Suomen suurimmat yritykset: top 15 -lista

suomen suurimmat yritykset
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Alla olevassa taulukossa on listattuna Suomen suurimmat yritykset. Top 15 suurimmat yhtiöt on listattuna järjestyksessä liikevaihdon perusteella. Luvut ovat peräisin yhtiöiden vuoden 2023 tilinpäätöksestä. Listasta voidaan tehdä seuraavat johtopäätökset:

  • Suomen suurin yritys liikevaihdon perusteella on Neste
  • Suomen suurin yritys henkilöstön perusteella on Nokia
  • Suomen suurin yritys markkina-arvon perusteella on Nordea

Markkina-arvo vaihtelee päivittäin yhtiön osakekurssin mukaan. Alla olevassa taulukossa näkyvät markkina-arvot ovat olleet voimassa artikkelin kirjoitushetkellä. Huomaa myös S-ryhmä, joka on Suomen suurin pörssin ulkopuolinen yritys liikevaihdon perusteella!

SijaYhtiö
(Ticker)
LiikevaihtoTulosMarkkina-arvo
(6/2024)
Henkilöstö
1. Neste
(NESTE)
22926 milj. EUR 1596 milj. EUR 14500 milj. EUR 6018
2. Nokia
(NOKIA)
22258 milj. EUR 1688 milj. EUR 20370 milj. EUR 86700
3. S-ryhmä
(-)
14208 milj. EUR 447 milj. EUR Ei pörssilistattu 41413
4. Kesko
(KESKOA, KESKOB)
11784 milj. EUR 695 milj. EUR 6490 milj. EUR 45000
5. Nordea
(NDAFI)
11743 milj. EUR 6338 milj. EUR 39560 milj. EUR 29153
6. Kone
(KNEBV)
10952 milj. EUR 1200 milj. EUR 24990 milj. EUR 63536
7. UPM Kymmene
(UPM)
10460 milj. EUR 1013 milj. EUR 18160 milj. EUR 16573
8. Stora Enso
(STEAV, STERV)
9396 milj. EUR 342 milj. EUR 10080 milj. EUR 20822
9. St1 Nordic
(-)
8209 milj. EUR 186 milj. EUR Ei pörssilistattu 1054
10. Sampo
(SAMPO)
7467 milj. EUR 1481 milj. EUR 20270 milj. EUR 13000
11 Outokumpu
(OUT1V)
6961 milj. EUR -100 milj. EUR 1660 milj. EUR 8469
12. Fortum
(FORTUM)
6711 milj. EUR 1662 milj. EUR 12450 milj. EUR 5000
13. Metsä Group
(-)
6100 milj. EUR 488 milj. EUR EI pörsslistattu 9500
14. Wärtsilä
(WRT1V)
6015 milj. EUR 497 milj. EUR 11400 milj. EUR 17807
15. Metso
(METSO)
5390 milj. EUR 805 milj. EUR 9020 milj. EUR 17000

Kuten taulukosta näkyy, Suomen suurimmat yritykset ovat liikevaihdoltaan 10-25 miljardin euron suuruisia. Vain kaksi yhtiötä pääsi vuonna 2023 yli 20 miljardin liikevaihtoon: Neste ja Nokia. Nokia on näistä kahdesta omassa kokoluokassaan työntekijöiden määrällä mitattuna, sillä yhtiö työllistää yli 86 000 henkilöä maailmanlaajuisesti.

Markkina-arvon perusteella suurimmaksi yhtiöksi nousee Nordea. Kyseessä on pohjoismaiden pankkijättiläinen, joka on myös suomalaisten sijoittajien suursuosikki. Nordean liikevaihto jää selvästi pienemmäksi kuin Nesteen ja Nokian, mutta pankkitoiminnan vertaaminen perinteisiin toimialoihin on aina hieman haastavaa. Parempi vertailukohta olisivat muut finanssialan yhtiöt.

S-ryhmä on suurin pörssin ulkopuolinen yhtiö liikevaihdolla mitattuna. Tässä on huomioitu koko S-ryhmä, joka koostuu sadoista pienemmistä yrityksistä ja monista eri toimialoista. On mielenkiintoista huomata, miten paljon suurempi S-ryhmä on liikevaihdoltaan Keskoon verrattuna. Tämä on myös loogista, sillä kaupan alalla S-ryhmä on selvästi suurempi toimija markkinaosuudella mitattuna.

Neste

Neste on maailman suurin uusiutuvan lentopolttoaineen, uusiutuvan dieselin sekä polymeeri- ja kemikaaliteollisuuden uusiutuvien raaka-aineratkaisujen tuottaja. Yhtiö kehittää myös muovijätteen kemiallista kierrätystä muovijäteongelman torjumiseksi. Tavoitteena on tehdä Porvoon jalostamosta Euroopan vastuullisin jalostamo vuoteen 2030 mennessä ja saavuttaa hiilineutraali tuotanto vuoteen 2035 mennessä. Neste lisää jalostamon raaka-aineiksi uusiutuvia ja kierrätettyjä raaka-aineita, kuten nesteytettyä jätemuovia.

Vuonna 2023 Nesteen liikevaihto oli 22,9 miljardia euroa ja työllisti keskimäärin 6 018 henkilöä. Nesteen jalostamot sijaitsevat Suomessa, Alankomaissa, Singaporessa, ja yhteistyössä Marathon Petroleumin kanssa Kalifornian Martinezissa.

Uusiutuvien tuotteiden nimelliskapasiteetti on noin 5,5 miljoonaa tonnia, ja se kasvaa 6,8 miljoonaan tonniin vuoden 2026 loppuun mennessä. Nesteen tavoitteena on tulla globaaliksi johtajaksi uusiutuvissa ja kiertotalousratkaisuissa sekä auttaa asiakkaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vähintään 20 miljoonalla CO2e-tonnilla vuodessa vuoteen 2030 mennessä

Lue lisää: Neste yritysesittely

Nokia

Nokia on monikansallinen teknologiayritys, joka on perustettu jo vuonna 1865. Yritys tunnetaan erityisesti matkapuhelimistaan, jotka olivat erittäin suosittuja 1990- ja 2000-luvuilla. Nykyään Nokia on keskittynyt tietoliikenneteknologiaan, tarjoten ratkaisuja ja palveluita teleoperaattoreille, yrityksille ja hallituksille ympäri maailmaa.

Nokian liiketoiminnan keskiössä on verkkoinfrastruktuuri, johon kuuluu laitteiden ja ohjelmistojen toimittaminen matkapuhelinverkkojen, kiinteiden verkkojen ja laajakaistaverkkojen ylläpitoon ja kehittämiseen. Yhtiö on merkittävä toimija 5G-teknologiassa, mikä on tulevaisuuden langattomien verkkojen ytimessä. Lisäksi Nokia tarjoaa kattavia pilvi- ja verkkopalveluja, jotka auttavat asiakkaita siirtymään pilvipohjaisiin ympäristöihin ja hyödyntämään uusimpia verkkoteknologioita.

Nokialla on myös laaja patenttisalkku, ja se lisensoi teknologiaansa muille yrityksille, mikä tuo merkittäviä tuloja ja tukee innovaatiotoimintaa. Yhtiö tarjoaa erityisratkaisuja kriittisille teollisuusasiakkaille, kuten energia-, liikenne- ja julkishallinnon sektoreille, auttaen näitä digitalisoimaan toimintaansa ja parantamaan tehokkuutta.

Lue lisää: Nokian yritysesittely

S-ryhmä

S-ryhmä, eli Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK), perustettiin vuonna 1904 edistämään osuuskuntatoimintaa ja tarjoamaan jäsenilleen edullisia tuotteita ja palveluita. Vuosikymmenten aikana S-ryhmä on kasvanut merkittäväksi toimijaksi Suomen vähittäiskauppamarkkinoilla ja laajentanut toimintaansa monille eri liiketoiminta-alueille.

S-ryhmän pääliiketoiminta-alueet kattavat päivittäistavarakaupan, liikenne- ja polttoainekaupan, majoitus- ja ravitsemiskaupan sekä tavaratalo- ja erikoisliiketoiminnan. Tunnetuimpia ketjuja ovat S-Market, Prisma ja Sale, sekä ABC-ketjun huoltoasemat. Lisäksi S-ryhmä tarjoaa finanssi- ja vakuutuspalveluja S-Pankin kautta.

S-ryhmän arvot keskittyvät asiakasomisteisuuteen, vastuullisuuteen ja yhteisöllisyyteen. Brändi tunnetaan luotettavuudesta ja asiakaskeskeisyydestä, mikä näkyy esimerkiksi S-Bonuksen suosiossa. Vuonna 2023 S-ryhmän päivittäistavarakaupan markkinaosuus Suomessa oli 48 %, mikä tekee siitä markkinajohtajan.

Lue lisää: S-ryhmän yritysesittely

Kesko

Kesko Oyj on kaupan alan yritys, joka perustettiin vuonna 1940, kun neljä alueellista tukkukauppaa yhdistettiin. Yrityksen juuret ulottuvat jo 1800-luvulle. Tuolloin kauppiaat alkoivat perustaa ensimmäisiä osuuskuntia Suomeen. Kesko on kasvanut vuosien varrella yhdeksi Pohjois-Euroopan suurimmista vähittäiskaupan toimijoista.

Keskon pääliiketoiminta-alueet kattavat päivittäistavarakaupan, rakentamisen ja talotekniikan kaupan sekä autokaupan. Päivittäistavarakaupassa Kesko tunnetaan K-ruokakauppaketjuista, kuten K-Citymarket ja K-Supermarket. Rakentamisen ja talotekniikan sektorilla Kesko toimii K-Rauta- ja Onninen-ketjujen kautta, ja autokaupassa se myy sekä uusia että käytettyjä autoja monen brändin alla.

Kesko arvostaa asiakaslähtöisyyttä, vastuullisuutta ja jatkuvaa kehitystä. Yrityksen brändi korostaa korkeaa laatua ja luotettavuutta, mikä heijastuu sen liiketoimintatavoissa ja asiakaspalvelussa. Kesko on sitoutunut kestävään kehitykseen ja ympäristöystävällisiin käytäntöihin, mikä näkyy sen toiminnassa ja tuotteiden valikoimassa.

Lue lisää: Keskon yritysesittely

Nordea

Nordea on pohjoismainen finanssipalvelukonserni, jonka juuret ulottuvat yli 200 vuoden taakse. Nykyinen Nordea syntyi useiden pankkien fuusioiden ja yritysostojen seurauksena 1990- ja 2000-luvuilla. Nordea on yksi Pohjoismaiden suurimmista pankeista ja sen pääkonttori sijaitsee Helsingissä, Suomessa.

Nordean pääliiketoiminta-alueet kattavat henkilöasiakkaiden pankkipalvelut, yritys- ja yhteisöasiakkaiden pankkipalvelut sekä varallisuudenhoitopalvelut. Henkilöasiakkaille Nordea tarjoaa muun muassa tilejä, lainoja, säästämis- ja sijoituspalveluja. Yritys- ja yhteisöasiakkaille pankki tarjoaa laajan valikoiman rahoitusratkaisuja, kassanhallintapalveluja ja neuvontapalveluja.

Nordean tarkoitus on mahdollistaa unelmien ja toiveiden toteutuminen sekä edistää yhteistä hyvää. Pankki pyrkii olemaan henkilökohtainen, asiantunteva ja vastuullinen kumppani asiakkailleen, tarjoten erinomaista asiakaspalvelua ja edistäen kestävää talouskasvua Pohjoismaissa. Nordea on myös sitoutunut kestävän tulevaisuuden edistämiseen tavoitteenaan saavuttaa nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä.

Lue lisää: Nordean yritysesittely

KONE

KONE on monikansallinen yritys, joka perustettiin vuonna 1910. Yritys aloitti toimintansa erilaisten koneiden ja laitteiden valmistajana ja laajeni nopeasti hissien ja liukuportaiden pariin. Vuosien varrella KONE on kasvanut merkittäväksi toimijaksi kansainvälisillä markkinoilla. Se on nykyisin yksi maailman johtavista hissi- ja liukuporrasyhtiöistä.

KONEen pääliiketoiminta-alueet kattavat hissien, liukuportaiden ja automaattiovien suunnittelun, valmistuksen, asennuksen ja huollon. Yritys tarjoaa myös modernisointipalveluja, joiden avulla vanhoja laitteita voidaan päivittää vastaamaan nykypäivän standardeja. KONE panostaa myös digitaalisiin ratkaisuihin ja älykkäisiin palveluihin, jotka parantavat rakennusten käyttöä ja käyttäjäkokemusta.

KONEen arvot ja brändi keskittyvät asiakaskeskeisyyteen, innovaatioihin ja vastuullisuuteen. Yritys pyrkii luomaan parhaan käyttäjäkokemuksen turvallisilla, luotettavilla ja energiatehokkailla ratkaisuilla. KONE on sitoutunut kestävään kehitykseen ja eettisiin toimintatapoihin, mikä näkyy sen ympäristöystävällisissä käytännöissä ja yhteiskuntavastuussa. Yritys panostaa myös jatkuvaan oppimiseen ja kehitykseen, jotta se voi tarjota asiakkailleen parasta mahdollista palvelua ja teknologiaa.

Lue lisää: KONEen yritysesittely

UPM Kymmene

UPM-Kymmene (yleisesti tunnettu nimellä UPM), on metsäteollisuusyritys, jonka historia ulottuu vuoteen 1871. Tuolloin perustettiin Kymmene Aktiebolag. Vuonna 1996 nykyinen UPM syntyi useiden yritysfuusioiden kautta, yhdistäen monia suomalaisia metsäteollisuuden toimijoita yhdeksi kokonaisuudeksi. Yhtiö on kasvanut viime vuosikymmenten aikana maailmanlaajuiseksi toimijaksi.

UPM:n pääliiketoiminta-alueet kattavat graafiset paperit, erikoispaperit, sellun, tarralaminaatit, vanerin ja biokemikaalit. Yhtiö valmistaa myös biopolttoaineita ja energiatuotteita, panostaen uusiutuvien ja kierrätettävien materiaalien kehitykseen. UPM toimii globaalisti ja sen tuotteita käytetään laajasti esimerkiksi painatuksessa, pakkaamisessa ja rakentamisessa.

UPM:n arvot keskittyvät vastuullisuuteen, uudistumiseen ja jatkuvaan kehitykseen. Yrityksen brändi korostaa kestävää kehitystä ja ympäristöystävällisyyttä, mikä näkyy sen sitoutumisessa biotalouteen ja kiertotalouteen. UPM on merkittävä uusiutuvan energian tuottaja ja sen tavoitteena on saavuttaa hiilineutraali tuotanto.

Lue lisää: UPM:n yritysesittely

Stora Enso

Stora Enso on suomalais-ruotsalainen metsäteollisuusyritys. Sen juuret ulottuvat vuoteen 1288, jolloin Stora perustettiin Ruotsissa. Nykyinen Stora Enso syntyi vuonna 1998 Stora Kopparbergs Bergslags AB ja Enso-Gutzeit Oy -fuusion myötä. Yritys on kasvanut yhdeksi maailman suurimmista metsäteollisuusyrityksistä, ja se on listattu sekä Helsingin että Tukholman pörssissä.

Stora Enson pääliiketoiminta-alueet kattavat uusiutuvien materiaalien valmistuksen, kuten puutuotteet, biomateriaalit, paperit ja pakkausratkaisut. Yhtiö kehittää innovatiivisia ratkaisuja korvaamaan fossiilipohjaisia materiaaleja, tarjoten kestäviä vaihtoehtoja eri teollisuudenaloille. Stora Enso toimii maailmanlaajuisesti ja sillä on tuotantolaitoksia useissa maissa.

Stora Enson arvot keskittyvät vastuullisuuteen, innovaatioihin ja kestävään kehitykseen. Yrityksen brändi korostaa ympäristöystävällisyyttä ja uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntämistä.

Lue lisää: Stora Enson yritysesittely

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *