Suomen kuluttajahintaindeksi (KHI)

suomen kuluttajahintaindeksi
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Suomen kuluttajahintaindeksi on tilasto, joka kuvaa suomalaisten kotitalouksien ostamien tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä. Suomen kuluttajahintaindeksissä on 12 pääryhmää, joiden painot vaihtelevat alle prosentista (koulutus) 27 prosenttiin (asuminen). Tässä artikkelissa käydään läpi Suomen kuluttajahintaindeksin pääryhmät sekä niiden alakategoriat.

Mikä on kuluttajahintaindeksi?

Suomen kuluttajahintaindeksi on tilasto, joka kuvaa suomalaisten kotitalouksien ostamien tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä. Kuluttajahintaindeksiä käytetään yleisenä inflaation mittarina, eli se kertoo, kuinka paljon rahan ostovoima on muuttunut ajan kuluessa.

Kuluttajahintaindeksiä voidaan myös käyttää erilaisten sopimusten, kuten palkkojen, vuokrien ja eläkkeiden, indeksiehtojen mukaiseen tarkistamiseen.

Suomen kuluttajahintaindeksiä on ylläpidetty vuodesta 1914 lähtien, mutta sen laskentamenetelmät ja hyödykekori ovat muuttuneet useita kertoja vastaamaan paremmin kulutustottumuksia.

Nykyisin käytössä oleva kuluttajaindeksi perustuu vuoden 2015 hintoihin, jotka on asetettu pisteluvuksi 100. Kuluttajahintaindeksin pisteluku kertoo, kuinka paljon hinnat ovat nousseet tai laskeneet suhteessa vertailuvuoteen. Esimerkiksi elokuussa 2023 kuluttajahintaindeksin pisteluku oli 120,43, mikä tarkoittaa, että hinnat olivat nousseet 20,43 prosenttia vuodesta 2015.

Suomen kuluttajahintaindeksin tuottaa Tilastokeskus, joka kerää hintatietoja noin 50.000 tuotteesta ja palvelusta kuukausittain. Hintatietoja kerätään sekä suoraan liikkeistä ja verkkokaupoista että muiden tilastojen tuottamista tiedoista.

Kuluttajaindeksi koostuu 12 pääryhmästä, jotka kuvastavat eri kulutuseriä, kuten elintarvikkeita, asumista, liikennettä, terveydenhuoltoa ja vapaa-aikaa. Pääryhmistä suurin paino on asumisella (27 % indeksistä) ja pienin paino koulutuksella (alle 1 %).

Jokaisella pääryhmällä on lisäksi alaryhmiä ja hyödykkeitä, jotka edustavat tiettyjä tuotteita tai palveluita. Indeksissä on yhteensä yli 700 alaryhmää.

Mikä on EU:n yhdenmukaistettu kuluttajaindeksi?

EU yhdenmukaistettu kuluttajaindeksi on tilasto, joka kuvaa kuluttajahintojen muutosta EU:ssa harmonisoidun kulutuskäsitteen ja laskentamenetelmän mukaan. EU yhdenmukaistettu kuluttajaindeksi perustuu kuluttajahintaindeksiä varten kerättyihin hintatietoihin, mutta on kattavuudeltaan suppeampi. Esimerkiksi korot ja suurin osa omistusasumisen kustannuksista puuttuvat yhdenmukaistetusta indeksistä.

EU yhdenmukaistettu kuluttajaindeksi mahdollistaa inflaation vertailun eri maiden välillä ja on tärkeä indikaattori Euroopan keskuspankin rahapolitiikalle. EU yhdenmukaistettu kuluttajaindeksi lasketaan jokaiselle EU-maalle sekä euroalueelle ja koko EU:lle. Eurostat julkaisee kuukausittain ennakkotiedot ja yksityiskohtaiset tiedot yhdenmukaistetuista kuluttajahintaindekseistä.

Yhdenmukaistettu kuluttajaindeksi koostuu Suomen kuluttajaindeksin tavoin 12 pääryhmästä, joilla on erilaiset painot.

Suomen kuluttajahintaindeksin pääryhmät ja painot

Suomen kuluttajahintaindeksissä on 12 pääryhmää, joiden painot vaihtelevat alle prosentista (koulutus) 27 prosenttiin (asuminen).

Suomen kuluttajahintaindeksin pääryhmiät ja painot ovat seuraavat:

1. Asuminen, vesi, sähkö, kaasu ja muut polttoaineet: 27 %
2. Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat: 13 %
3. Liikenne: 12 %
4. Kulttuuri ja vapaa-aika: 10 %
5. Muut tavarat ja palvelut: 9 %
6. Ravintolat ja hotellit: 7 %
7. Kalusteet, kotitalouskoneet ja yleinen kodinhoito: 5 %
8. Terveys: 5 %
9. Alkoholijuomat ja tupakka 5 %
10. Vaatetus ja jalkineet: 4 %
11. Viestintä: 3 %
12. Koulutus: < 1 %

Yllä kuvattu painotus on voimassa artikkelin kirjoitushetkellä. Käydään seuraavaksi jokainen pääryhmistä läpi tarkemmin.

1. Asuminen, vesi, sähkö, kaasu ja muut polttoaineet (27 %)

Tämä kategoria kattaa laajasti erilaiset asumiseen liittyvät kustannukset, mukaan lukien vuokrat, asunnon huolto ja korjaus, vesihuolto, sähkö ja polttoaineet sekä omistusasumisen eri näkökulmat.

Seuraavat alaryhmät kuuluvat tähän kategoriaan:

 • Todelliset asumisvuokrat: Kuvaa vuokralaisten maksamia asumisvuokria sekä muita asumiseen liittyviä vuokria.
 • Asunnon huolto ja korjaus: Keskittyy asunnon huoltoon ja korjaukseen liittyviin materiaaleihin ja palveluihin.
 • Vesihuolto ja sekalaiset asumiseen liittyvät palvelut: Sisältää vesihuollon ja muihin asumiseen liittyvien palvelujen kustannukset.
 • Sähkö, kaasu ja muut polttoaineet: Kattaa energian ja polttoaineiden kustannukset asumisessa.
 • Omistusasuminen: Keskittyy omistusasumisen eri näkökulmiin, mukaan lukien asunnon hankinta, peruskorjaukset ja lainojen korot

asuminen

Tämän kategorian tuotteista eniten ovat kallistuneet vuoteen 2015 verrattuna asuntolainojen korot (166,08 %), nestemäiset polttoaineet (85,27 %) sekä sähkö (45,16 %).

Omistusasumisen alla oleva kiinteistöt-kategoria on ainoana alle vuoden 2015 tasolla. Se on laskenut 0,33 prosenttia.

2. Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat (13 %)

Tämä kategoria kattaa laajan valikoiman päivittäistavaroita, joita kuluttajat ostavat säännöllisesti. Se sisältää kaiken peruselintarvikkeista, kuten leivistä ja maitotuotteista, erikoistuotteisiin, kuten erilaisiin juomiin ja välipaloihin. Elintarvikkeiden paino on kuluttajahintaindeksissä toiseksi suurin.

Seuraavat alaryhmät kuuluvat tähän kategoriaan:

 • Viljatuotteet ja leipä: Sisältää riisin, jauhot, leivät, leipomotuotteet, pastat, aamiaisviljatuotteet ja muut viljatuotteet.
 • Liha: Kattaa naudan-, sian- ja siipikarjanlihan sekä muut lihavalmisteet kuten leikkeleet ja makkarat.
 • Kala ja äyriäiset: Sisältää tuoreen ja pakastetun kalan, kuivatun, savustetun tai suolatun kalan ja muut kalavalmisteet.
 • Maitotuotteet, juusto ja kananmunat: Sisältää maitoa, jogurttia, juustoja, muita maitotuotteita ja kananmunia.
 • Öljyt ja rasvat: Kattaa voin, margariinin, oliiviöljyn ja muut syötävät ruokaöljyt.
 • Hedelmät ja marjat: Sisältää tuoreet, pakastetut ja kuivatut hedelmät ja marjat sekä säilötyt hedelmä- ja marjatuotteet.
 • Vihannekset: Kattaa tuoreet ja pakastetut vihannekset, perunat ja perunalastut.
 • Sokeri, hillot, hunaja, suklaa ja makeiset: Sisältää sokerin, hillot, suklaan, makeiset ja jäätelöt.
 • Ruokatuotteet, muualle luokittelemattomat: Kattaa kastikkeet, mausteet, vauvanruoat, valmisruoat ja muut ruokavalmisteet.
 • Alkoholittomat juomat: Sisältää kahvin, teen, kaakaon, kivennäisvedet, virvoitusjuomat ja hedelmä-, marja- ja vihannesmehut.

elintarvikkeet kala

Tämän kategorian tuotteista eniten ovat kallistuneet vuoteen 2015 verrattuna päärynät (105,29 %), tuore kala (66,75 %) ja pakastettu kala (66,73 %).

Yhden kategorian hinnat ovat jopa pudonneet! Tämä kategoria on nimeltään ”Tuoreet tai jäähdytetyt vihannekset, muut kuin perunat ja muut mukulakasvit”.

3. Liikenne (12 %)

Tämä kategoria käsittelee liikennettä ja siihen liittyviä palveluita, mukaan lukien ajoneuvojen hankinta, yksityisajoneuvojen käyttö ja erilaiset liikennepalvelut.

Alakategorioiden kuvaukset:

 • Ajoneuvojen hankinta: Kattaa erilaiset ajoneuvot, kuten uudet ja käytetyt autot, moottoripyörät sekä polkupyörät.
 • Yksityisajoneuvojen käyttö: Sisältää kaiken, mikä liittyy yksityisajoneuvojen ylläpitoon ja käyttöön, kuten varaosat, lisävarusteet, polttoaineet, voiteluöljyt sekä huolto- ja korjauspalvelut.
 • Liikennepalvelut: Tarjoaa tietoa erilaisista matkustajien kuljetuspalveluista, kuten rautatie-, tie-, lentoliikenne- ja meriliikennepalveluista. Se sisältää myös muita kuljetuspalveluita, kuten muutto- ja varastointipalvelut.

liikenne

Tämän kategorian tuotteista eniten ovat kallistuneet vuoteen 2015 verrattuna ulkomaan valmismatkat (45,57 %) sekä museot, taidegalleriat ja messut (37, 2%). Televisiot (41,66 %) sekä videot ja DVD:t (39,58 %) ovat laskeneet merkittävästi, mikä johtuu teknologian kehityksestä.

4. Kulttuuri ja vapaa-aika (10 %)

Kulttuuri ja vapaa-aika kattavat laajan valikoiman tuotteita ja palveluita, jotka liittyvät vapaa-ajan viettoon, harrastuksiin, kulttuurielämyksiin ja viihteeseen. Tämä kategoria sisältää kaiken audiovisuaalisista laitteista ja tietojenkäsittelylaitteista kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluihin, kuten elokuviin, teatteriin ja rahapeleihin.

Alakategorioiden kuvaukset:

 • Audiovisuaaliset laitteet, valokuvauslaitteet ja tietojenkäsittelylaitteet: Tähän kuuluvat erilaiset laitteet äänen ja kuvan vastaanottoon, tallennukseen ja toistoon, valokuvaus- ja elokuvalaitteet sekä tietokoneet ja niiden lisävarusteet.
 • Muut kulttuuriin ja vapaa-aikaan liittyvät suuret kestokulutustavarat: Tämä kattaa suuret ulkokäyttöön tarkoitetut kestokulutustavarat, kuten asuntoautot, veneet ja soittimet.
 • Muut vapaa-aikaan liittyvät tarvikkeet ja laitteet, puutarhanhoito ja lemmikkieläimet: Tähän kuuluvat pelit, lelut, urheilu- ja retkeilyvälineet, puutarhatuotteet ja lemmikkieläintuotteet.
 • Kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut: Tämä kattaa erilaiset vapaa-aikaan ja urheiluun liittyvät palvelut, kulttuuripalvelut, rahapelit ja valmismatkat.
 • Sanomalehdet, kirjat ja paperitavarat: Tähän kuuluvat erilaiset painotuotteet, kuten kirjat, sanoma- ja aikakauslehdet, sekä paperitavarat.
 • Valmismatkat: Tämä kattaa erilaiset järjestetyt matkat, kuten kotimaan ja ulkomaan valmismatkat sekä risteilyt.

matkustaminen

Tämän kategorian tuotteista eniten ovat kallistuneet vuoteen 2015 verrattuna kotimaan lentoliikenne (139,75 %), ulkomaan lentoliikenne (55,7 %) ja kodinulkopuoliset vuokratut autotallit ja -paikat sekä yksityisajoneuvon vuokraaminen (48,94 %).

5. Muut tavarat ja palvelut (9 %)

Muut tavarat ja palvelut kattavat laajan valikoiman tuotteita ja palveluita, jotka liittyvät henkilökohtaiseen hygieniaan, kauneudenhoitoon, henkilökohtaisiin esineisiin, sosiaalipalveluihin, vakuutuksiin ja muihin erilaisiin palveluihin.

Alakategorioiden kuvaukset:

 • Henkilökohtainen hygienia ja kauneudenhoito: Tähän kuuluvat palvelut kuten kampaamot, parturit, kauneushoitolat sekä erilaiset henkilökohtaisen hygienian tuotteet ja laitteet.
 • Henkilökohtaiset esineet, muualle luokittelemattomat: Tämä kategoria sisältää korut, kellot, laukut, vauvantarvikkeet ja muita henkilökohtaisia esineitä.
 • Sosiaalipalvelut: Tähän kuuluvat lastenhoitopalvelut, asumispalvelut vanhuksille ja vammaisille sekä kotona asumisen tukipalvelut.
 • Vakuutukset: Tämä kattaa erilaiset vakuutukset, kuten asumiseen, terveyteen ja liikenteeseen liittyvät vakuutukset.
 • Rahoituspalvelut, muualle luokittelemattomat: Tähän kuuluvat pankkien ja muiden rahoituslaitosten maksut.
 • Muut palvelut, muualle luokittelemattomat: Tämä kategoria sisältää hallinnolliset maksut, kuten passit ja luvat, sekä muut maksut ja palvelut.

passi

Tämän kategorian tuotteista eniten ovat kallistuneet vuoteen 2015 verrattuna pankki- ja taloudelliset palvelut (52,39 %), terveyteen liittyvät yksityiset vakuutukset (27,54 %) ja muut henkilökohtaiset hygieniatuotteet (25,37 %).

Lasten päivähoitopalvelut (45,22 %) ja muut henkilökohtaisen hygienian hoitoon tarkoitetut sähkökäyttöiset laitteet (15,87 %) ovat laskeneet eniten.

6. Ravintolat ja hotellit (7 %)

Ravintolat ja hotellit kattavat laajan valikoiman palveluita, jotka liittyvät ruokailuun, juomiseen ja majoittumiseen. Tämä kategoria sisältää kaiken ravintoloista ja kahviloista majoituspalveluihin, kuten hotelleihin ja lomakyläpalveluihin.

Alakategorioiden kuvaukset:

 • Ravintola-, kahvila- ja muut ateriapalvelut: Tähän kuuluvat erilaiset ravintolat, kahvilat ja muut ateriapalvelut, kuten pikaruokapaikat ja nouto- ja tilausruokapalvelut. Mukana on myös erikoistuneempia palveluita, kuten jälkiruoat ja ravintola-alkoholi.
 • Majoituspalvelut: Tämä kattaa erilaiset majoituspalvelut, kuten hotellit, motellit, majatalot ja muut vastaavat majoituspalvelut. Mukana on myös lomakylät, leirintäalueet ja retkeilymajat.

ravintola

Tämän kategorian tuotteista eniten ovat kallistuneet vuoteen 2015 verrattuna majoituspalvelut hotelleissa ja motelleissa (50,17 %), ruokalat (28,03 %) ja ravintolaruoka, pääruoat (24,84 %).

Vähiten ovat nousseet jälkiruoat (8,79 %) sekä lomakylät, leirintäalueet, retkeilymajat ja muut vastaavat majoituspalvelut (16,77% %).

7. Kalusteet, kotitalouskoneet ja yleinen kodinhoito (5 %)

Tämä kategoria kattaa kodin eri osa-alueita, mukaan lukien kalusteet, kodintekstiilit, kodinkoneet, astiat, työkalut ja taloudenhoitoon liittyvät tuotteet ja palvelut.

Seuraavat alaryhmät kuuluvat tähän kategoriaan:

 • Huonekalut ja kalusteet, matot ja muut lattianpäällysteet: Sisältää erilaisia huonekaluja ja kalusteita, kuten pöytiä, tuoleja ja sohvia, sekä mattoja ja muita lattianpäällysteitä.
 • Kodintekstiilit: Kattaa erilaisia kodin tekstiilejä, kuten verhoja, vuodevaatteita ja pöytäliinoja.
 • Kodinkoneet: Sisältää suuria ja pieniä kodinkoneita, kuten jääkaappeja, pesukoneita, kahvinkeittimiä ja silitysrautoja.
 • Lasitavarat, astiat ja kotitaloustarvikkeet: Sisältää erilaisia lasi-, keramiikka- ja posliinituotteita, ruokailuvälineitä ja muita keittiötarvikkeita.
 • Kodin ja puutarhan työkalut ja laitteet: Kattaa erilaisia työkaluja ja laitteita kodin ja puutarhan hoitoon ja kunnossapitoon.
 • Taloudenhoitoon liittyvät tavarat ja palvelut: Sisältää erilaisia kodin kulutustavaroita, kuten siivous- ja puhdistustuotteita, sekä kodinhoitopalveluita.

huonekalut

Tämän kategorian tuotteista eniten ovat kallistuneet vuoteen 2015 verrattuna kynttilät (49,1 %), kertakäyttöastiat ja -tarvikkeet (35,82 %) ja keittiöpaperit (31,65 %).

Eniten ovat laskeneet pienet sähkötarvikkeet (19,1 %), lattiamatot (10,41 %) ja sekalaiset pienten työkalujen lisävarusteet (7,15 %).

8. Terveys (5 %)

Tämä kategoria sisältää terveyteen liittyvät tuotteet ja palvelut. Se kattaa lääkevalmisteet, hoitolaitteet ja -välineet sekä erilaiset terveydenhuollon palvelut, kuten avohoidon, hammashoidon ja sairaalapalvelut.

Seuraavat alaryhmät kuuluvat tähän kategoriaan:

 1. Lääkevalmisteet, hoitolaitteet ja -välineet: Kattaa erilaiset farmaseuttiset tuotteet, kuten reseptilääkkeet ja itsehoitolääkkeet, sekä hoitolaitteet, kuten silmälasit ja piilolinssit.
 2. Avohoitopalvelut: Sisältää yleis- ja erikoislääkärien vastaanottopalvelut, hammashoidon sekä muut avustavat hoitopalvelut, kuten laboratorio- ja röntgenpalvelut.
 3. Sairaalapalvelut: Kuvaa peruspalveluja, joita tarjotaan sairaalaympäristössä.

terveys

Tämän kategorian tuotteista eniten ovat kallistuneet vuoteen 2015 verrattuna hammaslääkäri (36,6 %), erikoislääkärien vastaanotto (34,59 %) ja sairaalapalvelut (33,5 %).

Muut hoitolaitteet ja -välineet (20,55 %), reseptilääkkeet (19 %) ja lääketieteellisten laboratorioiden ja röntgenkuvauskeskusten palvelut (15,3 %) ovat halventuneet.

9. Alkoholijuomat ja tupakka (5 %)

Tämä kategoria kattaa laajan valikoiman aikuisille suunnattuja nautintoaineita. Se sisältää monenlaisia alkoholijuomia, kuten viinejä, oluita ja väkeviä alkoholeja, jotka ovat suosittuja monissa sosiaalisissa tilanteissa. Lisäksi kategoria kattaa erilaiset tupakkatuotteet, kuten savukkeet ja sikarit, jotka ovat osa monien ihmisten päivittäistä tai satunnaista kulutusta.

Seuraavat alaryhmät kuuluvat tähän kategoriaan:

 • Väkevät alkoholijuomat: Kattaa juomat kuten konjakit, viskit ja muut korkean alkoholipitoisuuden omaavat juomat.
 • Viini: Sisältää erilaisia viinejä, kuten rypäleviinejä, hedelmä- ja marjaviinejä sekä väkeviä viinejä. Lisäksi kategoriassa on viinipohjaisia juomia kuten lonkeroita.
 • Olut: Kattaa erilaiset oluet, kuten lager-oluet, muut alkoholia sisältävät oluet sekä vähäalkoholiset ja alkoholittomat oluet.
 • Savukkeet: Tavalliset savukkeet, joita poltetaan.
 • Sikarit: Pidempiä ja usein kalliimpia kuin tavalliset savukkeet.
 • Muut tupakkatuotteet: Kattaa tuotteet kuten nuuska ja purutupakka.

oluet

Tämän kategorian tuotteista eniten ovat kallistuneet vuoteen 2015 verrattuna muut tupakkatuotteet (128,55 %) ja tupakka (81,59 %). Vähiten ovat nousseet muut alkoholia sisältävät oluet (4,33 %).

10. Vaatetus ja jalkineet (4 %)

Tämä kategoria kattaa laajan valikoiman vaatteita ja jalkineita eri ikäisille ja sukupuolille. Se sisältää kaiken perusvaatteista, kuten paidoista ja housuista, erikoisvaatteisiin ja asusteisiin.

Seuraavat alaryhmät kuuluvat tähän kategoriaan:

 • Vaatteiden valmistusaineet: Tässä osiossa keskitytään vaatteiden valmistuksessa käytettäviin materiaaleihin, kuten kankaisiin.
 • Vaatteet: Tämä osio kattaa erilaiset vaatteet miehille, naisille ja lapsille, mukaan lukien päällystakit, puvut, paidat ja alusvaatteet.
 • Muut asusteet ja vaatetustarvikkeet: Tässä osiossa käsitellään muita vaatteisiin liittyviä asusteita ja tarvikkeita, kuten päähineitä, käsineitä ja ompelutarvikkeita.
 • Vaatteiden pesu, korjaus ja vuokraus: Tämä osio keskittyy vaatteiden huoltoon ja ylläpitoon liittyviin palveluihin.
 • Kengät ja muut jalkineet: Tämä osio kattaa erilaiset jalkineet, mukaan lukien ulko- ja sisäkengät sekä erikoisjalkineet, kuten urheilujalkineet.

vaatteet

Tämän kategorian tuotteista eniten ovat kallistuneet vuoteen 2015 verrattuna muut vaatteiden pesu (18,07 %), miesten sukat (15,7 %), ja naisten sukat (13,42 %).

Monien tuotteiden hinnat ovat laskeneet! Eniten ovat pudonneet naisten urheiluvaatteet (14,69 %), miesten urheilujalkineet (12,66 %) ja miesten urheiluvaatteet (11,43 %).

11. Viestintä (3 %)

Tämä kategoria käsittelee viestintään liittyviä palveluita ja tuotteita. Se sisältää postipalvelut, puhelin- ja faksilaitteet sekä niihin liittyvät palvelut.

Alakategorioiden kuvaukset:

 • Postipalvelut: Kattaa kirjeiden käsittelypalvelut, kuten normaalit kirjeet, sekä muita postipalveluita, kuten normaalit pakettimaksut.
 • Puhelin- ja faksilaitteet: Sisältää laitteita, kuten matkapuhelimet, jotka ovat välttämättömiä nykyaikaisessa viestinnässä.
 • Puhelin- ja faksipalvelut: Tarjoaa erilaisia palveluita, kuten kiinteän ja langattoman puhelinverkon palvelut, internet-yhteyksien tarjontaan liittyvät palvelut sekä yhdistetyt telepalvelut.

viestintä

Tämän kategorian tuotteista ovat eniten kallistuneet vuoteen 2015 verrattuna kirjeiden käsittelypalvelu (97,57 %) ja matkaviestintäpalvelut (31,17 %). Matkapuhelinten hinta on pudonnut peräti 50,51 prosenttia!

12. Koulutus (alle 1 %)

Koulutus on keskeinen osa yhteiskuntaa, ja se kattaa erilaiset oppimismahdollisuudet alkaen perusopetuksesta aina korkeakoulutukseen asti. Tämä kategoria keskittyy erityisesti ylemmän perusasteen, keskiasteen ja tasoltaan määrittelemättömän koulutuksen tarjontaan.

Alakategorioiden kuvaukset:

 • Ylemmän perusasteen ja keskiasteen koulutus: Tämä kategoria kattaa ylemmän perusasteen ja keskiasteen koulutuksen, joka sisältää sekä lukiokoulutuksen että keskiasteen ammatillisen koulutuksen.
 • Tasoltaan määrittelemätön koulutus: Tämä kategoria kattaa koulutuksen, jonka taso ei ole määritelty. Se voi sisältää erilaisia kursseja ja koulutusohjelmia, jotka eivät kuulu mihinkään tiettyyn koulutusasteeseen.

koulutus

Ylemmän perusasteen ja keskiasteen koulutus on kallistunut 18,17 % ja tasoltaan määrittelemätön koulutus 11,19 %.

Suomen kuluttajahintaindeksi vs. Yhdysvaltain CPI

Kuluttajahintaindeksi (CPI) on taloudellinen mittari, jota Yhdysvalloissa käytetään arvioimaan tiettyjen tavaroiden ja palveluiden hintojen muutoksia ajan myötä.

Yhdysvaltain työministeriön tilastotoimisto (BLS) julkaisee kuukausittain CPI:n, joka on keskeinen inflaation mittari. Se kuvastaa keskimääräisen kaupunkilaisen kuluttajan kustannuksia tietyistä hyödykkeistä ja palveluista, ja sitä käytetään laajasti talouspolitiikan suunnittelussa, palkkaneuvotteluissa ja monissa muissa taloudellisissa päätöksissä.

Vertailtaessa Suomen ja Yhdysvaltojen CPI:n painotuksia vuodelle 2023 huomataan useita mielenkiintoisia eroja. Yhdysvalloissa elintarvikkeiden osuus on huomattavasti pienempi kuin Suomessa. Tämä voi heijastella Yhdysvaltojen suurempaa kulutusvalikoimaa ja mahdollisesti alhaisempia elintarvikekustannuksia suhteessa muihin kulutustavaroihin.

Energian osuus Yhdysvaltain CPI:ssä on myös pienempi kuin Suomen vastaavassa indeksissä. Tämä voi johtua Yhdysvaltojen laajasta energiantuotantokapasiteetista ja maan energiapolitiikasta.

Toisaalta, Yhdysvalloissa asumiseen liittyvät kustannukset, kuten vuokrat ja omistusasumisen kustannukset, muodostavat suuremman osan CPI:stä kuin Suomessa. Tämä voi kuvastaa korkeampia asumiskustannuksia tietyillä Yhdysvaltojen alueilla, erityisesti suurissa kaupungeissa.

Vaikka molemmissa maissa terveydenhuollon kustannukset ovat merkittäviä, Yhdysvalloissa terveydenhuollon palveluiden osuus on suhteellisen suurempi. Tämä voi johtua maan terveydenhuoltojärjestelmän rakenteesta ja korkeammista terveydenhuollon kustannuksista.

Lopuksi, vaikka molemmat maat käyttävät CPI:tä inflaation mittarina, niiden taloudelliset rakenteet ja kulutustottumukset vaikuttavat indeksin painotuksiin. On tärkeää ymmärtää nämä erot, kun vertaillaan kahta eri maata ja niiden taloudellista terveyttä

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on yli kymmenen vuoden kokemuksella varustettu sijoittaja ja makrotalouden seuraaja. Antti tunnetaan Suomessa myös kryptovaluutta-alan asiantuntijana. Hän on Bitcoinkeskus.com -sivuston perustaja, joka on Suomen suurin kryptovaluutta-aiheinen verkkosivusto. Antti toimii säännöllisesti myös kolumnistina Nordnet.fi ja Sijoitustieto.fi -sivustoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *