heikko parrankasvu
Satraapin linjanveto

Suomi on Länsi-Eurooppaan verrattuna turvaton paikka

Turun epäillyn terrori-iskun vanavedessä olemme monesta paikasta saaneet lukea, että Suomi on yhä maailman turvallisimpia ellei jopa turvallisin maa, kuten esimerkiksi sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg väittää. Paskapuhetta ja jopa propagandaa, koska se ei ole sellainen koskaan ollutkaan.

Esimerkiksi henkirikostilastoissa sijoitumme Itä- ja Länsi-Euroopan väliin. Meillä tapetaan vuodessa asukaslukuun nähden osapuilleen tuplasti tai jopa kolminkertaisesti väkeä vaikkapa Irlantiin, Italiaan, Espanjaan, Iso-Britanniaan tai Norjaan verrattuna.

Tähän minulle on joskus vasta-argumentoitu sillä, etteivät Suomessa tapa toisiaan ihmiset vaan juopot, narkit, sekakäyttäjät, taparikolliset sun muut syrjäytyneet. Onpa ontto selitys: ensinnäkin jokseenkin kuka tahansa saattaa jostain syystä (vaikka mielenterveysongelmien vuoksi) syrjäytyä, siksi toiseksi esimerkiksi taannoisesta Helsingin Rautatientorin hyppypotkutapauksesta ei tee yhtään vähemmän traagista tai hyväksyttävää se, että siinä taparikollinen nimeltä Jesse Torniainen tappoi päihderiippuvaisen.

Torniaisesta puheen ollen.“Maailman turvallisimmassa maassa” on mahdollista että nälkävuoden pituisen, osin raaoista väkivaltarikoksista koostuvan rikosrekisterin voi kerätä joutumatta istumaan vankilassa päivääkään. Lopulta joku sitten kuolee, maailman turvallisimmassa maassa.

Maailman turvallisin maa on myös kouluampumisten suurvalta. Kyse ei ole ollut yksittäistapauksista; tiettävästi viimeisimmässä julki tulleessa hankkeessa oli tarkoitus tappaa jopa neljäkymmentä koululaista. Syytetty todettiin syyntakeettomaksi, mutta ei sekään tieto turvallisuutta lisää, koska hanke oli todellinen.

Henki- ja muut väkivaltarikostilastot, raakojen väkivaltarikollisten vuodesta ja jopa vuosikymmenestä toiseen jatkuva lähimmäistensä terrorisointi ilman ehdottomia tuomioita, toteutuneet ja estetyt joukkomurhat kouluissa ja tietysti Turun perjantainen terrori-isku ovat faktoja, mutta turvallisuus on myös yksilötason havaintoja ja tuntemuksia.

Tykkään Suomessa lueskella paikallis- ja maakuntalehtiä ja usein sattuu silmään yksipalstainen uutinen siitä, miten joku on pahoinpidelty sairaalakuntoon kadulla, monesti aamyön tunteina. Meille tuollainen on pikkujuttu, jos uutinen ollenkaan, siinä kun brittiläisessä pikkukaupungissa ihmisen hakkaaminen katuun nousee etusivuille. Henkirikoksista puhumattakaan. Kirjoitin kymmenisen vuotta sitten kolumnin Nottinghamshiren maakuntaa koettelevasta väkivaltarikollisuuden aallosta ja asian herättämästä keskustelussa. Aiheesta teki suomalaisittain kiinnostavan, että maakunnan henkirikollisuus oli muistaakseni viiden vuoden otannalla noussut aika tarkalleen samalle tasolle kuin, ta-daa – Suomessa.

Puolet aikuisästäni ulkomailla viettäneenä ja jonkin verran matkustelleena katson, että Suomeen saapuville matkailijoille joskus suunnatut kehotukset varovaisuuteen (kuten varovaisuuteen päihtyneitä kohtaan etenkin yöaikaan) ovat paikallaan. Suomen yössä ja joskus päivässäkin on keskimäärin enemmän purkautumistaan odottavaa aggressiota kuin Länsi- tai Etelä-Euroopassa. Tämä on subjektiivinen tuntemus, jota perustelee, että käytännössä kaikki koskaan sivusta näkemäni ja kaikki kokemani pahoinpitelyt ovat tapahtuneet Suomessa.

Terrorismi – jonka toteutumista Suomessa ei kai suuresti arvostamaani Atte Kalevaa peesatakseni kehtaa yllätyksenä pitää – tuo yhden lisän suomalaiseen turvattomuuteen. Valtaosa turvattomuudestamme on kotikutoista ja suorastaan itseaiheutettua, mutta Turun isku tuontitavaraa. Siksikin se tuntuu niin hirveältä. Toisaalta lohduttavaa on, että ulkopuolelta tulevilta kauhuilta voimme kai jotenkin yrittää suojautua siinä kun itse itsellemme kansana ja yhteiskuntana luomiemme turvattomuuden aiheiden muuttaminen vaatisi, tuota…

… oman yhteiskuntamme eli viime kädessä itsemme muuttamista. Siinä hommassa pitäisi aloittaa tosiasioiden tunnustamisesta ja lopettaa uskominen propagandaan maailman turvallisimmasta maasta, levitti tuota propagandaa kulloinkin kansliapäällikkö Päivi Nerg tai kuka hyvänsä.—

Lisätään lopuksi Jesse Torniaisen osalta otteita hänen ansioluettelostaan väkivaltarikollisuuden sarlata ennen mainittua Rautatientorin tapausta, lähteenä Turun Sanomat. Mitään näistä tapauksista yksinään tai kumulatiivisesti tarkastellen ei suomalainen yhteiskunta pitänyt sellaisina, että Torniainen olisi ehdottoman vankeusrangaistuksen muodossa pitänyt ottaa päiväksikään pois kaduilta. Kyse on siis erillisistä tapauksista:

Torniainen oli pahoinpidellyt uhriaan ja lyönyt tätä kääntöveitsellä selkään.

Torniainen yhdessä kahden muun henkilön kanssa potki maassa makaavaa uhria useita kertoja pään ja ylävartalon alueelle.

Torniainen potki ja löi uhria selkään ja päähän useita kertoja.

Torniainen on yhdessä toisen henkilön kanssa pahoinpidellyt miehen kaatamalla tämän maahan ja potkimalla eri puolelle vartaloa ja päätä.

Torniainen on yhdessä toisen henkilön kanssa käyttänyt väkivaltaa poliiseja kohtaan.

Torniainen on lyönyt uhria vyön solkipäällä käteen ja takaraivoon.

Torniainen oli yhdessä useiden muiden henkilöiden kanssa pahoinpidellyt miestä lyömällä ja potkimalla.

Torniainen on osallistunut useiden henkilöiden ohella joukkopahoinpitelyyn.

Kaikesta tästä sekä monenlaisesta pienemmästä ehdotonta vankeutta nolla päivää. Maailman turvallisimmassa maassa, joka suojelee kansalaisiaan?

Kuten todettua en Jesse Torniaisen esille nostamalla yritä vähätellä Turun terrori-iskujen järkyttävyyttä erikseen saati ääri-islamistisen terrorismin vaaraa ylipäätään. Vaara on todellinen ja edustaa jokseenkin absoluuttista pahuutta.

Pyrkimyksenäni on murskata vaarallinen illuusio turvallisesta Suomesta. Ei maa, jossa saat jäädä kiinni kaikesta sellaisesta kuin Torniainen joutumatta lusimaan päivääkään voi olla turvallinen. Vastaavilla ansioluetteloilla varustettuja torniaisia on juuri nyt kaduilla satoja ellei tuhansia, monet heistäkään eivät ole koskaan hetkeäkään istuneet tuomiota. He ovat suomalaisen arkipäivän terroristeja ja kulkevat vapaina, koska olemme yhteiskuntana katsoneet, että näin on hyvä.

Koska emme rankaise torniaisia, kuvittelemme tai pikemminkin toivomme, ettei heitä olisi olemassa. Ihan samoin toivoimme, ettei henkilöydeltään suureksi osaksi tuntemattomien turvapaikanhakijoiden joukossa olisi valmiita tai potentiaalisia terroristeja.

Toivominen ja kuvitteleminen kuorrutetaan itsepetoksellisella mantralla jotenkin erityisen turvallisesta maasta.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

4 Comments

  1. “Esimerkiksi henkirikostilastoissa sijoitumme Itä- ja Länsi-Euroopan väliin.” Kuinka niin? Tilastojen mukaan Tšekissä, Slovakiassa, Unkarissa, Puolassa, Romaniassa, Bosniassa, Kroatiassa, Serbiassa, Sloveniassa ja Makedoniassa tehdään vähemmän henkirikoksia kuin Suomessa, Kosovossa saman verran. Länsi-Euroopan maista Belgian henkirikoslukema on Suomeakin korkeampi ja Ranskan lähestulkoon yhtä korkea.

  2. Hei, täähän on nyt ihan vääränlainen linjaus verrattuna ilmassa vellovaan “meillä on kaikki ihan hyvin” -mantraan! Kuinka kehtaat lietsoa pelkoa näin?? Hyi!

  3. “Faktat kuntoon”:

    Länsi-Euroopan osalta ei pari poikkeusmaata nähdäkseni muuta vertauksen isoa kuvaa ja esim. Tshekkiä en toisaalta ainakaan itse lue Itä-Eurooppaan. Hain lähinnä maantieteellistä, en niinkään kylmän sodan aikaista poliittista jakoa. Pointtisi on kuitenkin sikäli ihan validi, että toki esimerkiksi Romania tavataan ihan millä mittapuulla hyvänsä lukea Itä-Eurooppaan ja ylipäätään olisin voinut käyttää tarkempia käsitteitä.

  4. Länsi- ja Itä-Eurooppa eivät taida valitettavasti yleisessä käytössä olla ensisijaisesti maantieteellisiä käsitteitä, vaan ne pitävät sisällään kaikenlaisia myyttejä ja mielikuvia. Olen huomannut, että ihmiset hahmottavat usein yhä maailmaa tuon kylmän sodan jaon perusteella, ja siksi selvennykset ovat tarpeen. Kirjoituksesi ovat joka tapauksessa ihan mielenkiintoisia. 🙂

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *