tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
TutkapariUrheilu

Tutkaparin MM-kisat: lohko B

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tässä artikkelissa käydään läpi B-lohkon asetelmia pohjautuen uusimpaan Tutkaparin julkaisuun.

Sisällysluettelo

Iran

Iran selvitti tiensä MM-kisoihin Aasian kaksivaiheisesta karsinnasta. Joukkueen yhteissaldo oli todella komea 12 voittoa, 6 tasapeliä ja 0 tappiota maalierolla 36-5. Etenkin viimeisin ja vaikeampi lohkovaihe oli uskomaton suoritus Iranin puolustukselta, sillä se piti nollat yhdeksässä ensimmäisessä ottelussa. Iran päästi ainoat lohkovaiheen maalinsa vasta päätöspelissä Syyriaa vastaan, jolloin joukkue oli jo varmistanut kisapaikkansa.

Iranin päävalmentajana toimii todella kokenut ja pätevä mies – Carlos Queiroz. Hänet muistetaan vuosituhannen alkupuolelta Sir Alex Fergusonin oikeana kätenä. Queiroz on ollut Iranin valmentajana vuodesta 2011, ja johdatti maan nyt toistamiseen MM-loppukilpailuun.

Iranin maalilla nähdään Alireza Beiranvand. Puolustuslinja on elänyt hieman ottelusta toiseen, mutta toppariparina nähdään todennäköisesti Qatarin liigassa pelaava Morteza Pouraliganji sekä kokenut Pejman Montazeri. Vasemmalla neljän miehen puolustuslinjassa aloittaa Venäjällä pelaava Milan Mohammadi, oikealla puolestaan Belgian Oostendessa palloileva Ramin Rezaeian. Näistä jälkimmäinen tarjoaa myös uhkaa hyökkäyspäähän, mutta toisaalta Rezaeianin tontti on näyttänyt uhkaavan avoimelta harjoituspeleissä.

Iranin keskikentällä on 4-3-3 formaatiossa kolmikko Ehsan Hajsafi, Masoud Shojaei sekä Ashkan Dejagah. Hajsafi on triosta selkeästi puolustavin pelaaja. Todella kokenut Shojaei on joukkueen kapteeni ja tasapainottava pelaaja. Nottingham Forestissa pelaava Dejagah on kolmikosta selkeästi aktiivisin hyökkäyssuuntaan.

Kärkitriosta löytyy monille futiksen ystäville tuntematon tähti – jos seurannassa ei satu olemaan Hollannin Eredivisie. Vasta 24-vuotias Alireza Jahanbakhsh pelasi huikean kauden voittaen Hollannin maalikuninkuuden. Jahanbakhshin statsit ovat todella kovat: 24 maalia ja 12 maalisyöttöä. Hän keräsi jokaista ottelua kohden keskimäärin 4,5 laukausta, 2,5 avainsyöttöä, 3,5 onnistunutta kuljetusta ja 2,7 taklausta/syötönkatkoa. Nämä ovat hämmästyttäviä lukuja, ja tältä pelaajalta odotetaan myös MM-kisoissa todella paljon. Toisella laidalla nähdään Mehdi Taremi, ja kärkimiehen roolin hoitaa joukkueen paras maalintekijä, Rubin Kazanin hyökkääjä Sardar Azmoun.

Embed from Getty Images

Kuva: Alireza Jahanbakhsh tuulettaa yhtä kauden lukuisista maaleistaan AZ:n paidassa

Avauskokoonpano: 4-3-3

Beiranvand
Rezaeian – Pouraliganji – Montazeri – Mohammadi
Dejagah – Hajsafi – Shojaei
Jahanbakhsh – Azmoun – Taremi

Iran tulee MM-kisoihin hurjalla karsintaotteluiden statistiikalla. Vastus kovenee nyt todella paljon, ja joukkueen saumat jatkopaikkaan näyttävät B-lohkosta kyllä olemattomilta. Tärkein ottelu on heti avauskierroksella Marokkoa vastaan, jossa Iranin olisi rohkeasti haettava voittoa. Joukkueen paketti tuskin pysyy riittävän hyvin kasassa Espanjan ja Portugalin puristuksessa.

Portugali

Portugali on ollut vuosikaudet EM- sekä MM-tasolla rankingiltaan ”hyvä, mutta ei kuitenkaan mestari” – Cristiano Ronaldosta huolimatta. Tämä taika murtui viimein vuoden 2016 EM-skaboissa, jolloin Portugali voitti kultaa. Ronaldo sai niin ikään kauan himoitsemansa pystin maajoukkuetasolla. Portugali pärjäsi ennen kaikkea kollektiivina, jossa supertähti Ronaldo hoiti myös oman duuninsa asiallisesti. MM-karsinnoissa joukkue voitti avaustappion jälkeen loput yhdeksän peliä maalierolla 32-2, mikä kertoo puolustuksen olevan edelleen kunnossa.

Portugalin päävalmentajana toimii Fernando Santos, joka on hoitanut tehtävää vuodesta 2014 saakka. 63-vuotias mies on jo nyt kansallissankarin asemassa EM-tittelistä johtuen.

Portugali lähtee kisoihin tutulla 4-4-2 formaatiolla. Maalilla jatkaa monista arvokisoista tuttu Rui Patricio, jonka edessä pelaa kokenut topparipari Pepe & Jose Fonte. Turkin Besiktasissa palloileva Pepe on monien vihaama puolustaja, joka on tosin nykyisin rauhoittunut pahimmista vuosistaan Real Madridin ajoilta. Fonten vaihtoehdoksi on tarjolla myös 36-vuotias Bruno Alves. Puolustuslinjan laidoilla nähdään kaksikko Cedric Soares & Raphael Guerrero, jotka tekevät aktiivisia taustakiertoja hyökkäyspäässä.

Keskikentän keskustassa nähdään yksi Portugalin kokeneimmista pelaajista, 31-vuotias Joao Moutinho. Hänellä on saldonaan 109 maaottelua – ainoastaan Cristiano Ronaldolla on nykypelaajista enemmän. Moutinhon rinnalla avaa todennäköisesti Sportingin William Carvalho. Oikean wingerin tontilla nähdään Manchester Cityssä pelaava Bernardo Silva, jolta odotetaan paljon näissä kisoissa myös hyökkäyssuuntaan. Vasemmalla pelaava Joao Mario on pelaajatyypiltään enemmän duunariosastoa.

Portugalin hyökkäyksessä nähdään jälleen kerran Cristiano Ronaldo, jonka maalivire ei tunnu iän myötä kadonneen mihinkään. 33-vuotias ”CR7” on pelannut jo huikeat 149 maaottelua Portugalin paidassa ja tehnyt niissä 81 maalia. Hänen rinnallaan pelaa enemmän false 9-roolissa Milanin Andre Silva, joka hakee palloa myös alempaa ja vetää mukanaan vastustajan toppareita.

Embed from Getty Images

Kuva: Cristiano Ronaldo, joukkueen kapteeni ja yksi kaikkien aikojen parhaista pelaajista

Avauskokoonpano: 4-4-2

Rui Patricio
Cedric – Pepe – Jose Fonte – Raphael Guerrero
Bernardo Silva – Joao Moutinho – William – Joao Mario
Cristiano Ronaldo – Andre Silva

Portugali on B-lohkon selkeä kakkossuosikki. Hallitseva Euroopan mestari ei ole paperilla kisojen vahvimpia joukkueita, ja kyseessä on Espanjaankin verrattuna luokkaa heikompi nippu. Karsintojen perusteella Portugalin vahvuus on edelleen puolustuspäässä, mutta avainmiehet ovat ikääntyneet EM-kisoista huomattavasti. Avaintopparit ovat iältään 34, 35 ja 36-vuotiaita, eivätkä keskikentän kaksikko Joao Moutinho & William ole myöskään erityisen nopeita pelaajia.

Portugali osoitti EM-turnauksessa joukkueen kollektiivin voiman. Cristiano Ronaldo on kapteeni roolissa ehdoton avainpelaaja, mutta Portugali voitti myös EM-kultaa, vaikka Ronaldo loukkaantui finaalin alkuhetkillä. Joukkue osallistui vuosi sitten myös Confederations Cupiin, jossa se putosi finaalista rangaistuspotkuilla Chileä vastaan. Portugalin saldoksi tuli pronssia ja kolme nollapeliä viidessä ottelussa. MM-kisoissa odotukset ovat kahdeksan joukkoon, mutta ei sen pidemmälle.

Marokko

Marokko on mukana MM-kilpailuissa 20 vuoden tauon jälkeen. Joukkuetta on pidetty vuodesta toiseen yhtenä mustista hevosista Afrikan mestaruuskilpailuissa, mutta hyvistä yksilöistä huolimatta Marokko ei ole saanut tulosta joukkueena. Tällä kertaa Marokon kisapaikasta ei ollut epäselvyyttä, sillä se selvitti viimeisen lohkovaiheen ilman tappioita ja ilman päästettyä maalia! Lohkossa sen taakse jäivät mm. Norsunluurannikko sekä Mali.

Marokon päävalmentajana on ranskalainen Herve Renard, joka on erittäin kokenut ja arvostettu mies Afrikassa. Renard on valmentanut mm. Sambian ja Norsunluurannikon Afrikan mestareiksi edellisen kuuden vuoden aikana. Renard tuli Marokon päävalmentajaksi vuonna 2016, ja johdatti joukkueen MM-areenalle pitkän tauon jälkeen.

Marokon ryhmitys on paperilla joko 4-2-3-1 tai 4-1-4-1. Tolppien välissä nähdään Espanjan Segunda-liigan Numanciaa edustava Munir Mohamedi. Puolustusta johtaa ranskalaissyntyinen Mehdi Benatia, joka edustaa tällä hetkellä Juventusta. Benatia on erittäin laadukas toppari, jonka rinnalla on Wolvesissa pelaava Romain Saiss. Kaksikko pystyy avaamaan peliä hyvin myös maata pitkin. Oikealla laidalla nähdään kokenut Fenerbahcen laituri Nabil Dirar, ja vasemmalla nuori Real Madridin pelaaja Achraf Hakimi.

Jos formaatio piirretään 4-1-4-1 muotoon, keskikentän pohjalla aloittaa kokenut Karim El Ahmadi. Kyseessä on rautainen pelaaja, jonka harteille lankeaa suuri vastuu puolustussuuntaan. Keskikentän vasemmalla laidalla on äärimmäisen mielenkiintoinen Hakim Ziyech, joka oli Ajaxin paidassa kenties Eredivisien paras pelaaja. Ziyechin saldona on lisäksi kahdeksan maalia maajoukkueessa vain 17:sta ottelussa. Kyseessä on Marokon hyökkäyspelin sielu, ja Ziyech hoitaa myös joukkueen erikoistilanteita. Oikean laidan Nordin Amrabat on enemmän suoraviivaisempi kiitäjä.

Keskikentän keskustaan El Ahmadin yläpuolelle on tarjolla todella laadukas ja taitava kaksikko: Younes Belhanda ja Mbark Boussoufa. Belhanda on näistä enemmän hyökkäävä pelaaja, kun taas Boussoufa on iän myötä siirtynyt hieman kontrolloivampaan rooliin. Kaksikon äärimmäisen korkeaa taitotasoa ei voi painottaa liikaa. Vastustajan boksissa häärää sitten target-pelaaja Khalid Boutaib.

Embed from Getty Images

Kuva: Younes Belhanda on tottunut rajuihin otteisiin seurajoukkueessaan

Avauskokoonpano: 4-1-4-1

Mohamedi
Dirar – Benatia – Saiss – Hakimi
El Ahmadi
Amrabat – Belhanda – Boussoufa – Ziyech
Boutaib

Formaatio voidaan piirtää myös 4-2-3-1 muotoon, jossa Boussoufa ja El Ahmadi ovat keskikentän pohjalla ja Belhanda nousee ylemmäs.

Marokko on mielenkiintoinen joukkue, jolla kävi hieman huono tuuri lohkoarvonnassa. Peli ei ole kuitenkaan menetetty, sillä Herve Renardin ryhmä pystyy varmasti haastamaan Portugalin lohkon toisessa ottelussa. Hyvällä tuurilla Espanja on varmistanut kolmannella kierroksella jo jatkopaikan, jolloin Marokon mahdollisuudet pisteeseen paranisivat entisestään.

Joukkueella on erinomainen valmentaja, todella laadukas puolustuksen liideri Benatia sekä keskikenttä täynnä toinen toistaan taitavampia pelaajia. Marokko kohtaa avausottelussaan Iranin, jossa sen on saatava kolme pistettä ja kone rullaamaan täydellä teholla. Onko kyseessä jopa yksi kisojen mustista hevosista?

Espanja

Espanja on ollut kiistatta maailman eliittiä viimeisen kymmenen vuoden ajan. Joukkue voitti EM-kultaa vuonna 2006, MM-kultaa vuonna 2010 ja uudelleen EM-kultaa vuonna 2012. Kahdet edelliset kisat ovat menneet kuitenkin penkin alle, sillä Espanja floppasi sekä Ranskassa vuonna 2016 että Brasiliassa vuonna 2014. Joukkue suoritti näiden kisojen karsinnat tuttuun tapaan ilman tappioita. Espanjan MM-karsintasaldo on muuten käsittämättömän kova: edellinen tappio on 31. maaliskuuta vuodelta 1993.

Päävalmentajana toimii Julen Lopetegui, joka tuntee useat pelaajista myös nuorisomaajoukkueen ajoilta. Lopetegui otti ruorin kesällä 2016, kun Espanjaa kahdeksan vuotta menestyksekkäästi valmentanut Vicente del Bosque siirtyi eläkkeelle.

Espanjan kokoonpano on jälleen tutussa 4-3-3 formaatissa. Maalilla nähdään Manchester Unitedissa huikeita torjuntoja vuodesta toiseen esittävä David De Gea. Topparipari ei juuri esittelyitä kaipaa: kokeneet Sergio Ramos ja Gerard Pique ovat edelleen maailman eliittiä. Vasen laita lienee Jordi Alban hallussa, mutta oikealla on pieniä kysymysmerkkejä. Dani Carvahal nimittäin loukkasi itseään Mestarien liigan finaalissa. Vaihtoehtona on tarjolla varsin kokematon Alvaro Odriozola.

Kolmen miehen keskikentällä on edessä mielenkiintoisia valintoja. Ykkösnimi on maailman paras puolustava keskikenttäpelaaja Sergio Busquets. Tutkapari lähtisi tylysti penkittämään Andres Iniestaa, mutta Julen Lopetegui ei todennäköisesti ole samoilla linjoilla. Näin ollen kolmannen miehen paikasta kisaavat Koke sekä Thiago. Yksi todella laadukas pelaaja jää väkisinkin penkille.

Hyökkäystrio on tuttuun tapaan todella laadukas. Oikealla nähdään Manchester Cityssä pelaava David Silva, joka näyttää paranevan seurajoukkueessaan kuin vanha viini. Viime kaudella Silva keräsi kovat tehot 9 maalia ja 11 maalisyöttöä. Vasemmalla on Espanjan yksi avainpelaajistaa, Real Madridin loistava Isco. Hänen harteillaan on paljon vastuuta hyökkäyspelissä.

Keskushyökkääjän osalta Espanjan tilanne on mielenkiintoinen, sillä joukkueessa ei ole tällä hetkellä päivänselvää ykkösnimeä. Atletico Madridin kokenut kettu Diego Costa aloittaa todennäköisesti turnauksen. Ei olisi kuitenkaan suuri shokki, jos Valencian Rodrigo tai Celtan Iago Aspas saisivat vastuuta turnauksen edetessä.

Embed from Getty Images

Kuva: Koken paikka avauskokoonpanossa ei ole sataprosenttisen varmaa

Avauskokoonpano: 4-3-3

David De Gea
Dani Carvajal – Sergio Ramos – Gerard Pique – Jordi Alba
Koke – Sergio Busquets – Andres Iniesta
David Silva – Diego Costa – Isco

Espanja on kiistatta yksi turnauksen parhaita joukkueita. Se on jättisuosikki Marokkoa sekä Irania vastaan ja selvä suosikki myös avauskierroksen Portugali-ottelussa. Joukkueessa luulisi riittävän näyttöhaluja kahden epäonnistuneen turnauksen jälkeen. Kaavio suosii myös Espanjaa, sillä B-lohkon voittaja saa vastaansa heikon A-lohkon kakkosen. Espanjan jääminen kahdeksan parhaan ulkopuolelle tuntuu täysin absurdilta ajatukselta. Sen jälkeen luvassa on tasaisia pelejä, joista Espanjalla on hyvät mahdollisuudet edetä aina MM-kultaan saakka.

Löydät Tutkaparin sosiaalisesta mediasta osoitteista twitter.com/tutkapari ja facebook.com/tutkapari.

Voit kuunnella Tutkapari-podcastia sekä SoundCloudin että iTunesin kautta!

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Tutkapari

tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
Tutkapari

Tutkaparin MM-kisat: lohko H

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä ...
tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
Tutkapari

Tutkaparin MM-kisat: lohko G

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä ...