tulevaisuuden metropolit
Yhteiskunta

Tulevaisuuden metropolit sijaitsevat Afrikassa

Tällä hetkellä maailman suurimmat asutuskeskukset ovat levittäytyneet ympäri planeettaa. Aasiassa on luonnollisesti tiheämpää, mutta metropoleja löytyy yhtä lailla myös Meksikosta, Brasiliasta, Yhdysvalloista, Euroopasta ja Afrikasta. Lähitulevaisuudessa tilanne on kuitenkin toisin. Global Cities Instituten tekemän projektion mukaan suurimmat tulevaisuuden metropolit sijaitsevat 50-75 vuoden päästä Afrikassa.

Tulevaisuuden metropolit – Lagos on maailman suurin kaupunki vuonna 2100

Visualcapitalist -sivuston tekemän havaintokuvan vuoden 2100 tilanteesta maailmassa sekä kehityksen tulevina vuosikymmeninä. Pohjois-Amerikka, Eurooppa sekä Venäjä ovat Kiinan tavoin pelkkää harmaata. Sen sijaan Afrikassa on jättimäisiä metropoleja, joiden asukasmäärä voi lähennellä jopa 100 miljoonaa.

Ennusteen mukaan Nigerian Lagos on maailman suurin metropoli vuonna 2100 lähes 90 miljoonan asukasmäärällä. Kyseinen kaupunki kasvaa räjähdysmäisesti jo nyt, eikä kukaan tiedä, kuinka monta asukasta Lagosissa parhaillaan asuu. Arviot vaihtelevat 10 ja 25 miljoonan välillä. Lagos on tällä hetkellä Länsi-Afrikan kaupan ja finanssialan keskus. Tulevaisuudessa kaupunki aikoo rakentaa jättimäisen Eko Atlantis -projektin, jota se kutsuu nimellä ”Nigerian Manhattan”.

Toiseksi suurin jättiläiskaupunki olisi arvioiden mukaan Kongon demokraattisen tasavallan Kinshasa, joka tunnettiin nimellä Leopoldville vuoteen 1966 saakka. Kyseinen kaupunki ei sano monille eurooppalaisille mitään, mutta Kinshasa ohitti äskettäin Pariisin maailman suurimpana ranskankielisenä kaupunkina. Kymmenen vuoden päästä kaupungissa arvioidaan olevan 17 miljoonaa asukasta, joista alle 18-vuotiaita on peräti 60%.

Tansanian Dar Es Salaamin ennustetaan olevan kolmanneksi suurin metropoli. Itäisessä Afrikassa sijaitsevan miljoonakaupungin asukasluku voi kasvaa nykyisestä noin 5 miljoonasta aina 73 miljoonaan, eli järisyttävät 1500 prosenttia.

Neljäntenä listalla on Intian Mumbai, joka on tälläkin hetkellä yksi maailman jättimäisistä metropoleista yli 20 miljoonalla asukkaalla. Mumbain asukasmäärän arvioidaan yli kolminkertaistuvan yli 67 miljoonaan asukkaaseen.

Tokion asukasmäärä voi jopa puolittua

Tokion tilanne on mielenkiintoinen, sillä kyseessä on tällä hetkellä maailman ylivoimaisesti suurin metropoli. Mitä kaupungille oikein tapahtuu tämän vuosisadan aikana? Tokion asukasmäärän ennakoidaan laskevan dramaattisesti, ja syy on koko maan tilanteessa. Japanin asukasluku on vaarallisella tiellä, sillä sen ennakoidaan tippuvan yli kolmanneksella tulevina vuosikymmeninä.

Tällainen kehitys on Japanin kokoiselle taloudelle katastrofaalinen. Sen vaikutukset tulevat olemaan myös globaalit, sillä saarivaltio on tällä hetkellä maailman kolmanneksi suurin talous. Japanin väestö vanhenee järkyttävää vauhtia, sillä syntyvyys on romahtanut viime vuosikymmeninä. Sama tilanne on edessä myös monissa muissa maissa, sillä useiden Itä-Euroopan maiden väkiluvun ennakoidaan tippuvan 30-50% tulevina vuosikymmeninä.

Suomessa tilanne on ollut toistaiseksi hyvä, ja väliluku näyttäisi olevan tasaisesti kasvussa. Viime aikoina myös kotimaan tilanteessa on nähty huolestuttavia merkkejä, sillä Suomi on jäämässä selvästi jälkeen esim. naapurimaa Ruotsista. Skandinaviassa syntyvyys on tällä hetkellä noin 1,80 – 1,90 naista kohden, mutta Suomessa lukema oli vain 1,65 vuonna 2015. Vertailun vuoksi sama lukema on Japanissa vain 1,40.

Väkiluvun romahdus ja vanheneminen ovat katastrofi

Väkiluvun laskun yksi keskeinen ongelma on siinä, että väestö alkaa tulevina vuosina vanhentua selvästi. Japanissa on jo nyt lähes 10 miljoonaa työikäistä ihmistä vähemmän kuin 90-luvulla. Yli 64-vuotiaiden osuus on tällä hetkellä 25%, mutta sen ennustetaan kasvavan lähes 40 prosenttiin tulevan 50 vuoden aikana.

Naiset Japanissa

Yhä useampi japanilaisnainen valitsee elämän ilman miestä ja/tai lapsia.

Eläkkeellä olevat henkilöt eivät kerrytä verotuloja, mutta tarvitsevat ihmisten keski-iän pidentyessä yhä enemmän (ja pidemmän aikaa) erilaisia hoitopalveluita. Nämä palvelut on taas kustannettava suurelta osin yhteiskunnan varoista. Ja näiden palveluiden sekä eläkkeiden maksajina toimivat työssä käyvät henkilöt verotulojen kautta. Jos työssä käyvien ihmisten osuus pienenee suhteessa eläkeläisiin, niin kyseessä on vaaralinen yhtälö. Jokainen valtio tarvitsee toimiakseen työvoimaa, ja Japanissa suurin osa yrityksistä on jo nyt ongelmissa työntekijöiden löytämisen kanssa.

Lisäksi maan riesana on erittäin nihkeä suhtautuminen työperäiseen maahanmuuttoon. Tällä hetkellä Japanin väestöstä vain 2% on ulkomaalaisia, ja heistäkin suurin osa korealaisia johtuen historiallisista syistä. Maa onkin tulevaisuudessa vaikeiden valintojen edessä. Sen on todennäköisesti pakko avata ovet ulkomaalaisille työntekijöille ja luopua nykyisistä asenteistaan.

Jos tämä ajatusleikki maahanmuuton rajoittamisesta / vapauttamisesta kuulostaa jotenkin tutulta, niin Japani ei ole ongelmiensa kanssa yksin. Myös Suomen väestö vanhenee lähivuosina kovaa tahtia. Työikäinen väestö on ehdottomasti saatava töihin riittävän korkealla prosentilla, jotta maan talous pysyy kasassa. Tällä hetkellä tilanne on selvästi alle tavoitelukujen.

Kuvat: Pexels [1], [2], Lähteet mm. Bloomberg, WP, Visualcapitalist

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

2 Comments

  1. […] haasteet ovat aivan muualla kuin Euroopassa. Miltä näyttävät ja tuntuvat esimerkiksi Nigerian tulevat jättiläiskaupungit, joihin maan jopa puoleen miljardiin kasvava väestö pääosin muuttaa tai […]

  2. Minua häiritsee, että kun samaan aikaan puhutaan hillittömän väestönkasvun aiheuttamista ongelmista kehitysmaissa, jotain Japanin kaltaista maatakin pidetään ongelmatapauksena, vaikka se on kivinen ja vuoristoinen, ahtaasti asutettu maa, jossa on suunnilleen Suomen suuruisella pinta-alalla 130 miljoonaa ihmistä, ja todellinen asumispinta-ala huomattavasti sitäkin pienempi niiden vuorien takia. Ikään kuin sellaisenkin maan olisi pakko jatkaa kasvamistaan hamaan tappiin asti. Kehitysmaissa kyllä on huoltosuhteet kunnossa, mutta eipä se riittävää työtä ja toimeentuloa nuorille useinkaan takaa. Afrikan talouskasvun hedelmätkin uhkaavat jäädä väestönkasvun varjoon. Asia kärjistetysti ilmaistuna lisääntyvät tulot eivät riitä, jos lapsikatras kasvaa samaan tahtiin.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Yhteiskunta