UKK osakesijoittamisesta: Lue vinkit aloittelijalle!

ukk-osakesijoittaminen
Tämä sivusto sisältää affiliate- eli kumppanuuslinkkejä. Asialinja voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos rekisteröidyt artikkeleissa mainittuihin palveluihin sivustomme linkkien kautta. Saat lisätietoja mainostamisen periaatteeista info-sivulta.

Tähän artikkeliin on kerätty aloittelijoiden usein kysymiä kysymyksiä osakesijoittamisesta. Jos sinulla on jokin listan ulkopuolinen kysymys, voit ottaa yhteyttä Asialinjaan sähköpostilla. Me vastaamme mielellämme!

Asialinjasta löytyy myös kattava aloittelijan opas osakesijoittamisesta. Kannattaa tutustua siihen. Kyseinen opas ohjaa sinut osakesijoittamisen pariin askel askeleelta. Tässä artikkelissa on käsitelty monia askarruttavia kysymyksiä, jotka eivät kaikki mahdu kyseiseen oppaaseen.

Huom. löydät suosituimmat tunnusluvut

Osakkeiden osto ja myynti

Kysymyksiä liittyen osakkeiden ostoon ja myyntiin.

Millä summalla aloittaa osakesijoittaminen?

Osakesijoittaminen on hyvä aloittaa säästämällä pieni osa palkkatuloista osakkeisiin. Tätä kutsutaan kuukausisäästämiseksi. Summa voi olla esimerkiksi 10 prosenttia käteen jäävästä rahasummastasi.

Entä jos sinulla on jo olemassa säästöjä ja haluat laittaa osan niistä poikimaan? Millä summalla kannattaa ostaa osakkeita? Tämä riippuu riskinottohalukkuudestasi. Mielestäni hyvä nyrkkisääntö on se, että pidä säästötilillä rahaa 2-3 kuukauden menojen varalle. Tällainen puskurirahasto riittää useimpiin yllättäviin menoihin. Kun olet saanut tämän summan kasaan, voit alkaa tallettaa rahaa arvo-osuustilille.

Montako osaketta kannattaa ostaa kerralla?

Aloittelijan kannattaa ostaa kerralla vain muutamaa eri osaketta. On hyvä keskittyä aluksi pieneen määrään yhtiöitä, jotta niiden seuraaminen on helpompaa. Voit myös sijoittaa osakeindeksejä seuraaviin ETF-rahastoihin. Näin sinun ei tarvitse seurata lainkaan yksittäisten osakkeiden kursseja.

Voiko osakkeita ostaa pienellä rahalla?

Kyllä, osakkeita voi ostaa pienellä rahalla. Minimioston raja riippuu välittäjästä ja pörssistä, mutta pääset usein liikkelle jo parin kympin sijoituksilla. Ota kuitenkin huomioon, että sinun on ostettava kokonaisia osakkeita. Jos yhtiön osakkeen hinta on esimerkiksi 52 euroa, tarvitset vähintään 52 euroa sijoitusta varten.

Kannattaako osakkeisiin sijoittaa pieniä summia?

Pienten summien sijoittaminen osakkeisiin ei ole pitkässä juoksussa viisasta, sillä kulujen osuus ostoista nousee tuolloin liian suureksi. Useimmilla välittäjillä on olemassa minimiveloitus prosenteissa ilmoitetun kulun lisäksi. Mitä pienemmäksi ostosumma laskee, sitä suuremmaksi nousee kulujen prosentuaalinen osuus.

Jos minimiveloitus on esimerkiksi 5 euroa, sen osuus olisi 100 euron kaupasta 5 % mutta 50 euron kaupasta peräti 10 %. Pyri tekemään ostoja siten, ettet maksa kuluja yli prosenttia kauppasummasta.

Voiko osakkeita ostaa ilman välittäjää?

Et voi ostaa pörssilistattuja osakkeita ilman välittäjää. Voit kuitenkin sijoittaa listaamattomiin yrityksiin eli yksityisiin osakeyhtiöihin aivan vapaasti. Jos esimerkiksi ystävälläsi on osakeyhtiö, voitte sopia osakekaupoista haluamallanne hinnalla ilman välittäjää.

Milloin osakkeita kannattaa myydä tappiolla?

Osake kannattaa myydä tappiolla, jos uskot sen kurssikehityksen heikkenevän vielä lisää tulevaisuudessa. Jokainen osakesijoittaja tekee virhesijoituksia, mutta fiksu sijoittaja luopuu heikoista sijoituksista nopeasti ennen kuin tappiot kasvavat liian suuriksi.

Tappiolliset myynnit kannattaa ajoittaa sellaisiin vuosiin, jolloin olet saanut myyntivoittoja. Koska tappiot vähennetään voitoista, voit pienentää näin verotaakkaasi.

Yleistä

Seuraavassa on yleisiä kysymyksiä osakesijoittamisesta.

Miten osakkeilla tienaa?

Osakkeilla tienaa kahdella tavalla: niiden arvonnousun ja osinkojen avulla. Osakkeen arvonnousu perustuu sijoittajien näkemykseen, että yhtiö pystyy kasvattamaan sen voitollista tulosta myös tulevaisuudessa. Osingot ovat puolestaan yritysten jakama osuus sen voitosta sijoittajille. Tyypillinen osinkoprosentti on viiden prosentin luokkaa per osake.

Paljonko osakkeet tuottaa?

Osakkeet tuottavat pitkässä juoksussa noin 7-9 prosenttia vuositasolla. Tästä on muistettava vähentää myös sijoittamisen kulut sekä inflaatio, jotka ovat yhteensä 2-3 prosentin luokkaa. Yksittäisen yhtiön osake voi romahtaa konkurssin sattuessa nollaan tai nousta yhdessä vuodessa jopa satoja prosentteja.

Mihin aikaan kuukaudesta kannattaa sijoittaa?

Noin teoriassa parhaat ostopaikat ovat kuukauden viimeiset ja ensimmäiset pörssipäivät. Kannattaa kuitenkin suhtautua tällaisiin teorioihin hyvin suurella varauksella. Kun tarkastellaan markkinoita vuositasolla, parhaat nousut saadaan usein vuoden viimeisellä kvartaalilla ja vuoden alussa. Etenkin kesäkuukaudet ovat hiljaista aikaa lomien vuoksi. Osta siis kesällä ja myy talvella!

Milloin osakkeet voi myydä ja saa vielä osingot?

Jos haluat saada osingot, sinun tulee omistaa osake ennen sen irtoamispäivää. Käytännössä tämä tarkoittaa, että osakkeet on hankittava viimeistään yhtiökokouspäivänä. Tämän jälkeen voit myydä osakkeet. Näet kaikkien suomalaisten pörssiyhtiöiden osingot ja irtoamispäivät osinkokalenterista.

Milloin osakkeen hinta laskee?

Osakkeen hinta laskee, kun sijoittajien näkemys yhtiön tulevaisuudesta heikkenee. Tämä voi johtua esimerkiksi yhtiöön tai sen toimialaan liittyvistä uutisista tai yhtiön julkaisemasta tulosennusteesta. Usein on myös tilanteita, jolloin koko osakemarkkina laskee makrotalouden näkymien vuoksi. Esimerkiksi geopoliittinen kriisi voi saada koko osakemarkkinan laskuun, jolloin osakkeiden hinnat laskevat kaikilla yhtiöillä.

EPS luku

EPS luku tarkoittaa yrityksen tekemää tulosta yhtä osaketta kohden. Lyhenne EPS tulee sanoista earnings per share eli suomennettuna tuotto per osake. EPS luku saadaan jakamalla yhtiön tekemä nettotulos sen osakkeiden määrällä.

Osinkosijoittajat käyttävät EPS-lukua käytetään arvioimaan yhtiön osingonmaksukykyä. Jos osakekohtainen tulos alkaa pienentyä, yrityksen osingonmaksukyky heikkenee väistämättä.

Tämän lisäksi EPS-lukua tarvitaan P/E -luvun laskentaan. P/E -luku on yksi eniten käytetyistä mittareista yrityksen sijoituspotentiaalia arvioitaessa. Siinä osakkeen hinta jaetaan osakekohtaisella tuloksella.

Verotus

Seuraavassa on verotukseen liittyviä kysymyksiä osakesijoittamisesta.

Paljonko osakkeita saa myydä verovapaasti?

Voit myydä kalenterivuoden aikana osakkeita verovapaasti enintään 1000 eurolla. Huomaa kuitenkin, että tähän 1000 euroon lasketaan kaikki myyntisi sijoituksista eli osakkeet, rahastot, kryptovaluutat ja niin edelleen. Jos myyt esimerkiksi osakkeita 600 eurolla ja kryptovaluuttoja 700 eurolla, kokonaissumma ylittää 1000 euroa.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on suomalainen kryptovaluutta- ja talousasiantuntija. Hän on Suomen suurimman kryptovaluutta-aiheisen sivuston, Bitcoinkeskuksen, perustaja ja päätoimittaja. Antti jakaa säännöllisesti näkemyksiään taloudesta ja sijoittamisesta Asialinja.com-sivustolla. Antti on seurannut rahoitusmarkkinoita vuodesta 2010 lähtien keskittyen Yhdysvaltojen markkinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *