Töölön jalkapallostadion
Brittifutista

Helsingin kannattaisi lahjoittaa Töölön jalkapallostadion HJK:lle

Töölön jalkapallostadion (tai Telia 5G -jotain) on ruusunpiikki suomifutisihmisen lihassa. Oli aikoinaan mahtavaa, että se tehtiin, mutta surkeaa, että siitä tehtiin niin huono. Tai ei niinkään tehty huonoa, mutta parin-kolmentuhannen kilometrin verran väärään paikkaan. Etelä-Italiassa tai Andalusiassa varmasti osattaisiin arvostaa reunapleksittömien ja osin jopa takaseinättömien katsomoiden ilmavuutta eikä tarvetta lämpimille palveluille katon alla noilla seuduin niin paljoa ole.

Muistan sananmukaisesti lämpimästi yhden ottelun Töölön stadionilta sen avajaiskaudelta eli vuodelta 2000: euromatsi FC Jokerit – MTK Budapest, parikymmentä astetta lämmintä tyynessä loppukesän illassa. Sen jälkeen Töölössä satunnaisesti matseissa käydessäni (en ole asunut Helsingissä 17 vuoteen) onkin sitten yleensä ollut niin kylmä kuin arkkitehtonisin ratkaisuin mahdollista. En ole vilukissa eikä Suomen keväässä tai syksyssä ole yleensä kylmempää katsoa pelejä kuin esimerkiksi Englannin talvessa. Ei silti ole järkeä maksimoida kylmyyttä ja tuollaiselta stadionilta äänikin karkaa.

Onko tuulitunnelin päässä viimein valoa? HJK julkisti hiljan suunnitelmansa investoida stadionille kuudesta jopa kahteenkymmeneen miljoonaan euroa. Kaikenlaisia höpöjä on vuosien varrella Klubinkin suunnasta heitelty ilmaan (jos et tiedä mikä on esimerkiksi ”Kultainen palvelukehä” et ole sisällä tässä sisäpiirihuumorissa), mutta voisiko nyt olla liikkeellä aitoa pyrkimystä tehdä jotain?

HJK on nimittäin aikeissa rakentaa jotain omaa: ”nykyisen tontin alueelle yksityisin varoin” nousevan ”ison, yhtenäisen tapahtumatilan”, jossa on tarjolla ”ravintolaa, vip-, seminaari- ja tapahtumatilaa, mutta myös kiinteistön liiketoimintaa monipuolistavaa perusinfraa”. Kyse olisi stadionin eteläpäädyn täydellisestä uudistamisesta, jonka myötä kyseistä katsomoa myös suojattaisiin tuulelta. Tarkoituksena on myös nostaa stadionin Fifa-luokitusta, mikä edellyttää muun muassa meidän journalistien ja muiden erityisryhmien fasiliteettien parantamista.

Mistä pääsemme otsikon aiheeseen. Töölön jalkapallostadion on Helsingin kaupungin, ei HJK:n eli tarkemmin sanoen Helsinki Stadion Management Oy:n. Eteläpäädyn mahdolliset miljoonainvestoinnit Klubi takuulla kai itselleen eikä kaupungille eli uudisrakennus tavalla tai toisella tullee HJK:n omaksi.  Vaikka ei tulisikaan, niin se ei seuraavaa kysymystä muuta: miksei Helsinki voisi myydä koko stadionia (ei tietenkään tonttia) HJK:lle yhdellä eurolla?

Kyseessä on vähitellen perusparannusikään tuleva eteläeurooppalaiseen ilmastoon suunniteltu, mutta Suomenlahden tuulissa rapistuva jalkapallokatsomoiden kokonaisuus, jolle ei futisstadionfunktionsa osalta ole näköpiirissä muuta uskottavaa isäntää kuin HJK.

Kun stadion olisi Klubin oma, niin seura olisi siitä vastuussa hyvässä ja pahassa. Se, että tuulitunneleita ei ole 17 vuodessa saatu tukittua ei vieläkään ole ensisijaisesti HJK:n vika, koska se on vain hyyryläinen. Sillä hetkellä kun yhden euron kauppasopimus allekirjoitettaisiin olisi stadionin puutteista katsojiensa ja sidosryhmiensa silmissä tulilinjalla Helsingin jalkapalloklubi eikä kukaan muu. Lahjan mukana lankeaisi puheena olevan betonikolossin kokoinen vastuu.

Ammattilaisjalkapalloiluun suunnatun stadionin omistaminen ei ole kunnan ydintoimintaa, luontevampi omistaja Töölössä toistasataa vuotta futista pelannut jalkapalloseura sille olisi. Lyhyellä tähtäimellä kaupunki menettäisi stadionin vuokratuotot, mutta maksaisihan HJK tontista vuokraa. Tämä vuokra olisi syytä asettaa esimerkiksi 50 vuoden sopimuksella kohtuulliseksi, ei markkinahintaiseksi.

Näillä yksinkertaisilla ratkaisuilla ei Helsingin kaupungin tarvitsisi suoraan investioida senttiäkään siihen, että pääkaupungin ja Suomen ehdottomasti johtavalla jalkapalloseuralla olisi nykyistä paljon paremmat pitkän tähtäimen mahdollisuudet rakentaa menestystä maailman seuratuimmassa urheilulajissa. Lisäksi Helsinki saisi niskoiltaan perusparannusikää lähestyvän rakennusjättiläisen.

Mitä kuulen huudeltavan? Että muka ei ole reilua HIFK:ta tai muita urheilulajeja tai kulttuuria tai kaikkia liian yksinkertaisia ideoita vastustavien ankeuttajien tunteita ajatellen? Ei ole reilua, koska kaupunki käytännössä tukisi HJK:ta olemalla perimättä täyttä markkinavuokraa?

Ei ehkä olekaan, jos asiaa pelkästään yksittäisten vastustajien (joita tälle ajatukselle riittäisi ,jos joku sitä alkaisi oikeasti ajaa) putkiaivojen läpi tarkastelee. Kaupungin – koska Helsinkiähän tässä pitäisi päättäjien ajatella eikä ensisijaisesti HJK:ta saati esimerkiksi HIFK:ta – kannalta en ehdotuksestani heikkoa kohtaa löydä etenkään, jos HJK tulevaisuudessa palkitsisi luottamuksen menestymällä Euroopassa. Vakavasti otettavalla jalkapalloseuralla (tarkoittaen tässä yhteydessä ja tässä ajassa lähinnä Euroopan liigan lohkovaihetta) on eurooppalaiselle pääkaupungille jopa itseisarvoa.

Ainoana riskinä olisi, että HJK ei pärjäisi betonikolossinsa kanssa, vaan Töölön historialliseen urheilukulttuuriympäristöön jäisi hitaasti rapistuva synkkä monumentti. Tällaista mahdollisuutta varten voi tontin vuokrasopimukseen laatia purkupykälät.

Asilinjalla juttua myös siitä, miten kauniit miehet tuoksuvat HJK:n fanikatsomossa.

Kuva: Wikimedia Commons, kuva vuodelta 2010. Tarkkasilmäiset huomaavat, että jotain on muuttunut, ei paljoa.

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *