Onko Twitter liian asiallinen some-kanava?
Sosiaalinen media on yhä suurempi osa ihmisten jokapäiväistä elämää. Suomalaisten kestosuosikki on Facebook, jonka rinnalle on noussut viime vuosina WhatsApp -pikaviestipalvelu. Molemmilla on yli kaksi miljoonaa suomalaiskäyttäjää. Twitterin käyttö on jäänyt Suomessa selkeästi paitsioon. Palvelulla on eri arvioiden mukaan noin 700 000 käyttäjää, mutta aktiivisia twiittaajia on huomattavasti vähemmän. Käytännössä Twitter-keskustelut pyörivät noin 100-150 000 suomalaisen kesken. Tämä on vain viitisen prosenttia Facebook-käyttäjien määrästä.
Twitter on mielestäni aliarvostettu palvelu, jossa on paljon hyviä ominaisuuksia etenkin asialinjasta kiinnostuneille. Onko Twitterin suosion esteenä sen liian vähäinen viihdearvo? Tässä artikkelissa käydään läpi Twitterin käyttöä Suomessa sekä listaamme sen hyötyjä.
Twitter on ensisijaisesti uutispalvelu
Twitterin käyttötarkoitus eroaa selkeästi muista sosiaalisen median palveluista. Facebookia ja WhatsAppia käytetään pääasiassa yhteydenpitoon tuttujen kesken. Youtube on lähes ainoastaan viihdekäytössä. Instagram sekä Snapchat ovat taas viihdekäytön sekä yhteydenpidon sekoitus. Twitter on ainoa palvelu, jonka pääasiallinen käyttötarkoitus on informaation löytäminen.
Mielestäni Twitterin luonne on ollut aina asiallinen, kun sen sisältöä vertaa moneen muuhun palveluun. Twitteristä löytyy myös hassuja kissavideoita, mutta Suomen seuratuimmat ja aktiivisimmat twitter-keskustelijat erottuvat selkeästi profiililtaan esim. Instagramin seuratuimmista julkkiksista.
Tämä ei ole ollenkaan huono asia, mutta se selittää osaltaan Twitterin vähäistä käyttäjämäärää. Asiasisältö jää aina viihteen jalkoihin, kun kilpaillaan klikeistä ja tykkäyksistä. Jokainen voi todeta tämän katsomalla päivittäin Ilta-Sanomien luetuimpien juttujen otsikot.
Valtaosa ihmisistä haluaa viihdyttää itseään vapaa-ajallaan – ei kahlata läpi uutisotsikoita tai poliittista kädenvääntöä. Ja viihdyttämisen tarpeen täyttävät monet paljon Twitteriä suositummat palvelut.
Aktiivikäyttäjät hyödyntävät Twitteriä työssään
Suomessa Twitterin vaikuttavimmat käyttäjät ovat pääasiassa sellaisia henkilöitä, jotka hyödyntävät palvelua oman agendansa ajamiseen. Esimerkiksi poliitikot, toimittajat, erilaiset mediapersoonat sekä Aleksi Valavuoren kaltaiset social media power playerit. Moni vaikuttavimmista Twitter-tileistä on myös (uutis)organisaatiota, kuten HS tai Yle.
Mielestäni nämä esimerkit kuvastavat laajemminkin Twitterin aktiivikäyttäjä Suomessa. Kyseessä ovat henkilöt, palvelut tai yhteisöt, jotka hyödyntävät palvelua päivittäisessä työssään. Toimittajat ja media-alan ihmiset ovat hyviä esimerkkejä henkilöistä, joille Twitter on kuin luotu. He hyödyntävät palvelua tiedonhankintaan, kollegoiden kanssa keskusteluun sekä omien tuotosten jakamiseen.
Vedonlyöjät ovat vastaava ryhmä. Twitter tarjoaa valtavat määrät rahanarvoista tietoa sekä mahdollisuuden nopeaan ajatustenvaihtoon kollegoiden kanssa. Omat vetovihjeet saa myös nopeasti muiden ulottuville verrattuna esim. foorumipostaukseen.
Eri media-alan persoonille Twitter on vaikutuskanava siinä missä muutkin sosiaalisen median palvelut, kuten Instagram. Se on kuitenkin enemmän bisnestä kuin bikinikuvia, ja moni tyypillinen lööppikuningatar onkin lähes äänetön käyttäjä Twitterin puolella. He tavoittavat kohderyhmänsä huomattavasti paremmin Instagramista.
Twitterin käyttö – esimerkkejä käytännön eduista
Kuten aiemmin kirjoitin, Twitter on mielestäni aliarvostettu palvelu. Siinä on paljon hyvää, mitä toiset some-palvelut eivät suoraan tarjoa. Seuraavassa on kerrottu muutama hyvä syy Twitterin käytön aloittamiseksi.
Luo kontakteja nopeasti
Twitter on mainio palvelu uusien kontaktien luomiseen. Henkilön seuraaminen tapahtuu nappia painamalla, jolloin pääset heti käsiksi kenen tahansa twiitteihin. Twiitaaminen toisille tapahtuu helposti, ja mielestäni uusien kontaktien luominen on Suomessakin varsin helppoa. Twitteriä käyttävät henkilöt ovat jo lähtökohtaisesti avoimempia uusien kontaktien luomiseen. Löydät nopeasti joukon uusia kasvoja, jotka jakavat sinun kiinnostuksen kohteesi. Twitter-kontaktin luominen ei ole myöskään niin virallista kuin LinkedInissä.
Twitter on rajaton ja salamannopea tietolähde koko maailmaan
Kuten aiemmin on mainittu, niin Twitterin pääasiallinen käyttökohde on tiedonhaku. Siinä tämä palvelu onkin omaa luokkaansa. Vaikka käyttäjiä onkin Suomessa (liian) vähän, niin palvelussa on maailmanlaajuisesti lähes 330 miljoonaa käyttäjää.
Twitterissä pääset suoraan eri tapahtumien ytimeen parissa sekunnissa. Näet aitojen henkilöiden kommentteja tai videopätkiä tapahtuman keskeltä ilman uutistoimistojen filtteriä. Twitterin #hashtagien avulla tiettyjen aihepiirien sisältö on myös helposti löydettävissä.
Twitterin käyttö omalla nimellä tekee myös palvelussa jaetusta informaatiosta erilaista, kuin nimimerkin takaa tehty postaus nettifoorumilla. Kaikki eivät toki twiittaile omalla nimellään, mutta monet Twitterin käyttäjät eivät välttämättä ala keskustella nimimerkkien kanssa.
Tuo omat ajatuksesi nopeasti muiden tietoisuuteen
Edellisessä kappaleessa mainitut hashtagit eivät ole enää vain Twitterin ominaisuus. Niiden avulla saat omat kommenttisi nopeasti muiden tietoisuuteen, ja hyvällä tuurilla mielenkiintoinen twiitti voi levitä jopa miljoonille ihmisille vain muutamassa tunnissa.
Twitter on myös tärkeä väline erilaisten palveluiden tiedotuskanavana. Lähes jokaisella suositulla www-sivustolla on aktiivinen Twitter-tili, joka tiedottaa uusista julkaisuista sekä uutisista. Se tarjoaa myös käyttäjille mahdollisuuden helppoon ja nopeaan ajatustenvaihtoon. Asialinjalla on myös oma Twitter-tili, joka löytyy osoitteesta twitter.com/asialinjalla.
Facebook ja Instagram ovat totta kai käytössä myös vastaavalla tavalla, mutta Twitter on mielestäni tärkeämpi väline etenkin asiapitoisen sisällön levittämisessä.
Twitterin avulla voit luoda oma uutisvirtasi
Twitterin suurin hyöty on ehdottomasti informaation saaminen, minkä vuoksi se onkin palvelun tärkein käyttökohde. Twitterissä voit luoda juuri sinua kiinnostavan uutisvirran, jota voit editoida vieläkin tarkemmin esim. TweetDeck -työkalun avulla. Voit helposti seurata juuri niitä tahoja, joita itse haluat. Ero on valtava esimerkiksi perinteisen sanomalehden lukemiseen, jossa saat silmillesi valtavan määrän näkökenttääsi kuulumatonta roskaa (sekä mainoksia).
Twitterissä feedisi täytyy vain sinua kiinnostavasta informaatiosta. Jos joku seurattavistasi suoltaa liikaa roskaa, pääset henkilöstä nopeasti eroon. Twitterin avulla pääset myös helposti kiinni kuumimpiin trendeihin ja pysyt ylipäätään informoituna maailman menosta. Käytännössä kaikki maailman tärkeimmät tapahtuvat tulevat ensin tietoisuuteeni Twitterin kautta.
Twitter kokoaa ihmisiä yhteen
Yksi tärkein syy omalle Twitterin käytölleni on keskustelu samanhenkisten ihmisten kanssa. Keskustelufoorumit ovat myös yksi vaihtoehto, mutta moni itseäni kiinnostavista henkilöistä ei niille kirjoita. On myös täysi mahdottomuus kahlata päivittäin lukuisia eri keskustelufoorumeita. Aika ei vain riitä. Twitterissä seuraan rajttua joukkoa omien alojeni mielenkiintoisimmista henkilöistä ja vaihdan ajatuksia heidän kanssaan.
Jokainen löytää Twitteristä nopeasti oman virtuaalisen ryhmänsä. Jos Suomen Twitter-keskustelusta haluaa sanoa jotain negatiivista, niin suurin ongelma on mielestäni liian pieni aktiivisten keskustelijoiden joukko. Kirjoitin aiheesta jo aiemmin täällä, joka kosketti lähinnä vedonlyöntiä. Sama ongelma on kuitenkin muissakin keskusteluissa – mukaan toivoisi lisää uusia kirjoittajia. Jos Twitterin käyttö ei ole lainkaan tuttua, voit lukaista esimerkiksi tämän ja tämän artikkelin aiheesta.
Lue myös aiheeseen liittyvä Asialinjan artikkeli: Suomi on globaalin mediakentän kummajainen
Kuva: buynothingnew.org , Lähde sosiaalisen median käytölle: harto.wordpress.com, Suomen Twitter-vaikuttaajt: pyppe.fi