The Good Shepherd elokuva - arvostelu
Elokuvat

Elokuva-arvostelu: The Good Shepherd

The Good Shepherd on vuonna 2006 valmistunut vakoilujännäri, joka kertoo tarinan CIA:n eli Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun syntymisestä. Elokuvan on ohjannut enemmän näyttelijänä tunnettu Robert De Niro, ja sen pääosaa esittää Matt Damon. Alun perin tähän rooliin kaavailtiin Leonardo Di Capriota, mutta miehen kuvaukset The Departed -elokuvan kanssa eivät sopineet De Niron tuotannon aikatauluihin. Muissa sivuosissa nähdään mm. loistava Alec Baldwin, ja Wilsonin vaimoa esittää Angelina Jolie. Myös ohjaaja Robert De Niro on mukana yhdessä elokuvan sivuosista.

The Good Shepherd seuraa Matt Damonin esittämän Edward Wilsonin uraa aina miehen yliopistoajoista lähtien. Elokuva lähtee liikkeelle vuodesta 1961, jossa Wilson alkaa selvittää CIA:n sisällä olevaa vuotoa, mikä johti niin sanottuun Sikojenlahden katastrofiin Kuubassa. Tarinaa lähdetään tämän jälkeen kelaamaan asteittain historiasta kohti nykyhetkeä, ja samalla selvitetään henkilöt ja tapahtumat, jotka johtivat lopulta CIA:n perustamiseen.

Elokuva etenee Wilsonin hahmon ympärillä, ja seuraa miehen urakehitystä Yalen Skull & Bones salaseurasta USA:n toisen maailmansodan tiedustelupalveluun OSS. Wilson lähtee sodan alkaessa komennukselle Eurooppaan, jossa hän uppoutuu tiedustelumaailmaan liiankin syvälle.

Toisen maailmansodan loputtua Wilson tapaa Berliinin raunioissa Neuvosto-Liiton osapuolensa, miehen koodinimeltä Ulysses. Tästä henkilöstä tulee hänen vastustajansa seuraavien vuosien ja vuosikymmenten ajaksi. The World War is over, but the war of the world has just begun,tiedustelupalvelun johtaja toteaa Wilsonille. Tarina kietoutuu menneisyydestä koko ajan lähemmäs ja lähemmäs nykyhetkeä (1961) josta elokuva alkoi, ja Wilsonille alkaa selvitä tilanteen todellinen vakavuus.

The Good Shepherd kuvaa Wilsonin uhrautumista ja omistautumista työlleen, jonka kärsivänä osapuolena on hänen oma perheensä.

Elokuva on realistinen kuvaus tiedustelumaailmasta kylmän sodan aikana, ja loistavan lavastuksen myötä se on tarkka kuvaus ajasta ennen tietokoneita, kännyköitä ja satelliittipaikannuksia. Elokuva etenee De Niron ohjauksessa rauhallisesti, panostaen moniin mielenkiintoisiin yksityiskohtiin ammuskelun ja räjähdysten sijaan. Monet agenttimaailman rutiinit ja työkalut ovat hyvin toteutettu, ja katsoja elää Wilsonin matkassa valheiden ja arvoitusten sokkelossa.

Monilla pääosan henkilöillä on historiallinen esikuva, mutta elokuva on ainakin CIA:n historioitsijoiden mielestä pääosin fiktiivinen kuvaus. Matt Damon sopii kivikasvoisena päärooliin hyvin, ja elokuva pitää otteessaan lähes 170 min kestosta huolimatta.

Suosittelen tätä vahvasti kaikille, jotka nauttivat elokuvista kuten Tinker Tailor Soldier Spy, Syriana, Zodiac ja JFK. Mutta James Bond -tyylistä agenttielokuvaa ei kannata odottaa.

Alla elokuvan traileri:

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Elokuvat