USS Indianapolis hai
HistoriaSuositut

Hait söivät USS Indianapolisin miehistön

USS Indianapolis on varmasti yksi 2. maailmansodan tunnetuimpia sotalaivoja. Sen uppoaminen on edelleen Yhdysvaltain laivaston kaikkien aikojen tuhoisin tapahtuma. Myös miehistön kohtalo järkyttää yhä, sillä kymmenet (jopa sadat) merimiehet joutuivat haiden uhreiksi.

Laiva oli myös osallisena yhteen sotahistorian tärkeimmistä operaatioista, sillä se kuljetti hetkeä ennen uppoamistaan Hirošiman atomipommiin tarkoitettuja osia.

USS Indianapolis ja 2. maailmansota

USS Indianapolis valmistui vuonna 1931 ja siirtyi Yhdysvaltain laivaston palvelukseen virallisesti 15. marraskuuta 1932. Alus oli mukana 2. maailmansodan taisteluissa, kun sota syttyi Yhdysvaltain ja Japanin välille vuonna 1941. Tämän aiheutti japanilaisten yllätyshyökkäys Pearl Harborin laivastotukikohtaan. USS Indianapolisin onneksi alus oli suorittamassa Japanin hyökkäyksen aikana muita tehtäviä.

USS Indianapolisista tuli vuonna 1943 Yhdysvaltain 5. laivaston lippulaiva ja se osallistui vuonna 1945 Iwo Jiman sekä Okinawan kuuluisiin taisteluihin. Maaliskuussa 1945 japanilainen lentokone sai pudotettua pommin lähietäisyydeltä Indianapolisin kannelle. Pommi meni koko aluksen läpi räjähtäen aivan sen alapuolella surmaten yhdeksän miehistön jäsentä. USS Indianapolisin sisällä olevat väliseinät estivät tässä kohtaa suurempien tuhojen syntymisen.

Pommin aiheuttamat vahingot pakottivat sen pois taisteluista, joten alus siirtyi San Franciscon lähistöllä olevalle telakalle korjattavaksi.

Salainen tehtävä

Hieman yli 3 kuukautta myöhemmin USS Indianapolis sai yhden 2. maailmansodan salaisimmista tehtävistä. Alus otti mukaansa osia Little Boy-nimellä tunnettuun atomipommiin, joka pudotettiin myöhemmin Hirošimaan kohtalokkain seurauksin. Tämän lisäksi sen mukana oli rikastettua uraania.

USS Indianapolis kuljetti mittaamattoman arvokkaan lastinsa pienelle Tinianin saarelle, joka sijaitsee Filippiinien itäpuolella. Alus otti tämän jälkeen kurssin Guamin kautta kohti Leyten saarta Filippiineillä 28. heinäkuuta 1945. Kyseessä oli noin 1300 merimailin mittainen matka. Pari päivää myöhemmin se kuitenkin kohtasi loppunsa.

USS Indianapolisin uppoaminen

USS Indianapolis sai kohtalokkaan osuman kahdesta japanilaisen sukellusveneen torpedosta 30. heinäkuuta 1945 hieman puolen yön jälkeen. Alus kärsi välittömästi valtavia vahinkoja ja upposi vain 12 minuutissa vieden mukanaan noin 300 merimiestä. Arvioiden mukaan noin 900 henkilöä jäi veden varaan hyvin vähäisin varustein. Heistä vain reilut 300 pelastettiin 112 tuntia myöhemmin.

USS Indianapolisin uppoaminen olisi ollut huomattavasti pienempi katastrofi, jos miehistöä olisi lähdetty pelastamaan heti tapahtuneen jälkeen. Sarja järkyttäviä virheitä johti kuitenkin siihen, että kukaan ei tiennyt aluksen uponneen. Se ehti lähettää nykyisten tietojen mukaan kolme SOS-viestiä, mutta nekin sivuutettiin katastrofaalisin seurauksin.

Alukselle oli myös alun perin pyydetty saattuetta, koska Indianapolisilla ei ollut käytössään tutkaa, jonka avulla se olisi voinut havaita sukellusveneitä. Kaikesta huolimatta se matkusti lopulta yksin. Laivasto jopa nappasi Japanin merivoimien sanoman, jossa se kertoi upottaneensa ison aluksen Indianapolisin reitillä. Tämä viesti kuitenkin kuitattiin japanilaisten yrityksenä houkutella Yhdysvaltain laivasto ansaan.

USS Indianapolis ja hait

Torpedoiskusta selviytyneet joutuivat veden varaan kaaoksen keskellä. Laiva upposi niin nopeasti, että organisoitua pelastautumista oli mahdotonta tehdä. Näin ollen sadat miehistön jäsenet olivat veden varassa ilman pelastusvenettä, ruokaa tai juomaa. Tämän lisäksi monet olivat haavoittuneita aluksen uppoamisen jäljiltä. Sen jälkeen paikalle tulivat hait.

Aluksi hait söivät kuolleet merimiehet, mutta ajan kuluessa ne alkoivat käydä myös elävien kimppuun. Pelastuneet yrittivät pakkautua ryhmiksi pelottaakseen haita, tosin vaihtelevin tuloksin. Hait poimivat meressä kelluvia ja puolustuskyvyttömiä merimiehiä yksi kerrallaan.

Tilanne ajoi monet pelastautuneet hulluuden partaalle. Yksi tärkeä syy tähän oli veden varassa kelluminen ilman juotavaksi kelpaavaa nestettä. Monien itsekuri petti janon ollessa pahimmillaan ja he joivat kielloista huolimatta merivettä. Tämä johti tuskalliseen menehtymiseen.

Osa alkoi kärsiä hallusinaatioista, kun taas toiset yksinkertaisesti luovuttivat ja tekivät itsemurhan. Miehet olivat haiden hyökkäysten lisäksi auringon paahteessa päiväkausia ilman vettä, mikä johti lukemattomiin kuolemiin elimistön pettäessä.

Lopulta pelastuneet löydettiin yli neljä päivää myöhemmin onnekkaasti erään rutiinilennon yhteydessä.

Kapteenin itsemurha

Pelkkä ajatus neljän päivän kellumisesta haiden keskellä on todella puistattava, ja selviytyneet joutuivat käymään näitä tapahtumia läpi koko loppuelämänsä ajan. Osa selvisi siitä paremmin ja osa huonommin.

USS Indianapolisin kohtalo ei jättänyt rauhaan etenkään aluksen kapteenia, nimeltään Charles McVay III. Hän oli yksi pelastuneista, mutta joutui sotaoikeuteen syytettynä aluksen uppoamisesta, kun laivasto haki tapahtuneelle syntipukkia. Yhtenä todistajista oli jopa aluksen upottaneen japanilaisen sukellusveneen kapteeni Mochitsura Hashimoto.

Tämä prosessi tuhosi lopulta McVayn uran sekä aiheutti hänelle valtavia psyykkisiä ongelmia, sillä kuolleiden merimiesten perheet eivät jättäneet kapteenia rauhaan. Kaiken henkisen painolastin lisäksi McVayn vaimo menehtyi tapahtuneen jälkeen syöpään. Masentunut ja yksinäinen kapteeni ampui itsensä vuonna 1968.

McVayn maine puhdistettiin lopullisesti vasta 2000-luvun alussa.

USS Indianapolisin uppoaminen on vielä tänäkin päivänä Yhdysvaltain laivaston kaikkien aikojen tuhoisin tapahtuma. Se on lisäksi historian suurin haiden aiheuttama hyökkäys. Meripetojen osallisuutta kuolemiin on tosin jälkeen päin dramatisoitu, sillä valtaosa uhreista menehtyi muista syistä.

Moni vanhempi elokuvien ystävä muistaa varmasti Tappajahai-elokuvan kohtauksen, jossa Robert Shawn esittämä kapteeni Quint kertoo olleensa yksi USS Indianapolisin kauhuista selviytyneistä henkilöistä. Aiheesta on tehty äskettäin myös elokuva, joka on saanut varsin nihkeän vastaanoton.

Kuva: U.S. Navy photo 80-G-425615 [Public domain], via Wikimedia Commons

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Historia