Nikotiini – tiesitkö tämän nikotiinista?

tiesitko-nikotiinista
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Nikotiini on kiistelty ja usein tunnepitoisiin argumentointeihin liitettävä substanssi. Nikotiinia käytetään yleisimmin päihteenä polttamalla tupakkakasvista valmistettujen savukkeiden muodossa. Muita yleisiä nikotiinin nautintotapoja ovat nuuskaaminen ja nikotiininesteen höyrystäminen sähkösavukkeiden avulla.

Nikotiinin historia

Sekä tupakkakasvi (Nicotiana tabacum), että sen yhdistelmät ovat nimetty ranskalaisen suurlähettilään Jean Nicotin mukaan. Jean Nicot toimi suurlähettiläänä Portugalissa ja lähetti tupakansiemeniä pariisiin 1550-luvulla.

Aluksi nikotiinia käytettiin nuuskassa. 1560-luvulla nuuska oli todella suosittu tuote Pariisin hienostopiireissä ja sitä käytti jopa Ranskan kuningatar Katariina de’ Medicille.

Raaka nikotiini tunnettiin jo vuonna 1571, mutta ensimmäisen kerran se saatiin tiivistettyyn muotoon tupakkakasvista eristettynä vasta vuonna 1828. Oikea molekyylikaava C₁₀H₁₄N₂ vahvistettiin vuonna 1843 tiedemies Louis Melsensin toimesta.

Tosin aluksi Melsens ilmoitti hiilen atomimassan olevan kuusi, vaikka nykyään sen tiedetään olevan 12, asia korjattiin vuonna 1893 Richard Wolffensteinin toimesta. Ensimmäinen laboratoriosynteesi raportoitiin vuonna 1904.

1920-luvulla farmakologi Louis Lewin totesi tupakan päihdyttävien vaikutusten johtuvan nikotiinista.

tupakka-kasvi

Mistä nikotiinia saadaan ja mitä se oikeastaan on?

Nikotiini, orgaaninen yhdiste, joka on tupakan tärkein alkaloidi. (Alkaloidi on yksi typpeä sisältävien orgaanisten yhdisteiden ryhmästä, jolla on merkittäviä fysiologisia vaikutuksia ihmisiin.) Nikotiinia esiintyy kauttaaltaan koko tupakkakasvissa, mutta erityisesti lehdissä. Nikotiinia on jopa 5% koko kasvin painosta.

Nikotiini on yksi harvoista nestemäisistä alkaloideista. Puhtaassa tilassa nikotiini on väritön, hajuton neste, jonka koostumus on öljyinen. Valolle tai ilmalle altistettuna nikotiini muuttuu ruskean väriseksi ja tuoksuu voimakkaasti tupakalta.

Nikotiinia esiintyy luonnostaan myös muissakin kasveissa, kuin tupakkakasveissa. Nikotiinia löytyy koisokasveista, kuten perunasta, tomaatista, munakoisosta ja vihreästä pippurista. Nikotiinia on myös löydetty kokapensaan lehdistä.

Nikotiinin käyttötarkoitukset

Yleisimmin nikotiinia käytetään päihteenä, polttamalla sitä tupakkakasvista tehtyjen savukkeiden avulla. Muita suosittuja nikotiinin käyttötapoja ovat korvaushoitotuotteet, sekä sähkösavukkeet.

nicorette

Korvaushoitotuotteet

Nikotiinikorvaushoidon ajatuksena on korvata tupakoinnista saatava nikotiini ja ehkäistä lopettamisesta aiheutuvia vieroitusoireita. Korvaushoitotuotteita käyttämällä veren nikotiinipitoisuus on aina vähäisempi, kuin tupakkatuotteita käytettäessä.

Tupakka on tunnetusti syövän, sydänsairauksien ja monien muiden haitallisten sairauksien aiheuttaja. Korvaushoitotuotteet ovat tutkitusti tehokas keino päästä eroon tupakoimisesta.

Nikotiinin korvaushoitotuotteisiin kuuluvat nikotiinilaastarit, nikotiinipurukumit, nikotiinisprayt, inhalaattorit, imeskelytabletit ja huulen alla käytettävät nikotiinityynyt, kansan kielellä nikotiinipussit.

Korvaushoitotuotteista nikotiinipussien on todettu olevan kaikista tehokkain ja suosituin keino lopettaa tupakointi Suomessa. Ensimmäiset nikotiinipussit kehitti ruotsalainen Niconovum AB. Vuonna 2009 Reynolds American Inc, joka on toiseksi suurin tupakkayhtiö Yhdysvalloissa osti Zonnicin.

Zonnic nikotiinipussit saapuivat Suomen markkinoille vuonna 2017 ja niistä onkin todella nopeasti tullut kaikkein suosituin korvaushoitokeino tupakoinnin lopettajille.

Vuonna 2020 suomalainen nikotiinipussit.com sivusto toi markkinoille Zonnic annospussia puhtaammat ja aspartaamivapaat ICE- ja Dope nikotiinipussit. Sivusto onkin ottanut hyvin nopeasti markkinajohtajan aseman Zonnicilta ja julistaa tekevänsä Suomesta savuttoman vuoteen 2030 mennessä.

sähkösavuke

Sähkösavukkeet

Ensimmäinen moderni sähkösavuke valmistettiin Kiinassa vuonna 2003 farmaseutti Hon Likin toimesta. Aiempia versioita oli kehitetty jo vuonna 1930, jolloin ensimmäinen sähkösavuke on patentoitu. Todisteita, että käytettiinkö tai kehiteltiinkö sähkösavuketta jo vuonna 1930 ei tosin ole löydetty.

Sähkösavukkeet alkoivat yleistyä todella vauhdilla vuonna 2012, jolloin päivittäisiä käyttäjiä oli jo 10 miljoonaa. Kasvu kiihtyi tulevina vuosina, vuonna 2020 päivittäisiä käyttäjiä raportoitiin olevan 68 miljoonaa.

Sähkösavukkeiden on todettu joissain tapauksissa olevan jopa tehokkaampi tupakoinnin lopetuskeino, kuin korvaushoitotuotteiden. Englannin terveysministeriö julkaisi kattavan tutkimuksen, jossa sähkösavukkeen todettiin olevan vähintään 95% haitattomampi vaihtoehto tupakointiin verrattuna.

Tupakkayhtiöt halusivat oman palansa tästä uudesta keksinnöstä ja monet tupakkajätit valtasivat markkinat hetkessä.

Tunnetut tupakkayhtiöt ja heidän sähkösavukebrändit:

 • Imperial Tobacco – Puritane ja blu eCigs
 • British American Tobacco – Vype
 • J Reynolds Tobacco company – Vuse
 • Altria – MarkTen, Green Smoke, Altria omisti myös 30% osuuden Juul brändistä, josta tuli Yhdysvalloissa todella suosittu opiskelijoiden keskuudessa.
 • Japan Tobacco International – E-lites, LOGIC

Sähkösavukkeiden suosio on kuitenkin vuodesta 2018 alkaen hiipunut johtuen todella rajusta säätelystä. Ja ihmiset ovatkin siirtyneet takaisin haitallisemman tupakoinnin pariin. Moni vanhoista sähkösavukkeen käyttäjistä on kuitenkin löytänyt uudet vielä sähkösavukkeitakin haitattomammat nikotiinipussit ja onnistuneet pysymään erossa tupakoinnista.

Nikotiinin käytön vaikutukset

Nikotiinin tiedetään vapauttavan dopamiinia, joka aiheuttaa käyttäjässään mielihyvää ja aivotoiminnan tehostumista. Nikotiini rentouttaa, piristää, kohottaa syketiheyttä ja verenpainetta samanaikaisesti rentouttaen lihaksia.

Nikotiinin on tutkittu parantavan työmuistia ja lisäävän keskittymiskykyä. 2000-luvulla nikotiinia on tutkittu huomattavasti ja sen hyötyjä on alettu arvostamaan aikaisempaa enemmän. Nikotiini luokitellaan nykyään nootropiineiksi, eli älylääkkeeksi.

Annals of Neurology lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Parkinsonin tautiin sairastumisen riskin alentajana tehokkain oli paprika. Ja tarkemmin nimenomaan nikotiini, jota elintarvikkeista löytyy. Useissa tutkimuksissa onkin todistettu nikotiinin ehkäisevän Parkinsonin taudin kehittymistä.

Polttaessa nikotiini vaikuttaa välittömästi. Hyvänolon tunne kestää yleisimmin 15-40 min. Nuuskassa ja nikotiininuuskassa nikotiini imeytyy hitaammin ja hyvänolon tunne säilyy jopa tunteja. Nikotiinin hidas imeytyminen huulen alla käytettäessä voi hyvinkin olla suurin syy miksi nykyaikaiset tupakattomat nikotiinipussit ovat niin tehokkaita tupakoinnin lopettamisen apuna.

tupakka

Nikotiinimyrkytys

Nikotiinimyrkytys on nikotiinista aiheutuva myrkytystila, joka voi olla pahimmillaan jopa hengenvaarallinen. Hengenvaarallista nikotiinimyrkytystä ei ole saatu aikaiseksi tupakkaa polttamalla.

Tyypillisemmin nikotiinimyrkytyksen on saanut tupakoita syönyt lapsi, tupakkapelloilla työskentelevät tai itsemurhaa nikotiinilla yrittäneet. Myrkytys useimmiten paranee itsestään, vakavat myrkytykset voivat vaatia sairaalahoitoa.

Tappavasta nikotiinimäärästä on paljon eriävää tietoa. Aiemmissa julkaisuissa nikotiinin määrä nieltynä, joka tappaisi puolet käyttäjistään on ollut 60mg nikotiinia 75kg:n painoiselle henkilölle. Nykyisissä tutkimuksissa ihmiset on altistettu yli 10-kertaisille määrille ja yksikään ei ole siihen kuollut. Todellinen tappava annos todennäköisesti on 800mg – 1g välimaastossa.

Nikotiinimyrkytyksen oireet

Nikotiinimyrkytys oireita ovat muun muassa oksentelu, päänsärky, vatsakivut, pahoinvointi ja vapina. Suuremman annostuksen saaneet voivat kärsiä rytmihäiriöistä, sekä kouristelusta.

Lievemmissä tapauksissa oireet katoavat usein 6-12h kuluessa ja valtaosa ihmisistä parantuu täysin ilman hoitoa.

Nikotiinimyrkytyksen hoito

Lievän nikotiinimyrkytyksen hoitoon annetaan usein lääkehiiltä, joka kerää nikotiinia itseensä ja ruoansulatuselimistössä imeytyvä nikotiinin määrä pienenee. Nikotiinimyrkytystä ei voi suoraan parantaa, lääkehiili auttaa lieventämään oireita.

Mikäli kyseessä on vakavampi nikotiinimyrkytys, on sairaalahoito välttämätöntä. Oireetonta tai vatsavaivaista potilasta voidaan seurata kotona.

Nikotiini ja sairaudet

Parkinsonin tauti

Nikotiini vapauttaa dopamiinia aivoissa, joka aiheuttaa mielihyvää. Mutta tämä ei ole suinkaan ainoa asia, jota dopamiini saa aikaiseksi. Dopamiini estää tai vähentää hallitsemattomia liikkeitä, joista Parkinsonin tautia sairastavat kärsivät.

Tutkijat ovat tienneet jo 1960-luvulta lähtien, että tupakoitsijoilla on paljon vähemmän Parkinsonin tautia, kuin tupakoimattomilla. Ruotsalaisia nuuskan käyttäjiä koskevat tutkimukset ovat vahvistaneet tämän.

Eläinkokeissa tulokset ovat olleet lupaavia ja apinoilla tehdyssä testissä nikotiinin todettiin vähentämään dyskinesiaa potilailla. Tutkimus Parkinsonin taudin kanssa on vielä tuore ja lisää tutkimuksia tehdään jatkuvasti. Tutkijat uskovat vakaasti löytävän nikotiinista keinon Parkinsonin taudin hoitoon.

Alzheimerin tauti

Tutkijat ovat löytäneet lupaavia tuloksia nikotiinin käytössä Alzheimerin hoidossa. Varhaisessa vaiheessa nikotiinin todettiin viivästyttävän tai jopa estävän taudin etenemisen täysivaltaiseksi Alzheimerin taudiksi.

Paul Newhousen tuoreessa tutkimuksessa tutkittiin 67 ihmistä Alzheimerin taudin alkuvaiheessa. Tutkijat havaitsivat, että nikotiinilaastareita saaneet potilaat osoittivat merkittäviä nikotiinin liittyviä parannuksia huomiossa, muistissa ja psykomotorisessa nopeussa.

Lääketieteen keskuksen Paul Newhouse johtaa uutta MIND-tutkimusta, joka on suuri tutkimus, joka seuraa 300 nikotiinilla hoidettua MCI potilasta 29 eri laitoksessa kahden vuoden aikana.

Paul on vakuuttunut, että he ovat löytäneet keinon parantaa varhaisen muistin menetyksen ja saada aikaan todellista muutosta ihmisten elämässä.

Skitsofrenia

Jopa 90 % ihmisistä, joilla on todettu skitsofrenia, myös tupakoivat. Tämä on yli kuusinkertainen määrä muuhun väestöön verrattuna. Tutkijat ovat pitkään olettaneet, että tämä on merkki itselääkityksestä.

Pariisin Pasteur-instituutin Uwe Maskosin ja suuren kansainvälisen tutkimusryhmän tutkimus osoitti, että nikotiini auttaa normalisoimaan aivotoimintaa ihmisillä, joilla on mutaatio. Tutkimuksissa löydettiin geneettinen mutaatio, joka liittyy skitsofreniapotilaiden kognitiivisiin ongelmiin. Tutkijat toivovat heidän kattavan tutkimuksen johtavan tehokkaisiin nikotiinipohjaisiin hoitoihin mutaatiopotilaille.

ADHD

Vanderbiltin yliopiston lääketieteellisen korkeakoulun johtajan Paul Newhousen mukaan nikotiinin on todettu olevan yhtä tehokas keskittymiskyvyn saavuttamisessa, kuin nykyisin käytettävä Ritalin (metyylifenidaatti). Paul Newhouse on tutkinut nikotiinin käyttöä ADHD:n hoidossa vuodesta 2004.

Vuonna 2004 julkaistussa tutkimuksessa kahdeksalle tutkittavalle ADHD:ta sairastavalle annettiin nikotiinilaastarit, joiden tehoa verrattiin Ritaliin ja lumelääkkeeseen. Tuloksena oli, että nikotiinilla todettiin olevan positiivisia vaikutuksia kognitiivisen käyttäytymisen estoon ADHD:sta kärsiville. Vaikutuksen koko oli vähintään verrannollinen Ritalinin kanssa, jossain tapauksissa jopa tehokkaampi.

Kolme vuotta myöhemmin teetetty seurantatutkimus 15 tutkimushenkilöllä vahvisti tulokset.

laboratorio

Syöpä

Nikotiini ei ole syöpävaarallinen aine. Tutkimuksissa ei ole osoitettu nikotiinin aiheuttavan syöpää ihmisissä, eikä eläimissä.

Hengitystiet

Nikotiinin käyttö ei aiheuta hengityselimissä sairauksia. Tupakan poltto aiheuttaa keuhkoahtaumatautia, keuhkosyöpää sekä muita hengityselinsairauksia. Nikotiinin käyttö sähkösavukkeissa ei myöskään ole tutkitusti todettu aiheuttavan hengitystiesairauksia.

Muisti

Useammat tutkimukset ovat todenneet nikotiinin tehostavan lähimuistia. Lähimuistin parantuminen onkin ehkä kaikkein tunnetuin nikotiinin hyödyistä. Aihetta on tutkittu monissa yliopistoissa jo vuodesta 1995 jolloin Kolumbian lääketieteellinen tutkimuskeskus todensi nikotiinin parantavan lähimuistia.

Verenkierto

Nikotiinia käyttämällä ei olla tieteellisesti pystytty todistamaan, että nikotiinilla olisi osuutta verenkierron sairauksiin, kuten sepelvaltimotautiin. Tupakoinnilla taas on todettu olevan osaa verenkierron sairauksissa. Nikotiinilla itsessään ei ole todettu tutkimuksissa vastaavaa.

Kehonpaino

Nikotiini tehostaa aineenvaihduntaa ja vähentää ruokahalua. Monesti tupakoinnin lopettavat lihovat 5-8kg ja tämä johtuu nikotiinista.

Nikotiinin tulevaisuus

Nikotiinin tulevaisuus näyttää valoisalta. Nikotiinia on tutkittu 2000-luvulla enemmän, kuin edeltävinä vuosina yhteensä. Moni ennen nikotiinivastainen järjestö onkin kääntänyt kelkkaansa täydet 180 astetta ja ruvennut tukemaan nikotiinin hyötyihin keskittyviä tutkimuksia.

Nikotiini on saanut mediassa ja tupakkavastaisten järjestöjen lobbaamisen ansiosta todella huonon maineen, joka pikkuhiljaa on alkanut parantumaan. Vielä on kuitenkin pitkä matka siihen, että mielipiteisiin ja tunteisiin perustuva argumentointi nikotiinin osalta loppuisi. Onhan nikotiinivastaiset kampanjat olleet jo vahvasti valtion budjeteissa vuosikymmeniä.

Vain aika näyttää miten nikotiinia päästään hyödyntämään tehokkaammin lääketieteessä, vai tulevatko asenteelliset syöpäjärjestöt ja muut tupakanvastaiset järjestöt lyttäämään nikotiinin kehityksen vain siksi, että sitä käytetään poltettavissa savukkeissa?

Mikäli haluat tietää vielä lisää nikotiinista. Vuonna 2019 joukko journalisteja päätti tehdä kattavan dokumentin nikotiinista nimeltä: You don’t know nicotine. Puolueettoman tulkinnan takaamiseksi journalistit hakivat rahoituksen kickstarter kampanjan kautta.

Photo by nivetha sureshkannan on Unsplash, Flickr / Mike Mozart, Flickr / vaping360, Photo by National Cancer Institute on Unsplash, Photo by Mathew MacQuarrie on Unsplash

12 thoughts on “Nikotiini – tiesitkö tämän nikotiinista?

 1. Tätä oli ilo lukea, paljon faktoihin perustuvaa ja puolueetonta tietoutta. Usein kun noita fressis ja vastaavia Kumbayaa järjestöjen tekemiä artikkeleita kun lueskelee, niin on niin paljon virhetietoa seassa, että maku menee vähemmästäkin.. Kiitos Vieraskynä!

 2. Nuo nikotiinipussit on kyllä nykyaikaa, loppui 20 vuoden röökaaminen kuin seinään noilla. Aiemmin kokeillut kaikki mahdolliset champixit, purkat ja laastarit, mutta tämä oli ensimmäinen mikä oikeasti auttoi. Kaupungin suunnitteluosastolla itse työskentelevänä tupakkaa ei ole työpäivisin saanut käyttää, huomaan selkeää parannusta omassa keskittymiskyvyssä ja työmuistissa, kun vaihtanut näihin nikotiinipusseihin. Hyvä artikkeli!

 3. Todella mielenkiintoisia uusia tutkimuksia. Pojallani 26v on adhd ja nikotiinilaastareista on ollut ehdottomasti apua ja nyt joulun tienoilla tilattiin netistä noita nikotiinipusseja, ovat kuulemma miellyttävämpi tapa käyttää nikotiinia. Toivottavasti liika sääntely ja asenteet eivät estä/hidasta näiden tutkimusten edistymistä.

 4. Hyvä artikkeli! Tuolta nikotiinipussit.com sivustolta tilannutkin nyt noita nikotiinipusseja, syksyllä oli Zonnicit joka kioskista ja kaupasta loppu ja silloin tuli törmättyä tähän saittin. Tuotteet huomattavasti laadukkaampia mitä nuo Zonnicit ja ei käy närästämään samalla tapaa.

 5. Itse lopetin tupakoinnin kätevästi sähkötupakalla vuonna 2017. Perhanan Suomen kukkahattutädit ja heidän lakiuudistukset vain tekivät hommasta aivan liian vaikeaa. Palasin tupakoinnin pariin vuosi takaperin ja nyt lähdin kokeilemaan uudestaan tupakoinnin lopettamista noilla nikotiinipusseilla. Vielä en osaa sanoa, että toimiiko nämä yhtä hyvin kun sähkötupakka, mutta alku on kyllä lupaava.

 6. Toimin sairaanhoitajana ja nyt koronaviruksen vuoksi kaikki työntekijät ollaan tosi kovilla. Meitä tupakoitsevia hoitsuja on todella paljon ja näistä nikotiinipusseista olemme löytäneet voimaa ja jaksamista raskaisiin päiviin. Aivot tosiaan pelaavat paljon terävämmin, ilmeisesti juuri tuon nikotiinin ansiosta. Tätä kannattaa ehdottomasti tutkia enemmän.

 7. Ite oon vapotellut jo monta vuotta, nikotiini on tosi jeeees. Meil oli ennen kunnon vapomiittejä ja skene kukoisti. Perkeleen kukkahattutädit vei tästäkin hommasta hohdon.

 8. Tiukkaa faktaa! Itseltä jäi tupakointi pois nikotiinipussien avulla. Nikotiinista on itellä myös hyötyä, selvästi skarpimpi duunissa, kun on pussi huulessa. Padelia tulee myös läiskittyä ja jotenkin tuntuu, että peli kulkee huomattavasti paremmin nikotiinipussit huulessa.

 9. Kyllä Suomen hallitus voisi herätä ja laillistaa nuuskan tai ainakin nämä nikotiinipussit, aivan turhaan menee verotuloja nyt hurreille..

 10. Nicorettet ja muut niksapurkat on aivan kauheeta kuraa, hirveä närästys ja polte keuhkoissa, kun niitä myrkkyjä vetää. Tilasin pari tankoa noita nikotiinipusseja tuolta http://www.nikotiinipussit.com sivustolta ja näiden kanssa ei mitään ongelmaa, rööki jäi laakista ja närästyksestä ei tietoakaan. Nyt Suomi vaan voisi sallia näiden myynnin myös R-kioskilla!

 11. Todella hyvä artikkeli, paljon uutta tietoa ja niin se jäi 60 vuotiaalla äijän käppyrälläkin tupakki nikotiinipussien avulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *