Stephen Hawking - ajan lyhyt historia
Sundqvistin Maailma

Ajan lyhyt historia on kaikkien aikojen merkittävin tietokirja

Stephen Hawking ja kosmologiaa käsittelevä kirja, jossa on vain yksi yhtälö. Tosin tuosta yhdestä (e=mc^2) sanotaan, että yhtälön merkityksen todella ymmärtää maailmassa vain kourallinen ihmisiä. Olen sen ikäinen, että Ajan lyhyt historia oli minulle jopa sukupolvikokemus.

Nimi Stephen Hawking ei ollut takuulla minulle tuttu, ennen kuin huikean globaalin menestyksen saavuttanut teos julkaistiin (melkein heti myös suomeksi) vuonna 1988. Sain kirjan vuotta myöhemmin joululahjaksi.

Kuusitoistavuotias Kristian oli mahdollisimman epäaltista kohderyhmää: suosikkikirjailijoideni J.R.R. Tolkienin, Stephen Kingin ja Arto Paasilinnan ohella kiinnostivat esimerkiksi Friedrich Nietzsche, William Shakespeare ja Raamattu, jälkimmäisistä en jälkikäteen arvioiden tietenkään ymmärtänyt juuri mitään. Minua kuitenkin palavasti kiinnostivat ihminen ja ihmisyys, luonnontieteet teorioineen taas eivät.

Tähän tuulipäiseen, tekotaiteelliseen teinihumanismiin sitten pääsi kirjallaan iskemään lovea joku pyörätuoliin sidottu, sairauden vaikeasti vammauttama fyysikko. Kun vanhemmat kysyivät, minkä kirjan haluan jouluiksi, en voinut vastustaa ajatusta renesanssihenkisestä yleisnero-Kristianista, joka Hawkingin avulla ottaisi jopa kosmologiset kysymykset kattavaan henkiseen hallintaansa.

Stephen Hawking piti siis meikäläiselle seuraa yhden joululoman ajan. En saanut luonnontieteellistä herätystä siinä mielessä, että olisin vaihtanut proosan ja filosofian teoreettiseen fysiikkaan, mutta havahduin ajattelemaan asioita, joita ei muuten olisi tullut mieleenkään ajatella. Mitä valo on? Ihminen voi vallan hyvin elää elämänsä miettimättä esimerkiksi tuota kysymystä kertaakaan, mutta jotenkin vajaalta sellainen elämä tuntuisi.

Ajan lyhyt historia kuljettaa meidät tavikset kaikkein perimmäisimpien kysymysten äärelle kuitenkaan kohtelematta lukijaa typeryksenä. Maailmankaikkeuden laajenemisen selittäminen doppler-ilmiön avulla avaa asian kansantajuisesti siinä kun mustien aukkojen mysteerit (singulariteetti päällimmäisenä) jäävät väkisinkin pyörimään päähän (artikkeli jatkuu kuvan jälkeen).

Embed from Getty Images

Mutta silti: miten tällaisesta kirjasta saattoi tulla valtava bestseller, joka Iso-Britanniassa rikkoi kaikkien aikojen ennätyksiä? Ajan lyhyt historia pysyi Timesin bestseller-listalla viisi vuotta, kirja on käännetty yli 30 miljoonalle kielelle ja sitä myytiin vuoteen 2008 mennessä yli kymmenen miljoonaa kappaletta.

Ehkä Ajan lyhyt historia heti ilmestyessään oli välitön superhitti, ylistettyä ja tuoretta tieteen popularisointia? Ei ihan niinkään. Esimerkiksi arvostettu Economist-lehti jyräsi sen jokseenkin lyttyyn. Hawking tuotti lehden mukaan pettymyksen tavassaan esittää asioita lukijoille eikä kirja ollut ilmaisussaan “kokonaisuudessaan tyydyttävä”.

Kirjan myyntilukemat lähtivät nousuun kustannusalalle itselleenkin joskus perusteiltaan epäselväksi jäävän hitaasti nousevan käyrän kautta. Ajan lyhyt historia myi toisena vuotenaan paremmin kuin ensimmäisenä ja kolmantena paremmin kuin toisena. Tällainen ei ole aivan tavatonta, harvinaista kylläkin.

Tyydyttävin selitys on, että kirjan maine levisi suusta suuhun ja se kasvoi jättimäiseksi ilmiöksi omalla painollaan. Oma merkityksensä saattoi olla Hawkingin inspiroivalla ja traagisella elämällä. Tosin kolmen lapsen isä itse kuittasi ALS-taudistaan, ettei juuri edes ajattele asiaa.

Kirja kuitenkin on sementöinyt asemansa omilla ansioillaan. International Business Timesin teettämän tutkimuksen asiantuntijaraati esimerkiksi nimesi sen vuonna 2014 maailmanhistorian kolmanneksi vaikutusvaltaisimmaksi kirjaksi Raamatun ja Charles Darwinin Lajien synnyn jälkeen.

Stephen Hawking ja Ajan lyhyt historia eivät muuttaneet elämääni eivätkä minua ihmisenä sen paremmin 16-vuotiaana suorittamani ensiluvun kuin aikuisena toteutetun uusintakierroksen myötä. Olisin kuitenkin vähemmän tietoinen tästä maailmasta, ellen olisi kirjaa koskaan lukenut.

Kirjailija – tässä tapauksessa tietokirjailija – on saavuttanut kaikkein suurimman palkinnon, kun hänen lukijansa kokevat tuolla tavalla.

Koska kuolema on suuri myyntitykki on Ajan lyhyestä historiasta epäilemättä tulossa uusintapainos suomeksikin. Stephen Hawking on nyt tähtien takana tai olemattomuudessa, mutta hänen vaikutuksensa ihmiskuntaan jää pysyväksi. Lopetetaan lainaukseen eräältä minulle rakkaalta keskustelupalstalta.

“Tieteen popularisointi on kuitenkin hieno juttu sinällään ja sitä ei pidä yhtään väheksyä. Ajan lyhyt historia oli monen 80-luvun lopun nörtin suosikkilukemistoa ja tuskin me ilman sitä paljon puhuttaisiin higgsin bosoneista tälläkään palstalla.”

Economistin arvostelun sekä International Business Timesin arvioinnin lähde: The Gale Review

Kuva: Nasa / Wikimedia Commons

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *