UEFA Nations League - Kansojen liiga
Urheilu

UEFA Nations League – Kansojen liiga tarjoaa takaportin EM-kisoihin

UEFA Nations League eli Kansojen liiga alkaa syyskuussa 2018. Mikä on Kansojen liiga? Kuinka sen lohkojako toimii? Entä miten se parantaa Suomen mahdollisuuksia päästä arvokisoihin? Tässä artikkelissa selvitetään tämän uuden turnausformaatin toimintaperiaate.

Kansojen liiga korvaa merkityksettömät harjoituspelit

Kansojen liigan taustalla on halu tehdä muutoksia maajoukkueiden otteluohjelmaan. Nykyisessä muodossaan pelattavat harjoitusmaaottelut eivät ole kenenkään mieleen. Seurajoukkueiden pomot tuskailevat turhien loukkaantumisten kanssa, eivätkä haluaisi luovuttaa pelaajiaan merkityksettömään otteluun.

Monet harjoitusmaaottelut pelataankin tällä hetkellä erilaisilla kokeilumiehistöillä, mikä tekee niistä entistä turhempia. Tämä ei ole tietnkään katsojien mieleen, sillä faneja ei kiinnosta turhanpäiväinen ottelu ilman suurimpia tähtiä.

Asialle on haluttu tehdä jotain jo vuosikausia. UEFA aloitti keskustelut tilanteen kehittämiseksi jo vuonna 2011, ja Nations Leaguen konsepti hyväksyttiin jäsenmaiden toimesta vuonna 2014.

Kansojen liiga on ratkaisu turhien harjoitusmaaotteluiden korvaamiseksi merkityksellisillä peleillä. Harjoitusottelut eivät kuitenkaan tule katoamaan sataprosenttisesti, ja UEFA Nations League on nimensä mukaisesti vain Euroopan kattojärjestön kilpailu.

Kuinka tämä uusi formaatti oikein toimii, ja miksi myös suomalaisten pitäisi olla kiinnostuneita?

UEFA Nations league lohkot

Kansojen liigassa ovat mukana kaikki UEFA:n 55 jäsenmaata. Maat on jaettu neljään eri liigaan (A, B, C, D) niiden rankingin perusteella. A-liigassa pelaavat parhaat maat ja D-liigassa heikoimmat.

Suomen maajoukkue oli pahimman laman aikana lähellä joutua (lue: päästä) D-liigaan, mutta Huuhkajat nähdään lopulta C-liigassa. Suomen kanssa C-liigassa nähdään myös Unkari, Romania, Skotlanti, Slovenia, Kreikka, Serbia, Albania, Norja, Montenegro, Israel, Bulgaria, Kypros, Viro ja Liettua.

Tämän jälkeen UEFA Nations league lohkot muodostetaan jokaisen liigan sisältä. A, B, C ja D -liigassa on kaikissa neljä lohkoa. C-liigassa se tarkoittaa kolmea neljän joukkueen lohkoa ja yhtä kolmen joukkueen lohkoa. Lohkoarvonta suoritettiin tammikuussa 2018, jolloin Suomen lohkoon päätyivät Viro, Unkari ja Kreikka.

Kansojen liigan lohkovaiheen ottelut pelataan syys-, loka- ja marraskuussa 2018. Lohkon joukkueet kohtaavat toisensa kaksi kertaa (kerran kotona ja kerran vieraissa), joten pelipäiviä on neljän joukkueen lohkoissa kuusi kappaletta.

UEFA Nations League – Suomen otteluohjelma 

Suomen ottelut alkavat Kansojen liigassa 8. päivä syyskuuta ja päättyvät 18. päivä marraskuuta vuonna 2018. Huuhkajien ohjelma on erittäin suotuisa, sillä kolme neljästä ensimmäisestä ottelusta pelataan kotikentällä. Ainoa vieraspelikin on ennakkoon lohkon heikointa joukkuetta, eli Viroa, vastaan. Suomella on erinomainen mahdollisuus ottaa lohkon kärkipaikka haltuunsa avauskierrosten jälkeen.

Päivä Kello Ottelu Pelipaikka
8.9. 19.00 Suomi-Unkari Ratina (Tampere)
11.9. 21.45 Suomi-Viro Veritas (Turku)
12.10. 21.45 Viro-Suomi Tallinna (Viro)
15.10. 21.45 Suomi-Kreikka Ratina (Tampere)
15.11 21.45 Kreikka-Suomi Ateena (Kreikka)
18.11 21.45 Unkari-Suomi Budapest (Unkari)

Löydät lisätietoa otteluiden lipunmyynnistä tästä linkistä.

Miten UEFA Nations League sitten eroaa tähän asti pelatuista harjoitusmaaotteluista? Miksi näissä otteluissa olisi enemmän panosta? Jatka lukemista, niin tämäkin tieto selviää!

Kansojen liiga tarjoaa neljä paikkaa vuoden 2020 EM-kisoihin

Kansojen liigan toimintaperiaatteen mukaan jokaisesta liigasta (A, B, C, D) pääsee yksi maa EM-lopputurnaukseen. Heikot maat eivät joudu karsimaan huippumaita vastaan, vaan kohtaavat playoffs-vaiheessa oman liigatasonsa joukkueita. Kansojen liiga tarjoaakin varmuudella kisapaikan yhdelle UEFA:n heikommista maista.

Lohkovaiheen jälkeen tapahtuu seuraavaa.

Jokaisen liigan lohkovoittajat pääsevät erilliseen playoffs-vaiheeseen, jonka palkintona on lippu EM-kisoihin. Yksi lippu per liiga. Jokaisesta liigasta saadaan siis neljä joukkuetta karsimaan pääsystä UEFA Euro 2020 -kisoihin. Jos lohkovoittaja on jo varmistanut kisapaikan, sen tilalle otetaan liigan seuraavaksi paras joukkue.

Playoffs-vaihe Kansojen liigasta pelataan näin ollen varsinaisen EM-karsinnan jälkeen vuoden 2020 puolella. Lohkovoittajat pelaavat kaksiosaiset semifinaalit ja yksiosaisen finaalin, jonka voittaja kuittaa EM-kisapaikan.

Päästäkseen kisoihin Kansojen liigan kautta, Suomen pitää käytännössä voittaa oma neljän joukkueen lohkonsa (jatkoon voi päästä hyvällä tuurilla myös lohkokakkosena, jos paras joukkue on selviytynyt EM-kisoihin jo karsintojen kautta).  Tämän jälkeen Huuhkajat kohtaisivat jonkun muista C-liigan lohkovoittajista kaksiosaisessa karsinnassa. Ja lopuksi finaalissa toisen C-liigan joukkueen, joka on selvinnyt yhtä pitkälle. Kyseessä on takaportti kisoihin, mutta EM-kisapaikan lunastaminen ei ole helppoa myöskään tätä reittiä.

A-liigan parhaat maat pelaavat lisäksi oman turnauksensa kesällä 2019, jonka voisi nähdä FIFA:n Confederations Cupin vastineena. Sen voittaja kruunataan koko Kansojen liigan mestariksi.

Embed from Getty Images

Kuva: Huuhkajien avainpelaaja Perparim Hetemaj islantilaisten puristuksessa edellisissä MM-karsinnoissa.

UEFA Nations League ei muuta EM-karsintojen ohjelmaa

Kansojen liiga ei aiheuta ihmeempiä muutoksia tuleviin EM-karsintoihin. UEFA Nations Leaguen ottelut pelataan syksyllä 2018, ja EM-karsinnat käynnistyvät vuoden 2019 maaliskuussa. Varsinaiset EM-karsinnat koostuvat kymmenestä pelipäivästä, jotka saadaan pelattua vuoden 2019 aikana.

EM-karsinnat pelataan jatkossakin nykyisellä formaatilla. UEFA:n 55 jäsenmaata jaetaan kymmeneen lohkoon, joiden kaksi parasta joukkuetta pääsee kisoihin. Näin ollen 20 kisapaikkaa jaetaan karsinnoissa entiseen tapaan, ja Kansojen liiga täydentää puuttuvat neljä joukkuetta. Tästä seuraa kuitenkin yksi muutos. Jatkossa myös kisojen järjestäjämaa voi jäädä ulos lopputurnauksesta, koska mitään automaattista paikkaa ei ole enää jaossa.

Kukaan ei varmasti jää kaipaamaan merkityksettömiä harjoitusotteluita, ja UEFA Nations League tarjoaa ennen kaikkea kiinnostavia otteluita samantasoisia joukkueita vastaan.

Ennen Nations Leaguen alkua spekuloitiin kovasti sillä, olisiko Suomen kannattanut hävitä harjoitusotteluita päästäkseen helpoimpaan D-liigaan. Jatkossa tilanne selkiytyy, sillä Kansojen liigan parhaat maat nousevat turnauksen päätteeksi ylempään lohkoon, ja heikoimmat maat tippuvat pykälää alemmas.

Lisätietoa: UEFA Nations League viralliset sivut | Keskustelu Suomen maajoukkueista sekä Kansojen liigasta FutisForum2:lla

Kuva: Flickr / Gustave Deghilage

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Urheilu