Starbucks
Yhteiskunta

Starbucks on matkalla maailman arvokkaimmaksi ravintolaketjuksi

Seattlesta kotosin oleva Starbucks on hyvää vauhtia matkalla ravintola-alan arvokkaimmaksi ketjuksi. Näin kertoo investointipankki Nomuran analyytikko Mark Kalinowski eilen julkaistussa Bloombergin uutisessa. Suomessakin nykyään tunnetu Starbucks ei ollut sijoittajien mieleen viime vuonna, jolloin sen osake halpeni 7,5% johtuen heikentyneistä tuotto-odotuksista. Ketju kuitenkin jatkaa laajentumistaan, ja sen tavoitteena on 37 000 kahvilaa vuoteen 2021 mennessä. Tällä hetkellä alan ykkönen ravintoloiden määrässä on patonkiketju Subway. Kakkosena tulee kaikkien tuntema McDonalds, ja Starbucks pitää kolmospaikkaa 25 000 eri lokaatiolla.

Monia kiinnostaa varmasti tietää, miksi Starbucks on niin paljon suositumpi kuin kilpailevat ketjut? Onko Starbucks-kahvi vain paremman makuista, vai onko yrityksen tarjoama tuoteportfolio jotenkin ylivertainen? Tästä kerromme seuraavassa.

Menestyksen takana on toimitusjohtaja Howard Schultz

Apple ja Steve Jobs. Microsoft ja Bill Gates. Nokia ja Jorma Ollila. Vaikka menestys on aina tiimityötä, niin monen tarinan takaa löytyy yksi visionääri, joka halusi toteuttaa jotain, mihin muut eivät vielä uskoneet. Starbucksin tapauksessa tämä henkilö on nykyinen toimitusjohtaja Howard Schultz. Vuonna ’53 syntynyt Schultz ei ole yrityksen alkuperäinen perustaja, vaan hän tutustui Starbucksiin työskennellessään ruotsalaiselle kahvinkeitinvalmistaja Hammarplastille. Schultz ihmetteli miksi laitteiden menekki oli pienessä Seattlessa sijaitsevassa ravintolassa niin suurta, ja hän päätti tutustua vielä silloin kaikille tuntemattomaan Starbucksiin.

Vuotta myöhemmin Schultz oli yrityksen myyntijohtaja. Koko menestystarinan käännekohta tapahtui miehen vieraillessa Milanossa, ja Schultz ihastui italialaiseen kahvilakulttuuriin, jossa ravintolat ovat paljon muuta kuin pelkkä paikka juoda kahvia. Ne ovat kuin toinen olohuone, tapaamispaikka, ja tärkeä osa maan kulttuuria.

Schultzin mikromanagerointi tuotti tuloksia

Aluksi Starbucksin omistajat eivät uskoneet Schultzin visioon, joten hän perusti palattuaan oman yrityksensä, Il Giornalen. Kahvilaketju oli menestys, ja hetken päästä Schultz ostikin Starbucksin itselleen, ja yhdisti yritykset. Tästä alkoi uskomaton menestystarina, jonka perustana on Schultzin visio, sekä hänen tapansa toimia. Steve Jobsin tavoin Schultz on ollut (ja on yhä) mukana päättämässä monista detaljeista, mitkä olisivat liian mikromanagerointia muille johtajille. Mikä on tarjoilutiskin pituus, tai millä korkeudella ikkunan vieressä olevat jakkarat ovat maasta. Miksi pöytien pitää olla pyöreitä, eikä neliskulmaisia.

Kaikki Starbucks-konseptin yksityiskohdat ovat tarkkaan mietittyjä, ja aikoinaan Schultz ei halunnut tarjota esimerkiksi aamiaista, koska paistettujen munien tuoksu sekoitti liikaa kahvipapujen aromia. Schultzin visio on ollut myös alusta asti agressiivinen kasvu, joka johti jo Starbucksin edeltäjänä toimineen Il Giornalen menestykseen. Pelkkä visionääri ei kuitenkaan riitä menestykseen, vaan yrityksellä on oltava laadukas tuote, joka ei saa olla liian kallis. Ja tässä Starbucks on onnistunut.

Starbucks kehittyy jatkuvasti

Starbucksin kahvi ei ole absolutttisesti maailman parasta, mutta se on todella hyvää. Ja selvästi parempaa kuin halpiskahvilan tunteja seisonut myrkky. Keittimet ovat korkealaatuisia, ja samoin kahvinpavut. Kahvia ei seisoteta tiskillä pitkään, jotta se pysyy tuoreena. Starbucks tarjoaa myös lukemattoman määrän erilaisia juomavaihtoehtoja ja kehittänyt omia makujaan, kuten suosikkijuoma Frappuccinon. Moniin muihin kahviloihin verrattuna saat myös kahvin aina todella pienistä jopa monsterikokoisiin kuppeihin. Starbucks on ollut myös mobiilimaksamisen edelläkävijä, ja nykyään voit tilata kahvisi appsin avulla ennakkoon, ja kävellä sitten jonon ohi hakemaan sen nopeasti työmatkallasi.

Schultzin idean mukaan Starbucks on rakentanut konseptin, jossa ihmiset jäävät kahvilaan viihtymään. Ketju tarjoaa miellyttävän sisutuksen lisäksi WiFin asiakkailleen, ja istuminen Starbucksissa tai kävely omalla nimellä merkityn mukin kanssa on kuluttajille merkityksellistä samalla tavalla kuin vaikkapa Applen tuotteiden omistaminen. Ei myöskään sovi unohtaa yrityksen kanta-asiakasohjelmaa sekä aktiivisuutta somessa.

Tasainen laatu tuo asiakkaat takaisin

Vaikka moni pitää tätä ominasuutta tylsänä, niin tasalaatuisuus on yksinkertaisesti massoja luokseen vetävä ominaisuus. Kun kävelet sisään mihin tahansa McDonaldsiin, Subway-ravintolaan tai Starbucksiin, tiedät aina mitä saat. Vaikka yllättävät ruokailukokemukset kaupungin uudessa etnisessä ravintolassa ovatkin hipstereiden mieleen, niin suurin osa ihmisistä ei kaipaa muutosta. He haluavat suosikkituotteensa nopeasti ja helposti joka päivä – juuri siinä muodossa, kun he ovat sen tottuneet saamaan aina ennenkin. Ja tähän tarpeeseen Starbucks vastaa ylivertaisesti juuri nyt.

Yksi yrityksen menestyksen salaisuus on myös jatkuva kehitys. Starbucks on myös epäonnistunut kokeiluissaan, mutta se tutkii ja kehittää toimintaansa koko ajan, ja tämä pitää ketjun todennäköisesti huipulla myös visionääri Schultzin poistuttua.

Kuva: Pixabay

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Yhteiskunta