klikkijournalismi
Sundqvistin Maailma

Luovu suuseksistä ja syö vaikka suklaata parsan sijaan!

Ryhdyin etsimään Asialinja-kolumnin aihetta torstai-iltana 8. helmikuuta ja klikkasin aluksi Suomen suurimman päivälehden sivuille. Kuudenneksi luetuin juttu kertoo suuseksin yleistymisestä seuranneesta nielusyöpätapausten tuplaantumisesta, neljäntenä oleva artikkeli taas valistaa muun muassa parsan syönnin välttämisen ehkä estävän rintasyövän leviämistä etäispesäkkeiksi.

Tarkoituksenani ei ole naljailla Hesarin tai suuseksin ystäville (epäilen merkittävän osan lukijoistamme kuuluvan toiseen tai jopa molempiin ryhmiin) saati rintasyöpäpotilaille, vaan pohtia, miksi tällaiset aihevalinnat ovat vuorenvarmoja klikkimagneetteja. Perinteinen, kyyninen, todenmukainen, mutta liian helppo vastaus on se ikuinen: seksi ja kuolema. Mikäli artikkelissa on jompaakumpaa se voi myydä hyvin, mikäli siinä esiintyy molempia on lukijasuosio taattu.

Sukupuoliteitse alkunsa saava tappava tauti (kuten fellaatiosta tai cunningluksesta alkusysäyksensä saanut nielusyöpä) vetoaa kuolemanpelkoomme ja epämääräiseen tunteeseen siitä, että lihallisilla nautinnoilla voi olla hirveät seuraamukset. Toivo siitä, että naissukupuolen edustajia syystäkin pelottava rintasyöpä voisi olla jos ei sentään torjuttavissa niin puhjettuaan paremmin vastustettavissa yksinkertaisin ruokailutottumusmuutoksiin taas ponnistaa hallinnantarpeestamme. Eli syövän puhjettua voikin itse tehdä itse jotain, voi syödä mahdollisimman vähän asparagiinia!

Tuollaiset artikkelit operoivat perimmäisillä vaistoillamme, vastaavat sisäänrakennettuihin tarpeisiimme. Ne eivät ole valeuutisia eikä niitä olisi älyllisesti rehellistä panna samalle viivalle esimerkiksi rokotekielteisyyttä levittävien tai myrkyllisen hopeaveden juomiseen kannustavien vaarallisten huuhaajuttujen kanssa. Silti noiden suosio – joka tietysti motivoi moisia juttuja tekemään ja tuomaan jutut näyttävästi esille – herättää epäilyn, että me lukijat etsimme lopulta hyvin alkukantaisia tuntemuksia.

Yllä mainitut Hesarin jutut ovat journalismikriittisesti arvioiden ihan todellisia artikkeleita, mutta massatuotantona suollettava clickbait-journalismi tykittää noihin primääripelkoihin pohjaavaa hättöä häkellyttävään tahtiin. Rajataan otanta vaikka vain Ilta-Sanomiin ja ainoastaan maksasairauksiin:

5 asiaa, jotka voivat vahingoittaa maksaasi – eikä yksikään näistä ole alkoholi, wau. Yllättävän monella suomalaisella rasvamaksa – nämä ovat salakavalat oireet. Okei. Toimiiko maksasi kunnolla? 6 maksavaurion varhaista oiretta, jaaha. Yhä useampi suomalainen syö itselleen maksakirroosin – salakavala sairaus on pitkään oireeton, ai saatana. Alkoholi ja ylipaino ovat vaarallinen cocktail – miljoonalla suomalaisella on rasvamaksa, jep jep. Rasvamaksa on suomalaisten yleisin maksasairaus – todetaan usein liian myöhään, aijai sentään. Elintavat lapsena vaikuttavat rasvamaksan kehittymiseen – Professori: Edenneeseen sairauteen ei ole parantavaa hoitoa, voihan nenä. Joka neljäs suomalainen on nautiskellut maksansa sairaaksi – kuulutko sinä tietämättäsi heihin? No kuulutko? 5 ruokaa, jotka auttavat pitämään maksan terveenä, no nyt alkaa helpottaa. Terve mies sai vaarallisen maksatulehduksen – syynä energiajuomien lipittäminen? Hä-hää aikuisjonne!

Ja niin edelleen, lopetan Ilta-Sanomien maksajournalistisen lähihistorian elimellisen kairaamisen kymmeneen ensimmäiseksi silmiin hypänneeseen otsikkoon. Pelottava viesti on selvä: maksasi on vaarassa joita alkoholia tai et, maksasi on voinut vaurioitua jo lapsena ja jopa energiajuoma voi laukaista vaarallisen tulehdustilan. Tätä suolletaan toistona kuukaudesta ja vuodesta toiseen, koska noita klikataan. Noita klikataan viihteenä, koska pelkäämme kuolemaa. Kukaan ei (eihän?) oikeasti etsi oman terveytensä kannalta relevantteja ohjeita IS:n viisi sitä tai kuusi tätä -listoilta.

Tuollainen on nykypäivän nopeaa kauhu-pulpia, voimme niiden kautta annostella sopivasti pelkoa elämäämme. Stephen King määritteli (taisi olla Dance Macabressa), että haluamme kuin haluammekin kokea sen tunteen, kun ulosteessa näkyy ensi kerran verta tai kainalosta löytyy outo pieni möltti, mutta emme tietenkään oikeasti. Siihenkin tarpeeseen Kingin mukaan omilla tavoillaan vastaa kauhufiktio ja tarvetta pikkuruiselta osaltaan palvelevat myös IS:n loputtomat maksa-artikkelit.

Klikkaamalla voi annostella itselleen sopivan pienen, hallittavan murusen kuolemanpelkoa.

Kuva: Pexels.com

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *