Serie A kausiennakko
TutkapariUrheilu

Top 5 -lista: maailman parhaat maalivahdit

Asialinja aloittaa uuden artikkelisarjan, joka listaa tämän hetken parhaat jalkapalloilijat pelipaikoittain. Juttusarja tehdään yhteistyössä twitterissä vaikuttavan @fudiscorner -nimimerkin kanssa, joka seuraa Euroopan huippujalkapalloa analyyttisesti ja objektiivisesti.

Ensimmäisenä otetaan käsittelyyn maailman parhaat maalivahdit. Kyseessä on pelipaikka, jolla harva haluaa pelata. Yksi virhe johtaa helposti ristiinnaulitsemiseen mediassa ja maksaa pahimmassa tapauksessa jopa mestaruuden. Huippumaalivahdeilta vaaditaan rautaisia hermoja sekä todella monipuolisia fyysisiä ominaisuuksia. Maalivahdit ovat jalkapallossa joukkueen selkäranka ja vaikuttavat olemuksellaan koko muun joukkueen pelaamiseen.

Maalivahtien paremmuutta arvioidessa on käytetty monia eri kriteerejä. Joukkueen käyttämä pelisysteemi, tarkemmin sanottuna sen haastavuus, on yksi tärkeä osa. Oman painoarvonsa saavat myös maalivahdin syöttötarkkuus, torjuntojen määrä, nollapelit, virheet, pallokosketukset ja niin edelleen.

Lista käydään läpi sijasta viisi alkaen, joten tämän hetken paras maalivahti paljastuu artikkelissa viimeiseksi.

Sija 5: Gianluigi Buffon

Embed from Getty Images

Kuvat: Gianluigi Buffon kuvattuna 13.11.2017 pelatussa Ruotsi-Italia maaottelussa.

Gianluigi Buffonia verrataan usein laadukkaaseen italialaiseen punaviiniin, joka vain paranee vanhetessaan. Buffon on ollut kiistatta yksi Euroopan parhaita maalivahteja jo parin vuosikymmenen ajan, ja nykyisin hän johtaa karismaattisella otteellaan Juventuksen puolustusta. Buffon on ollut myös Italian maajoukkueen tuki ja turva monissa arvokisoissa, mutta vetäytyi maajoukkueesta MM-karsintojen päätteeksi.

Buffonin pitkä ja menestyksekäs ura on vertaansa vailla. Hänen kykynsä kehittää omaa peliään myös uran viimeisinä vuosina erottaa miehen monista muista maalivahdeista.

Buffonin syötöt ovat löytäneet tiensä omille pelaajille 80,3% tarkkuudella, joka on top3-lukema maailman eliittiveskareiden joukossa. Buffon torjuu 2,7 laukausta per ottelu, ja päästettyjä maaleja kertyy vain 0,7 ottelua kohden. Veskarilegenda on myös erittäin vakuuttava omassa boksissaan, jossa hän nappaa kiinni 2,28 palloa jokaisessa pelissä.

Buffonin persoonasta on vaikea olla pitämättä. Miehen emotionaalinen haastattelu pieleen menneen Ruotsi-maaottelun jälkeen sai monien futisfanien silmät kostumaan. Buffon sai sosiaalisessa mediassa laajaa kannatusta, vaikka hän ei onnistunutkaan viemään kotimaataan MM-kisoihin.

Kun Buffon lopettaa uransa, hän tulee jäämään historiaan yhtenä kaikkien aikojen parhaista maalivahdeista. Jalkapalloa seuraavan yleisön onneksi Grande Gigi nähdään vielä jatkossakin tolppien välissä. Hän on edelleen loistava maalivahti ja ennen kaikkea vahva johtaja.

#4 Marc-André ter Stegen

Embed from Getty Images

Kuvat: Marc-Andre ter Stegen vartioi Saksan maalia 10.11.2017 pelatussa maaottelussa Englantia vastaan.

Saksa on tuottanut useita huipputason maalivahteja tällä vuosituhannella. Kahn, Köpke, Lehmann ja Neuer toimivat loistavina esimerkkeinä. Marc-Andre ter Stegen eli MATS on uusin nimi tähän vaikuttavaan listaan.

Se kertoo jo jotain, että FC Barcelona piti hänet ykkösmaalivahtinaan ja lähetti Claudio Bravon Englantiin. Tuo valinta tuntuu nyt itsestäänselvyydeltä, mutta se oli tapahtuessaan monien mielestä varsin kyseenalainen päätös.

Ter Stegen on ollut täyttä timanttia koko kuluvan kauden. Hänellä on eniten nollapelejä (8) La Ligassa torjuntaprosentilla 90%. Saksalaismaalivahdin torjumat laukaukset tulevat usein myös vaarallisista sektoreista. Ter Stegen kerää 3,02 torjuntaa per ottelu ja jakaa palloa kanssapelaajilleen 85,3% tarkkuudella. Maalivahdin korkea syöttöprosentti onkin elinehto Barcelonan pelitavassa.

Tällä kaudella saksalaismaalivahti on tehnyt upeaa duunia niin seurajoukkueessa kuin Saksan maajoukkueessa. Ter Stegen nousee myös tarvittaessa liberon rooliin, kuten modernin huippuveskarin kuuluukin tehdä. Näin hän estää myös useita potentiaalisia vaaratilanteita kehittymästä maalipaikoiksi.

MATS olisi avauskokoonpanon maalivahti lähes kaikissa maailman seurajoukkueissa sekä maajoukkueissa. Ter Stegenin kannalta on valitettavaa, että Saksan maajoukkueesta löytyy vieläkin pätevämpi mies. Jos Manuel Neuer joskus loukkaantuu, ter Stegen on valmiina ottamaan ykkösvahdin roolin itselleen. Saksan maajoukkueella on käytössään kenties maailman laadukkain kakkosveskari. Ter Stegenillä on kaikki tarvittavat ominaisuudet johdattaa Saksa vaikka maailmanmestariksi.

#3 Jan Oblak

Embed from Getty Images

Kuvat: Jan Oblak torjuntatöissä Madridin derbyissä

Slovenian maajoukkueveskari Jan Oblak on ollut Atletico Madridin puolustuksen selkäranka jo usean vuoden ajan. Atleticolla näyttäisi olevan maaginen kyky löytää maalivahteja, sillä Oblakin edeltäjät David De Gea sekä Thibault Courtois ovat olleet myös maailman eliittiveskareita.

Jan Oblak on synnynnäinen johtaja, joka debytoi Slovenian pääsarjassa jo 16-vuotiaana. Hän on mielenkiintoinen poikkeus modernista maalivahdista, jonka kuuluu nousta vallitsevan doktriinin mukaan tarvittaessa liberon rooliin. Oblak pysyy sen sijaan omassa boksissaan.

Slovenialaisen torjuntatyyli on myös omalaatuinen, mutta se tuottaa tuloksia. Oblak on kerännyt La Ligassa (4.10.2017) huikeat 50 nollapeliä ja päästänyt vain 49 maalia . Nämä luvut eivät tule ilmaiseksi, sillä Oblak joutuu myös torjumaan muita eliittiveskareita enemmän – tarkalleen sanottuna 3,27 kertaa per ottelu.

Oblakin pelistä huokuu ilmiömäinen keskittymiskyky sekä vahva itseluottamus. Tästä hyvänä ovat esimerkkinä kolme torjuttua rangaistuspotkua kaudesta 15/16 lähtien, mikä on toiseksi eniten (jaettu sija) maailman eliittiveskareiden keskuudessa.

Oblakin kädet eivät koskaan tärise, oli tilanne mikä hyvänsä. Slovenialainen on ollut loistavassa iskussa viimeiset pari vuotta, mutta pitänyt Diego Simeonen miehistöä pystyssä erityisesti tällä kaudella.

#2 David De Gea

Embed from Getty Images

Kuvat: David De Gea tämän kauden Valioliigaotteluissa

Suorastaan kissamaiset refleksit omaava David De Gea on ollut Manchester Unitedin pelastaja parin viime vuoden aikana. MUFC on käynyt seurana läpi varsin sekavaa jaksoa, jossa pokaalikaappi ei ole päässyt liikaa täyttymään. Vaikka muu joukkue olisi esiintynyt vaihtelevalla tasolla, niin DDG on ollut viikosta toiseen täyttä terästä. Hän on pitänyt Unitedia pystyssä lukemattomia kertoja, minkä ansiosta mies nostetaan listan kakkospaikalle.

David De Gean ura Manchesterissa on ollut kaikkea muuta kuin ruusuilla tanssimista. Alkuvaikeuksien jälkeen hän on kuitenkin todistanut olevansa yksi maailman ehdotonta eliittiä tolppien välissä.

DDG torjuu keskimäärin 2,35 kertaa per ottelu, ja monet näistä suorituksista ovat huikeita pelastuksia. Espanjalaisella on lisäksi kyky saada todella haastavatkin torjunnat näyttämään helpoilta. De Gea myös ohjaa Unitedin puolustusta aiempia vuosia päättäväisemmin.

Paperilla espanjalaisen heikkous on syöttötarkkuus omille pelaajilleen. Lukema 70% on varsin vaatimaton huipputasolla, mutta se selittyy oman joukkueen (ja Valioliigan) pelityylillä sekä riskejä välttelevällä taktiikalla. Valioliigan maalivahdit pääsevät harvoin yli 70% syöttötarkkuuteen.

Yksi mielenkiintoinen tilasto on heittojen pituus. Sekä David De Gea että kakkosvahti Sergio Romero ovat molemmat parantaneet selvästi heitettyjen pallojen etäisyyksiä. Tarkat ja pitkät heitot ovat modernissa jalkapallossa avainasemassa, kun joukkue haluaa lähteä nopeaan vastahyökkäykseen.

David De Gea on nykyisin myös Espanjan ykkösmaalivahti ja johdattaa maansa ensi kesän MM-kisoihin. Espanjan kultahaaveet eivät taatusti tule kaatumaan maalivahtipeliin.

#1 Manuel Neuer

Embed from Getty Images

Kuvat: Manuel Neuer syyskuun (2017) eri otteluissa.

Maalivahtien ykköspaikkaa pitää (edelleen) hallussaan Saksan Manuel Neuer, joka on mielestämme mullistanut modernin maalivahtipelin. Mikä Neuerista tekee tarkalleen ottaen niin poikkeuksellisen yksilön?

Ensinnäkin, Neuer on fyysisin huippuveskari sitten legendaarisen Peter Schmeichelin. Hän on modernin saksalaisen jalkapallotuotannon kasvatti ja saanut kaikki hyödyt huipputason fyysisestä valmennuksesta. Neuer on fyysisesti täydellisen maalivahdin prototyyppi; pitkä, voimakas ja atleettinen.

Manuel Neuer dominoi myös omaa boksiaan paremmin kuin kukaan toinen maalivahti. Kun Neuer syöksyy maaliviivalta kohti boksiin tulevaa palloa, et halua olla hänen tiellään. Saksalainen on myös mullistanut maalivahtien pallollisen pelaamisen. Neuer on tarjonnut viime vuosina useita henkeäsalpaavia tilanteita pelatessaan liberona kaukana omasta boksistaan.

Listan ykköspaikalle tarvitaan edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi myös rajua dataa. Neuer on päästänyt vähiten maaleja kaikista huippuveskareista – vain 0,50 per ottelu. Hänen syöttötarkkuutensa 84,3% jää kakkoseksi vain maanmies ter Stegenille. Monien mielestä Neuer ja MATS ovatkin erittäin lähellä toisiaan, tai jopa yhtä hyviä.

Mielestämme Neuerin tekniikka on kuitenkin omaa luokkaansa. Hän on kertonut saksalaislehti Bildin haastattelussa opiskelevansa asioita käsipallon puolelta. Tämä näkyy Neuerin pelissä, jos hänen työskentelyään seuraa tarkasti. Maailman ykkösmiehen heitot ovat myös todella pitkiä ja tarkkoja.

Manuel Neuer voi olla jopa historian paras maalivahti, joka lähentelee taidoiltaan ja fysiikaltaan täydellisyyttä. Saksalaisen palkintokaapin sisältö vahvistaa omalta osaltaan tämän väittämän todeksi. Neuer on voittanut jo nyt urallaan kaiken mahdollisen, eikä ole jäämässä aivan heti eläkkeelle.

Manuel Neuer jää varmasti lajin historiaan yhtenä kaikkien aikojen parhaista maalivahdeista.

Mainittakoon vielä se, että top 5 -listan ulkopuolelle jäivät tällä kertaa Courtois, Ederson, Handanovic ja Lloris. Courtois oli heistä lähimpänä mahtua mukaan artikkeliimme, mutta statistiikka käänsi vaakakupin lopulta Gigi Buffonin eduksi.

Artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä nimimerkki @fudiscornerin kanssa. Asialinja suosittelee vahvasti seuraamaan fudiscornerin mielenkiintoisia näkemyksiä twitterissä! Vieraile myös sivustolla fudiscorner.fi!

Artikkelin tilastot ovat vuodesta 15/16 eteenpäin, lähde @futbolmentals

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
1
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

More in:Tutkapari

tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
Tutkapari

Tutkaparin MM-kisat: lohko H

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä ...
tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
Tutkapari

Tutkaparin MM-kisat: lohko G

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä ...