Suomen maataloustuet
Satraapin linjanveto

Suomen maataloustuet – mitään hajua loppusummasta?

Nyt otetaan tarkasteluun Suomen maataloustuet. Lainaus Ilta-Sanomien Taloussanomat-osaston toimittajan Teemu Muhosen kommentiksi määrittelemästään kirjoituksesta, julkaistu eilen keskiviikkona: “Nykyhallitus on puuttunut muun muassa pienituloisimpien sosiaalietuuksiin, mutta esimerkiksi vuotuiset 4 miljardin euron yritystuet, 1–2 miljardin tuet maataloudelle ja 25 miljardin euron maksussa olevat työeläkkeet ovat jääneet koskemattomiksi. Niihin puuttuminen vasta rohkeutta vaatisikin.”

Voi olla, mutta omasta puolestani päätin olla niin rohkea, että rykäisin googleen sanan “maataloustuki”. Esimerkiksi Muhonen kun arvioi maatalouden tuet rennosti miljardiasteikolla yhdestä kahteen, ja eihän kaksi tietenkään ole kuin vaivaiset sata prosenttia suurempi numero kuin yksi!

On tavallaan tympeää poimia yksittäisen toimittajan yksi laiska noin-lukema tikun nokkaan, mutta pelkästään mediaa seuraamalla olisi muutenkin hyvin vaikea saada minkäänlaista käsitystä maataloustuista Suomessa. Muistan silmiini osuneiden arvioiden maatalouden saamien tukien kokonaismäärästä asettuneen 0,7:n ja neljän miljardin väliin.

Siksi googletus. Maa- ja metsätalousministeriö kertoo sivuillaan, että “vuonna 2017 maa- ja puutarhatalouden kansallisiin tukiin on käytettävissä valtion talousarviossa yhteensä 327,9 miljoonaa euroa” ja valtionhallinnolle ominaisella vitt- anteeksi virallisuudella tarjoaa samalla linkin budjettikirjan etusivulle, ei kyseiseen momenttiin.

Okei, nyt meillä on ministeriön eksakti lukema 327, 9 miljoonaa ja Muhosen lonkkavakio 1000-2000 miljoonaa. Sekä tuo 327,9 että Muhos-skaalan yläraja eli noin 2000 ovat tavallaan oikein.

Kahteen miljardiin kuuluvat kaikki maataloustuet, joista suuri osa on EU-tukia. EU:n maksamia tukia ei kai voi lakata vastaanottamasta kuin eroamalla unionista ja vaikka voisikin, niin siinä ei olisi mitään järkeä. Ja vaikka siinä olisikin järkeä, niin Suomen valtion menot eivät tietenkään näiltä osin laskisi, koska Suomi jatkossakin rahoittaisi muiden EU-maiden maataloutta.

Voisiko olla, että kollega Muhonen on itse asiassa ollut huomattavasti enemmän asialla kuin miltä äkkiseltään näyttää? Jospa kuvio meneekin niin, että kokonaistukien ollessa noin kaksi miljardia olisi Suomen valtionbudjetista suomalaiselle maataloudelle maksettavan tuen määrä noin miljardi? Tämä perustelisi nälvimäni sadan prosentin skaalan.

Valtiovarainministeriön sivut tietävät kertoa, että “maatalouden tulotuet ovat joko kokonaan kansallisesti rahoitettu ja (maa- ja puutarhatalouden kansallinen tuki) tai kokonaan EU-rahoitettuja (EU-tulotuki ja EU-markkinatuki) tai kansallisesti ja EU:n osarahoittamia (luonnonhaittakorvaukset)”.

Kuten ylempää käy ilmi, niin kokonaan kansallisesti rahoitettujen tukien kokonaissumma siis on 327,9 miljoonaa. Kokonaan EU-rahoitteiset tuet voimme jättää pois arvioinnista, koska ne eivät kosketa kansallista päätösvaltaamme. Mikäli VM:ää on uskominen muodostuu valtion suomalaiselle maataloudelle maksaman tuen kokonaismäärä tuosta runsaan 300 miljoonan lukemasta sekä luonnonhaittakorvausten Suomelle lankeavasta rahoitusosuudesta.

Paljonko se voisi olla?

Ei auta kuin uskaltautua sen kaikkein tylsimmän eli budjettikirjan harmaaseen maailmaan. Sekään ei paljoa auta, koska budjettiin on erittelemättä listattu viljelijätuet, kokonaissummana 1,83 miljardia euroa (joka siis sisältää valtionbudjetin kautta kiertävät EU-tuet).

En epäile, etteikö asia eli Suomen kansallisessa päätäntävallassa olevien maataloustukien tämänhetkinen kokonaissumma olisi kuin olisikin selvitettävissä tarkemmalla otannalla kuin vähintään miljardin heitolla. Jonain päivänä heittäydyn vaikeaan aiheeseen syvemmin ja siihen selvyyden saatuani tavoittelen journalismi- ja tiedonjulkistamispalkintoja. Tai ehkä myyttisen dilemman ratkaisee joku muu.

Tällä välin tai tästä riippumatta voivat poliitikot, toimittajat ja etujärjestöt tarkoitusperistään riippuen huoletta heitellä summaksi mitä vain runsaan 300 miljoonan ja neljän miljardin välillä. Neljä miljardia muuten perustuu niin sanottuun hintatukiajatteluun. EU harjoittaa maatalousasioissa voimakasta protektionismia suojatullien keinoin, minkä voi ajatella pitävän tuottajahintoja ja sen myötä elintarvikkeiden hintoja keinotekoisen korkealla. Tämä tarkoittaisi de facto piilotettua maataloustukea.

Voi olla, mutta tästäkään ei päästäisi eroon kuin eroamalla unionista, mitä omasta puolestani en kannata. Mitä ajattelen maataloustuista ylipäätään? Vaikea sanoa, ennen kuin joskus olen päässyt selville niihin kuluvan rahan todellisesta mittakaavasta.

Kuva: Martina Motzbäuchel / Maaseutu.fi

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *