Treidaus: kattava opas aloittelijalle!

treidaus
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Treidaus tarkoittaa nopeatempoista kaupankäyntiä erilaisia sijoitusinstrumentteja hyödyntäen. Treidauksen voi aloittaa kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö avaamalla ilmaisen tilin treidausalustalle. Treidauksessa on useita erilaisia tyylejä, kuten positiotreidaus, swing-treidaus, päivätreidaus ja scalppaus.

Tekninen analyysi liittyy oleellisesti treidaukseen. Jokaisen treidaajan on hallittava erilaisten treidaustyökalujen käyttö. Kryptovaluuttojen treidaus on noussut 2020-luvulle suureen suosioon.

Mitä on treidaus?

Treidaus tarkoittaa nopeatempoista kaupankäyntiä erilaisia sijoitusinstrumentteja hyödyntäen. Usein puhutaan päivätreidauksesta tai päiväkaupasta. Päivätreidaus viittaa siihen, että treidit avataan ja suljetaan yhden pörssipäivän aikana.

Treidaaminen ei tarkoita vain osakkeilla käytävää kauppaa. Treidausta voi harrastaa millä tahansa sijoitusinstrumentilla, jossa positiot voi avata ja sulkea nopeasti. Valuuttojen ja raaka-aineiden treidaus on erittäin suosittua, kuten myös kryptovaluuuttojen treidaus.

Perinteisessä sijoittamisessa otetaan positioita usein vuosiksi tai jopa kymmeniksi vuosiksi. Taustalla on fundamentteihin tai pitkän aikavälin trendeihin perustuva analyysi. Treidauksessa positiota voidaan ottaa päiviksi, tunneiksi tai jopa parin minuutin ajaksi.

Treidauksessa hyödynnetään teknistä analyysia ja sijoituskohteen lyhyen aikavälin trendejä. Treidaaja voi ostaa yhtiön osaketta, vaikka hän uskoo kurssin laskevan pitkässä juoksussa. Hän voi silti treidata sitä yhden päivän sisällä, koska pitkän aikavälin fundamentit eivät vaikuta kurssiin lyhyellä tähtäimellä.

Treidauksessa hyödynnetään shorttausta eli lyhyeksi myyntiä. Treidaaja voi siten tehdä rahaa myös kurssin laskiessa. Treidauksessa käytetään usein myös velkavipua eli otetaan esim. 2x, 5x tai 10x positio (short tai long).

Miten aloittaa treidaus?

Treidauksen voi aloittaa kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö tilin treidausalustalle. Tämän jälkeen kaikki on kiinni kyvyistäsi oppia ja sietää stressiä sekä yleisestä lahjakkuudesta treidaukseen.

On hyvä ymmärtää, että treidaus ei sovi kaikille. Osa meistä hahmottaa trendejä ja sietää stressiä muita paremmin. Mukaan liittyy aina myös taloudellinen riski. Tämän vuoksi suurin osa päivätreidaajista häviää itse asiassa rahaa. Mutta, voittava treidaus on silti mahdollista.

Jos treidaus kiinnostaa juuri sinua, saat seuraavaksi hyviä vinkkejä siitä, miten pääset alkuun.

Opiskele!

Treidaajaksi ei synnytä – treidaajaksi opitaan. Treidaukseen liittyy paljon aivan perustason tietämystä, kuten tekninen analyysi ja erilaisten työkalujen käyttö. Et voi yksinkertaisesti aloittaa treidausta ennen kuin tiedät miten chartteja luetaan ja miten positioita avataan.

Onneksi nykyisin on tarjolla käytännössä rajaton määrä informaatiota kaikkien ulottuvilla. Voit myös halutessasi ostaa kirjoja, mutta löydät Googlen ja Youtuben avulla kaiken mahdollisen treidausinfon myös ilmaiseksi.

Youtubessa on myös treidausta käsitteleviä kanavia suomen kielellä. Yksi suosittu on Nordnetin Trader’s Club.

traders club

Nordnetin rahapodissa ammattisijoittaja Jukka Lepikkö opastaa treidauksen perusteita. Lepikkö tekee paljon tässä artikkelissa mainittua positio- ja swing-treidausta. Etsi Youtubesta myös swing-treidaaja Gareth Soloway, joka opastaa aloittelijoita selkeällä tavalla teknisen analyysin saloihin.

Valitse treidausalusta

Treidaajalle on nykyisin tarjolla monia erilaisia treidausalustoja. Markkinoilla on sekä ulkomaisia treidaussivustoja kuten eToro, mutta treidaus onnistuu myös kotimaisten pankkien järjestelmissä sekä tietysti Nordnetissa.

Nordnet on Skandinavian suurin osake- ja rahastovälittäjä. Nordnetilla on jo yli 400.000 asiakasta myös Suomessa, ja yhtiö on myös listattu Tukholman pörssiin. Nordnet on turvallinen valinta aloittelevalle treidaajalle.

Lue lisää Nordnetin hyödyistä ja palveluista tästä artikkelista: Nordnet kokemuksia.

Kokeile ensin leikkirahalla

Monet sijoitusalustat mahdollistavat treidauksen ensin leikkirahalla. Voit toki kirjata treidejä ylös myös Exceliin tai ihan kynällä ja paperilla.

Leikkirahalla treidaamisen ideana on totuttaa sinut treidauksen perusasioihin. Miten treidit avataan ja suljetaan, miten chartteja luetaan, miten seurataan markkinaa ja niin edelleen. Leikkirahalla treidaamalla saat aikaan rutiinin treidaukseen ja opit välttämään pahimmat virheet.

Youtuben Mihin Sitä Säästäis -kanavalta löytyy playlist Nuubit treidaa, joka seuraa kahden aloittelevan treidaajan matkaa 14 viikon ajan. Nuubit aloittavat myös treidamaan leikkirahalla, jonka jälkeen he siirtyvät oikean rahan käyttöön. Videosarjasta on varmasti hyötyä aloittelijoille.

On hyvä muistaa, että leikkirahan käytössä on myös rajansa. Leikkiraha ei simuloi stressiä ja pelkoa rahan menettämisestä, mikä syntyy oikealla rahalla avatuista positioista. Tämä täytyy jokaisen treidaajan oppia erikseen.

Aseta tavoitteet ja löydä omat vahvuutesi

On hyvin todennäköistä, että sinä et ole maailman paras treidaaja. Et tule myöskään rikastumaan parissa kuukaudessa. Et ehkä ole voitollinen treidaaja edes parissa vuodessa. On hyvä asettaa realistiset tavoitteet ja suhtautua treidaukseen matkana, jonka aikana tulet jatkuvasti oppimaan uutta.

On myös tärkeää tunnistaa omat vahvuutensa. Treidaustyylejä on esitelty tässä artikkelissa, ja niitä on muitakin, kuten esimerkiksi momentum-treidaus. Yritä löytää se tyyli, joka sopii parhaiten juuri sinulle. Tai ehkä huomaat treidausta kokeillessasi, että sinulle sopiikin paremmin perinteinen osakesijoittaminen.

Aloitteleva treidaaja oppii parhaiten kuuntelemalla kokeneita kettuja. Pärjäät parhaiten treidaajana, kun olet osa samanhenkisten treidaajien yhteisöä ja vaihdat ajatuksia. Some tarjoaa tähän paljon vaihtoehtoja.

On kuitenkin hyvä muistaa eräs asia. Vaikka saisit kaikki maailman neuvot, joudut silti tekemään tietyt virheet itse. Treidauksessa jokainen maksaa oppirahat jossain vaiheessa. Tämä kannattaa heti alussa hyväksyä.

Erilaiset treidaustyylit

Treidauksessa on useita erilaisia tyylejä, kuten positiotreidaus, swing-treidaus, päivätreidaus ja scalppaus. Käydään nämä tarkemmin läpi seuraavaksi.

Positiotreidaus

Positiotreidaus on lähimpänä perinteistä osakesijoittamista. Treidaaja ottaa silloin position tiettyyn sijoituskohteeseen ja holdaa sitä selvästi pidempään kuin päiväkaupassa. Positio voi olla auki päiviä, viikkoja tai jopa kuukausia – mitään tarkkaa rajaa ei ole olemassa.

treidaaja

Positiotreidauksessa on kuitenkin selvä ero perinteiseen osakesijoittamiseen. Osakesijoittaja hakee useimmiten pitkän aikavälin positiota yhtiöön esim. fundamentteihin, teknologiseen kehitykseen tai trendeihin perustuen.

Positiotreidaaja avaa position yleensä teknisen analyysin perusteella, ja tarkoituksena on pitää positio siihen asti, kun sijoituskohde saavuttaa halutun kurssin. Positiotreidaajan ei tarvitse uskoa yhtiön menestykseen pitkällä aikavälillä.

Positiotreidaaja ottaa myös short-positioita, ja käytössä on usein myös velkavipua.

Swing-treidaus (swing trading)

Swing-treidaus muistuttaa positiotreidausta. Swing-treidauksessa positiot ovat myös usein auki selvästi kauemmin kuin päivätreidauksessa. Usein puhutaan päivistä tai viikoista.

Swing-treidaaja poimii lupaavat sijoituskohteet usein teknisen analyysin perusteella. Englanninkielinen sana ”swing” tarkoittaa suomeksi keinumista ja heilumista, mutta myös kääntymistä. Juuri kääntyminen ja käänne on avain swing-treidauksessa.

Swing-treidaaja etsii kohteita, joiden lyhyen aikavälin trendi on kääntymässä. Esimerkiksi päiviä tai viikkoja kestänyt nousutrendi näyttää hyytyvän, mikä tarjoaa shorttipaikan. Tai ylimyyty osake näyttäisi kääntyvän nousuun.

Swing-treidaaja ottaa sekä long että short -positioita ja hyödyntää myös tarvittaessa vivutusta. Asialinjasta löytyy vivutuksesta erillinen artikkeli, jos aihe kiinnostaa sinua enemmän: Mitä on vivuttaminen?

Päivätreidaus (day trading)

Päivätreidaus eli päiväkauppa on se tyyli, joka useimmiten assosioidaan treidaukseksi. Päivätreidaus on nimensä mukaisesti yhden päivän sisällä tapahtuvaa treidausta. Positiot ovat auki minuuteista tunteihin.

Iso ero muihin treidaustyyleihin on se, että päivätreidaaja analysoi kurssin kehitystä hyvin lyhyessä aikaikkunassa. Positio- ja swing-treidaaja seuraa kursseja usein päiväkynttilöillä, mutta päivätreidaaja voi seurata 1 min., 5 min. tai 15 min. kynttilöitä.

Alla olevassa kuvassa näkyy Applen osakkeen kurssikehitys yhden minuutin kynttilöillä.

apple osake

Päivätreidaaja avaa muiden tyylien tavoin long- ja short-positioita. Päivätreidauksessa käytetään myös muita tyylejä enemmän vipua. Päivätreidaaja voi hakea esimerkiksi 10x vivulla pikavoittoja vain yhden tunnin aikana.

Päivätreidaajat rakastavat volatiliteettia ja keskittyvät usein päiviin, jolloin markkinoilla nähdään suurempia tapahtumia. Esimerkiksi keskuspankin tiedotteet, yhtiöiden tulosjulkistukset, inflaatiolukemat jne.

Skalppaaminen (scalping)

Skalppaaminen eli scalping on päivätreidauksen muoto. Siinä positiot ovat auki vieläkin lyhyemmän ajan mitä päivätreidauksessa tyypillisesti. Scalppaajan positiot voivat olla auki vain sekunteja.

Skalppaamisen ideana on saada pieniä voittoja todella nopeilla ja usein toistuvilla kaupoilla. Scalping on suosittua erityisesti valuuttakaupassa, jossa markkinat ovat likvidit ja kaupankäyntikulut ovat tyypillisesti hyvin alhaiset.

Skalppaamisessa käytetään usein euromääräisesti suuria positioita, joilla pyritään tekemään prosentuaalisesti pieni voitto. Velkavivun käyttö on myös todella suosittua tässä strategiassa.

Koska positiot ovat suuria, scalppaajan strategia edellyttää todella kurinalaista toimintaa ja stop-loss -käyttöä. Yksi pahasti pieleen mennyt treidi voi helposti tuhota koko päivän tai jopa viikon voitot.

Scalppaajat hyödyntävät muiden treidaajien tavoin teknistä analyysia.

Tekninen analyysi

Tekninen analyysi liittyy oleellisesti treidaukseen. Käydään seuraavaksi hieman tarkemmin läpi, mistä siinä on kyse.

Tekninen analyysi perustuu ajatukseen, että historialliset kurssiliikkeet ja volyymitiedot ovat avain ymmärtämään tulevia markkinasuuntauksia. Tämä analyysimuoto ei keskity fundamentteihin tai uutisiin; sen sijaan se tarkastelee hintakaavioita ja käyttää erilaisia teknisiä indikaattoreita, kuten liukuvia keskiarvoja, RSI:tä (Relative Strength Index) ja Bollingerin nauhoja, ennustamaan kurssiliikkeiden suuntaa.

Päivätreidaajat hyödyntävät teknistä analyysiä nopeiden liikkeiden havaitsemiseksi ja lyhyen aikavälin voittojen maksimoimiseksi. Swing-treidaajat, jotka pyrkivät hyötymään pidemmän aikavälin trendeistä, käyttävät sitä tunnistaakseen käänteet ja vahvistusmerkit.

Positiotreidaajat, jotka sijoittavat pidemmäksi aikaa, analysoivat laajoja trendejä ja markkinoiden yleisiä suuntia. Skalppaustreidaajat, jotka tekevät lukuisia nopeita kauppoja, luottavat tekniseen analyysiin tiheän ja nopean markkinainformaation seuraamiseen.

Tutustu aiheeseen tarkemmin tästä artikkelista: Tekninen analyysi: aloittelijan opas.

Treidaustyökalut

Jokaisen treidaajan on hallittava erilaisten treidaustyökalujen käyttö. Riippuu treidausstrategiasta ja käyttämästäsi palvelusta, mikä työkalu juuri sinun on hallittava.

Mitä treidaustyökalut ovat? Ne ovat ohjelmistoja tai palveluita, jotka auttavat treidaajaa analysoimaan markkinoita. Treidaustyökaluja käytetään tyypillisesti teknisen analyysin tekemiseen eli indikaattoreiden ja trendilinjojen piirtämiseen.

Treidaustyökalut voivat sisältää myös uutisia, some-signaaleja, mahdollisuuden automaattisiin strategioihin jne.

Maailman tunnetuin treidaus- ja kaupankäyntityökalu on Bloomberg Terminal. Se on ollut ammattisijoittajien ykkösvalinta jo kymmeniä vuosia. Bloomberg Terminal sisältää ohjelmiston lisäksi myös uniikin näppäimistön.

bloomberg terminal näppäimistö
Kuva: Bloomberg

Bloomberg Terminal maksaa lähes 30.000 dollaria vuodessa, joten se on tarkoitettu vain alan ammattilaisille. Onneksi tarjolla on halvempiakin vaihtoehtoja.

Jokaisella treidausalustalla on sisäänrakennettuna jokin treidaustyökalu. Suosituin näistä on TradingView, jota käytetään paljon osakkeiden, raaka-aineiden ja kryptovaluuttojen treidauksessa. TradingView-palvelusta on olemassa ilmaisversio sekä kohtuuhintanen Pro-versio.

TradingView:ssä on yli sata erilaista teknisen analyysin indikaattoria ja erilaisia piirtotyökaluja sekä skriptejä. Mukana on myös sosiaalinen aspekti sekä mahdollisuus automatisoida strategioita ja käydä kauppaa leikkirahalla.

Kryptovaluuttojen treidaus

Kryptovaluuttojen treidaus on noussut 2020-luvulle suureen suosioon. Suosioon on vaikuttanut palveluiden tarjonnan parantuminen, treidaustyökalujen kehittyminen sekä yleinen tietoisuus kryptovaluutoista.

Kryptovaluutat ovat monen treidaajan unelma johtuen markkinan korkeasta volatiliteetista. Kryptojen markkina on vielä pieni ja usein vailla regulaatiota. Kryptovaluutoissa tapahtuu jatkuvasti valtavia liikkeitä jopa yhden päivän tai tunnin aikana.

Erilaiset treidausstrategiat kuten positiotreidaus, swing-treidaus tai päivätreidaus sopivat erinomaisesti myös kryptovaluuttoihin. Kryptovaluuttoja toi treidata käytännössä kahdella eri tavalla:

  1. Aitoja kryptoja kryptovaluuttapörsseissä
  2. Johdannaisia treiadusalustoilla

Ensimmäinen vaihtoehto tarkoittaa sitä, että hallussasi on oikeita kryptoja, jotka voit siirtää kryptopörssistä omaan kryptolompakkoosi. Paras likviditeetti on nykyisin USDT-pareissa, esimerkiksi USDT/BTC tai USDT/ETH. USDT on dollariin sidottu vakaavaluutta.

Kryptovaluuttapörsseissä on myös tarjolla futuureja sekä vivutusta jopa 20x-30x asti! Kryptopörssin etuna on myös mahdollisuus treidata satoja, jopa tuhansia, erilaisia kryptovaluuttoja.

Alla on kuva Binancen etusivulta, joka on markkinoiden suurin kryptovaluuttapörssi.

binance etusivu

Toinen vaihtoehto tarkoittaa sitä, että treidaat esimerkiksi krypto ETF:ä tai trackereita Nordnetissa. Tarjolla on kymmenkunta suosituinta kryptovaluuttaa. Tässä vaihtoehdossa treidaat johdannaista etkä omista missään vaiheessa aitoja kryptoja.

Monissa ulkomaisissa pörsseissä kyse on CFD-kaupasta, jonka verokohtelu on Suomessa hyvin heikkoa. Ole siis tarkkana!

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *