tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
TutkapariUrheilu

Tutkaparin MM-kisat: lohko A

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tässä artikkelissa käydään läpi A-lohkon asetelmia pohjautuen uusimpaan Tutkaparin julkaisuun.

Venäjä

MM-analyysi on hyvä aloittaa kisaisäntä Venäjästä, jolla kävi lohkojen suhteen satumaisen hyvä arpaonni. Lohkoarvonta käynnisti luonnollisesti spekulaatioita sekä salaliittoteorioita sen peukaloinnista. Niin tai näin, Venäjän varsin heikolla ryhmällä on realistiset mahdollisuudet jatkopaikkaan. Kisaisäntä ei ole käynyt läpi karsintoja, vaan turnaukseen on valmistauduttu harjoitusotteluiden avulla. Tulokset ovat olleet varsin heikkoja, eikä Venäjä ole voittanut otteluakaan yli puoleen vuoteen.

Joukkueen valmentajana toimii Stanislav Cherchesov, joka otti ohjat maajoukkueesta vuoden 2016 EM-katastrofin jälkeen. Cherchesov on kokeillut erilaisia kokoonpanoja harjoitusotteluiden aikana, mutta Venäjä lähtee kisoihin mitä todennäköisimmin 3-5-2 formaatiolla.

Puolustuksen lukkona häärää kokenut maalivahti Igor Akinfeev, jonka pelivireellä on suuri merkitys Venäjän menestykseen. Kolmen topparin linjassa Fyodor Kudryasov on ainoana vasenjalkaisena suhteellisen varma aloittaja. Kaksi muuta nimeä ovat todennäköisesti Vladimir Granat & Ilya Kutepov, mutta Venäjän kohdalla kannattaa olla hieman varovainen avauskokoonpanon suhteen.  Vasempana wing-backina nähdään todella kokenut Juri Zhirkov – oikealla kiitää todennäköisesti Aleksandr Samedov.

Wing-back Samedov sekä keskikentän oikealla puolella viihtyvä Alan Dzagoev ovat avainpelaajia hyökkäyssuuntaan. Keskikentän ytimessä oleva Golovin on puolestaan rikkova pelaaja. Golovin ja Dzagoevi väliin mahtuu Moskovan Spartakissa pelaava Roman Zobnin.

Hyökkäyksessä maalintekovastuu on rajusti Dimitry Smolovin harteilla. Hänellä on takanaan kolme loistavaa kautta Venäjän pääsarjassa, ja nyt nuo tehot olisi saatava esiin myös maajoukkueessa. Smolovin taustalla aloittaa todennäköisesti Aleksei Miranchuk, jonka kaksoisveli Anton Miranchuk on niin ikään joukkueessa. Lahjakas kaksikko on kolunnut läpi Venäjän nuorisomaajoukkueet aina huipulle saakka.

Embed from Getty Images

Kuvassa: kokenut laitapakki Yuri Zhirkov painii viime kesän Conferderations Cupissa

Todennäköinen avaus: 3-5-1-1
Akinfeev
Kudryasov – Granat – Kutepov
Samedov – Zagoev – Zobnin – Golovin – Zhirkov
Aleksei Miranchuk
Smolov

Venäjän maajoukkue koostuu lähes täysin kotimaan sarjan pelaajista. Tämä kertoo jotain sen vahvuudesta verrattuna muutamiin aiempiin kisoihin. Kyseessä ei ole missään nimessä edes mitalisuosikki, ja jatkopaikka lohkosta lienee todennäköisin skenaario. Mahdollinen kotiinpäin vetäminen tuomaripelissä sekä ylimääräinen kotietu tasoittavat tilannetta, mutta ne paikkaavat materiaalivajetta vain rajallisesti.

Lohkoarvonnan lisäksi Venäjän etuna on Uruguayn kohtaaminen viimeisellä kierroksella. Lohkosuosikki on tuolloin todennäköisesti jo jatkossa, joten kisaisäntä voi saada vastaansa heikennetyn joukkueen.

Egypti

Egypti on ollut 2000-luvun yksi Afrikan menestyneimmistä ja laadukkaimmista joukkueista, mutta epäonnistunut kerta toisensa jälkeen MM-karsinnoissa. Nyt Egypti onnistui vihdoin murtamaan karsintakirouksen, kiitos uransa huipulla pelaavan Mohammed Salahin. Faaraoiden kisoja varjostaa Salahin loukkaantuminen Mestarien liigan finaalissa, jolla on valtava merkitys joukkueen mahdollisiin jatkohaaveisiin.

Egyptin valmentajana toimii todella kokenut kettu, argentiinalainen Hector Cuper. Hän tuli monille tutuksi vuosituhannen vaihteessa Mallorcan, Valencian ja Interin puikoista. Cuper peluuttaa Egyptiä hyvin pragmaattisella pelityylillä, eli joukkue makaa tarvittaessa alhaalla pitkät pätkät ja pelaa vain tuloksesta.

Faaraoiden maalilla nähdään joukkueen kapteeni Essam El-Hadry, joka tekee MM-historiaa. Hänestä tulee 45-vuotiaana vanhin MM-kisojen avauksessa ollut pelaaja. 4-2-3-1 formaation toppareina nähdään WBA:sta tuttu Ahmed Hegazi sekä Zamalekin Ali Gabr. Laitapakkeina aloittavat todennäköisesti Mohamed Abdel-Shafy vasemmalla sekä Ahmed Fathy oikealla. Fathilta nähdään todennäköisesti paljon taustakiertoja hyökkäyspäässä, kun ylempänä oikealla laidalla pelaava Salah leikkaa keskelle yrittämään maalintekoa.

Keskikentän pohjalla selkeästi puolustavassa roolissa pelaavat Tarek Hamed sekä Arsenalista monille tuttu Mohamed Elneny. Heidän yläpuolellaan ovat joukkuen avainpelaajat Mohammed Salah sekä Abdallah Said. Liverpool-tähti Salahin pelikunto on ainakin avauspeliin vielä suurin kysymysmerkki, mikä kaataa entistä enemmän vastuuta playmaker Saidin niskaan. Mies on tuttu myös Veikkausliigasta KuPSin paidasta. Keskikentän vasemmalla laidalla nähdään Stokesta tuttu Ramadan Sobhi tai Mahmoud Hassan, alias Trezeguet.

Yksinäisenä kärkenä nähdään todennäköisesti Marwan Mohsen, kun karsinnoissa tärkeässä roolissa ollut hyökkääjä Koka jäi täysin ulos Egyptin kisakoneesta.

Embed from Getty Images

Kuvassa: tähtipelaaja Mohammed Salah kevään UCL-finaalissa

Todennäköinen avaus 4-2-3-1:
El-Hadary
Fathy – Hegazi – Gabr – Abdel-Shafy
Elneny – Hamed
Salah – Said – Sobhi
Mohsen

Egyptin kisaurakka ratkeaa mitä todennäköisimmin lohkon toiseen otteluun, jossa se kohtaa isäntämaa Venäjän. Onko Salah jo pelikuntoinen tässä ottelussa, ja millainen vire hänellä on viikkojen loukkaantumisen jälkeen? Egypti tarvitsee huippukuntoista Salahia, sillä joukkueen hyökkäyspää näyttää muuten auttamattoman kevyeltä. Todennäköisesti kisaurakka jää lohkovaiheeseen.

Saudi-Arabia

Saudi-Arabia osallistui ensimmäistä kertaa MM-kisoihin vuonna 1994, jolloin joukkue pääsi sensaatiomaisesti lohkostaan jopa jatkoon. Tämän jälkeen Saudi-Arabia ei ole jatkopeleihin päässyt, ja ennakkoon kyseessä on MM-skabojen heikoin joukkue. Saudi-Arabia pääsi kisoihin kaatamalla lohkovoiton varmistaneen Japanin karsintojen viimeisellä kierroksella, ja tämän jälkeen joukkueen etuna oli parempi maaliero tasapisteissä olleeseen Australiaan nähden.

Päävalmentajana toimii Juan Antonio Pizzi, joka astui joukkueen johtoon marraskuussa 2017. Pizzi oli vain hetkeä aiemmin epäonnistunut tuomaan Chilen MM-2018 areenalle, mutta nyt hän reissaa Venäjälle toisen joukkueen päävalmentajana. Pizzistä tuli marraskuussa kolmas Saudi-Arabian päävalmentaja kolmen kuukauden sisään, mikä kertoo joukkueen johdon sekoilusta.

Saudi-Arabia pelaa tutulla 4-2-3-1 formaatiolla. Ensimmäinen kysymysmerkki on heti tolppien välissä, jossa riittää vaihtoehtoja. Todennäköisesti veskarina aloittaa 31-vuotias Al-Hilalin pelaaja Abdullah Al-Mayouf tai Yasser Al-Mosailem. Toppareina nähdään Omar Hawsawi sekä Osama Hawsawi, joista jälkimmäinen on myös joukkueen kapteeni. Vasemmalla nähdään todennäköisesti Mansoor Al-Harbi ja oikealla Yasser Al-Shahrani.

4-2-3-1 formaation pohjalla on rikkovassa roolissa Abdulmaek Al-Khaibri. Hänen rinnallaan avaa todennäköisesti Salman Al-Faraj, jolle lankeaa enemmän vastuuta myös pelinrakentelusta. Kymppipaikalla pelaa todella kokenut Taisir Al-Jassim, jolla on vyöllään peräti 131 maaottelua. Hän on Saudi-Arabian ryhmän toiseksi paras maalintekijä 18 osumallaan ja kantaa erikoistilannevastuun. Muut hyökkävät roolit menevät Al-Dawsarin sekä Al-Sherhrille.

Target-miehen roolissa pelaa Mohammed Al-Sahlawi, jonka statistiikka on maajoukkuetasolta todella kovaa luettavaa. Miehen saldona on 28 maalia Saudi-Arabian paidassa vain 39 ottelussa.

Embed from Getty Images

Kuvassa: laitapakki Yasser Al-Shahrani maaliskuussa Belgiaa vastaan pelatussa maaottelussa

Todennäköinen avaus 4-2-3-1:
Al-Mayouf
Al-Shahrani – Hawsawi – Hawsawi – Al-Harbi
Al-Khaibri – Al-Faraj
Al-Dawsari – Al-Jassim – Al-Sherhi
Al-Sahlawi

Saudi-Arabia ei ole kisoissa täysin vailla mahdollisuuksia, mutta joukkueen päätyminen 0-2 pisteeseen on erittäin todennäköinen skenaario. Materiaali ei vain kerta kaikkiaan riitä tällä tasolla, ja vaikea uskoa tämän joukkueen pystyvän myöskään riittävän kurinalaiseen puolustustyöhön.

Uruguay

Uruguay tulee MM-kisoihin Etelä-Amerikan karsintojen kakkosena. Brasilia meni menojaan, mutta Uruguay jätti taakseen Argentiinan kolmella pisteellä. Tämän lisäksi tuhlailusta haukuttu Edison Cavani voitti Etelä-Amerikan karsintojen maalikuninkuuden kymmenellä osumallaan. Kyseessä on historiallisesti mitattuna maailman menestynein jalkapallomaa; Uruguay on voittanut kaksi MM-kultaa, kaksi olympiakultaa ja peräti 15 Copa American mestaruutta.

Päävalmentajana toimii 71-vuotias Oscar Tabarez, joka on ollut Uruguayn puikoissa jo vuodesta 2006 lähtien. Hän on johdattanut joukkueen Copa American mestariksi vuonna 2011 ja neljännelle sijalle vuoden 2010 MM-kisoissa. Brasilian MM-kisoissa vuonna 2014 Uruguay kärsi avauskierroksella shokkitappion Costa Ricalle, mutta kaatoi sen jälkeen lohkosuosikit Englannin sekä Italian. Jatkopeleissä tuli kuitenkin tappio Kolumbiaa vastaan maalein 2-0.

Uruguay lähtee otteluihin todennäköisesti 4-4-2 formaatiolla. Maalilla nähdään kenties puolustuspään heikoin lenkki, Fernando Muslera. Nykyisin Galatasarayn maalia vartioiva Muslera ei ole maailman eliittiä, ja häneltä vaaditaan vahvaa suorittamista näissä kisoissa. Musleran onneksi hänellä on edessään jäätävän kova toppari: joukkueen kapteeni, Atletico Madridin Diego Godin. Toinen toppareista lienee Godinin seurakaveri Jose Gimenez. Laitapakkien tilanne on hieman avoin, mutta todennäköisesti oikealla nähdään kokenut Martin Caceres. Vasemmalla sekä Gaston Silva että Diego Laxalt ovat potentiaalisia avaajia.

Keskikentän nelikko muodostuu nimistä Vecino, Nandez, Bentacur sekä Rodriguez. Tällä sapluunalla pelattiin MM-karsinnat, ja Tabarez tuskin tekee suuria muutoksia varsinaisiin kisoihin. Nimekkäin poisjäänti on Real Madridin nuori Federico Valverde, joka teki kovaa jälkeä äsken mainitun Nandezin kanssa U20-joukkueen puolella.

Suurin mielenkiinto kohdistuu luonnollisesti hyökkäyspäähän, joka kestää vertailun lähes mihin tahansa kilpakumppaniin. Kärkipari Luis Suarez sekä Edison Cavani on tehnyt kovaa jälkeä jo vuosien ajan sekä seurajoukkue- että maajoukkuetasolla. Suarezin saldona on 50 maalia 97 maaottelussa, kun taas ”heikko viimeistelijä” Cavani on osunut 42 kertaa sataan otteluun.

Embed from Getty Images

Kuvassa: Luis Suarez tammikuussa Tsekkiä vastaan pelatussa maaottelussa

Todennäköinen avaus 4-4-2:

Muslera
Caceres – Godin – Gimenez – Laxalt
Vecino – Nandez – Bentacur – Rodriguez
Cavani – Suarez

Uruguay lähtee kisoihin A-lohkon selvänä suosikkina. Joukkue on pari luokkaa edellä vastustajiaan, ja lohkon kakkoseksi jääminen olisi myös iso yllätys. Uruguay on todella kokenut ryhmä, jonka avainpelaajat ovat tottuneet suuriin otteluihin myös seurajoukkuetasolla. Joukkueen starat ovat ikänsä puolesta hieman yli 30-vuotiaita, joten kyseessä on monille pelaajille todennäköisesti viimeinen esiintyminen MM-tasolla.

Realistinen tavoite on ehdottomasti pääsy kahdeksan joukkoon. Uruguay on todella työteliäs jengi, jonka penkiltä löytyy myös vaihtoehtoja eri tilanteisiin. Cavani ja Suarez tarjoavat huikeaa yksilötaitoa hyökkäyksessä, joka auttaa joukkuetta avaamaan tiukasti puolustavat A-lohkon vastustajat.

Löydät Tutkaparin sosiaalisesta mediasta osoitteista twitter.com/tutkapari ja facebook.com/tutkapari.

Voit kuunnella Tutkapari-podcastia sekä SoundCloudin että iTunesin kautta

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

More in:Tutkapari

tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
Tutkapari

Tutkaparin MM-kisat: lohko H

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä ...
tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
Tutkapari

Tutkaparin MM-kisat: lohko G

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä ...