tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
TutkapariUrheilu

Tutkaparin MM-kisat: lohko D

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä artikkeli on MM-kisojen D-lohkon ennakko, jossa pelaavat Islanti, Kroatia, Nigeria sekä Argentiina.

Islanti

Islanti jalkapallo on tällä hetkellä huikeassa nosteessa. Vain 330.000 asukkaan saari oli todella lähellä päästä MM-kisoihin jo neljä vuotta sitten, mutta taipui lopulta Kroatialle jatkokarsinnassa. Kaikki muistavat maan huikeat otteet kahden vuoden takaisista EM-kisoista, joissa Islanti kaatoi playoffs-vaiheessa Englannin. Nyt piskuinen maa on ensimmäistä kertaa MM-skaboissa voitettuaan tasaisen lohkon, jossa Suomikin oli mukana. Islannin avausvoittohan tuli karsinnoissa katkeralla tavalla, kun joukkue käänsi 1-2 tappioaseman 3-2 voitoksi kahdella yliaikamaalilla Huuhkajia vastaan.

Päävalmentajana toimii islantilainen Heimir Hallgrimsson, joka otti ohjat käsiinsä vuoden 2016 lopulla. Hallgrimsson on ollut mukana maajoukkueessa jo vuodesta 2011 lähtien, jolloin hän toimi osana valmennustiimiä silloisen päävalmentajan, Lars Lagerbäckin, alaisuudessa. Hallgrimsson on siis pelaajille tuttu mies. Ei mikään ihme, että hän sai Islannin menestymään Lagerbäckin aloittamalla tiellä.

Kokoonpano 4-4-1-1/4-5-1:

Halldorsson
Sævarsson – R. Sigurdsson – Arnason – Magnusson
Gudmundsson – Gunnarsson – Hallfredsson – Bjarnason
G. Sigurdsson
Bödvarsson

Islannin maalilla avaa kokenut 34-vuotias veskari Hannes Halldorsson. Hänen edessään on niin ikään kokenut ja hyvin yhteen pelaava topparipari Kari Arnason & Ragnar Sigurdsson. Nuoremman polven toppari Ingason on pelannut hyvän kauden, mutta tuskin uhkaa käytännössä edellä mainittua kaksikkoa. Vasemmalla laidalla aloittaa Bristol Cityn Hördur Magnusson, joka sopii isokokoisena pelaajana hyvin Islannin sapluunaan. Oikeana pakkina nähdään Birkir Sævarsson, joka on ainoa ryhmään valittu pelaaja kotimaan sarjasta.

Keskikentän pohjalla nähdään niin ikään kokeneita pelaajia. Ykkösvalinta on joukkueen kapteeni, Cardiffissa pelaava Aaron Gunnarsson. Hänen rinnallaan pelaa Udinesen 34-vuotias Emil Hallfredsson. Kaksikon rooli on varsin puolustava. Oikealla laidalla nähdään nykyisin Burnleyssä pelaava Johan Gudmundsson, josta on noussut Islannin hyökkäyspelin liideri. Hänen erikoisuutensa ovat pitkän rajaheitot, jotka ovat Islannin tärkeä ase. Tehoja odotetaan myös vasemman laidan Bjarnasonilta.

Evertonin Gylfi Sigurdsson on monille se tunnetuin pelaaja Islannin joukkueesta. Hänen harteillaan on kärjen takana paljon vastuuta. Sigurdsson on myös joukkueen vaparispesialisti ja hyvä ehdokas parhaimmaksi maalintekijäksi. Kärjessä avaa todennäköisesti Readingin Jon Dadi Bödvarsson, vaikka Augsburgin Alfred Finnbogason onkin pelannut hyvän Bundesliga-kauden. Bödvarsson sopii 1,90 m pitkänä pelaajana paremmin target-miehen rooliin.

Embed from Getty Images

Kuva: Islanti tarvitsee Gylfi Sigurdssonilta onnistumisia

Islanti on ennakkoon lohkon kolmanneksi heikoin joukkue. Vaikka maa onnistui jättämään MM-karsinnoissa Kroatian taakseen, tasoeroa on kuitenkin paperilla varsin paljon kroaattien hyväksi. Islanti ei ole missään nimeessä aseeton, kuten EM-2016 ja kolmet edelliset karsinnat ovat osoittaneet. Joukkue teki EM-kisoissa 1+1+1+2+2 maalia ja puristi myös tasapelin kultaa voittaneelta Portugalilta. Islanti voi hyvinkin onnistua erikoistilanteista lohkon muita joukkueita vastaan, joten luvassa lienee jälleen 1-1, 1-2, 2-1 tyylisiä tuloksia. Joukkueen jatkoonpääsy olisi silti selkeä yllätys.

Kroatia

Kroatia esiintyi MM-tasolla ensimmäistä kertaa vuonna 1998. Davor Suker johdatti silloin maansa pronssille, ja turnaus oli joukkueelle sekä futisfaneille ikimuistoinen. Tämän jälkeen Kroatia on flopannut MM-tasolla, sillä joukkuetta ei ole nähty kertaakaan playoffs-vaiheessa. MM-karsinnat eivät sujuneet erityisen hyvin, sillä Kroatia oli lähellä jäädä ulos kisoista. Joukkue hävisi Turkille ja pelasi Suomen kanssa kotitasapelin ennen viimeistä kierrosta. Maajoukkueen johto painoi paniikkinappulaa ja antoi potkut Ante Cacicille. Nykyinen päävalmentaja Zlatko Dalic tarttui ruoriin ja johdatti Kroatian 0-2 vierasvoittoon Ukrainasta viimeisellä kierroksella. Tämän jälkeen joukkue hoiteli Kreikan helposti jatkokarsinnassa ja eteni kisoihin.

Kuten edellä tuli jo mainittua, päävalmentajana toimii Zlatko Dalic. Kroatia on pelannut hänen alaisuudessaan seitsemän ottelua saldolla 4-1-2. Toinen tappioista tuli vieraissa Brasilialle ja toinen Perulle. Dalicin johdolla joukkueen peliformaatti on vaihdettu melko puhtaaseen 4-2-3-1 muodostelmaan.

Kokoonpano: 4-2-3-1

Subasic
Vrsaljko – Vida – Lovren – Strinic
Badelj – Rakitic
Kramaric – Modric – Perisic
Mandzukic

Kroatian maalia vartio Monacon kokenut 33-vuotias Danijel Subasic. Hän ei ole tasoltaan maailman huippua, mutta tuskin joukkueen menestys tähän mieheen kaatuu. Toppareiden osalta ei voida kuitenkaan sanoa samaa. Domagoj Vida hölmöili itsensä ulos Besiktasin paidassa Mestarien liigan playoffs-vaiheessa, ja Dejan Lovren ei ole myöskään maailman luotettavin puolustaja. Tämä kaksikko voi tehdä ratkaisevia virheitä etenkin huippumaita vastaan. Laitapakit ovat Kroatialla laadukkaampia kuin pitkään aikaan, vaikka legenda Dario Srna ei enää olekaan joukkueessa.

Keskikentän pohjalla nähdään Fiorentinan Milan Badelj sekä FC Barcelonan kokenut Ivan Rakitic. Molemmat ovat taitavia syöttelijöitä. Rakitic nähtiin aiemmin kymppipaikan sekä box-to-box pelaajan roolissa, mutta hän on uransa edetessä valunut pikkuhiljaa alemmas hieman puolustavampaan rooliin.

Joukkueen tähti Luka Modric pelaa Kroatian paidassa kymppipaikkaa. Tämä on ollut aiempina vuosina ongelma, sillä Modric on tullut hakemaan palloja aivan liian alhaalta. Kroatia tarvitsee hänen panostaan kentän ylimmällä kolmanneksella, ja Modricin täytyy malttaa luottaa Rakiticin ja Badeljin tekemiseen. Vasemmalla laidalla on Interin Ivan Perisic, joka on laadukas wingeri. Isokokoinen Perisic pystyy haastamaan, laukomaan ja ampumaan myös vapareita molemmilla jaloilla. Oikealta laidalta löytyy Hoffenheimin Andrej Kramaric.

Kärjessä nähdään kaikkien tuntema Juventus-kärki Mario Mandzukic. Hän on tehnyt Kroatian paidassa nykypelaajista selvästi eniten maaleja – 30 kappaletta. Mandzukic tulee pelin aikana vaihtelemaan paikkoja monipuolisen Kramaricin kanssa.

Embed from Getty Images

Kuva: Luka Modric on jälleen avainroolissa

Kroatia on lohkon selkeä kakkossuosikki. Joukkue on ollut vuosikausia suurin piirtein samalla tasolla Euroopan ja maailman huippuihin nähden. Kroatiassa on paljon potentiaalia, mutta etenkin puolustuspäässä joukkue häviää laadultaan huippumaihin turhan paljon. Ei olisi mikään shokki, jos Kroatia jopa voittaisi lohkon. Toisaalta Vidan ja Lovrenin sekoilu Islantia tai Nigeriaa vastaan ei olisi myöskään varsinainen uutispommi.

Kroatia on ollut vuoden 1998 menestyksen jälkeen pettymys kaikissa MM-kisoissa. Joukkue on jäänyt joka kerta alkulohkoon – milloin mistäkin syystä. Viime kesän EM-kisat sujuivat erittäin hyvin, sillä Kroatia voitti alkulohkonsa ja jätti jopa Espanjan taakseen. Kisat päättyivät kuitenkin jatkoaikatappioon Portugalille.

Todennäköisin tulos on lohkon kakkospaikka, mutta joukkueen yllä leijuu edelleen kysymysmerkkejä.

Nigeria

Nigeria on yksi Afrikan parhaimmista joukkueista. Maa on ollut mukana MM-lopputurnauksessa viisi kertaa vuodesta 1994 lähtien – Nigeria karsiutui ulos ainoastaan vuoden 2010 kisoista. Joukkue on myös pärjännyt MM-areenalla tasoonsa nähden hyvin: Nigeria on edennyt alkulohkostaan jatkoon kolme kertaa viidessä turnauksessa. Vuoden 2014 kisoissa joukkue putosi playoffs-vaiheessa Ranskalle.

Nigerian päävalmentajana toimii saksalainen Gernot Röhr. Hän on suurelle yleisölle varsin tuntematon nimi, ja valmentanut ennen nykyistä pestiään Ranskassa sekä Afrikassa. Röhr on ollut Nigerian päävalmentajana elokuusta 2016 lähtien. Hän johdatti joukkonsa MM-kisoihin ilman tappioita vaikeasta karsintalohkosta, jonka muut joukkueet olivat Kamerun, Algeria sekä Sambia. Nigeria oli itse asiassa ensimmäinen Afrikan maa, joka varmisti paikkansa lopputurnaukseen.

Kokoonpano 4-3-3:

Uzoho
Abdullahi – Troost-Ekong – Balogun – Idowu
Onazi – Ndidi – Mikel
Moses – Ighalo – Iwobi

Nigeria pelaa afrikkalaisille maille hyvin tyypillisellä 4-3-3 formaatiolla. Maalivahtitilanne on mielenkiintoinen, sillä nuori Francis Uzoho näyttäisi aloittavan kokeneemman Ezenwan tilalla. Nigerian maalilla on totuttu näkemään vuosikausia Vincent Enyeama, mutta hän on jättänyt maajoukkuetehtävät. Päävalmentaja Röhr näyttää menettäneen luottamuksensa Ezenwaan, joten nuori Uzoho on nyt ison haasteen edessä.

Toppareina pelaavat Bursasporin William Troost-Ekong sekä Mainzista Brightoniin ensi kaudeksi siirtyvä Leon Balogun. Vasemmalle povattu Elderson Echiejile näyttäisi jäävän loppujen lopuksi penkille, mikä tietää Brian Idowulle avauksen paikkaa. Oikealla laidalla pelaa Troost-Ekongin joukkuekaveri Shehu Abdullahi.

Keskikentän pohjalla pelaavat Leicesteristä tuttu Wilfred Ndidi sekä Trabzonsporin Ogenyi Onazi. Kyseinen kaksikko on taidoiltaan hyvin rajallinen, joten he keskittyvät vahvasti puolustustehtäviin. Hieman ylempänä nähdään joukkueen kapteeni Jon Obi Mikel. Chelsastakin tuttu pelaaja edustaa nykyisin Tianjin TEDA:n joukkuetta Kiinan pääsarjassa. Mikel on joukkueen liideri, ja pystyy tarjoilemaan palloja hieman myös Nigerian hyökkääjille.

Nigerian hyökkäyspeli tulee todennäköisesti kulkemaan pitkälti Victor Mosesin kautta. Chelseasta tuttu wingeri pääsee maajoukkueessa liikkumaan selkeästi ylempänä kenttää. Toisella laidalla kiitävältä Alex Iwobilta odotetaan myös paljon. Nuori Arsenal-tähti on kyllä taitava pelaaja, mutta vaikeassa lohkossa tarvitaan tehoja. Keskushyökkääjänä aloittaa mm. Watfordista tuttu Odion Ighalo, joka tienaa leipänsä Mikelin tavoin Kiinan pääsarjassa.

Embed from Getty Images

Kuva: Victor Moses saa ison vastuun Nigerian hyökkäyspelistä

Nigerian puutteet tulevat hyvin esille yllä olevissa kappaleissa. Joukkueella on aikamoinen kriisitilanne tolppien välissä, josta puuttuu kokenut liideri. Keksikentältä löytyy nippu puolustavia pelaajia, joiden taitotaso on hyökkäyspelin kannalta valitettavan rajallinen. Nigerian tehot lepäävät turhan paljon laitureiden yksilösuorituksissa, eikä Moses tai Iwobi ole kumpikaan erityisen kova nimi kilpailijamaihin verrattuna.

Nigerian kohtaloksi tulee mitä suurimmalla todennäköisyydellä lohkon jumbosija. Islanti näyttää olevan kaksikosta pykälän laadukkaampi.

Argentiina

Argentiinan huippuvuodet osuivat 1978-1990 kisoihin, jolloin Diego Maradona dominoi futisviheriöitä. Joukkue oli tuolloin kolme kertaa finaalissa neljän turnauksen aikana ja voitti myös kaksi kertaa kultaa. Vuoden 1990 jälkeen Argentiinaa ei nähty neljän joukossa ennen Brasilian MM-skaboja, jolloin joukkue hävisi finaalin Saksalle maalein 1-0.

Argentiina on ollut viimeiset 25 vuotta enemmän tai vähemmän pettymys, jonka ongelmat ovat usein alkaneet jo karsinnoista. Venäjän MM-karsinnat sujuivat niin ikään kangerrellen, ja Argentiina varmisti kisalippunsa vasta viimeisen kierroksen vierasvoitolla Ecuadorista. Tässäkin ottelussa joukkue oli maalin tappiolla jo yhden minuutin jälkeen, mutta lopulta Messin hattutemppu käänsi pelin.

Argentiinan päävalmentaja on Jorge Sampaoli. Hän johdatti vuonna 2015 Chilen maan ensimmäiseen Copa America -mestaruuteen, jonka jälkeen Sampaoli valmensi Sevillaa. Hän siirtyi Argentiinan päävalmentajaksi kesällä 2017 ja johdatti avausottelussaan joukkueen 1-0 voittoon Brasiliasta. Argentiina on pelannut Sampaolin alaisuudessa 12 ottelua saldolla 7-3-2.

Kokoonpano: 4-2-3-1

Caballero
Mercado – Otamendi – Fazio – Tagliafico
Banega – Biglia
Dybala – Messi – Di Maria
Aguero

Argentiinan tarkka ryhmitys ei ole tällä hetkellä tiedossa kenelläkään muulla kuin päävalmentaja Sampaolilla. Kokoonpano on vaihdellut niin paljon, että kyseessä on enemmän tai vähemmän arvaus.

Maalilla aloittaa 36-vuotias Willy Caballero. Alkuperäinen valinta oli Manchester Unitedin Sergio Romero, joka putosi kisakoneesta lopulta loukkaantumisen vuoksi. Toppareina pelaavat Manchester Citystä tuttu Nicolas Otamendi sekä AS Roman Federico Fazio. Molemmat ovat kokeneita pelimiehiä, jotka osaavat myös syöttää palloa hyvin maata pitkin. Vasemalla nähdään Ajaxin Nicolas Tagliafico, jonka vahvuudet ovat selkeästi hyökkäyssuuntaan. Oikealla on puolestaan Sampaoli vanha tuttu Sevillasta, Gabriel Mercado. Hän pystyy pelaamaan myös topparina.

Keskikentän pohjalla aloittavat todennäköisesti Sevillan Ever Banega sekä Milanin Lucas Biglia. Molemmat ovat todella kokeneita pelimiehiä. Legendaarinen Javier Mascherano on sen sijaan suuri kysymysmerkki. Hän pelaa nykyisin Kiinan pääsarjassa, mutta 34-vuotiaalla olisi paljon annettavaa myös maajoukkueessa. Mascherano on joukkueen kokenein pelaaja 143 maaottelulla. Myös PSG:n nuori Giovani Lo Celso on varteenotettava vaihtoehto.

Joukkue rakentuu Lionel Messin ympärille, joka saa kymppipaikalla hyvin vapaan roolin. Vasemmalla nähdään loistava Angel Di Maria, jonka panoksella on erittäin suuri merkitys Argentiinan menestymiseen. Oikealla piti aloittaa West Hamin Manuel Lanzini, mutta mies loukkaantui aivan äskettäin. Tilalla nähdään todennäköisesti Juventuksen Paulo Dybala, joka on astetta heikompi vaihtoehto.

Keskushyökkääjän paikalle on kaksi vaihtoehtoa: Sergio Aguero tai Gonzalo Higuain. Molemmat ovat tehneet yli 30 maajoukkuemaalia, ja 1,86 m pitkä Higuain on selkeästi enemmän target-pelaaja. Aguerolla on takana rikkonainen kausi, mutta kärkimies iski silti 21 maalia vain 25:ssa ottelussa. Hän on kaksikosta todennäköisemmin avauksessa.

Embed from Getty Images

Kuva: pystyykö Lionel Messi johdattamaan Argentiinan jopa MM-kultaan?

Kyseessä voi hyvinkin olla viimeiset MM-kisat, jolloin Argentiina on rakennettu Leo Messin ympärille. FC Barcelonan supertähti on 30-vuotias ja uransa huipulla. Messi ei ole onnistunut johdattamaan Argentiinaa MM-kultaan Maradonan tavoin, ja nyt miehen olisi vihdoin onnistuttava.

Fakta on kuitenkin se, että Argentiina on paperilla aivan liian keskinkertainen. Messin, Di Marian ja Agueron jälkeen materiaali alkaa kalpenemaan huippumaihin verrattuna. Asiaa ei helpota lukemattomat kokoonpanovaihtelut ja loukkaantumiset. Argentiina ei ole löytänyt muiden huippumaiden tavoin permanenttia, joka toimisi takuuvarmasti.

Joukkue kompuroi myös uhkaavan paljon MM-karsinnoissa, eikä voittanut Sampaolin alaisuudessakaan kuin yhden neljästä pelistä. Takana on myös viime kuukausilta 2-4 tappio Nigerialle sekä 6-1 selkäsauna Espanjan vieraana. Argentiinan yllätystappio esim. Kroatialle ei olisi suuri shokki. Joukkueen pitää selvitä lohkostaan jatkoon, mutta tie katkeaa todennäköisesti ennen välieriä. Ellei Messi ota koko joukkuetta reppuselkäänsä.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Tutkapari

tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
Tutkapari

Tutkaparin MM-kisat: lohko H

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä ...
tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
Tutkapari

Tutkaparin MM-kisat: lohko G

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä ...