Tutkaparin MM-kisat: lohko C
Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä artikkeli on MM-kisojen C-lohkon ennakko, jossa pelaavat Australia, Peru, Tanska sekä Ranska.
Australia
Australia on MM-lopputurnauksessa viidettä kertaa maan historiassa. Kyseessä on myös neljäs peräkkäinen kisapaikka, mutta se ei tullut todellakaan helpolla. Joukkue jäi Aasian toisen vaiheen karsinnassa Saudi-Arabian taakse heikommalla maalierolla. Näin ollen Australia joutui ensin kaatamaan sekä Syyrian (kiitos Tim Cahillin jatkoaikamaalin) että Hondurasin kaksiosaisissa karsinnoissa. Lopputuloksena oli valtava, 22 ottelun mittainen, urakka.
Kengurumaan taustoissa alkoi kuohua karsintojen päätyttyä. Päävalmentaja Ange Postecoglou jätti pestinsä vain kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Australian kisapaikka oli varmistunut. Tilalle palkattiin kokenut hollantilainen Bert Van Marwijk, jonka tehtävänä on hoitaa pestiä MM-kisojen ajan. Van Marwijk valmensi aiemmin Saudi-Arabiaa, joka eteni MM-kisoihin Australian nenän edestä. Van Marwijk on muuttanut aussien pelityyliä pragmaattisemmaksi ja puolustavammaksi, mikä on syytä huomioida tilastoja katsellessa.
Avauskokoonpano: 4-2-3-1
Ryan
Risdon – Milligan – Jurman – Behich
Jedinak – Mooy
Kruse – Rogic – Leckie
Juric
Australian maalilla pelaa Brightonista tuttu Mathew Ryan. Puolustuslinjan optimiavausta joudutaan hieman arvailemaan, koska Australia pelasi Postecogloun alaisuudessa kolmen miehen linjaa. Todennäköisesti kokenut Mark Milligan ja Matthew Jurman nähdään avauksessa. Laitapakkeina ovat vasemmalla Aziz Behich ja oikealla Josh Risdon. Turkin Bursasporissa pelaava Behich on kaksikosta selkeästi hyökkäävämpi.
Keskikentän pohjalla nähdään kaksi Australian ehdottomista avainpelaajista. Aston Villassa pelaava Mile Jedinak on joukkueen kapteeni ja johtaa miehiä vahvalla esimerkillä. Jedinakin parta lienee myös yksi kisojen tyylikkäimmistä. Hänen rinnallaan on Valioliigan Huddersfieldissa pelaava Aaron Mooy. Keskikentän hyökkäävämpi trio muodostuu kolmikosta Mathew Leckie – Tom Rogic – Robbie Kruse. Kymppipaikalla pelaava Celticin Tom Rogic lienee Aussien tärkein pelaaja hyökkäyssuuntaan.
Target-miehenä aloittaa Tomi Juric, joka pelaa Sveitsin Luzernissa. Tämä osasto ei ole Australian vahvuuksia, mutta kisoissa on mukana myös legendaarinen Tim Cahill, joka voidaan heittää sisään viimeisen puolen tunnin aikana. Cahill on 38:sta ikävuodesta huolimatta edelleen pelote pääpelissä.
Kuva: Australia turvautuu Tim Cahillin pääpelivoimaan penkiltä, jos maaleja ei muuten ala syntyä
Australian jatkopaikka ei ole missään nimessä täyttä utopiaa, mutta kengurumaa on paperilla C-lohkon heikoin joukkue. Ausseilla on saumansa etenkin Perun heppoista puolustusta vastaan, eikä Tanskan joukkue ole myöskään aivan älyttömästi parempi. Avauspelissä tulee todennäköisesti turpiin Ranskalta reilulla marginaalilla.
Peru
Peru on mukana MM-lopputurnauksessa ensimmäistä kertaa vuoden 1982 kisojen jälkeen. Maan futisfanit ovat saaneet siis odottaa kisavisiittiä peräti 36 vuotta. Perun MM-paikka tuli äärimmäisen pienellä marginaalilla, sillä joukkue päätyi karsinnoissa tasapisteisiin Chilen kanssa. Vielä viimeisen kierroksen puoliajalla Peru oli jäämässä kuudenneksi, mutta Chilen romahdus 3-0 tappioon Brasilian vieraana auttoi La Blanquirrojan kisoihin. Tämän jälkeen Perun piti vielä selvittää Uusi-Seelanti kaksiosaisessa jatkokarsinnassa.
Perun päävalmentajana toimii Ricardo ”El Tigre” Gareca. Kokenut argentiinalainen on ollut ruorissa vuodesta 2015 lähtien. Hän johdatti Perun ensin Copa American semifinaaleihin ja nyt pitkän tauon jälkeen myös MM-areenalle.
Avauskokoonpano: 4-2-3-1
Gallese
Advincula – Ramos – Rodriguez – Trauco
Yotun – Tapia
Carrillo – Cueva – Flores
Guerrero
Perun maalilla nähdään Meksikon liigassa pelaava Pedro Gallese. Puolustuslinjaa johtaa kokenut Alberto Rodriguez, joka toimii myös joukkueen kapteenina (jos Paolo Guerrero ei pelaa). Toisena topparina aloittaa todennäköisesti Christian Ramos. Kaksikon heikkoudet ovat ennakkoon erikoistilanteissa, joissa se joutuu mahdollisesti vaikeuksiin myös Australian kanssa. Vasen laitapakki on Miguel Trauco, ja puolustuslinjan täydentää Luis Advincula. Molemmat ovat aktiivisia myös hyökkäyssuuntaan, mutta Trauco tekee erityisesti taustanousuja laituri Floresin leikatessa sisään.
Keskikentän pohjalla nähdään kaksikko Yosimar Yotun – Renato Tapia. Yotun voi olla monille tuttu Malmön paidasta kausilta 2015-2017, mutta nykyisin tämä puolustava keskikenttämies pelaa MLS-liigassa. Tapia on Feyenoordin vasta 22-vuotias lupaus, jota kannattaa Perun otteluissa seurata. Kyseessä on viihdyttävä pelaaja.
Kymppipaikalla pelaa Sao Paulon Christian Cueva. Hänen vasemmalla puolellaan on Tanskan liigan Aalborgissa viihtyvä Edison Flores, jolla on vahvat statsit myös maajoukkueesta: yhdeksän maalia 28:ssa ottelussa. Hän iski myös viisi maalia MM-karsinnoissa, joten pistä tämä nimi mieleen. Oikealla laidalla nähdään todennäköisesti Watfordista tuttu Andre Carrillo. Hänen vaihtoehtonaan on kokenut Jefferson Farfan. Pitkän uran mm. Schalkessa tehnyt wingeri on iskenyt maajoukkueessakin 25 maalia.
Flores ja Farfan pystyvät tarvittaessa pelaamaan myös hyökkääjänä. Normaalisti Perun piikissä pelaa Paolo Guerrero, joka pääsi lopulta kisoihin mukaan joulukuun kokaiinikärystään huolimatta. 32-vuotias konkari on Perun kaikkien aikojen paras maalintekijä.
Kuva: Nähdäänkö kokenut Jefferson Farfan perun avauksessa?
Peru lähtee ennakkoon C-lohkoon altavastaajana. Avauspeli Tanskaa vastaan asettaa sävelet koko turnaukselle, sillä toisella kierroksella vastaan asettuu kivikova Ranska. Perun täytyy saada palikat kohdalleen heti ykköskierroksella, sillä tappio Tanskalle olisi jatkopaikan kannalta täysi katastrofi.
Kokonaisuutena joukkueesta puuttuu hieman ”sitä jotain”. Puolustus ei erityisemmin vakuuta, ja hyökkäyspäässä ei ole esim. Christian Eriksenin kaltaista tähteä. Saa nähdä, kuinka pitkälle Perun aseet oikein riittävät. Joukkue ei ole hävinnyt neljääntoista maaotteluun, joten tuloskunto on ainakin kohdallaan.
Tanska
Tanska MM-karsintaa kuvaa hyvin sanonta vaikeuksien kautta voittoon. Joukkue voitti avauspelissään hikisesti Armenian, mutta hävisi sen jälkeen Puolalle sekä Montenegrolle. Tämän jälkeen juutit kuitenkin ryhdistäytyivät ja pelasivat loput otteluista saldolla 5-2-0. Tanska päätyi Puolan jälkeen lohkon kakkoseksi ja kaatoi Irlannin jatkokarsinnassa Christian Eriksenin hattutempun siivittämänä 1-5. Huikeassa vireessä ollut Eriksen iski 12:sta karsintaottelussa yhteensä 11 maalia.
Joukkueen päävalmentajana toimii kokenut norjalainen Åge Hareide. Hän korvasi tanskalaislegenda Morten Olsenin joulukuussa 2015, kun Olsen ei onnistunut johdattamaan maataan EM-kisoihin. Hareiden filosofia perustuu aktiiviseen prässiin ja hyökkäävään pelityyliin. Hän haluaa nähdä Tanskan tekevän maaleja ja antaa supertähti Eriksenille vapauksia hyökkäyspäässä.
Kokoonpano: 4-2-3-1
Schmeichel
Dalsgaard – Christensen – Kjaer – Larsen
Schöne – Delaney
Poulsen – Eriksen – Sisto
Jørgensen
Tanskan puolustuksen lukkona pelaa Kasper Schmeichel, jonka sukunimi on tuttu kaikille futisfaneille vuosien takaa myös isä Peterin paidasta. Kasper on luonut viime vuosina myös vahvan oman uran Englannissa ja oli yksi Leicesterin avainpelaajista seuran huikealla mestaruuskaudella.
Topparipariksi oli ensin tarjolla kaksikko Bjelland – Kjaer, mutta ensin mainittu jäi ulos lopullisesta ryhmästä puutteellisen pelikunnon vuoksi. Chelsea-toppari Christensen nähdään todennäköisesti kapteeni Kjaerin rinnalla. Puolustuksen oikealla laidalla avaa Brentfordin Henrik Dalsgaard ja vasemmalla todennäköisesti Udinesen Jens Stryger Larsen.
Keskikentän pohjalle on tarjolla laadukas kaksikko. Werder Bremenin Thomas Delaney on ykkösvalinta, ja toinen paikka menee todennäköisesti Ajaxin kokeneelle Lasse Schönelle. Hänelle on vaihtoehtona William Kvist, joka aloittanee penkiltä. Delaney on erittäin taitava pelaaja, joka tarjoilee laadukkaita palloja myös yläpuolellaan oleville pelaajille.
Keskikentän hyökkäävän trion ytimessä on supertähti Christian Eriksen, jonka saldo karsintapeleistä tuli jo mainittua. Päävalmentaja Hareide antaa Eriksenille vapaat kädet liikkua ja tehdä taikojaan. Oikealla on Tutkaparin mukaan ”köyhän miehen Mario Mandžukic” eli Yussuf Poulsen. Kyseessä on peräti 1,93 metriä pitkä hyökkääjä, joka tekee valtavasti töitä joukkueen eteen fiksulla prässillään. Poulsen on erittäin tärkeä pelaaja Tanskan palapelissä. Vasemmalla puolella on Celta Vigon Pione Sisto, jolla on takana erinomainen kausi Espanjan liigassa.
Tanskan target-miehenä aloittaa todennäköisesti Feyenoordin 1,9 metriä pitkä kolossi Nicolai Jørgensen. Hänen saldonsa on maajoukkueessa kahdeksan maalia 30:n ottelun aikana. Jørgensen on nykyisen Tanskan ryhmän pelaajista toiseksi paras maalintekijä Eriksenin jälkeen.
Kuva: Christian Eriksen tuulettaa maalia MM-karsintapelissä Irlantia vastaan
Tanska lähtee C-lohkoon kakkossuosikkina. Joukkueesta löytyy lukuisia laatupelaajia lähtien maalivahti Schmeichelista, ja hyökkäyspään Christian Eriksen olisi timanttinen lisä suurimpaan osaan kisojen joukkueista. Tanskan paketti on paperilla Perua ja Australiaa laadukkaampi, joten juutit lähtevät kahteen lohkovaiheen matsiin ennakkosuosikkina. Tanska kohtaa Ranskan vasta viimeisellä kierroksella, jolloin lohkon ennakkosuosikki on todennäköisesti varmistanut jo jatkopaikkansa. Tästä myös ylimääräistä bonusta tanskalaisten taskuun.
Avauspeli Perua vastaan kertoo pitkälti turnauksen suuntaa. Tanska on todennäköisin joukkue jatkoon Ranskan peesissä, mutta ottelut Perua ja Australiaa vastaan ovat paperilla kuitenkin suht tasaisia. Tanskan peleistä voidaan odottaa maalirikkaita.
Ranska
Ranska on yksi arvokisojen voittajasuosikeista vuodesta toiseen. Maan ainoa MM-kulta on peräisin vuoden 1998 kotikisoista, ja Ranska oli finaalissa myös vuonna 2006. Maa on edennyt välieriin asti neljä kertaa kuudessa edellisessä MM-turnauksessa, jossa se on ollut mukana. Saldona on yksi kulta, yksi hopea, yksi pronssi ja yksi neljäs sija. Monet muistavat varmasti Ranskan myös EM-kisojen finaalista kahden vuoden takaa, jolloin joukkue hävisi hieman yllättäen Portugalille jatkoajalla.
Päävalmentajana jatkaa Didier Deschamps, jonka futiksen ystävät muistavat hyvin vuoden 1998 mestarijoukkueen kapteenina. Deschamps on johtanut Ranskaa vuodesta 2012 lähtien. Hänellä on käytössään huikean hyvä materiaali, josta on saatava edellisiä MM-kisoja paremmat tehot irti. Silloin Ranska putosi puolivälierävaiheessa.
Kokoonpano: 4-3-3
Lloris
Sidibe – Varane – Umtiti – Hernandez
Tolisso – Kante – Pogba
Mbappe – Griezmann – Dembele
Ranskan maalilla pelaa Tottenhamin Hugo Lloris, joka on 31-vuotiaana avauksen vanhin pelaaja. Lloris syttyy aina parhaimpaansa Ranskan paidassa, eikä joukkueen menestys jää taatusti hänestä kiinni. Toppareina nähdään FC Barcelonan Samuel Umtiti sekä Realin Raphael Varane. Kaksikko on nuoresta iästä (24v & 25v) huolimatta jo nyt maailman eliittiä. Oikealla laidalla avaa Monacon Djibril Sidei – vasemmalla nähdään todennäköisesti Atleticon Lucas Hernandez. Manchester Cityn Benjamin Mendy olisi ykkösvalinta, jos miehen pelituntuma olisi kohdallaan.
Ranskan keskikenttä kestää vertailun mihin tahansa maailman maahan. Puolustavassa roolissa on kenties maailman paras pallonvoittaja N’Golo Kante, jonka rinnalla pelaava Pogba on myös erittäin atleettinen pelaaja. Kaikki kolme yllä olevaa herraa pystyvät fyysisen pelin lisäksi myös kuljettamaan, laukomaan sekä syöttelemään laadukkaasti. Tolisson vaihtoehtona on Matuidi, ja avauksessa nähtävä pelaaja riippuu hieman vastustajasta.
Hyökkäystriosta löytyy myös timanttista laatua. Laidalla pelaava Kylian Mbappe on yksi Ranskan suurimpia talentteja. Hän on iskenyt kahden viime kauden aikana 28 maalia Monacon ja PSG:n paidassa, vaikka ikää miehellä on vasta 19 vuotta! Oikealla laidalla on FC Barcelonaa edustava Ousmane Dembele. Nuorten miesten välissä on hieman kokeneempi Antoine Griezmann. Atletico Madridin tähtihyökkääjä on 27-vuotiaana uransa huipulla; Griezmann on tehnyt La Ligassa vähintään 15 maalia jo viisi kautta putkeen.
Kuva: Kylian Mbappe harjoituspelissä Irlantia vastaan
Ranskan kokoonpanoa ei voi kuin ihailla. Joukkue on materiaaliltaan ehdottomasti yksi kisojen parhaista. Didier Deschampsilla on käytössään ryhmä, jonka on edettävä suotuisassa kaaviossa vähintään neljän parhaan joukkoon. Ranskalla on kaikki mahdollisuudet kaataa sen jälkeen myös kisojen muut ennakkosuosikit. Joukkueen selkeä heikkous on sen ikärakenne. Toisaalta Ranskan nuoret starat ovat pelanneet jo vuosikausia Euroopan suurseuroissa ja tottuneet paineisiin, Mestarien liigan peleihin ja niin edelleen.
Ranskan pitäisi mennä alkulohkostaan jatkoon puhtaalla pelillä, jonka jälkeen vastaan tulee hyvin todennäköisesti Uruguay (voittaja ottelusta A-lohkon 1 vs B-lohkon 2). Tässäkin ottelussa Ranska olisi selvä suosikki menemään neljän joukkoon.