Sir Francis Drake oli yksi 1500-luvun kuuluisimmista merikapteeneista

Espanjan armada

Tutkimusmatkailija, orjakauppias, merirosvo, opportunisti, kuningatar Elisabethin suosikki ja yksi 1500-luvun kuuluisimmista henkilöistä. Sir Francis Drake on jättänyt kiistatta nimensä historiankirjoihin. Kyseessä on myös ensimmäinen englantilainen, joka purjehti maapallon ympäri.

Drake oli merikapteeni jo nuoresta lähtien

Francis Drake syntyi Englannissa noin vuonna 1540. Hänen isänsä joutui pakenemaan maasta vuonna 1548, joten Drake vietti nuoruutensa sukulaisten parissa. Kyseessä oli Hawkinsin perhe, jotka harrastivat kauppalaivojen ryöstelyä Ranskan rannikolla. Yksi perheen jäsenistä oli John Hawkins – Francis Draken serkku. Hawkinsista tuli myös yksi aikakautensa tunnetuimmista merikapteeneista.

Drake teki ensimmäisen matkansa Amerikkaan vuonna 1563. Hän seilasi yhdessä John Hawkinsin kanssa, ja kaksikko ryösteli Portugalin hallussa olevia laivoja Afrikan länsirannikolla. Tämän jälkeen saaliiksi saadut orjat kuljetettiin Amerikkaan, joka oli tuohon aikaan espanjalaisten hallinnassa.

Drake ja Hawkins tekivät kolme matkaa vuosien 1563 ja 1568 välillä. Viimeisin reissu päättyi katastrofaalisesti, kun miesten laivasto joutui Espanjan hyökkäyksen kohteeksi Meksikossa. Tämä aiheutti mittavat tuhot, ja kaksikko selvisi vaivoin tilanteesta hengissä. Francis Draken viha Espanjaa kohtaan alkoi tarinan mukaan tästä tapauksesta.

Kaappari Francis Draken maine alkaa kasvaa

Drake sai vuonna 1572 virallisesti kaapparin statuksen kuningatar Elisabeth I:lta. Englanniksi privateer -nimellä kutsutut kapteenit saivat kuningattarelta luvan hyökätä Espanjan kauppalaivojen kimppuun. Kyseessä oli siis laillistettu merirosvous – kunhan kohteena olivat Espanjan kuninkaan laivat.

Samana vuonna opportunistinen kapteeni lähti ensimmäiselle itsenäiselle valloitusretkelleen. Sen kohteena oli Nombre de Diosin kaupunki Panamassa, joka oli tärkeä kullan ja hopean varasto Espanjan kauppalaivoille. Hyökkäys kuitenkin epäonnistui, ja Drake haavoittui sen aikana vakavasti.

Tapauksen jälkeen Drake jäi yhä partioimaan alueelle ja onnistui hankkimaan mittavan lastin kultaa sekä hopeaa. Menestyksekäs kapteeni palasi Plymouthiin vuonna 1573 ja sai sankarin vastaanoton. Espanjassa hänet nimettiin merirosvoksi.

Sir Francis Drake nousee kuningatar Elisbethin suosioon

Draken suosio alkoi kasvaa Panaman menestyksen myötä. Kuningatar Elisabeth päätti lähettää suojattinsa seuraavaksi todella kunnianhimoiselle matkalle. Draken tehtävänä oli matkustaa Etelä-Amerikan länsirannikolle, jossa Espanjan kauppalaivat purjehtivat esteittä.

1500-luvun alussa Espanjan konkistadorit olivat valloittaneet häikäilemättömästi Etelä-Amerikan länsiosat sekä Väli-Amerikan. Englanti alkoi asuttaa Amerikkaa toden teolla vasta 1600-luvun alkupuolella ja keskittyi lähinnä nykyiseen Yhdysvaltain itärannikkoon. Etelä-Amerikka oli Espanjan hallussa pl. nykyinen Brasilia, jota dominoi Portugali.

Draken tehtävänä oli purjehtia Tyynellemerelle Magalhãesinsalmen kautta, joka oli ennen Panaman kanavan valmistumista ainoa tiedossa oleva turvallinen reitti. Tämän jälkeen tarkoitus oli seilata Etelä- ja Pohjois-Amerikan rannikkoa ylös ja palata takaisin luoteisväylää pitkin.

Luoteisväylä on Pohjois-Amerikan pohjoispuolitse kulkeva Euroopan ja Aasian välinen meritie. Se löydettiin lopulta vasta 1900-luvun alussa norjalaisen napatutkija Roald Amundsenin toimesta.

Thomas Doughtyn teloitus

Drake lähti matkaan vuonna 1577 viidellä varsin pienellä aluksella. Yhteensä mukana oli alle 200 miehistön jäsentä. Lippulaivana toimi 100-tonninen Pelican, jolle Drake antoi myöhemmin nimeksi Golden Hind. Alla olevasta kartasta näet koko matkan (saat klikkaamalla kuvan suuremmaksi).

Francis Drake maailmanympärysmatka

Laivasto saapui Argentiinan rannikolle vuonna 1578 seuraten Magalhãesin reittiä, joka oli purjehtinut maailman ympäri 50 vuotta aikaisemmin. He löysivät San Julianin alueelta espanjalaisten luurankoja, joilta puuttui pää. Kyseessä oli Magalhãesin teloittamien kapinallisten jäännökset.

Drake teki samassa paikassa myös yhden matkansa kiistanalaisimmista päätöksistä. Hän teloitti yhden kapteeneistaan, tutkimusmatkailija Thomas Doughtyn. Drake syytti Doughtya mm. noituudesta ja halusi miehestä eroon ilman oikeudenkäyntiä.

Tämän jälkeen retkikunta menetti myös kaksi laivaa, jotka eivät olleet enää toimintakykyisiä. Drake päätyi lopulta Magalhãesinsalmen kautta Tyynellemerelle, mutta hänen lippulaivansa joutui eroon muusta retkikunnasta. Drake jatkoi matkaansa yksin, ja jäljelle jäänyt laivasto palasi Englantiin, koska se luuli lippulaivansa tuhoutuneen.

Sir Francis Draken matka maailman ympäri

Draken ryöstöretki onnistui laivaston pienestä koosta huolimatta täydellisesti. Espanjalaiset yllätettiin housut kintuissa, sillä Drake ohjasi ensimmäistä vihollisalusta Etelä-Amerikan länsirannikolla. Kauppalaivat ja kaupungit eivät osanneet odottaa englantilaista kaapparia. Drake sai miehistöineen valtavat saaliit espanjalaisten kultaa sekä muita rikkauksia.

Drake jatkoi lopulta matkaansa aina Vancouverin tienoille, jossa hän antoi periksi kylmän sään vuoksi. Hän ei siis lopulta ollut lähelläkään luoteisväylän löytämisessä. Drake päätyi rantautumaan Kaliforniassa, jossa hän iski lipun hiekkaan ja nimesi alueen New Albioniksi.

Sir Francis DrakeTämän jälkeen Drake kääntyi kohti länttä. Miehistö matkusti 68 päivää näkemättä maata, kunnes he saapuivat vihdoin Filippiineille. Drake lastasi laivaansa mausteita ja lisää rikkauksia, kunnes onnettomuus iski. Golden Hind jäi kiinni vedenaaliseen riuttaan. Draken miehistö joutui tyhjentämään laivan ammuksista ja kaikesta muustakin painavasta. Myös osa aarteesta heitettiin mereen pelastumisen toivossa.

Lopulta nousuveden sekä suotuisan tuulen yhdistelmä erotti aluksen riutalta. Tämän jälkeen Drake matkusti miehistöineen Intian valtameren läpi Afrikan eteläkärkeen ja aina takaisin Englantiin.

Drake palasi Plymouth syyskuun 26. päivänä vuonna 1580. Kuningatar Elisabeth nousi henkilökohtaisesti lippulaivan kannalle ja löi kapteeninsa ritariksi. Francis Drakesta oli tullut yksi tunnetun maailman kuuluisimmista miehistä.

Sota Espanjaa vastaan

Drake toimi seuraavat vuodet Plymouthin pormestarina. Hän organisoi mm. kaupunkiin vedenjakelun, joka oli toiminnassa 300 vuoden ajan.

Drake ei ollut kaikkien kollegojensa suosiossa, mutta hän oli saavuttanut kuningatar Elisabethin luottamuksen. Tästä osoituksena mies nimettiin 25 aluksen laivueen komentajaksi vuonna 1585. Englannin ja Espanjan väliset vihollisuudet olivat kiristyneet äärimmilleen, ja Drake sai tehtäväkseen aiheuttaa tuhoa Espanjan omistamilla alueilla.

Vuotta myöhemmin Sir Francis Drake oli jälleen avainroolissa, kun Elisabeth lähetti hänet Espanjan rannikolle. Neuvokas merikapteeni hyökkäsi Cadizin satamakaupunkiin aiheuttaen valtavaa tuhoa. Tämä retki viivästytti ns. Espanjan armadan rakentamista ainakin vuodella, mikä auttoi Englantia valmistautumaan sen hyökkäykseen.

Lopulta Espanja sai armadansa kokoon. Se kohtasi Englannin laivaston vuonna 1588, ja Francis Drake osallistui taisteluun vara-amiraalin roolissa, eli komennusketjussa toisena. Englannin lippulaivana toimi toisen kuuluisan miehen alus – Ark Royal. Kyseessä oli Sir Walter Raleighin rakentama sota-alus, johon aiemmin jutussa mainittu Draken serkku (John Hawkins) oli tehnyt parannuksia.

Embed from Getty Images

Kuvaan kiteytyy yksi Sir Francis Drakeen liitetyistä tarinoista. Legendan mukaan Drake oli pelaamassa nurmikeilausta (engl. bowls), kun Espanjan armada lähestyi. Draken kerrotaan sanoneen tyynesti: ”There’s enough time to play the game and thrash the Spaniards afterwards.”

Armadan tuhoutumisen jälkeen Drake sai vielä tehtäväkseen metsästää jäljellä olevia aluksia, tukea Portugalin kapinallisia Espanjaa vastaan sekä valloittaa Azorit. Tämä sotaretki (1589) päättyi kuitenkin Draken kannalta heikosti. Hän menetti paljon aluksia sekä tuhansia miehistön jäseniä. Edessä oli paluu takaisin Plymouthiin.

Draken viimeiset vuodet

Kuuluisa merikapteeni toimi kuningatar Elisabethin komennuksessa elämänsä viimeisiin päiviin saakka. Englannin ja Espanjan vihollisuudet olivat edelleen voimissaan 1590-luvulla, ja Drake sai tehtäväkseen hyökätä jälleen Panamaan. Mukana oli myös hänen serkkunsa John Hawkins, joka oli lyöty niin ikään ritariksi kuningatar Elisabethin toimesta.

Hyökkäys ei ollut menestyksekäs, ja Draken laivasto joutui vetäytymään Panaman rannikolle. Samaan aikaan miehistö joutui laajamittaisten sairauksien uhriksi, mikä koitui lopulta myös Draken kohtaloksi. Hän kuoli Panaman rannikolla kuumeeseen ja punatautiin 28. tammikuuta 1596. Sir John Hawkins oli menehtynyt vain pari kuukautta aikaisemmin.

Seitsemän vuotta myöhemmin (1603) päättyi myös Englannin historian kultakausi, kun Elisabeth I kuoli. Seuraavana vuonna myös Englannin ja Espanjan vihollisuudet loppuivat.

Sir Francis Drake oli yksi aikakautensa kuuluisimmista miehistä. Yksittäisen miehen toimilla on ollut harvoin niin suurta merkitystä kokonaisen kansakunnan menestykseen. Draken kontribuutio Englannin hyväksi oli todella merkittävä, ja sitä ruokki hänen vihansa Espanjaa vastaan.

Drake jakoi myös aikanaan mielipiteitä. Hän oli käytännössä kuningatar Elisabethin suojeluksessa oleva merirosvo – the master-thief of the unknown world. Hänen tunnettiin etenkin tiukasta kuristaan, hyvästä vankien kohtelusta sekä poikkeuksellisista navigointitaidosta. Drake oli ensimmäinen englantilainen, joka purjehti Tyynellemerelle – sekä maapallon ympäri.

Loppuun vielä mielenkiintoinen infopala Englannin kävijöille. Plymouthissa on pubi nimeltään Minerva Inn, jossa Francis Draken sanotaan nauttineen olutta Espanjan armadan tuhoamisen jälkeen.

Tutustu myös näihin Asialinjan artikkeleihin:

Lähde: biography.comBritannica.comWikipedia, history.com

Kuvat: Public domain

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*