heikko parrankasvu
Satraapin linjanveto

Suomalaisen miehen elinvuosi on yksitoista kuukautta

Laskeskelin lukiomatematiikallani, että elinajanodotetilaston mukaan Suomessa syntyvällä poikalapsella edessään 11,2 elettävää kuukautta jokaista suomalaisen tyttölapsen täyttä elinvuotta kohden.

Jos tästä esimerkiksi omalla kohdallani vähennettäisiin vielä varusmiespalveuksessa vietetyt yksitoista kuukautta saadaan tulokseksi otsikon väite: miehen elinvuosi näin laskettuna on naiseen verrattuna noin yksitoista kuukautta. Jos intin tai sivarin laskee elämäksi, niin hieman enemmän.

Tarkoituksenani ei ole perustaa uutta miesasialiikettä, koska suomalainen mies on globaalisti arvioiden valtavan etuoikeutettu otus. Melkein yhtä etuoikeutettu kuin suomalainen nainen, joka painaa rinnanmitalla ohi muun muassa keskimäärin paremman terveytensä, vähäisemmän onnettomuus- ja esimerkiksi itsemurha-alttiutensa, vähäisempien päihdeongelmiensa ja paremman koulumenestyksensä turvin.

Pyrin otsikoinnilla osoittamaan “naisen euro on 83 senttiä” -tyyppisen numeromagiikan älyttömyyden. Naiset saavat Suomessa samasta työstä palkkaa tasan samojen työehtosopimusten mukaan kuin miehetkin. Toisaalta elinvuosien arvoa ei kai voi ensisijaisesti mitata niiden määrällä.

Kuten kotimaista mediaa viime päivinä seuranneet arvaavat ratsastan Finlaysonin mainion markkinointikikan kavionjäljillä. Seuraavaksi Finlayson voisi lanseerata alennuskampanjan miehille: “Suomalainen mies, sinä et tilastollisesti arvioiden ikävä kyllä ehdi nauttia ostamastasi kylpytakista yhtä kauan kuin nainen, joten annamme sen sinulle 6,7 prosentin alennuksen (miehen elinajanodote / naisen elinajanodote = 0,93).

Vinkki niille miesasiamiehille: miehen elinvuosi laskennallisesti loppuu 4. joulukuuta. Tällöin voisitte (voisimme?) kollektiivisesti viettää miehen sorretun, surkean ja ankean aseman juhla- tai pikemminkin surusaattoa, hetkeä, jolloin suomalainen mies symbolisesti taas kuolee. Vuosittaista kuoleman ja kuolleiden päivää, josta voisi rakentaa turistivaltinkin meksikolaisen Día de Muertosin tapaan? Yle näyttäisi Ere Kokkosen Hurmaavan joukkoitsemurhan samaan tapaan kuin itsenäisyyspäivänä Laineen Tuntemattoman.

Näillä jutuilla voisi hassutella pitkään, mutta tuossa feministien naisen euro on 83 senttiä -sloganissa on ollut se ongelma, että jotkut ottavat asian tosissaan. Ottavat, vaikka Suomi tosiasiassa on palkkatasa-arvon mallimaa. Siitä on muuten kiittäminen yleissitovia työehtosopimuksia, jotka takaavat, että suurimmalle osalle suomalaisista maksetaan sukupuolesta riippumatta tasan tarkkaan, mitä TES määrää, ei senttiäkään vähempää tai yleensä enempääkään.

Lopuksi konkretiaa.

Olisi nimittäin olemassa keino nostaa naisten elinkaariansioita ja toisaalta tasoittaa naisten nykyään paljon pitempien eläkevuosien muodossa saamaa etua: korotettaisiin naisten eläkeikää vaikkapa kahdella vuodella. Naiset saisivat yhä nauttia eläkevuosistaan miehiä pitempään, mutta ero edes kaventuisi ja naiset kuten sanottua ehtisivät tienata työurillaan enemmän. Uudistus lisäksi karkottaisi paineet työeläkemaksujen nostosta jopa pysyvästi.

En odota minkään puolueen ottavan tällaista tasa-arvoa eri tavoin lisäävää ja koko työeläkejärjestelmän kriisiltä pelastavaa mallia ohjelmaansa tai edes harkintaansa.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
Tutkapari

Tutkaparin MM-kisat: lohko F

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä ...

2 Comments

  1. “mitä TES määrää, ei senttiäkään enempää”

    Tarkoitit varmaankin ei senttiäkään vähempää. TES asettaa alarajat, ei ylärajoja.

  2. Jago:

    Yritin olla ovela, monilla aloillahan ei käytännössä kukaan saa myöskään enempää kuin sen mitä TES pakottaa maksamaan. 🙂

    Mutta tarkennan tuota kohtaa, näsäviisauteni kun varmaankaan ei helposti aukene eikä vika ole lukijan.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *