Suomalainen menestystarina Supercell tekee kovaa tulosta
Supercell on tuttu nimi lähes jokaiselle mobiilipelejä pelaavalle suomalaiselle. Yhtiö on lanseerannut viime vuosina useita Apple Storen sekä Google Play -storen parhaiten menestyviä pelejä. Hay Day, Clash of Clans sekä viime vuonna julkaistu Clash Royale ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti valtavan suosion.
Tivi uutisoi tänään Supercellin haastavasta viime vuodesta, jolloin yritys kohtasi ongelmia uutuuspelinsä Clash Royalen kanssa. Peli alkoi tippua kesän myötä top-listoilta, ja heinäkuussa julkaistu Pokemon GO vain lisäsi ahdinkoa. Supercell reagoi tilanteeseen nopeasti ja alkoi kuunnella pelaajiaan. Tiimi ei panikoinut uudessa tilanteessa, vaan uutuspelin puutteita ryhdyttiin korjaamaan. Lopulta Apple palkitsi Clash Royalen vuoden pelinä, ja Supercell puristi myös yrityksenä upean taloudellisen tuloksen.
Supercell on huikea suomalainen menestystarina jo nyt. Mihin yrityksen taika oikein perustuu, ja miten se on saanut luotua niin pienillä resursseilla niin menestyksekkäät pelit?
The best people make the best games
Otsikon slogan on ollut aina Supercellin johtoajatus. Yritys ei ole pyrkinyt kasvattamaan henkilöstöään monien muiden tapaan, vaan pyrkinyt päinvastoin pitämään toimintonsa mahdollisimman pienenä. Sen ideana on ollut palkata alan huipputekijöitä ja muodostaa näistä pieniä tiimejä. Supersoluja eli super cells. Esimerkiksi huippusuositun Clash of Clans pelin ensimmäisen version kehitti viiden hengen porukka kuudessa kuukaudessa.
Nykyään alan parhaita tekijöitä on vaikea houkutella töihin pelkästään rahalla tai osakkeilla. Osaajille on tärkeämpää se, millaisten projektien parissa he saavat työskennellä. Ja millainen tiimi heitä ympäröi. Kun Supercell on saanut huippuosaajien tiimin aikaan, se saa priorisoida itse työaikansa ja tehtävänsä. Ja tiimi kehittää tämän jälkeen ideoista prototyypin, jota pelataan ensin firman sisäisesti. Ja monia hyviä ideoita päätyy myös roskakoriin, kuten kävi etenkin firman alkutaipaleella.
Menestystä edelsi pitkä ankea jakso
Supercell ei ole ollut missään nimessä menestystarina alusta saakka. Yritys onnistui parin ensimmäisen vuoden aikana lähinnä polttamaan hillittömän määrän sijoittajien rahaa. Supercellin ensimmäinen valtava panostus oli peli nimeltä Gunshine, mutta valtava multiplayer-roolipeli ei lopulta lyönyt läpi halutulla tavalla. Peli ei toiminut mobiililaitteella kuten piti, ja se heitettiin roskiin vuoden 2011 aikana puolesta miljoonasta kuukausittaiseta pelaajasta huolimatta.
Supercell halusi ensi alkuun omansa Facebookin pelimarkkinasta, mutta kuningasidea oli keskittyminen mobiilimaailmaan. Apple oli julkaissut näihin aikoihin iPadin, johon yrityksen henkilöstö ihastui. Ensimmäinen hittipeli Hay Day:n betaversio julkaistiin Kanadassa keväällä 2012, ja sitä ennen Supercell ehti tehdä myös useita muita epäonnistuneita projekteja. Tänäkin päivänä moni sinänsä hyvä idea ajetaan alas, jos peli ei vain täytä kaikkia vaadittuja kriteerejä.
Hay Dayn globaaliin julkaisuun liittyy myös hauska yksityiskohta. Päivä osui nimittäin juhannusaattoon 2012, eikä yrityksellä ollut vielä silloin oikeastaan yhtään support-henkilöstöä. Näin ollen firman työntekijät vastailivat läppärit sauhuten tukipyyntöihin mökeiltään ympäri Suomea, kun peli sai yllättäen räjähdysmäisen suosion.
Supercell tekee mikromaksuilla miljoonia
Viimeiset viisi vuotta on todistanut sen, että Supercell osaa tehdä maailmanlaajuisen suosion saavuttavia pelejä. Tästä on osoituksena myös viime vuonna tapahtunut yrityskauppa, jossa kiinalaisyhtiö Tencent tuli Supercellin omistajaksi. Kaupan yhteydessä yrityksen arvoksi mitattiin huimat yhdeksän miljardia euroa. Miten Supercell sitten tekee ilmaispeleillään rahaa?
Vastaus ei ole mainostaminen vaan niin sanottu free to play -pelimuoto. Tätä toimintamallia käyttävät nykyään monet muutkin valmistajat, ja sen idea on koukuttaa pelaajat mukaan nopeatempoisella ilmaispelillä. Alussa eteneminen on rivakkaa ja pelaajan hahmo/valtakunta kehittyy nopeaa tahtia. Seinä tulee kuitenkin nopeasti vastaan, kun eri hahmojen tai rakennusten kehitysaika on seuraavilla tasoilla 5 minuutin sijaan 10 tuntia. Innokas pelaaja voi silloin odottaa…tai poistaa odotusajan rahalla. Maksut ovat usein muutamien eurojen kokoluokkaa, jolloin kynnys ostoon on matala.
Tämä nerokas konsepti toimii kaikissa pelin vaiheissa. Myös vuosien pelaamisen jälkeen tulee tilanteita, joissa pelaaja haluaa nopeuttaa etenemistä. Supercellin pelit tahkoavat nykyään useita miljoonia päivässä, joten kyseessä on valtavan suosittu rahantekokone. Kaiken taustalla on silti oltava kiinnostava peli, jota ihmiset jaksavat pelata vielä vuosienkin jälkeen. Ja tässä kehitystyössä Supercell on onnistunut hienosti.
Lue lisää Supercellin tarinasta täältä ja täältä.
Kuva: kuvakaappaus supercell.com etusivulta