Suomen autokanta vanhenee
Yhteiskunta

Suomen autokanta vanhenee jatkuvasti – onko romutuspalkkio ratkaisu?

Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa uskoo autokaupan jatkavan tänä vuonna kasvuaan. Rissa kommentoi uudessa kaupan alan liiton haastattelussa viime vuoden olleen positiivinen, sillä myynti kasvoi 2015 lukemista peräti 9 prosenttia. Uusia autoja rekisteröitiin vuonna 2016 hieman alle 119.000 kappaletta, ja kasvua auttoi taloustilanteen pieni kohentuminen, sekä vähäpäästöisten henkilöautojen hinnan aleneminen.

Kehitykselle odotetaan jatkoa myös tulevana vuonna, ja automyynnin pitäisi nousta yli 120.000 kappaleen rajan. Positiviisten lukujen takana on silti negatiivinen viesti, sillä Suomen autokanta vanhenee edelleen. Aihe, joka on ollut usein tapetilla viime vuosien ajan.

Suomen autokanta vanhenee nykyisellä myyntivauhdilla

Nykyiset myyntilukemat ovat edelleen kaukana huippuvuosien tasosta. Suomessa myytiin ennen vuoden 2008 finanssikriisiä 134.000 autoa vuosittain, ja vertailua voi hakea myös länsinaapuri Norjasta. Asukasmäärältään aavistuksen pienemmässä maassa myytiin yli 154.000 autoa, ja etenkin sähköautojen määrässä on valtava ero, kuten aiheeseen liittyvässä artikkelissa kirjoitimme. Nykyiset uusien autojen myyntilukemat tarkoittavat sitä, että Suomen autokanta vanhenee edelleen joka vuosi. Tilastoissa ollaan jo valmiiksi huolestuttavalla tasolla, sillä Länsi-Euroopassa Suomen takana on autokannan iässä vain Viro.

Uusien autojen myynnin pitäisi piristyä yli 145.000 kappaleen lukemiin, jotta kurssi saataisiin korjattua. Viime vuosina tilannetta yritettiin omalta osaltaan vauhdittaa niin sanotulla romutuspalkkiolla, joka oli monien mielestä menestys. Kyseisen porkkanan idea oli siinä, että henkilö sai 1500 euron alennuksen uudesta ja vähäpäästöisestä autosta, kun hänellä oli esittää romutustodistus yli 10 vuotta vanhasta kulkupelistä. Hallitus pyrki siis romutuspalkkion avulla saamaan vanhaa kalustoa pois käytöstä, ja tilalle uusia ja vähäpäästöisempiä ajoneuvoja. Kokeilu toi valtiolle mukavan potin verotuloja, mutta se ei saanut siitä huolimatta jatkoa – ainakaan toistaiseksi.

Romutuspalkkion hyödyt kyseenalaisia

Romutuspalkkiossa on kuitenkin muutamia ongelmakohtia. Suurin ongelma on sama kuin sähköautojen oston tukemisessa: kun porkkana annetaan uusien (eli kalliiden) autojen ostolle, se valuu varakkaampien kuluttajien taskuun. Moni keskituloinenkin tyytyy (hyvästä syystä) 10-15.000 euron hintaluokan autoon, jonka arvonalennus esim. muutaman vuoden käytön jälkeen on aivan eri tasolla, kuin uuden kulkupelin. Esimerkiksi 1500 euron porkkana on monelle täysin hyödytön tuki, sillä uusi auto jää silti aivan liian kalliiksi. Romutuspalkkio oli myös uein kuitattu ostamalla satasella tutun pihan perällä lahoava kulkupeli, sillä auton omistajuudelle ei oltu asetettu mitään aikarajaa. Tämä toiminta ei ollut laitonta, mutta ei myöskään varsinaisesti palkkion perimmäinen idea.

Moni huomautti palkkion valuvan helposti myös autoliikkeen taskuun. Uuden auton ostaja saa käteiskaupalla usein parin tuhannen euron alennuksen listahinnasta, joka on osa normaalia kaupantekoprosessia. Jos romutuspalkkion iski pöytään heti kaupanteon alussa, liike antoi tyytyväisenä alennuksen – jonka asiakas olisi saanut ilman romutuspalkkiotakin. Tällainen porkkana on siis osattava käyttää oikein, jotta hyödyn saa kuluttaja. Edellisessä kokeilussa 1500 euron palkkiosta 1000 euroa tuli valtiolta, ja 500 euroa autoliikkeiltä.

Olisiko fiksuin tapa tarjota romutuspalkkio vaihdosta ylipäätään uudempaan autoon? Summa voisi olla jopa aiempaa pienempi, mutta vaihto v. 1995 vuosimallista v. 2010 valmistettuun menopeliinkin olisi myös autokantaa tervehdyttävä vaihtoehto. Näin ollen tukea saisi myös halvemman hintaluokan ajoneuvoihin, jolloin se ulottuisi myös matalamman tulotason kuluttajille. Mitä mieltä sinä olet asiasta? Onko romutuspalkkiossa järkeä, vai pitäisikö verotusta muuttaa yhä enemmän pohjautumaan autojen päästöihin? Kommentoi alla!

Kuva: Pexels

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

1 Comment

  1. […] on myös kritisoitu mataluloisten kyykyttämiseksi. Käsittelimme tätä aihetta myös aiemmassa artikkelissa, jossa kerroimme Suomen autokannan karun nykytilan: tällä hetkellä Länsi-Euroopan maista vain […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Yhteiskunta