi läpi suosituimpia sijoituskohteita ja niiden soveltuvuutta aloittelevalle sijoittajalle.

Osakkeet

Osakkeisiin sijoittaminen ei ole koskaan ollut piensijoittajalle niin helppoa kuin tänä päivänä. Voit ostaa osakkeita helposti oman nettipankkisi kautta tai avata tilin sijoituspalveluun kuten Nordnet tai eToro. Voit ostaa yhtä helposti niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin osakkeita.

Osakkeet soveltuvat erinomaisesti aloittelijalle. Pääset liikkeelle jo parin kympin sijoituksilla, eikä osakkeiden ostaminen vaadi mitään erillistä tietotaitoa. Etsit vain palvelusta haluamasi osakkeen ja klikkaat ostonappia.

Alla olevassa kuvassa ollaan ostamassa Teslan osaketta suositusta eToro-palvelusta. Voit lukea eToro-arvostelun ja kokemuksia tästä artikkelista, jos haluat tutustua palveluun paremmin.

etoro tesla

Jos ostat osakkeita oman pankkisi verkkopankin tai Nordnetin kautta, palvelut toimittavat kaupankäyntitietosi automaattisesti myös verottajalle. Näin sinun ei tarvitse huolehtia kirjanpidosta itse. Tilanne ei ole sama ulkomaisten alustojen kohdalla.

Lue laajempi artikkeli aiheesta: Näin toimii osakesijoittaminen.

Rahastot

Erilaisten rahastojen suosio on räjähtänyt 2000-luvulla. Tämä johtuu markkinoille tulleista ETF-rahastoista, jotka tarjoavat helpon tavan päästä markkinoille erittäin matalilla kuluilla. ETF:t ovat sekä ammattilaisten että aloittelijoiden suosiossa.

ETF-rahaston ideana on seurata esimerkiksi osakeindeksiä tai tietyn toimialan osakkeita. Ostamalla yhden rahasto-osuuden saat pienen siivun jopa sadoista eri yhtiöistä. Tämä on erittäin vaivaton tapa hajauttaa sijoituksesi.

Voit sijoittaa esimerkiksi Intiaan, Yhdysvaltoihin, teknologiaan, kaivososakkeisiin, lääketeollisuuteen tai satoihin muihin sektoreihin yhden rahaston avulla. Myös minimiostot ovat usein vain kymmeniä euroja.

Lue kattavampi artikkeli aiheesta: ETF-rahastoihin sijoittaminen.

Asuntosijoittaminen

Asuntoon sijoittaminen on yhä se perinteisin tapa sijoittaa suomalaisille. Oman asuntolainen maksaminen on eräänlainen säästämisen ja sijoittamisen välimuoto. Jos kyse on omasta kodista, asuntoa ei pitäisi nähdä sijoituksena. Asuntoon säästäminen auttaa kuitenkin vaurastumista, sillä asunnon arvo seuraa paremmin inflaatiota kuin säästötilillä makaavat eurot.

Asuntosijoittaminen nähdään osakkeisiin verrattuna riskittömämpänä vaihtoehtona. Toisaalta sen tuototkin ovat keskimäärin heikompia. Nykyisin myös riski arvon selvästä laskusta on huomattavan suuri etenkin haja-asutusalueilla.

Asuntosijoittaminen ei ole niin riskitöntä ja turvallista kuin usein annetaan ymmärtää. Nollakorkojen aika on myös ohi, joten asuntosijoittajat joutuvat maksamaan lainoistaan tulevina vuosina korkeampaa hintaa.

Koska asunto vaatii aina ison alkupääoman, se ei sovi aloittelevalle sijoittajalle.

Jalometallit

Jalometallit ovat tuhansia vuosia vanha sijoituskohde! Jo muinaiset egyptiläiset arvostivat kultaa samasta syystä kuin modernit ihmiset.

Fyysinen kulta on hyvä sijoituskohde myös aloittelijalle. Se tarjoaa riskittömämmän vaihtoehdon osakkeisiin verrattuna, mutta toisaalta et tarvitse korkeaa alkupääomaa kuten asuntosijoittamisessa. Kultaan pääsee nykyisin kiinni jo 100 euron suuruisilla sijoituksilla.

kultasijoittaja

Kultaa on perinteisesti ostettu 1 unssin kolikoita tai suurempia harkkoja. Koska kullan kurssi on nykyisin jo reilusti yli 2000 euroa per unssi, yksi kolikko on aloittelijan ulottumattomissa. Voit kuitenkin ostaa kultaa pienemmissä yksiköissä.

Fyysisen kullan huono puoli on sen kankeus myyntitilanteessa. On fiksua sijoittaa esimerkiksi 60-70 % kultaportfoliosta fyysiseen kultaan ja loput kulta ETF:iin tai kryptovaluuttoihin, joiden arvo on sidottu kultaan. Tämä mahdollistaa sen, että voit myydä helposti osan kultaportfoliostasi kullan hinnan noustessa.

Lue lisää kullan ja muiden jalometallien eduista: Näin sijoitat kultaan.

Kryptovaluutat

Kryptovaluutat ovat nousseet valtavaan suosioon 2020-luvulla. Maailmassa on nykyisin jo satoja miljoonia kryptosijoittajia, ja Suomessakin heitä on jo pari sataa tuhatta. Kryptovaluutat voi nähdä myös aloittelijalle sopivana sijoituksena, tosin tietyin varauksin.

Kryptojen hyvä puoli on matala kynnys ja hyvin pieni minimiosto. Voit avata tilin helposti suomalaiseen kauppapaikkaan ja päästä ostoksille varttitunnin kuluessa. Minimiostot ovat tyypillisesti 10 euron luokkaa. Asialinja suosittelee kotimaista Kvarn X:ää, josta löydät esittelyn tästä: Kvarn X arvostelu.

Tämän sijoitusluokan huono puoli on sen korkea volatiliteetti. Moni aloittelija on säikähtänyt kryptojen kurssilaskuja ja myynyt paniikissa omistuksensa isolla tappiolla. Jos osaat allokoida riittävän pienen position kryptoihin ja opiskelet mistä on kyse, tämä sijoitusluokka voi tarjota täysin muista poikkeavia tuottoja.

Jos sijoittaminen kryptoihin kiinnostaa, lähde liikkeelle hyvin pienillä panoksilla ja sijoita vain muutama prosentti portfoliostasi tähän omaisuusluokkaan. Lue lisää kryptosijoittamisesta tästä kattavasta aloittelijan oppaasta: Kryptovaluutta sijoittaminen.

Taide ja keräilyesineet

Taide ja keräilyesineet ovat jalometallien tavoin tuhansia vuosia vanha sijoituskohde. Ihmiset ovat keräilleet kautta historian koruja ja taide-esineitä. Keräily muuttuu sijoittamiseksi siinä vaiheessa, kun päätarkoitus on myydä keräilyesineet eteenpäin kalliimmalla hinnalla.

Taide- ja keräilyesineiden sektori on todella laaja. Se kattaa kaiken taiteesta keräilyautoihin sekä lukemattomiin muihin keräilyesineisiin, kuten antiikki, keräilykortit, muistoesineet yms. Tämän lisäksi digitaalinen taide eli NFT:t ovat avanneet myös uusia mahdollisuuksia.

antiikki

Tämä ei ole sijoitusluokka, johon aloittelijan kannattaa ensimmäisenä lähteä. Rahan tekeminen on paljon vaikeampaa internet-aikana, jolloin jokaisen myyjän on helppo tarkistaa minkä tahansa keräilyesineen hinta netin kauppapaikoista.

Noin teoriassa kuka tahansa voi alkaa sijoittaa myös keräilyesineisiin. Kannatta kuitenkin harkita tätä sijoitustapaa vain siinä tapauksessa, että sinulla on mittava kokemus jostain tietystä sektorista.

Riskinhallinta sijoittamisessa

Riskinhallinta tarkoittaa sitä, miten ison osan varallisuudestasi laitat sijoituksiin, missä aikataulussa ja millaisella riskitasolla. Oikea vastaus riippuu aina yksilöstä, sillä kaikkien tavoitteet, tulotaso, elämäntilanne ja riskinsietokyky ovat erilaisia.

Saat seuraavaksi kaksi yleisen tason esimerkkiä, jotka auttavat ymmärtämään aihetta paremmin.

  • Henkilö A on 25-vuotias vasta valmistunut nuori, joka alkaa sijoittaa saatuaan ensimmäisen työpaikan. Tällainen henkilö voi ottaa korkeita riskejä ja sijoittaa esimerkiksi kryptovaluuttaan, jossa on iso tuottopotentiaali mutta korkea riski.
  • Henkilö B on 70-vuotias ja päässyt juuri eläkkeelle. Hänelle on kertynyt merkittävää sijoitusomaisuutta vuosikymmenten pitkäjänteisen työn jälkeen. Tällaisen henkilön sijoitusprofiili on hyvin riskitön, ja suurin osa sijoituksista voi olla matalatuottoisissa valtiolainoissa.

Mitä nuorempi sijoittaja olet, sitä enemmän sinulla on varaa tehdä virheitä ja ottaa riskejä. Vaikka häviäisit sijoituksesi, sinulla on hyvin aikaa aloittaa alusta ja toimia fiksummin.

Mitä vanhempi sijoittaja olet, sitä vähemmän kannattaa ottaa riskejä. Jos menetät 70-vuotiaana suurimman osan portfoliostasi korkean riskin sijoitukseen, sinulla ei ole enää vuosikymmeniä aikaa rakentaa uutta portfoliota.

Nuorilla on myös vähemmän vastuita ja menoja, minä vuoksi pienempikin puskurirahasto riittää. Mitä enemmän säästöjä laitat poikimaan sijoituksiin, sitä enemmän korkoa korolle -efekti ehtii tehdä sinulle työtä. Ei kannata olla turhan konservatiivinen.

Vanhemmilla ihmisillä on enemmän vastuita ja menoja. Potentiaalinen asunnon tai auton huolto, perheenjäsenten sairastuminen, lasten menot, omien vanhempien tukeminen ja niin edelleen. Tällainen henkilö tarvitsee isomman puskurirahaston käteistä ja matalariskisemmän sijoitussuunnitelman.

Hajauttaminen

Myös hajauttaminen on tärkeä osa sijoittamista, sillä se auttaa pienentämään portfoliosi kokonaisriskiä. Suurin osa sijoittajista haluaa välttää isoja romahduksia ja nähdä portfolionsa kasvavan tasaisesti. Hajauttaminen auttaa saavuttamaan tämän tavoitteen.

Aivan ensin on tärkeä ymmärtää muutos, joka markkinoilla on nähty 2020-luvulla. Eri sektorit ja sijoituskohteet korreloivat yhä enemmän keskenään. Kaiken taustalla on keskuspankkien kontrolloima likviditeetti.

Alla olevassa kuvassa on Yhdysvaltain keskuspankin eli Fedin pääjohtaja Jerome Powell. Hänen kommenttinsa ja päätöksensä ohjaavat kaikkien sijoitusportfolioiden suuntaa.

jerome powell
Federalreserve, Public domain, via Wikimedia Commons

Osakkeet ovat härkämarkkinassa tai karhumarkkinassa suurin piirtein samaan aikaan toimialasta riippumatta. Kun osakkeet ovat nousussa, myös kryptojen kurssit nousevat. Myös kullan kurssi on alkanut korreloida yhä vahvemmin osakemarkkinan kanssa.

Tämän vuoksi esimerkiksi toimialakohtainen tai maantieteellinen hajauttaminen ei toimi kuten 10 tai 20 vuotta sitten. Yhdysvaltain osakemarkkina määrää suunnan, ja muu maailma seuraa perässä.

Hajauttaminen vaatii nykyisin sijoittamista täysin erilaisiin sijoitusluokkiin, ja silloinkin on vaikea löytää vastasyklisiä sijoituksia. Eli sellaisia sijoituskohteita, joiden arvo nousee, kun muiden sijoitusten arvo laskee. Ja päinvastoin.

Seuraavassa on lueteltu muutamia tyypillisiä hajautustapoja.

  • Ajallinen hajauttaminen: Ostojen ajallinen hajauttaminen auttaa saamaan hyvän keskihinnan sijoituksille. Jos teet ison könttäoston kerralla, saatat osua juuri markkinan huipulle, jota olisi seurannut usean vuoden jakso huomattavasti alhaisempia kursseja.
  • Maantieteellinen hajauttaminen: Voit hajauttaa osake- ja rahastoportfoliotasi sijoittamalla esimerkiksi Suomen, Euroopan, Kiinan ja Yhdysvaltain markkinoille. Tämä hajautustapa ei toimi enää nykyisessä markkinassa kovinkaan hyvin.
  • Toimialakohtainen hajauttaminen: Voit hankkia osakkeita ja rahastoja eri toimialoilta, jotka ovat ainakin teoriassa osin vastasyklisiä. Hajauta esimerkiksi energiaan, teknologiaan, rakennusteollisuuteen ja kaivosteollisuuteen.
  • Hajautus eri sijoitusluokkiin: Paras tapa hajauttaa on hankkia täysin erilaisia sijoituksia. Voit sijoittaa esim. 20 % osakkeisiin, 50 % asuntoon, 10 % kryptoihin, 10 % jalometalleihin ja 10 % taiteeseen.

Kuten edellä mainittiin, kaikki sijoitusluokat ovat alkaneet korreloida yhä enemmän 2020-luvulla. Esimerkiksi arvotaulujen ja keräilyautojen hinnat olivat huipussaan täysin samaan aikaan kun kryptovaluutat ja teknologiaosakkeet. Kannattaa siis varautua siihen, että hajautus toimii konseptina paperilla, mutta käytännössä ei niin hyvin.

On myös hyvä pitää aina osa varallisuudesta euroina tilillä. Voit tehdä sen avulla erinomaisia hankintoja kurssiromahdusten aikana.

Miten kehittyä sijoittajana?

Paras tapa kehittyä sijoittajana on harrastaa sijoittamista! Kirjoista voi aina lukea teoriaa, mutta kokemusta saa vain tekemällä asioita. Jokainen meistä tekee tietyt virheet sijoitusuransa alkuvaiheessa ja (toivottavasti) myös oppii niistä.

Kun aloitat sijoittamisen nuorena ja pienillä summilla, virheet eivät maksa paljon. Sinulla on myös kymmeniä vuosia aikaa korjata mahdolliset virheet ja tehdä parempia ratkaisuja.

Tärkein asia, jota et voi kirjoista oppia, on omien tunteiden hallinta. Miten toimit siinä vaiheessa, kun kohtaat ensimmäisen karhumarkkinan ja sijoituksesi romahtavat? Jos sijoitat kryptovaluuttoihin, voit joutua kokemaan jopa 90 prosentin laskuja.

sijoittaminen tunteet

Jokainen sijoittaja kokee myös euforisia fiiliksiä, kun kurssit ovat rajussa nousussa. Tämä saa monet aloittelijat kasvattamaan sijoituksia liikaa ja liian korkeilla kursseilla. Huonoimmat päätökset tehdään aina tunteiden vallassa. Mitä paremmin hallitset tunteesi, sitä parempia päätöksiä teet.

Tässä on hyvä ohjenuora, mitä noudattamalla pääset pitkälle.

Sell when you are excited, buy when you are scared and do nothing when you are bored.

Seuraavassa muutamia pointteja, miten kehittyä sijoittajana:

  • Osta ja myy: Tee sijoitusuran alkuvaiheessa korostetusti liikaa päätöksiä ja käy kauppaa. Mitä enemmän päätöksiä teet, sitä enemmän opit arvokkaita asioita, jotka tuottavat sinulle paljon sijoitusurasi aikana.
  • Löydä oma strategiasi: Pyri löytämään oma tyylisi sijoittaa. Aloita pienillä summilla ja pidä huolta siitä, että saat yösi nukuttua. Sijoittaminen ei saa tuntua stressaavalta tai pelottavalta. Jos tunnet näin, olet sijoittanut liian suuren summan.
  • Lue ja kuuntele: Lue alan kirjallisuutta ja kuuntele podcasteja. Seuraa alan ammattilaisia sosiaalisessa mediassa. Osallistu keskusteluun muiden sijoittajien kanssa.
  • Zoom out: Aina kun tunteet alkavat laukata, katso 100 vuoden charttia esimerkiksi Suomen tai Yhdysvaltain pörssistä. Kaikki uutiset, nousurallit ja romahdukset ovat vain kohinaa. Pidä tähtäin kaukana tulevaisuudessa.

Ota selvää myös sijoitusuran alkuvaiheessa, mitä erilaisia etuja on tarjolla. Suomalaisen sijoittajan kannattaa ehdottomasti tutustua osakesäästötilin ja sijoitusvakuutuksen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Lue lisää näistä artikkeleista:

Olen kirjoittanut omia kokemuksiani ja kertonut virheistäni tarkemmin osakesijoittamisesta kertovassa artikkelissa.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *