Valioliiga kausiennakko
Kausiennakko

Kausiennakko: Valioliiga 2017/2018

Valioliigakausi 2017/2018 käynnistyy muutaman päivän kuluttua Arsenalin ja Leicesterin kohtaamisella. Kyseessä on historiallinen tapahtuma, sillä Valioliigaa ei ole koskaan aiemmin aloitettu perjantai-iltana. Asialinjan Valioliiga kausiennakko käy seuraavassa läpi tulevan sesongin asetelmat.

Manchesterin seurat mestaruustaistelussa

Valioliigan mestaruus on tälläkin kaudella useiden seurojen ulottuvilla. Yksikään kärkijoukkueista ei erotu mitenkään ratkaisevasti, mutta Manchester City nousee hieman muiden yläpuolelle.

Pep Guardiola teki omat johtopäätöksensä viime kevään pettymyksistä ja sijoitti kesän aikana valtavat rahasummat maalivahtiin sekä puolustuspäähän. Hyökkäyksessä Cityllä on jo liigan vaarallisin kärkipari Aguero & Jesus, joten kokonaisuus näyttää nyt pelottavan hyvältä.

Cityn suurin uhkaaja voi hyvinkin olla naapuriseura United, jonka edellinen kausi päättyi myös pettymykseen kotimaan kentillä. Mourinho johdatti kuitenkin joukkonsa Eurooppa-liigan mestariksi, mikä avasi tien Mestarien liigaan ensi kaudeksi. United sai kentällä aikaan enemmän kuin otteluiden lopputulokset näyttivät, mutta joukkue missasi Zlatanin johdolla valtavan määrän huippupaikkoja. Enemmän kuin mikään muu Valioliigaseura. Nyt viimeistelystä vastaa kovaa jälkeä Evertonissa tehnyt Romelu Lukaku, joka monipuolistaa myös Unitedin hyökkäyspeliä.

Lontoon suurseurat taantumassa

Valioliigan viime kausi oli lontoolaisseurojen näytöstä. Chelsea voitti mestaruuden ja Tottenham teki eniten liigamaaleja. Liljanvalkoiset päästivät myös vähiten maaleja, mutta tämäkään tilasto ei nostanut Tottenhamia sarjan piikkipaikalle. Nyt Lontoota uhkaa kuitenkin taantuma. Chelsean etuna oli viime kaudella Eurocup-rasituksen puuttuminen, mutta nyt Blues on jälleen mukana Mestarien liigassa. Joukkueen materiaali ei ole missään nimessä erityisen laaja, joten pistemenetyksiä on väkisinkin luvassa ylimääräisen rasituksen ja rotaation myötä. Chelsea joutuu myös kauteen ilman Diego Costaa sekä loukkaantuneena olevaa Eden Hazardia. Costan paikkaaja Alvaro Morata (kuvassa) on vielä testaamaton pelaaja Valioliigassa.

Tottenham on ollut viimeiset kaksi kautta lähellä mestaruutta, mutta joutunut aina taipumaan hieman paremmalle joukkueelle. Spursin avauskokoonpano on sarjan eliittiä, mutta sillä ei ole resursseja laajentaa rinkiään Manchester Cityn tavoin. Tottenham joutuu myös pois legendaariselta White Hart Lanelta, mikä saattaa hyvinkin näkyä heikentyneenä kotietuna.

Embed from Getty Images
Kuvassa: Alvaro Moratan sopeutuminen Valioliigaan on kysymysmerkki.

Liverpool ja Arsenal kärkkyvät Mestarien liigan paikkaa

Liverpool ja Arsenal ovat hieman kärkinelikon takana, eikä joukkueilla ole realistista saumaa mestaruustaisteluun. Liverpool on pelannut Jurgen Kloppin johdolla paikoin säkenöivää futista, ja punapaitojen tulokset kärkiseuroja vastaan olivat viime kaudella erinomaisia. Tasaisuus kuitenkin puuttuu, eikä puolustuksen taso kestä vertailua liigan eliittiin.

Arsenalista voidaan sanoa samat sanat. Joukkue pystyy haastamaan liigan kärkiseurat yksittäisissä otteluissa, mistä on osoituksena myös Charity Shield -pokaalin voitto. Tykkimiesten puolustus jää taas kerran kilpailijoistaan jälkeen, ja joukkue on aivan liikaa Alexis Sanchezin varassa. Arsenalin onneksi Alexis näyttäisi jäävän seuraan myös tulevaksi kaudeksi kaikista myyntihuhuista huolimatta. On vaikea nähdä Arsenalin tai Liverpoolin pystyvän riittävään tasaisuuteen 38 ottelun sarjassa.

Everton ja Southampton johtavat ylempää keskikastia

Valioliigan kärkiseurat erottuivat viime kaudella häkellyttävän paljon muista. Sijojen 6 ja 8 ero oli peräti 23 pistettä. Seitsemäntenä ollut Everton jäi kuudennesta sijasta vain kahdeksan pistettä, mutta peliesityksissä ero oli tuplasti suurempi.

Tämä välimatka tuskin kaventuu tulevalla kaudella. Everton menetti 25 maalia tehneen Romelu Lukakun, jonka paikkaaminen on seuran resursseilla vaikeaa. Perässä tuleva Southampton on liikkeellä käytännössä viime kauden avauskokoonpanolla. Tämä kaksikko johtaa tulevalla kaudella haastajien pitkää joukkoa, mutta tasoero terävimpään kärkeen kasvaa entisestään.

Kahden vuoden takainen mestari Leicester päätyi sekavan viime kauden jälkeen sijalle 12. Ketut vahvistuneet hieman ympäri kenttää ja pitäneet toistaiseksi kiinni avainpelaajistaan. Odotettavissa on sijoitus tasaisessa keskikastissa. Viime kaudella sijat 8-13 mahtuivat kahden pisteen sisään, ja tasoerot ovat tänäkin vuonna hyvin pieniä.

West Ham hakee myös uutta nousua masentavan kauden jälkeen. Hammers päätyi lopulta sijalle 12 kiitos hyvän joulu- ja tammikuun, jolloin se keräsi viiden viikon aikana lähes puolet koko kauden voitoistaan. Nyt joukkuetta on vahvistettu kokeneilla pelaajilla, jotka ovat todistaneet tasonsa Valioliigassa. Uusia kasvoja ovat mm. Joe Hart, Pablo Zabaleta, Marko Arnautovic sekä ex-Manchester United hyökkääjä Javier ’Chicarito’ Hernandez.

Embed from Getty Images

Valioliiga kausiennakko – tasainen alempi keskikasti

Sijojen 10-15 maastoon mahtuvat Valioliigassa tasonsa vakiinnuttaneet Stoke ja West Bromwich. Samoilla sijoilla pyörivä Crystal Palace on kuitenkin pykälää mielenkiintoisempi nimi. Turbulenssia täynnä olleiden kausien jälkeen lontoolaisjoukkuetta vetää Frank De Boer, jolla on käytössään nippu potentiaalisia pelaajia. On hyvin mielenkiintoista nähdä, miten De Boerin prinsiipit sopivat joukkueeseen, joka on Sam Allardycen rakentama.

Piskuinen Bournemouth on sementoinut itsensä Valioliigatasolle kahden viime kauden aikana. Cherries oli yksi kevätkauden kuumimmista joukkueista, kiitos Joshua Kingin. Norjalaiskärki viimeisteli vuoden 2017 puolella 13 liigamaalia 16 otteluun. Bournemouth päätyikin viime vuonna esim. Manchester Unitedia korkeampaan maalimäärään. Toisaalta Cherries päästi myös paljon maaleja, joten joukkueen saldoksi kertyikin Valioliigan korkein maalimäärä per ottelu. Bournemouth on vahvistanut rivejään hankkimalla kokeneen Jermain Defoen Sunderlandista, eikä joukkue ole menettänyt yhtään avainpelaajaansa.

Valioliiga kausiennakko – nousijajoukkueet vaikeuksissa

Sijojen 15-20 väliin mahtuu viime kauden kolme heikointa (liigassa säilynyttä) joukkuetta sekä kolme nousijaa.

Swansea pelastui täpärästi putoamiselta, kiitos tammikuussa manageriksi tulleen Paul Clementin. Hän johdatti Swansean mahtavaan loppukiriin, joka huipentui neljään voittoon viidestä viimeisestä liigapelistä. Swans kärsii edelleen heikosta materiaalista, sillä joukkue ei ole saanut kesän aikana vahvistuksia. Tämän lisäksi huipputärkeä Gylfi Sigurdsson on parhaillaan lähtökuopissa.

Nousijajoukkueista todennäköisin menestyjä on Valioliigan vakionimi Newcastle, joka käväisi Championshipin puolella vain yhden kauden ajan. Kokenut manageri Rafa Benitez (kuvassa) lähtee uuteen kauteen pitkälti Championshipin voittaneella joukkueella. Tällä nimilistalla realistinen tavoite on sarjapaikan säilyttäminen.

Embed from Getty Images

Kaksi muuta nousijaa ovat vieläkin suuremmissa vaikeuksissa. Brighton ja Huddersfield ovat ensi kertaa Valioliigassa, eivätkä joukkueet ole vahvistuneet kesän aikana merkittävästi. Brighton on rakentanut joukkuetta hieman maltillisemmin, kun taas Huddersfield on polttanut rahaa useampiin hankintoihin. Molemmat näyttävät edelleen laadukkailta Championship-joukkueilta, joten liigapaikan säilyttäminen olisi hyvä suoritus.

Viime kaudella täpärästi säilyneet Burnley sekä Watford ovat nousijoiden lisäksi tulilinjalla. Watford lähtee kauteen jälleen kerran uuden managerin voimin. Hullista siirtynyt Marco Silva yrittää pitää Hornetit liigassa käytännössä viime kauden joukkueella. Watford vaikuttaa jälleen varsin keskinkertaiselta joukkueelta, jolle putoamiskamppailu tulee tutuksi.

Burnley säilyi monien yllätykseksi Valioliigassa, vaikka sen piti olla vuosi sitten lähes varma putoaja. Joukkueen menestys pohjautui loistaviin kotiotteluihin. Burnley voitti kotonaan 10 ottelua, jota voi verrata esim. Manchester Cityn 11 voittoon tai Manchester Unitedin 8 voittoon. Joukkueen on pystyttävä vastaaviin urotekoihin myös tällä kaudella, tai lopputuloksena on putoaminen sarjaporrasta alemmas. Burnleyn materiaali ei ole viime kaudesta vahvistunut, ja puolustuspäässä on Michael Keanen mentävä aukko.

Sarjan häntäpää on kuitenkin sen verran tasainen, että selkeää ykkössuosikkia putoajaksi ei tällä hetkellä ole.

Julkaisemme myöhemmin Valioliigaa koskevan vedonlyöntioppaan, jossa sarjaan pureudutaan tarkemmin vedonlyöjän näkökulmasta. Lue myös Championshipin kausiopas sekä Kristian Sundqvistin kolumni brittifutiksesta.

Kuva: iStock / Chris Hepburn

Coinmotion

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

3 Comments

  1. […] lukemaan myös nämä Asialinjan artikkelit: Marko Seppälän haastattelu, Valioliigan kausiennakko, FPL-kausiennakko ja FPL draft -formaatin […]

  2. […] lukemaan myös nämä Asialinjan artikkelit: Marko Seppälän haastattelu, Valioliigan kausiennakko, FPL-kausiennakko ja FPL draft -formaatin […]

  3. […] lukemaan myös nämä Asialinjan artikkelit: Marko Seppälän haastattelu, Valioliigan kausiennakko, FPL-kausiennakko ja FPL draft -formaatin […]

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

More in:Kausiennakko