Tutkaparin jälkilöylyt: paikallispelien tilastoja

Paul Pogba

Itse asiassa tällä kertaa kyseessä on ehkä ennemmin etkot. Tutkapari kutosessa käsiteltiin nimittäin viikonlopun laajaa derby-kattausta Euroopassa. Podissa kuullun analyysin ohella tilastot ovat aina mielenkiintoisia, joten tarrataan neljään paikalliskähinään myös niiden kautta.

Everton – Liverpool

Everton on isännöinyt Merseysiden derbyä kautta historian 93 kertaa. 1X2-jakauma on jopa yllättävän tasainen, sillä Toffees on voittanut 31, Liverpool 32 kohtaamista ja 30 kertaa pisteet on jaettu. Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet kahdesti Anfieldilla. FA Cupissa Liverpool voitti vuoden alussa 2-1 lukemin, kun taas joulukuun liigapelissä päädyttiin 1-1 tasuriin.

2010-luvulla Goodisonilla on nähty ainoastaan yksi kotivoitto – ja sekin 2010 lokakuussa, joka on myös Toffeesin edellinen derbypäänahka. Toisin sanoen, Poolin 16 derbyn tappioton putki on kaikkien aikojen ennätys. Maalimäärien suhteen keskiarvo on ollut 10-luvulla Evertonin isännöidessä 2,25. Neville Southall on pelannut eniten Merseysiden derbyjä, joissa eniten maaleja on puolestaan tehnyt Ian Rush. Edellisen oman maalin derbyissä on tehnyt Evertonin Leighton Baines.

Manchester City – Manchester United

Manchesterin derby on veivattu Sky Bluesin isännöidessä kautta aikojen 76 kertaa. Kotivoittoon on päädytty 25 kertaa, Unitedin voittoon 27 kertaa ja 24 kohtaamista on päättynyt tasan eli tasaista on historian valossa ollut. Kauden aiempi derby joulukuussa Old Traffordilla päättyi Cityn 2-1 voittoon. Viime kaudella puolestaan vastaava peli päättyi maalittomana. 2010-luvulla Cityn kotipeleissä maalikeskiarvo on ollut derbyissä 2,33 häkkiä. Derbyjen maaliahnein pelaaja on Wayne Rooney 11 kassilla. Sergio Aguerolla on kasassa kahdeksan maalia.

Sampdoria – Genoa

Derby della Lanterna on Genovan kuuma kohtaaminen, joka kuuluu koko Italian mittakaavalla lämpimimpiin. Stadio Luigi Ferrarisilla on pelattu 95 derbyä, joista Doria on voittanut 37, Genoa 24 ottelua ja tasapeliin on päädytty täten 34 kertaa. Maalikeskiarvo 2010-luvun taistoissa on ollut kohtalaisen nihkeä 2,13. Kolme edellistä derbyä on päättynyt Sampdorian voittoon, joista viimeisin marraskuussa 2-0 lukemin.

Historiapläjäys: Genoa on Italian vanhin jalkapalloseura. Derbyn nimi ”Lanterna” tulee puolestaan kaupungin satamassa sijaitsevasta, suurimmasta majakasta, joka on antiikinaikainen nähtävyys.

Real Madrid – Atletico Madrid

Jos nyt jotkut joukkueet ovat paikallisia ja pitkäikäisiä verivihollisia, niin Real sekä Atletico. El Derbi madrileño on pelattu kautta aikain jo 218 kertaa. Realin isännöimistä derbyistä kotivoittoon on päädytty 65 kertaa, vierasvoittoon ainoastaan 16 kertaa ja tasapelejä on veivattu 25 kappaletta. Ticon edellinen vierasvoitto on vuodelta 2016. Kauden aikaisempi paikallispeli marraskuussa päättyi Metropolitanolla kiikareihin. 10-luvulla voittotilastot ovat tasaisemmat, 7-3-4. La Ligan kohtaamisissa Ticolla ehti olla jopa kolmen perättäisen vierasderbyn voittoputki 2014-2016.

Viime kevään UCL-hattutempun jälkeen Cristiano Ronaldo ei ole osunut Ticon verkkoon, mutta lusitaani luonnollisesti johtaa kaikkien aikojen maalitilastoa 21 osumallaan.

Löydät Tutkaparin sosiaalisesta mediasta osoitteista twitter.com/tutkapari ja facebook.com/tutkapari.

Voit kuunnella Tutkapari-podcastia sekä SoundCloudin että iTunesin kautta!

Kuva: Football.ua [CC BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*