jalkapallo-top10pelaajat
Urheilu

Top 10 – kaikkien aikojen kovimmat jalkapalloilijat

Kuningaslaji jalkapallosta löytyy roppakaupalla kovia pelaajia – mutta ketkä ovat lajin aidot legendat? Jokaisella jalkapallon ystävällä lienee omat suosikkinsa, mutta seuraavan kymmenen pelaajan taidot ja karisma hehkuvat historiankirjoissa vielä ammattiurankin jälkeen.

10. Hugo Sanchez (s. 1958 Meksiko)

Hugo Sanchezia pidetään Meksikon tunnetuimpana jalkapalloilijana. Sanchez aiheutti vastapuolessa kauhua jykevällä läpimenoillaan ja pistävillä laukauksillaan – häntä onkin tituleerattu aikansa armottomimmaksi hyökkääjäksi. Kaudella 1989–90 hän oli Euroopan kovin maalintekijä, tehden 38 maalin liigaennätyksen. Vasta Cristiano Ronaldo onnistui rikkomaan kyseisen ennätyksen kauden 2010-2011 aikana 40:llä maalilla.

Jalkapallohistoriaa tunteville tulee mieleen ensimmäisenä miehen omaperäiset tuuletukset, maalin kunniaksi Sanchez heitti usein villejä voltteja kentällä.

9. Ronaldinho (s. 1980, Brasilia)

Brasilia on tunnettu jalkapallomaana, ja maasta on tullutkin liuta lahjakkaita pelaajia. Näistä eräs kovimmista nimistä on ansaitusti Ronaldinho. Pienenä poikana jalkapallon aloittanut Ronaldinho nousi kansainvälisille kentille komeetan lailla ilmiömäisten pelitaitojensa vuoksi. Monesti Ronaldinho kikkaili kentällä esimerkiksi korkeilla potkuilla ja taaksepäin passauksilla sekä muilla tempuilla, jotka mies oppi jo varhain harrastaessaan lapsena futsalia ja rantalentopalloa. Ronaldinho toi ammattilaiskentille harvinaista lapsenomaista peli-iloa.

Kaudet 2004-2006 olivat Ronaldinhon kulta-aikaa perättäisine La Liga -voittoineen. Jälkimmäisenä kautena pelaajan seuralle tipahti myös Mestarien Liigan voitto. Ensimmäinen Ronaldinhon suurseura oli Paris Saint-Germain vuonna 2001 – samana vuonna myös Arsenal oli ollut kiinnostunut brasilialaisesta, mutta suunnitelmat vesittyivät työlupaongelmien vuoksi. Sittemmin monet seurat ovat taistelleet Ronaldinhosta, esimerkiksi Manchester City teki pelaajalle 25,5 miljoonan punnan tarjouksen.

Ronaldinho jäi eläkkeelle vuonna 2018 muutama kuukausi ennen 38-vuotissyntymäpäiväänsä.

jalkapallo-top10pelaajat-2

8. Franz Beckenbauer (s. 1945, Saksa)

Jalkapallohistoria on usein hyökkääjien ja maalintekijöiden historiaa. Myyttisen maineen saavuttanut saksalaispelaaja onnistui puolustajana pitämään kenttää kurissa, tehden myös maaleja ennennäkemättömällä tehokkuudella. Beckenbaueria on kutsuttu nopeaksi ja teknisesti dominoivaksi pelaajaksi.

Beckenbauer pelasi ensi alkuun Bayern Munichissa junioripuolella, kunnes vaihtoi joukkueen ammattilaistiimiin. Beckenbauerin joukkue voitti Euroopan Cupin kolmesti peräkkäin vuosina 1974-76. Vuonna 1977 mies siirtyi Yhdysvaltoihin New York Cosmokseen. Beckenbauerin lempinimi on Kaiser, joka tarkoittaa keisaria.

7. Johan Cruyff (s. 1947, Hollanti)

Hollantilainen Johan Cruyff on pelannut Ajaxissa, Barcelonassa kuin useammassa yhdysvaltalaisessa seurassakin. Cruyffin kulta-ajan voi sanoa sijoittuneen 1970-luvulle. Vuonna 1973 Cruyff sai Vuoden eurooppalainen jalkapalloilija -kunniamaininnan. Vuoden 1974 FIFA World Cupissa Cruyffin ansiot palkittiin France Football -lehden ja FIFAN Kultainen Pallo -palkinnolla. Miehen saavutuksia ja kunniamainintoja on valtava määrä, ja hänen pelityylinsä sanotaan vaikuttaneen useisiin Cruyffin jälkeen tulleisiin ammattilapelaajiin.

Hollantilainen on saavuttanut jalkapallohistoriassa merkittävän aseman, uran jälkeen (Cruyff lopetti vuonna 1984) hänet nimettiin vuosisadan merkittävämmäksi eurooppalaiseksi pelaajaksi vuonna 1999. Cruyff menehtyi 2016.

6. Zinédine Zidane (s. 1972, Ranska)

Zinédine Zidane, kutsutaan myös lempinimellä “Zizou”, oli aktiiviurallaan kuumaverinen ja taidokas pelaaja. Juventuksen ja Serie A:ssa loistanut jalkapalloilija toi kentille tähtienergiaa, ansaiten samoihin aikoihin myös maailman parhaan pelaajan maininnan. Pelaajan hihasta löytyy niin maailmanmestaruuus kuin euroopanmestaruus, Serie A-mestaruuksia ja tukku muita pokaleita. Aktiiviura loppui vuonna 2006 maailmanmestaruuskisoihin.

Zidane on elävä legenda, jota ranskalaiset ovat vaatineet jopa enemmän tai vähemmän leikillisesti presidentiksi. Miehestä on tehty elokuva vuonna 2006. Zidane toimii tällä hetkellä Real Madridin päävalmentajana.

5. Zlatan Ibrahimović (s. 1981, Ruotsi)

Ibrahimović on eräs jalkapallon jättiläisistä niin merkittävien peliansioidensa kuin jo pituutensakin puolesta – vartta mieheltä löytyy hurjat 195 senttiä. Zlatan on tehnyt menestyvää uraa lukuisissa merkittävissä seuroissa, kuten Manchester Unitedissa ja Milanissa, voittaen lukuisia Italian mestaruuksia pelatessaan Juventuksessa ja Internazionalissa.

Ruotsi on ylpeä oman maan pojastaan: Ibrahimović on valittu Ruotsin parhaaksi pelaajaksi kymmenen kertaa. Pelaajasuuruuden merkiksi Tukholmasta löytyy Ibrahimovićin kunniaksi pystytetty näköispatsas – kolmimetrinen sellainen.

4. Cristiano Ronaldo (s. 1985, Portugali)

Cristiano Ronaldo on rakastettu ja vihattu hahmo, mitä voi pitää jo legendan merkkinä. Sanotaan miehestä mitä sanotaan, Juventuksen pelaaja Cristiano Ronaldo on nykyjalkapallon huippunimi.
Ronaldon fanikunta palvoo esikuvaansa kiihkeästi seuraten pelaajaa ympäri maailman nähdäkseen miehen otteluita. Se, mitä seura maksaa huippupelaajista (Real Madrid maksoi Ronaldosta 94 miljoonaa euroa), tuo fanikultti rahan seuroille nopeasti takaisin – ei pelkästään lipputulojen ja fanituotteiden myötä, vaan kovimmat tähdet tuovat myös parhaimmat sponsorit myös tuleville kausille.

Onneksi vain Ronaldo tai seurapomot eivät ole ainoita, joka hyötyvät tästä kulttuurista. Myös jalkapallofaneilla itsellään on mahdollisuus kokeilla jalkapallovedonlyöntiä ja kannattaa samalla lempitiimiä ja pelaajaansa – tämä ei tuskin on yhtä tuottoisaa kuin Ronaldon vuosipalkka, 31 miljoonaa euroa, mutta esimerkiksi xg-laskenta tuo ainakin lisäjännitystä pelin seuraamiseen.

3. Lionel Messi (s. 1987, Argentiina)

Lionel Messi on aikamme tällä hetkellä suurin tekonurmea kuluttava aktiivipelaaja. FC Barcelonassa pelaava lahjakkuus edustaa kotimaataan Argentiinaa myös MM-kisoissa. Messin erityislaatuiset jalkapallotaidot ovat tehneet hänestä äärimmäisen menestyneen jalkapalloilijan. Vuonna 2019 Forbes listasi miehen maailman hyvätuloisimmaksi urheilijaksi. FIFA on antanut virallisen tunnustuksen maailman jalkapallokuninkuudesta miehelle 2000-luvulla kuudesti, viimeksi Messi nappasi Kultaisen pallon vuonna 2019. Messin kipinä maalintekoon ei näytä hidastumisen merkkejä – Mestarien liigassa hän on tykittänyt jo yli 100 maalia.

Messi ja Ronaldo ovat jatkuvassa kamppailussa 2000-luvun maalikuninkuudesta – suurmiesten taisto kestänee aktiiviuran loppuun saakka.

2. Diego Maradona (s. 1960, Argentiina)

Jalkapallosta ei voi puhua ilman Diego Maradonaa. Miehen ympärillä leijuva henkilöpalvonta on omaa luokkaansa. Legenda kertoo, että 1980-luvulla SSC Napoli -seuran fanit ryhtyivät nälkälakkoon saadaakseen Maradonan seuraansa.

Maradona saavutti urallaan MM-kultaa ja hopeaa, sekä esimerkiksi UEFA-cupin voiton. Parhaiten mies tunnetaan vuoden 1986 MM-kisojen Jumalan Käsi -maalistaan, joka on termi, joka on tuttu jopa niille, jotka eivät seuraa jalkapalloa. Hänet nimettiin Argentiinan urheilulähettilääksi, vaikka huumesekoilut ovatkin sittemmin vesittäneet nopeudesta ja peliälystään ylivertaisuudesta tunnetun pelaajan mainetta. Suomalainen hiphopyhtye Teflon Brothers (nyttemmin Los Hermanos Teflon) on tehnyt Maradonasta musiikkikappaleen.

jalkapallo-top10pelaajat-3

1. Pelé (s. 1940, Brasilia)

Vaatimattomista oloista ponnistaneen brasilialaisen tie katupeleistä maailman kentille on jo itsessään legendaarinen. Tosin jalkapallo tuli miehellä jo verenperintönä: Pelén isä oli jalkapalloilija nimeltään Dondinho. Pelé on jalkapallomaailman ikoni, ja lajin ainoa kolminkertainen maailmanmestari. Pelé on äänestetty useaan otteeseen maailmanhistorian parhaimmaksi jalkapalloilijaksi, ja jotkut jopa julistavat miehen maailman parhaaksi urheilijaksi. Pelityyliltään mies on äärimmäisen monipuolinen ja ilmiömäinen maalintekijä. Pelé pelasi Brasilian maajoukkueessa 92 ottelua. Mies toimi jopa Brasilian urheiluministerinä vuosina 1995-1998.

Pelé on itsessään käsite, ja hänestä on tehty lukuisia elokuvia ja kirjoja.

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Urheilu