tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
TutkapariUrheilu

Tutkaparin MM-kisat: lohko E

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä artikkeli on MM-kisojen E-lohkon ennakko, jossa pelaavat Costa Rica, Sveitsi, Serbia sekä Brasilia.

Costa Rica

Futiksen ystävät muistavat tämän joukkueen erinomaisesti neljän vuoden takaisista MM-kisoista. Costa Rica selvisi jatkoon todellisesta kuolemalohkosta, jossa pelasivat myös Uruguay, Italia sekä Englanti. Tällä kertaa joukkue tuskin kykenee vastaaviin urotekoihin. Costa Rica pääsi kisoihin CONCACAF-karsinnasta, jota pidetään yleisesti helpoimpana tienä kisoihin. Joukkueen tappio viimeisellä kierroksella Panamalle nosti muuten ko. maan MM-kisoihin ja pudotti samalla Yhdysvallat jatkopaikkojen ulkopuolelle. Costa Rica tulee Venäjälle varsin heikossa vireessä, sillä joukkue on voittanut vain kaksi edellisestä kymmenestä ottelustaan.

Päävalmentajana toimii 53-vuotias Oscar Ramirez, joka edusti Costa Ricaa 75 ottelussa myös pelaajana vuosina 1985-1997. Ramirez on ollut valmentajana vuodesta 2015 saakka ja onnistunut maksimoimaan hyvin joukkueen varsin ohuen materiaalin.

Kokoonpano: 5-4-1

Navas
Gamboa – Gonzalez – Duarte – Acosta – Oviedo
Ruiz – Guzman – Borges – Bolanos
Urena

Costa Rican maalilla on joukkueen yksi ehdottomia avainpelaajia, Keylor Navas. Jokainen futisfani tuntee miehen Real Madridin tolppien välistä, jossa Navas torjui tällä kaudella Mestarien liigan voiton.

Puolustuslinja on hyvin todennäköisesti viiden miehen levyinen. Bolognan Giancarlo Gonzalez, Espanyolin Oscar Duarte sekä Kolumbian pääsarjassa pelaava Jonny Acosta pelaavat toppareina. Laitapakit ovat monille tuttuja Valioliigan puolelta. Nykyisin Celticiä edustava Christian Gamboa pelaili pari vuotta sitten WBA:ssa. Bryan Oviedo on puolestaan tuttu nimi Evertonista sekä nykyisin Sunderlandista. Costa Rican pelisysteemissä laitapakeilla sekä heidän nousuillaan on iso rooli.

Keskikenttä on täynnä kokeneita pelaajia. Oikealla laidalla on Sportingissa nykyisin pelaava Bryan Ruiz, joka viihdytti kausilla 2011-2015 myös Fulhamin paidassa. Hänellä on iso vastuu joukkueen hyökkäyspelistä. Vasemmalla laidalla on 34-vuotias ikinuori Christian Bolanos. Hänellä on nykypelaajista eniten maaleja (24) ja toiseksi eniten maaotteluita (110). Eniten maaotteluita tästä ryhmästä on Celso Borgesilla (113), joka pelaa keskikentän keskustassa. Nykyisin Deportivossa pelaava Borges muistetaan myös AIK:n paidasta. Hän on keskustan pelaajista pallovarmempi syöttelijä, kun taas David Guzman on enemmän rouhijaosastoa.

Hyökkäyspää ei tällä hetkellä erityisemmin vakuuta. Ykkösvalinta Marco Urena on saanut murtuman kasvoihinsa, joten hänen toipumisensa pelikuntoon ei ole sataprosenttisen varmaa. Vaihtoehtona on Arsenalista monille tuttu Joel Campbell. Kumpikaan kärkimies ei ole erityisen laadukas, kun verrataan kilpailijamaihin.

Embed from Getty Images

Kuva: maalivahti Keylor Navas on joukkueen ehdottomia avainpelaajia

Costa Rica ihastutti edellisissä MM-kisoissa ja yllätti taatusti kaikki asiantuntijat. Tällä kertaa valmistautuminen on sujunut selvästi heikommin, eikä joukkueelle voi ennakkoon paljon tästä lohkosta luvata. Costa Rica ei ole missään nimessä esim. Panaman tasolla, mutta joukkue lähtee lohkon jokaiseen otteluun silti selkeänä altavastaajana. Luvassa on jumbosija.

Sveitsi

Sveitsi eteni MM-kisoihin todella helposta lohkosta, jossa se jakoi ykköspaikan saldolla 9-0-1 Portugalin kanssa. Käkikellomaan heikompi maaliero pakotti sen kakkospaikalle ja jatkokarsintaan, jossa Pohjois-Irlanti kaatui yhteismaalein 1-0. Sveitsin puolustus on ollut rautaa myös aiemmin, ja joukkueella on nimissään huikeaa statistiikkaa edeltävistä MM-skaboista. Sveitsi pelasi mm. vuoden 2006 kisat päästämättä yhtään maalia! Neljä vuotta sitten Sveitsi pääsi myös alkulohkostaan jatkoon, mutta joukkue tippui Argentiinalle jatkoajan loppuhetkien maalilla 1-0.

Sveitsin päävalmentajana toimii 54-vuotias Vladimir Petkovic, joka otti maajoukkueen haltuunsa vuoden 2014 MM-kisojen jälkeen. Petkovic pelasi Itä- ja Keski-Euroopassa pitkän uran pelaajana, jonka jälkeen hän on myös valmentanut mm. Sveitsissä. Hän siirtyi maajoukkueeseen Lazion peräsimestä.

Kokoonpano: 4-2-3-1

Sommer
Lichsteiner – Schär – Akanji – Rodriguez
Behrami – Xhaka
Shaqiri – Dzemaili – Zuber
Seferovic

Sveitsin maalilla pelaa kokenut Yann Sommer, joka edustaa Mönchengladbachia. Kyseessä on erinomainen veskari torjumaan rangaistuspotkuja, jos Sveitsi tuohon vaiheeseen sattuisi joutumaan. Toppari Schärin rinnalla nähdään mielenkiintoinen nimi, Manuel Akanji. Kyseessä on vasta 22-vuotias Dortmundin erittäin lahjakas pelaaja, joka näyttäisi ottavan paikan kokeneen Johan Djoroun edestä.

Laitapakkeina on kaksi erittäin tärkeää pelaajaa. Oikealla kiitää joukkueen kapteeni, Stephan Lichsteiner. Hänellä on kasassa sata maaottelua Sveitsin paidassa, joka on nykypelaajista selvästi eniten. Vasemmalla puolella avaa Milanin Ricardo Rodriguez, jonka merkitys on suurempi hyökkäyssuuntaan. Tällä loistavalla vasurilla on harteillaan myös erikoistilanteita, ja Rodriguezin pallot johtavat taatusti useisiin maalipaikkoihin.

Keskikentän pohjalla nähdään kokenut Valon Behrami, jonka vieressä oleva Granit Xhaka ottaa enemmän vastuuta pelinrakentelusta. Nykyisin Arsenalia edustava Xhaka tulee hakemaan palloja aivan toppareiden tasolta.

Vasemmalla laidalla nähdään Hoffenheimissa laitapakkina pelaava Steven Zuber. Hän pystyy tarvittaessa paikkaamaan myös Rodriguezin nousuja. Kymppipaikalla on Bolognassa leipänsä tienaava Blerim Dzemaili. Kokenut sotaratsu tekee väkeviä nousuja boksiin, ja Dzemailin saldona on maajoukkueessakin yhdeksän maalia. Oikealla nähdään Sveitsin supertähti Shaqiri, jolla on nykypelaajista selvästi eniten maaottelumaaleja (20). Vaikka seurajoukkuekausi menikin penkin alle koko Stoken joukkueelta, Shaqiri loistaa aina Sveitsin paidassa.

Kärjessä nähdään joko Haris Seferovic tai nuori Breel Embolo. Seferovicilla on takanaan erittäin huono kausi seurajoukkueessa, mutta karsinnat sujuivat huomattavasti paremmin. Hän on isokokoisena pelaajana kohde Sveitsin lukuisille keskityksille. Vasta 21-vuotias Embolo nähdään taatusti kentällä, jos tulosta ei ala syntyä.

Embed from Getty Images

Kuva: Sveitsi tarvitsee Xherdan Shaqirin maaleja

Sveitsillä on hyvät saumat edetä tästä lohkosta jatkoon. Joukkue on menestynyt viime vuosina materiaaliinsa nähden erinomaisesti sekä arvokisoissa että karsinnoissa. Sveitsi pelaa todella hyvin yhteen joukkueena, eikä sen puolustusta ole helppo murtaa. Kuudessa edellisessä maaottelussa on päästetty vain yksi maali, joka tuli vierasottelussa Espanjaa vastaan. Sveitsi on materiaaliltaan aavistuksen Serbiaa perässä, mutta nousee hieman todennäköisemmäksi jatkajaksi, kun katsotaan kokonaisuutta.

Serbia

Serbia karsiutui MM-kisoihin todella haastavasta lohkosta. Kisapaikasta kamppailivat joukkueen lisäksi myös EM-kisoissa mukana olleet Wales ja Irlanti sekä Itävalta. Serbia voitti lohkon lopulta kahden pisteen erolla häviten ainoastaan yhden ottelun: toiseksi viimeisellä kierroksella Itävaltaa vastaan vieraissa 89 minuutin maalilla. Serbia ei ollut mukana kesän 2016 EM-kisoissa eikä Brasiliassa vuonna 2014. Maa ei ole saanut mitään merkittävää MM-menestystä sitten 1960-luvun.

Joukkueen päävalmentajana toimii Mladen Krstajic. Monet futisfanit muistavat entisen topparin Werder Bremenin sekä Schalken riveistä vuosilta 2000-2009. Hän edusti myös maajoukkuetta 59 ottelussa. Krstajic ei johdattanut Serbiaa MM-kisoihin, sillä karsinnat hoiti Slavoljub Muslin. Serbian futisjohto antoi kuitenkin Muslinille kenkää karsintojen jälkeen, ja Krstajic nimitettiin hänen tilalleen. Krstajicilla ei ole aiempaa päävalmentajakokemusta.

Kokoonpano: 4-2-3-1

Stojkovic
Rukavina – Ivanovic – Tosic – Kolarov
Matic – Milivojevic
Tadic – Ljajic – Kostic
Mitrovic

Serbian kokoonpanoa on sekoitettu viime otteluissa, mutta 4-2-3-1 lienee todennäköisin vaihtoehto.

Maalilla nähdään 34-vuotias luottoveskari Vladimir Stojkovic, joka pelaa nykyisin Partizan Belgradissa. Puolustuksen vasemmalla laidalla on joukkueen kapteeni, Alexandar Kolarov. Hänen vasen jalkansa on isossa roolissa myös hyökkäyspään vapaapotkuissa. Kolarov on yksi joukkueen ehdottomia avainpelaajia. Toinen toppareista on suurella todennäköisyydellä Branislav Ivanovic, joka edustaa nykyisin Zenitiä. Hänellä on Serbian joukkueesta vyöllään eniten maaotteluita – 103 kappaletta. Ivanovicin rinnalla pelaa joko 33-vuotias Dusko Tosic tai 22-vuotias Milan Vejlkovic. Oikealla laidalla nähdään todennäköisesti Antonio Rukavina. Maalivahti mukaan luettuna puolustuslinja on iältään 32-34 -vuotiaita pelaajia.

Keskikentän pohjalla nähdään Valioliigasta tuttu kaksikko. Manchester Unitediin vuosi sitten siirtynyt Nemanja Matic on erittäin tärkeässä roolissa. Hän tulee hakemaan palloa hyvin alhaalta pelaten välillä lähes kolmantena topparina. Maticin rinnalla nähdään Crystal Palacen mies Luka Milivojevic.

Hyökkäävä kolmikko lienee ennakkoon Tadic – Ljajic – Kostic. Taustalla on joukkueen kenties mielenkiintoisin pelaaja, Lazion nuori Sergej Milinkovic-Savic eli ”SMS”. Hän aiheutti potkut edelliselle päävalmentajalle, koska Muslin ei valinnut nuorukaista joukkueeseen. SMS on lähellä avauksen paikkaa. Kärjessä nähdään Aleksandar Mitrovic, joka pelasi todella vahvan kevätkauden Valioliigaan nousseen Fulhamin riveissä. Mitrovic teki 17 ottelussa peräti 12 maalia.

Embed from Getty Images

Kuva: kapteeni Kolarovin vasen jalka on yksi Serbian aseista

Serbia tulee ennakkoon kisaamaan jatkopaikasta Sveitsin kanssa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että joukkueen kohtaloksi jää lohkon kolmospaikka. Serbian joukkueesta löytyy laatua, mutta tällä hetkellä paketin ympärillä on paljon kysymysmerkkejä. Taustalla on todella kokematon päävalmentaja, eikä Serbia ole myöskään tunnettu erityisen hyvistä otteistaan arvokisoissa. Luvassa voi olla parhaimmillaan huikeaa futista, tai pahimmillaan karmaisevia virheitä ja lohkojumbon paikka. Sveitsi on kaksikosta paljon tasapainoisempi ja tiiviimpi ryhmä, joka jättää Serbian todennäköisesti taakseen.

Brasilia

E-lohkon neljäs joukkue on Brasilia, joka lähtee jokaiseen MM-kilpailuun yhtenä voittajasuosikeista. Vuosi 2018 ei tee poikkeusta. Brasilialla on silti takanaan kahdet pettymysten kisat. Kesän 2014 kotikisat päättyivät karmaisevaan välierätappioon Saksalle, jossa brasseja nöyryytettiin omien fanien edessä 1-7 lukemin. Vuonna 2016 joukkue floppasi pahasti myös Copa Americassa jääden helpon alkulohkonsa kolmanneksi Perun ja Ecuadorin taakse. Tämän jälkeen tahti on ollut toinen: Brasilia selvisi MM-kisoihin vakuuttavalla tavalla, ja joukkue on pelannut kesän 2016 Copa American jälkeen 21 ottelua saldolla 17-3-1.

Yksi tärkeä tekijä Brasilian edellä mainittuun voittoputkeen on päävalmentaja Tite. Hän otti maajoukkueen ohjat kesän 2016 Copa American jälkeen ja johdatti maan yhdeksään peräkkäiseen voittoon. Brasilian valmistautuminen on sujunut myös vakuuttavasti, sillä joukkue ei ole päästänyt maaliakaan viiteen edelliseen otteluun.

Kokoonpano: 4-3-3

Alisson
Danilo – Thiago Silva – Miranda – Marcelo
Fernandinho – Paulinho – Casemiro
Philippe Coutinho – Gabriel Jesus – Neymar

Brasilian maalivahtiosasto on kisojen eliittiä. Ykkösveskari on AS Roman 25-vuotias Alisson, joka on hyvin lähellä maailman viiden parhaimman maalivahdin joukossa. Hän muistuttaa tyyliltään hieman Manuel Neueria, eikä miehellä ole selkeitä heikkouksia. Penkiltä löytyy myös Manchester Cityn Ederson, joten Brasilialla on myös erittäin laadukas kakkosmies.

Puolustuksen ykkösnimi on Marcelo, joka nimettiin Asialinjan top 5 -listauksessa maailman parhaaksi vasemman puolen laitapakiksi. Hän muodostaa Neymarin kanssa valtavasti hyökkäysuhkaa vasemmalta kaistalta. Toppareina nähdään 33-vuotiaat Miranda sekä Thiago Silva. Karsintojen perusteella PSG:n Marquinhos olisi ollut Mirandan kaverina, mutta viimeisten otteluiden perusteella hän menettänee paikkansa seurakaveri Thiago Silvalle. Oikealla laidalla on Manchester Cityn Danilo, joka on selvästi Marceloa puolustavampi. Brasilia jää kaipaamaan kovasti Dani Alvesin pallovarmuutta – PSG:n mies on loukkaantumisen vuoksi sivussa.

Keskikentällä nimet Casemiro ja Paulinho ovat ns. kiveen hakattuja valintoja. Casemiro on Brasilian keskikentän aivot ja äärimmäisen tärkeä puolustussuuntaan. Hänen rinnallaan pelaava Paulinho tekee ns. tyhjiä juoksuja boksiin, jotka rytmittävät laidoilta tulevia keskityksiä. Hänen ajoituksensa ovat äärimmäisen hyviä. Moni piti Paulinhoa floppina, kun hän siirtyi epäonnistuneen Spurs-visiitin jälkeen Kiinan liigaan vuonna 2015. Paulinho teki kuitenkin vuosi sitten shokkisiirron Barcelonaan, ja nyt pelaaja on yksi Brasilian maajoukkueen avainmiehistä. Kolmas vaihtoehto riippuu joukkueen taktiikasta: hyökkäävässä ryhmityksessä se voi olla Philippe Coutinho, mutta puolustavampi vaihtoehto tuo kentälle todennäköisesti Manchester Cityn Fernandinhon.

Brasilian hyökkäystrio ei esittelyitä kaipaa. Kesken viime kauden Barcelonaan siirtynyt Philippe Coutinho pelaa oikealla. Jos päävalmentaja Tite siirtää Barca-miehen alemmas, niin tällä paikalla nähdään aliarvostettu Willian. Chelsea-peluri ei pääse loistamaan seurajoukkueessaan samalla tavalla, mutta hän on ollut todella hyvä Brasilian paidassa. Keskellä nähdään Manchester Cityn vasta 21-vuotias Gabriel Jesus. Nuori tähti on tehnyt maaleja kovaa tahtia myös maajoukkueessa: Jesusin saldona on 10 osumaa vain 17 ottelussa. Vasemmalla on kaikkien tuntema Neymar, jonka rooli on luonnollisesti hyvin vapaa. Tilanteen mukaan mies voidaan nähdä myös oikealla puolella kenttää. Neymar missasi suurimman osan keväästä loukkaantumisen vuoksi, mutta superstara on pelannut Brasilian kaksi viimeisintä ottelua tehden molemmissa myös maalin.

Embed from Getty Images

Kuva: Neymar on yksi turnauksen suurimmista tähdistä

Brasilian joukkue näyttää pelottavan vahvalta. Avauskokoonpanosta löytyy todella paljon laatua kaikkiin tarvittaviin rooleihin, ja penkillä on myös tarvittaessa vaihtoehtoja. Titen aika on osoittanut, että joukkueen puolustus on myös timanttisessa kunnossa. Kyseessä on erittäin hyvin organisoitu joukkue, joka on kentällä kuin aggressiivinen susilauma. Brasilia voittaa pallon hyvin usein nopeasti takaisin ja kääntää peliä Neymarin & kumpp. avulla pelottavan hyvin. Vaikka Neymar onkin Messin tavoin kisojen tärkein yksittäinen pelaaja joukkueelleen, Brasilia ei näytä voittavan tai kaatuvan nyt yhteen mieheen. Kyseessä on ehdottomasti kisojen ykkössuosikki, vaikka Brasilian haastajat (Ranska, Saksa, Espanja) eivät olekaan kaukana perässä.

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Tutkapari

tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
Tutkapari

Tutkaparin MM-kisat: lohko H

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä ...
tutkapari mm-kisat lohkon ennakko
Tutkapari

Tutkaparin MM-kisat: lohko G

Asialinjan ennakoissa valmistaudutaan MM-kisoihin Tutkaparin avustuksella. Suomen paras futista käsittelevä podcast käy läpi kaikki kisojen joukkueet lohko kerrallaan. Tämä ...