Wikipedia logo
TeknologiaYhteiskunta

Suomenkielinen Wikipedia on 15 vuotta vanha

Internetin tunnetuin tietopankki Wikipedia on nykyään osa lähes jokaisen internetin käyttäjän arkea. Kyseessä on yksi maailman suosituimmista internet-sivustoista, jonka ensimmäinen suomenkielinen artikkeli kirjoitettiin tasan 15 vuotta sitten. Aihe oli varsin yllättävä, sillä kyseessä ei ollut mikään Suomen historiallinen tapahtuma eikä edes tunnettu henkilö. Kekkosen ja Kimi Räikkösen sijaan ensimmäinen artikkeli käsitteli nimittäin Kaskisten kaupunkia. Syytä artikkelin kirjoitukseen tai sen aiheeseen ei tiedetä, mutta todennäköisesti sen tekijä sattui vain olemaan ko. paikasta kotoisin.

Nykyään Wikipedia on valtavan suosittu tietolähde ympäri maailmaa, mutta sen käyttöön sisältyy myös omat ongelmansa. Tässä artikkelissa käsitellään Wikipedian historiaa ja annetaan vinkkejä sen käyttöön.

Tietosanakirjoista online-ensyklopediaan

Monet meistä muistavat yhä ne vanhat hyvät ajat, jolloin informaatiota etsittiin tietosanakirjoista. Informaatio päivittyi hitaasti, ja esimerkiksi monille tuttu Spectrum Tietokeskus julkaistiin viiden vuoden aikajänteellä. Tietotekniikan kehitys 1990-luvulla johti seuraavaan askeleeseen, joka oli tekstin siirtäminen digitaaliseen muotoon (CD-levy). Tämä oli jo huomattavasti fiksumpi tallennusmuoto kuin iso pino paksuja kirjoja. Ongelma oli edelleen relevantin tiedon nopea päivittäminen, ja siihen tuli ratkaisu vuonna 2001 perustetun Wikipedian myötä.

Wikipedia oli alun vain sivuprojekti Nupedia-ensyklopedialle, joka oli valittujen eksperttien pyörittämä tietopankki. Wikipedia ohitti kuitenkin ripeästi Nupedia-projektin, joka päivittyi asiantuntijoiden johdolla aivan liian hitaasti. Tästä alkoi kehityskulku, joka on muuttanut tiedonhaun lähes jokaisen internet-käyttäjän osalta. Wikipedia on nykyään maailman kuudenneksi suosituin www-sivu, mikä kertoo paljon sen suosiosta.

Tiedon laatu vaihtelee Wikipedian eri kielien välillä

Tietosanakirjojen sekä niiden online-versioiden yksi tärkein ominaisuus on tiedon luotettavuus. Vanhoja paperiversioita pidettiin ‘informaatioraamattuina’, sillä tieto oli kerätty eri alojen asiantuntijoiden toimesta. Wikipedia on kuitenkin muuttanut tämän asetelman, sillä informaatiota voi kirjoittaa sinne kuka tahansa. Päivitys ei toki ole täysin mielivaltaista, vaan sivulle lisättyä tietoa valvotaan, kommentoidaan sekä muokataan. Teoriassa Wikipedian tieto on sitä laadukkaampaa, mitä enemmän sivustolla on käyttäjiä. Yksittäisen ihmisen aivopierut huomataan nopeasti, jolloin virheellinen informaatio voidaan korjata. Tämä pitääkin paikkansa monissa eri aihealueissa, mutta ongelmat tulevat vastaan mm. suomenkielisillä sivuilla.

Suomalaiset ovat pieni kansa, ja ongelmana on ennen kaikkea suomen kieli. Englanninkielisiä pääartikkeleita lukevat miljoonat sivuston käyttäjät – myös sellaiset henkilöt, jotka eivät puhuisi englantia äidinkielenään. Tämän lisäksi ruotsalaiset voivat löytää virheitä esimerkiksi norjan- tai tanskankielisistä artikkeleista. Suomalaisten teoksia voi kuitenkin tutkia lähinnä vain toinen suomalainen, joka voi aiheuttaa ongelmia tiedon oikeellisuuden kanssa. Informaatiota päivittää tällä hetkellä viitisen sataa henkilöä, joista vain alle sata on aktiivisia muokkaajia. Tämä on hyvin pieni joukko ihmisiä, jolloin mahdollisuus tiedon vääristymiseen on olemassa. Vaikka Wikipediaan päivitettäisiin sinänsä oikeaa tietoa, se voi hyvin olla paikoin esimerkiksi poliittisesti värittynyttä.

Suomalaiset ovat muihin maihin suhteutettuna erittäin aktiivisia tiedon päivittäjiä. Wikipedia sisältää artikkeleita 284:llä eri kielellä, mutta suomen kielellä kirjoitettuja artikkeleita on lukumäärällisesti peräti 22. eniten kaikista eri kielistä.

Käytä Wikipediaa fiksusti

Wikipedia on mainio paikka aloittaa tiedon hakeminen lähes aiheesta kuin aiheesta. Yhteiskunta, teknologia, historia, tiede, taide, urheilu ja niin edelleen. Wikipedia antaa usein hyvät perustiedot aiheeseen, jota voi sen jälkeen syventää muista artikkeleista. Muista, että Wikipedia ei ole koskaan tiedonhaun päätepiste vaan alkupiste. Eikä tämä koske vain Wikipediaa, vaan yhtä lailla muitakin lähteitä. Niin sanottu feikkiuutisointi on esillä yhä enemmän mediassa, ja fiksu henkilö kyseenalaistaa nykyään luetun informaation lähteestä riippumatta.

Yksi hyvä vinkki on käyttää Wikipediaa aiheeseen sopivalla kielellä. Jos haluat tietoa esimerkiksi Norjan historiasta, niin älä lue kyseistä artikkelia suomen kielellä. Avaa sen sijaan norjankielinen artikkeli ja käännä sivu Google Translaten avulla suomeksi (tai englanniksi). Kyseisen maan päivittäjien tekemät artikkelit ovat usein laajempia kuin englanninkielinen versio. Kunhan haettu aihe on kansainvälisesti merkittävä, niin englanninkielinen versio on usein nopeaan tiedonnälkään riittävä. Mitä syvemmälle mennään vain kansallisesti kiinnostaviin aiheisiin, sitä enemmän Wikipedian käyttäjä joutuu turvautumaan ko. maan kielellä tehtyyn versioon.

Wikipedia muutti tiedonhakua lopullisesti

Wikipedia on muuttanut reilun 15 vuoden olemassaolonsa aikana lähes jokaisen internetiä käyttävän henkilön tapaa hakea tietoa. Online-ensyklopedian mahtava hyöty paperiteokseen verrattuna on eri aiheiden linkittäminen toisiinsa. Wikipediaan voi uppoutua helposti tuntikausien ajaksi, kun mielenkiintoisista aiheista lähtee etenemään eri linkkien kautta kohti syventävää tietoa. Wikipedialla on nykyään valtava määrä päivittäjiä, joten englanninkieliset pääartikkelit ovat myös nopeasti täynnä ajankohtaista tietoa.

Wikipedia on synnyttänyt myös lukuisia muita sivuprojekteja sekä tiettyyn aihealueeseen keskittyviä wiki-sivustoja. Esimerkiksi Star Wars -universumille löytyy Star Wars Wiki, joka toimii samalla periaatteella. Wikipedia idea ei ole kertoa kaikkea tietoa jokaisesta maailman aiheesta, vaan sen tarkoituksena on tarjota tietyn tasoinen kuvaus. Jokainen suomalainen henkilö ei esimerkiksi saa omaa sivuaan Wikipediaan, vaan henkilön täytyy olla riittävän relevantti johonkin aiheeseen. Tyypillisiä esimerkkejä ovat urheilijat, näyttelijät tai poliitikot.

Wikipediasta on tullut syystäkin yksi maailman suosituimmista sivustoista. Muista kuitenkin käyttää siellä oleva tietoa oikealla tavalla – etenkin jos olet työstämässä virallista julkaisua tai esimerkiksi päättötyötä. Ja muista edellä mainittu esimerkki yksittäisistä aihealueista. Jos kyseessä on laaja sekä suosittu aihe, niin sille löytyy todennäköisesti googlettamalla enemmän detaljeja kertova wiki.

Kuva: Wikipedia

Web Hosting

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Teknologia