Sprezzatura
Sundqvistin Maailma

Sprezzatura – pakottamattoman ylivoimaisuuden taito

Sprezzatura. Mies, jonka rentoa itsevarmuutta muut miehet sekä kadehtivat että salaa ihailevat. Mies, joka tuosta noin muuraa tuttavansa taloon tulisijan muurin, heittää siinä sivussa hauskaa, pikkutuhmaa juttua talonrakentajan vaimon kanssa eikä suostu ottamaan työstä edes kunnollista maksua. Mies, joka laulaakin niin lujaa ja kauniisti, että neidot rynnistävät ikkunoille. Mies, jota naiset ylipäätään palvovat. Mies, jolla on sana täydellisesti hallussa kaikissa tilanteissa. Mies, joka tappeluun pakotettuna nakkaa vastustajan maahan salamannopeasti, olemattoman pienellä liikkeellä. Mies, joka ei kumarra yhdellekään yhteiskunnalliselle auktoriteetille.

Mikä tärkeintä samalla mies, joka ei kaikesta tästä huolimatta näytä tekevän itsestään minkäänlaista numeroa, mies, jonka ei koskaan nähdä harjoittelevan mitään tai aktiivisesti pyrkivän mihinkään; mies, jonka elämänasenne on korostetun rento, oikeastaan fatalistinen.

Tuossa on tiivistettynä Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogian Otto Kivivuori, mutta kuvaus osuu täydellisesti myös renesanssiajan Italiasta ponnistavanaan miehisyyden ihanteeseen, sprezzaturaan. Ylivoimaisuuteen, joka toteutuu kuin vahingossa, ilman silminnähtävää yrittämistä saati harjoittelua. Ideologiseen tyyneyteen ja itsevarmuuteen, jota sprezzatura-mies ei missään tapauksessa suostuisi tai ehkä edes osaisi määritellä.

Uhkasin miesten pukeutumisen, itsestään huolehtimisen ja sanokaamme tyylittelyn uutta, kauan odotettua ja vahvasti Suomeenkin rantautunutta kultakautta käsitelleessä kirjoituksessani palata sprezzaturaan. Termi on niin minulle kuin luullakseni käytännössä kaikille muillekin siitä kuulleille suomalaisille alunperin tuttu miehen ulkoisen tyylin ja lähinnä pukeutumisen kautta. [kuva jatkuu jutun jälkeen]

Embed from Getty Images

Rohkea, pakottamaton, rento ja tästä kaikesta huolimatta juuri kohdilleen osuva tyylikkyys määrittelevät sprezzaturaa pukeutumisterminä. Vaatteet eivät saisi näyttää pakasta otetuilta eikä niiden tarvitse olla päällä järin prikulleen: tasku voi olla venynyt ja paita karkaamassa housunkauluksen alta, mutta housut ja paita silti istuvat loistavasti. Sprezza-pukeutuja ei missään nimessä julkisesti nyi pikkutakin hartioita kohdilleen, tarkista onko sepalus kiinni saati, herra paratkoon, seiso peilin edessä. Ideana on, että hän näyttää tajunnanräjäyttävän tyylikkäältä antamatta pienintäkään vihjausta siitä, että on tehnyt asian eteen mitään muuta kuin nakannut vaatekaapista kuteita niskaansa.

Ylivoimaisuutta näennäisesti edes yrittämättä – sprezzatura.

Todellisuudessa tuollainen mies on tietysti miettinyt huolellisesti, mitä pitää yllään ja millä tavalla. Jokainen yksityiskohta pienintä asustetta myöten on harkittua. Koska näin on ja mies tietää näin olevan, voi muiden katseiden edessä olla niin rento. Sprezzaturaa on verrattu joutsenen liikkeeseen tyynellä järvellä. Ylväs valkolintu näyttää soljuvan itsestään, ilman mitään ponnistusta, mutta todellisuudessa jalat tekevät pinnan alla kovaa työtä. Tämä pätee sprezzaturaan yleensä, ei pelkästään pukeutumiseen, joka on vain yksi tulokulma suureen käsitteeseen.

Ystäväpiiriini on teini-iästä asti kuulunut tuollainen joutsenenkaltainen mies. Yhteinen kaverimme totesi nuorena, että tuo ystävämme on muuten sellainen tyyppi, että se on kaikessa paras ja jos ei ole, niin harjoittelee niin kauan, että on.

Sehän piti paikkansa! Satuin 1990-luvun alussa olemaan osallistujana eräässä meille molemmille uuteen harrastukseen liittyvässä tapahtumassa. Kuin vahingossa ystäväni ryhtyi suuntautumaan yhteen kyseisen harrastustoiminnan alalajiin, jossa paremmuutta voidaan melko eksaktisti mitata. Ystäväni harrasti tuota hommaa monen muun ohessa. Seuraavalla vuosikymmenellä hänet arvioitiin alalla maailman kahden parhaan joukkoon. Asiasta kysyttäessä ystäväni kohauttaisi olkapäitään ja hymähtäisi, että sekin harrastus on ollut ihan kivaa. Sanomattakin on selvää, että lähes vastaavia ylivoimaisuuden osoituksia on kuin sattumalta osunut ystäväni elämäntien varrelle vaikka kuinka monta.

Palataan Linnan sprezzatura-Ottoon. Linna kuvasi ihmisen syvällisempiä ominaisuuksia ja kuten nykyään sanottaisiin minuutta näennäisen vähäisten fyysisten toimien kautta. Kun Koskelan Jussi trilogian alussa järjestää kattotalkoot (joiden nokkamies ja ylivoimaisesti nopein työmies Otto tietysti on, vaikka näyttää tekevän hommia jutustelun sivussa) niin Linna kertoo, kuinka Otto nappaa nauloja kouraansa. Kaiken järjen mukaan tuhannen sekaisin kouraan päätyvät pienet naulat ovatkin yhtäkkiä järjestyksessä, valmiina vasaroitaviksi.

Noin sprezzatura-mies kulkee elämänsä haasteiden läpi, mutta miten hän sen tekee? Naulat eivät ole oikeinpäin sattumalta ja joutsenen jalkojen täytyy polkea, mutta silti? Sprezzatura-mies harjoittelee paljon ja mahdollisimman salaa, mutta voiko sprezzaturaa harjoitella?

Luullakseni voi, mutta toisille sitä on syntymälahjana tai kotitaustasta annostelut valmiiksi enemmän kuin toisille.

Tänä monenlaisten elämäntapa”valmentajien” ja alaan liittyvän hömpän luvattuna aikana soisi elämisen taitoon liittyvän kiinnostuksen kanavoituvaan tällaisiin lähtökohtaisesti epäkaupallisiin (juu, miesten vaatetusbisnes ja niin edelleen, mutta silti) juttuihin, joissa on oikeaa ja pysyvää sisältöä.

Termin sprezzatura keksi tai toi yleisempään tietoon Baldassare Castiglione (1478-1529) ja historiasta näiltä osin kiinnostuneet löytävät tiiviin paketin esimerkiksi Wikipediasta. Tässä kirjoituksessa jätän tuon historiallisen ulottuvuuden tarkoituksella käsittelemättä siksi, että Castiglione tietenkään lanseerannut kuin termin. Itse havainto on universaali eikä esimerkiksi Väinö Linna varmaankaan ollut tutustunut Castiglionen tuotantoon.

Mitä sanotte, suomalaiset kanssakarjut? Yritetäänkö laittaa vähän sprezzaa peliin? Minä olen ollut suuren osan elämästäni rento kuin rautakanki ja yrittänyt elämänvaiheesta riippumatta esimerkiksi pukeutumisessa joko liikaa tai en ollenkaan. Silti, silti..?

Kuva: Dandyfashion / Indochino

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

2 Comments

  1. […] tärkeä ja toisaalta miesten muotijulkaisuissa jopa pinnallistettu sana, että siihen palaamme myöhemmässä kirjoituksessa. Lopetetaan tyylittely tältä erää kahteen […]

  2. […] täysin luontevasti, mitään esittämättä ja pakottamattomalla asenteella, jopa sprezzaturalla, suhtautuvat nuoret futaajat jäävät mieleen. Siksi Lauri Dalla Valle (jos et ole niin sanottu […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *