Valeuutiset - Donald Trump
Sundqvistin Maailma

Beqa Latsabidze auttoi Trumpin presidentiksi tarvitessaan vuokrarahaa

On vuoden 2016 tammikuu ja tietojenkäsittelytieteiden opiskelija Beqa Latsabidze on huonossa jamassa Georgian kylmässä pääkaupungissa Tbilisissä. Beqa jakaa kämpän samaa alaa opiskelevan veljensä kanssa, veljekset eivät tahdo löytää töitä ja rahapula on krooninen. Mitä tehdä? Näin syntyivät valeuutiset.

Sisältöä internetiin! Mitä sisältöä? Yhdysvalloissa kävivät presidentinvaalien esivaalikampanjat kuumina, joten Latsabidzet päättivät hurjapäisesti iskeä tähän rakoon. Koska Hillary Clinton näytti tuossa vaiheessa – pitäisi kai sanoa tuossakin vaiheessa – suurimmalta ennakkosuosikilta oli valinta looginen. Beqa ryhtyi veljensä avustamana suoltamaan erilaisia artikkeleita, päivityksiä ja ylipäätään kaikenlaista sisältöä, jossa Clinton näyttäytyi mahdollisimman hyvässä valossa. Kymmenistä pro-Hillary-sivustoista ainakin Walkwithher.com näyttää olevan jonkun pyörittämänä yhä toiminnassa.

Juttuja varastamalla, leikkaamalla, liimaamalla, värittämällä ja keksimällä tehty ankara työ ei kantanut kunnollista hedelmää. Sivustot eivät lähteneet kunnolla lentoon. Beqalla ei ollut minkäänlaista poliittista motiivia, vaan bisnekseen pakotti persaukisuus. Niinpä hän päätti vaihtaa hevosta lennosta. Tbilisistä alkoi maailmalle pukata Donald Trumpia kannattavia ja hänen vastustajiaan pilkkaavia sivustoja.

Loppu on historiaa. Latzabidzen veljesten keksimät uutiset (tai muiden keksimät ja Georgiasta isolla jakelulla tuutatut) valeuutiset alkoivat levitä kulovalkean tavoin. Esimerkiksi juttu siitä, miten Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto muka uhkasi sulkea maansa rajat Yhdysvaltojen kansalaisilta mikä Trump voittaa vaalit ryöpsähti etenkin Facebookin kautta nopeasti miljoonille amerikkaisille.

“Naurettavaa”, kommentoi Beqa Latsabidze viime marraskuussa Trumpin valinnan jälkeen New York Timesille. “Ei kukaan oikeasti voi[nut] uskoa, että Meksiko sulkisi rajansa. — En kutsu näitä valeuutisiksi, kutsun niitä satiiriksi”, Beqa määritteli.

Esimerkiksi Meksiko-”uutisensa” menestykseen Beqa reagoi loogisesti: hän kirjoitti aiheesta lisää älyttömiä juttuja, Meksiko kutsuisi kaikki kansalaisensa Yhdysvalloista kotiin, jos Trump valitaan ja niin edelleen.

Kun Beqan toiminta alkoi näkyvästi ja kiistattomasti osaltaan vaikuttaa yhdysvaltalaiseen mielipideilmastoon yrittivät eri tahot puuttua asiaan. Koska Beqa ei kunnioittanut minkäänlaisia tekijänoikeuksia saatiin hänen sivustojaan tällä perusteella pois linjoilta ainakin hetkeksi aikaa. Palveluntarjoajia kuitenkin riittää ja henki oli joka tapauksessa päässyt pullostaan vapaaksi. Beqan menestys toi lisäksi hänelle runsaasti kopioijia Georgiassa ja muualla. Kopioitavaa oli sekä metodissa että artikkeleissa itsessään: Beqan tehtailemat valeuutiset jatkoivat elämäänsä muille sivustoille varastettuina.

Beqan tarina on itsessään kiehtova, mutta globaaliin kontekstiin asetettuna se vasta suuria kysymyksiä herättääkin. Kertomus kun tuolla tavalla lähestyttynä kertoo ensisijaisesti Internetistä eikä yhdestä ihmisestä. “En ole keksinyt mitään uutta, kaikkea tällaista on tehty ennenkin”, vähätteli Beqa New York Timesille.

Netinhän oli ideologisesti tai sanoisimmeko utopistisesti ajatellen tarkoitus rakentua paikaksi, jossa yhdenkin tavallisen pulliaisen ääni voi kuulua ohi viihde- ja uutisbisneksen portivartijoiden, yli poliittisten mahtien.

Beqa Latsabidzen ääni kantoi, koska hän etsinnän jälkeen löysi sanottavaa, jota hyvin monet halusivat kuulla. Beqalla ei luultavimmin ollut mitään syvällisempää käsitystä Yhdysvaltain politiikasta, yhteiskunnasta eli ylipäätään kohderyhmästään. Hän ei tiettävästi ollut opiskellut media-alaa eikä hänellä ollut mentoreita tai kontakteja. Mutta hänellä oli paha rahapula.

Ratkaisiko georgialaisen opiskelijan maaninen nettikampanja Yhdysvaltain presidentivaalit? Tuskin sentään ja saman liikeidean oli Beqasta riippumattakin haistanut moni muukin. Silti Beqa Latsabidze on mielestäni kiinnostavampi aihe kuin loputon vääntö siitä, miten Venäjä vaikutti tai ei vaikuttanut presidentivaalin lopputulokseen.

Kenellekään kun tuskin tulee yllätyksenä, että esimerkiksi Vladimir Putin haluaa häikäilemättä muuttaa maailmaa mieleisekseen ja hänellä on mahtavasti resursseja toteuttaa pyrkimyksiään. Sen sijaan maailma, jonka mahtavimman miehen valintaan voi vaikuttaa tbilisiläisen tietoteekkarin tyhjä lompakko on oudompi kuin ennen Internet-vallankumousta osasimme kuvitella.

Beqa on kertonut ansainneensa Trump-bisneksellään parhaimmillaan kuutisen tuhatta Yhdysvaltain dollaria kuukaudessa. Iso raha Georgiassa ylipäätään ja opiskelijalle erityisesti, mutta aivan mitätöntä suhteessa toiminnan näkyvyyteen, levinneisyyteen ja vaikuttavuuteen.

Lähteet: New York Times, The Undefeated.com, New Yorker 22.-28.8. 2017 (artikkeli: Who Owns the Internet, toimittajana Elizabeth Kolbert)

Kuva: Youtube / Buzzfeed

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *