Timo Harakka haastaa Antti Rinteen SDP:n puheenjohtajakisassa
Suomen hallituksen taival on ollut toistaiseksi tuskia täynnä, ja kirjoitimme artikkelin vuoden vaihteessa pääministeri Juha Sipilän tukalasta tilanteesta. Opposition kannatus on sen sijaan myötätuulessa, mikä ei ole yllättävää. SDP jäi vuoden 2015 vaaleissa selkeästi nykyisten hallituspuolueiden taakse, mutta hallituksen epäsuosion myötä se on noussut kannatusmittauksissa kärkisijalle yhdessä Keskustan kanssa. Samaan aikaan Vihreät ovat nousseet ensimmäistä kertaa Helsingin suurimmaksi puolueeksi, joka on jatkoa hyvälle eduskuntavaalien tulokselle. Opposition asetelmia muotoillaan reilun kuukauden päästä uudelleen, kun SDP järjestää puoluekokouksen, jossa valitaan demarien seuraava puheenjohtaja.
Puheenjohtajakisan panoksena on pääministerin paikka
Kuten edellä mainituista kannatuslukemista voi nähdä, SDP voi hyvinkin nousta suurimmaksi puolueeksi kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Keskustan kannatuksen on vaikea nähdä nykyisestä nousevan, sillä puolue joutuu Sipilän johdolla tekemään vielä monta kansaa kiukuttavaa päätöstä (ja selvittämään SoTe-sotkun). Sosiaalidemokraatit voivat hyvinkin olla seuraava pääministeripuolue, joten tuleva demarien puheenjohtaja voi olla parin vuoden päästä seuraava hallitustunnustelija. Timo Harakka ilmoittautui joulukuun puolivälissä kisaan mukaan haastamaan nykyistä puheenjohtajaa, Antti Rinnettä.
Kaksikon lisäksi kolmas vaihtoehto on Tytti Tuppurainen – toisen kauden kansanedustaja Oulun vaalipiiristä. Suurin huomio kuitenkin keskittyy vahvasti kaksikkoon Rinne & Harakka, jotka olivat vahvasti esillä myös eilen käydyssä ensimmäisessä julkisessa väittelyssä.
Timo Harakka tarjoaa vaihtoehdon
Lähtökohta on mielenkiintoinen, sillä Harakka on varsin erilainen vaihtoehto puolueen puheenjohtajaksi. Rinne on vanha AY-jyrä ja teollisuussiiven mies, kun taas Harakka on enemmän punavihreällä osastolla. Molemmat ovat vasta ensimmäisen kauden kansanedustaja. Edellisissä vaaleissa Rinne oli Uudenmaan SDP:n ääniharava, ja Harakka pääsi samalta listalta eduskuntaan vajaalla 5500 äänellä. Timo Harakan tausta on kuitenkin hyvin erilainen Rinteeseen verrattuna, ja samoin hänen tyylinsä.
Entinen YLE:n toimittaja on tehnyt pitkän uran TV:ssä sekä toimittajana, ja ruudun puolelta Harakka muistetaan Musta laatikko -keskusteluohjelman vetäjänä (1997-2000), Pressiklubin isäntänä (2005-2007) sekä YLE:n A-studion kolumnistina. Hän on kirjoittanut lukemattomia kolumneja sekä viimeisen 10 vuoden aikana myös kaksi kirjaa, joissa Harakka kritisoi äärikapitalistista idelogiaa ja Suomen eurojäsenyyttä.
Harakka on lähtenyt heti vahvasti haastamaan Rinnettä, ja houkuttelemaan SDP:n linjaan tyytymättömiä edustajia taakseen. Hänen esiintymistaitonsa on pitkän TV- ja toimittajauran myötä kohdallaan, kun taas Rinnettä on kritisoitu samasta asiasta jo viime vaaleista lähtien. Harakan ongelma on kuitenkin haastava lähtötilanne. Alustavissa kyselyissä kannatuslukemat ovat luokkaa Rinne 50%, Harakka 25%, Tuppurainen 5% ja loput eos. Rinteen etumatka on melkoinen, ja politiikassa kokematon Harakka voi lopulta olla liian radikaali ratkaisu puolueen mielestä. Luvassa on mielenkiintoinen kuukausi, ja Harakan valinta osoittaisi kyllä SDP:ltä myös halua uudistua; tällä hetkellä demarit saa kannatuksensa suuressa määrin yli 50-vuotiailta. Harakka vetoaisi todennäköisesti paremmin nuorempaan äänestäjäkuntaan.
Artikkelin kuva: Flickr / SDP