TV-sarjasuositus: Band of Brothers (Taistelutoverit)

Band of Brothers - Taistelutoverit

Band of Brothers (suom. Taistelutoverit) on vuonna 2001 valmistunut 2. maailmansotaa kuvaava minisarja. Se perustuu vuonna 1992 samalla nimellä julkaistuun kirjaan, jonka on kirjoittanut historioitsija Stephen E. Ambrose. Minisarjan kaikki hahmot perustuvat oikeisiin henkilöihin ja eri operaatiot olivat todellisia 2. maailmansodan taisteluita. Taistelutoverit kuvaa Yhdysvaltain armeijan 101. maahanlaskudivisioonan 506. rykmentin E-komppanian matkaa harjoitusleireiltä läpi Euroopan aina sodan päättymiseen saakka.

Minisarja koostuu yhteensä kymmenestä reilun tunnin mittaisesta jaksosta. Päähenkilöt ovat kaikki suurelle yleisölle varsin tuntemattomia näyttelijöitä, pois lukien Damien Lewis, joka on tuttu Homeland ja Billions TV-sarjoista. Tämän lisäksi lähinnä sarjan avausosassa nähdään isossa roolissa Frendit -sarjasta tuttu David Schwimmer.

Currahee

Sarjan avausosassa kuvataan ryhmän valmistautumista Yhdysvalloissa. Easy Company on saanut kouluttajakseen Schwimmerin esittämän kapteeni Sobelin, joka pistää miehet todella tiukoille. Kyseessä oli sotilaiden eliittijoukko, jotka olivat liittyneet laskuvarjojoukkoihin vapaaehtoisesti. Miehistä puserrettiin kaikki mahdollinen irti, jotta heikoimmat yksilöt keskeyttäisivät koulutuksen.

Tämän jälkeen komppania siirtyy harjoittelemaan Englantiin, jonka jälkeen edessä on koko sodan tärkein operaatio: liittoutuneiden maihinnousu euroopaan. E-komppanian miehet ovat osa valtavaa maahanlaskujoukkojen ryhmää, jotka pudotetaan D-Day:tä edeltävänä yönä saksalaisten linjojen taakse. Avausosa päättyy siihen, kun lentokoneet nousevat ilmaan Englannissa.

Day of Days ja Carentan

Sarjan osat 2 ja 3 ovat tyyliltään hyvin lähellä Saving Private Ryan -elokuvaa. E-komppania hyppää alas kiivaan it-tulituksen keskellä, ja miehen hajoavat ympäri metsiä saksalaisten linjojen taakse. Toisessa jaksossa kuvataan ryhmän kokoontumista ja ensimmäistä tehtävää, jossa sotilaat poistavat saksalaisen tykistön pois käytöstä.

Sarjan vastaavina tuottajina toimivat Tom Hanks ja Steven Spielberg, jotka toimivat yhdessä myös kolme vuotta aiemmin Saving Private Ryan -sotaelokuvan parissa. Yhtäläisyyksiä Band of Brothersin kanssa on paljon, mikä ei ole ollenkaan huono juttu. Taistelukuvaukset ovat äärettömän hyvin tehtyjä, eikä sarja ole vanhentunut päivääkään, vaikka se on julkaistu jo yli 16 vuotta sitten. Kamera liikkuu taistelutilanteissa miesten mukana ja kohtaukset ovat hyvin todentuntuisia.

Osassa kolme kuvataan komppanian siirtymistä sisämaahan, jossa se saa tehtäväkseen ottaa haltuun Carentan nimisen kaupungin. Jakso on lähes alusta loppuun huikean hienoa sotakuvausta. Raskaiden taisteluiden jälkeen komppania pääsee ensimmäistä kertaa lepäämään Englantiin.

Operaatio Market Garden

Neljännessä ja viidennessä jaksossa kuvataan operaatio Market Gardenin tapahtumia. Kyseessä oli liittoutuneiden suorittama uskalias operaatio sodan loppumisen nopeuttamiseksi, mikä ei koskaan onnistunut odotetusti. Mukaan tulevat ensimmäistä kertaa myös kokemattomat täydennysmiehet, joiden rinnalla alusta asti mukana olleet sotilaat näyttävät veteraaneilta.

Jaksossa Crossroads myös pääroolissa oleva luutnantti Winters nousee kapteeniksi uskaliaan operaation päätteeksi, ja alkaa johtaa E-komppaniaa jatkossa hieman etulinjan sivulla. Nämä jaksot ovat tyyliltään pykälän rauhallisempia parin aiemman jälkeen.

Band of Brothers - Taistelutoverit
Kuvassa ovat Taistelutoverit -sarjan avainhenkilöt, Jeepissä vasemmalta: Lewis Nixon (Ron Livingston), Richard Winters (Damian Lewis), Ronald Speirs (Matthew Settle).

Raskas talvi Ardenneilla

Jaksot kuusi ja seitsemän ovat taas hieman erilaisia aiempiin osiin verrattuna. Ne kuvaavat komppanian hyvin vaikeita oloja Bastognen kaupungin lähelle, jossa koko divisioona on saarroksissa. Kyseessä oli saksalaisten aloittama operaatio Battle of the Bulge, joka oli Hitlerin viimeinen ja epätoivoinen yritys saada liittoutuneiden joukot hajalle. Se onnistuikin aiheuttamaan aluksi valtavaa kaaosta, mutta 101. maahanlaskudivisioonan sitkeä puolustus pysäytti osaltaan hyökkääjät.

Jaksot kuvaavat miesten lähes toivottomia oloja metsän keskellä pakkasessa. Varusteet ovat vähissä, jalat jäässä, kunnon talvivaatteita ei ole ja miehet ovat myös saarroksissa. Linjat ovat paikoin niin ohuet, että sotilaat vaeltavat välillä vahingossa vihollisen asemiin. Jakso seitsemän huipentuu hyökkäykseen Foy:n kaupunkiin, jossa yksi sarjan mielenkiintoisimmista hahmoista, luutnantti Speirs, toteuttaa hyvin mieleenpainuvan operaation.

Sodan loppuhetket

Jaksot 8-10 kuvaavat sodan loppuhetkiä, jolloin taistelut alkavat pääosin olla ohi. Ainoa kritiikki sarjaa kohtaan on se, että varsinkin jakson 10 olisi voinut jättää mielestäni pois. On kuitenkin hyvä palauttaa mieliin se, että sodan jälkeen on myös elämää. Sotilaatkin ovat ihmisiä, joilla on suunnitelmia ja unelmia sodan loppumisen jälkeen. Nämä osat kuvaavat myös hyvin sotilaiden mielentilaa – enää kukaan ei halua loukkaantua. Tähän asti monen usko on ollut koetuksella, ja kavereiden kuollessa vain harvat ovat uskoneet enää pääsevänsä elossa takaisin kotimaahan. Ardennien jälkeen sotilaat alkavat ensimmäistä kertaa tajuta sen, että he taitavat sittenkin selvitä hengissä. Osassa yhdeksän kuvataan myös varsin pysäyttävällä tavalla komppanian löytämä keskitysleiri, ja sen hengissä olevien vankien järkyttävät olot.

Taistelutoverit on kokonaisuutena täyttä timanttia jokaiselle sotahistoriasta kiinnostuneelle. Taistelukohtauksista tulee paljon mieleen Saving Private Ryan. Elokuva on hyvin realistinen kuvaus sodan raadollisuudesta, eikä se yritä liikaa alleviivata tai saarnata katsojalle. Sodan molemmilla puolilla oli miljoonia ihmisiä, jotka yrittivät parhaansa mukaan suorittaa heille annetut tehtävät. Band of Brothers kuvaa vahvasti miesten toveruutta sekä erityisen hyvin sitä, miten kuolema sodassa on niin sattuman kauppaa. Moni äärimmäisen hyvä sotilas oli vain pahaksi onnekseen väärässä paikassa väärään aikaan.

Jokaisen jakson alussa kuullaan myös aitojen henkilöiden kertomuksia sodan tapahtumista. Moni e-komppanian miehistä on (tai oli sarjan kuvaushetkellä) yhä hengissä. Veteraanit olivat myös mukana sarjan kuvauksessa ja hyväksyivät erikseen jokaisen tuotetun jakson.

Nyt jo 16 vuotta täyttänyt minisarja ei ole vanhentunut päivääkään. Suosittelen myös ostettavaksi bluray-leffahyllyyn. Sarja löytyy totta kai myös HBO Nordicin tarjonnasta.

Katso alta myös sarjan traileri. Suosittelen lisäksi katsastamaan Youtubesta löytyvän We Stand Alone Together – Band of Brothers dokumentin.

Kuvat: HBO Press

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*