esports CS:GO vedonlyönti
Vedonlyöntiopas

CS:GO vedonlyönti – johdanto

Kilpapelaaminen (eSports, e-urheilu) on ollut valtavassa kasvussa viime vuosina. Kyseessä on konsoli- ja tietokonepelien ammattimainen pelaaminen erilaisissa turnauksissa, joiden rahapalkinnot ovat nousseet jopa satoihin tuhansiin dollareihin. Myös perinteiset urheiluseurat ovat alkaneet muodostaa eSports-joukkueitaan, ja lajin huipulla on myös monia taitavia suomalaispelaajia. Ei mikään ihme, että CS:GO vedonlyönti saa myös yhä enemmän suosiota perinteisempien lajien rinnalla.

Kilpapelaaminen on yhä enemmän esillä myös vedonlyöntimaailmassa, ja eSports on käytännössä jokaisen tunnetun vedonvälittäjän listoilla. Tässä artikkelissa opastetaan lajista kiinnostuneet vedonlyöjät oikeille raiteille CSGO (Counter Strike: Global Offensive) -pelin kautta. Jos kilpapelaamisen perusteet ovat sinulle jo ennestään tuttua, kannattaa siirtyä CSGO -vedonlyönnin jatkokurssin pariin.

CSGO vedonlyönti tarjoaa sijoitusmahdollisuuksia

CSGO vedonlyönti ei eroa merkittävästi perinteisestä joukkueurheilun vedonlyönnistä. Vedonvälittäjien tarjontaan kuuluu tyypillisesti Moneyline, Handicap ja Totals -markkinat. Yleisesti ottaen eSports-markkinassa on vielä varsin vähän viisasta rahaa, ja tästä syystä se tarjoaa jatkuvasti houkuttelevia sijoitusmahdollisuuksia. Myös aloitteleville vedonlyöjille.

Panosrajoitukset vaihtelevat turnauksen mukaan – mediaani on 500 euron luokkaa. Vedonlyöntipörsseissä eSports ei ole ottanut vielä tulta alleen, mutta tarjontaa löytyy lähes kaikilta perinteisiltä bookkereilta. Suomalaisten iloksi myös Veikkaus tarjoaa eSport-vedonlyöntiä!

Lähde liikkeelle HLTV.org sivustolta

Jos CSGO-vedonlyönti ei ole sinulle ennestään tuttua, niin suuntaa osoitteeseen hltv.org. Kyseessä on maailman johtava kilpailullisen CSGO:n seurantaan keskittyvä sivusto. Sen tarjonnasta löytyvät tärkeimmät uutiset, tilastot, tulokset, ilmaiset live-lähetykset, tulevat pelit ja niin edelleen. Käytännössä löydät hltv.org -sivustolta kaiken sen informaation, jota pelien analysointiin tarvitset. Kuten joukkueiden kokoonpanot.

Sivuston etusivulla on päivän pelit listattuna alkamisajan mukaan. Klikkaamalla listaa saat lisätietoja haluamastasi pelistä ja kelaamalla sivua alas päin löydät mm. joukkueiden aiempia kohtaamisia ja edelliset viisi peliä.

CSGO vedonlyönti käsittää online sekä LAN -turnauksia

Turnauksien taustalla ovat erilaiset voittoa tavoittelevat yritykset. Merkittävimpiä turnausjärjestäjiä ovat ESL, Dreamhack, ESEA, Starladder ja Eleague. Ison profiilin turnauksia pelataan suunnilleen kerran kuukaudessa, ja palkintopotit ovat niissä yli 100 000 dollaria. Näiden lisäksi on paljon pieniä turnauksia, joiden kautta joukkueet hakevat menestystä ja pääsylippua isompiin peleihin.

Turnauksia pelataan sekä Onlinessa että LANissa. Online-turnausten rahapalkinnot ovat selvästi pienemmät. Voittajalle voi olla myös tarjolla pelkästään paikka isompaan turnaukseen. Joukkueiden tavoitteena ja prioriteettina ovat LAN turnaukset, joissa usein on isot katsojaluvut sekä live-yleisöä hurraamassa suosikkijoukkueilleen.

CSGO-joukkueen koostumus

CSGO joukkueessa on viisi pelaaja + valmentaja. Vedonlyönnin kannalta on tärkeintä tietää joukkueen IGL eli in-game leader. Kyseinen pelaaja johtaa joukkueen peliä sekä strategiaa. Pelin sisäisiä rooleja määritetään sen mukaan, mitä kukin pelaaja käytännössä tekee. Roolit ovat seuraavat:

AWP on joukkueen tarkka-ampuja.
Entry-fragger pyrkii hakemaan joukkueelle kierroksen ensimmäisen tapon.
Lurker pyrkii sotkemaan vastustajajoukkueen peliä liikkumalla sen sivuille ja taustalle
Support tukee joukkueen peliä ja liikkuu usein entry-fraggerien takana.
Rifler on yleisnimitys pelin rynnäkkökiväärejä (kuten AK-47) usein käyttävälle pelaajalle

Valmentaja vastaa joukkueen harjoittelusta, turnausmenestyksestä, strategioista, aikataulusta, harjoitusotteluista, lennoista, hotelleista, bisneskuvioista ja sponsoreista. Valmentajan tehtävä vaihtelee paljon joukkueiden välillä.

CSGO -turnauksen sisältö ja kartat

Turnausformaatit ovat samanlaisia kuin perinteisissä urheilulajeissa, esim. pallopeleissä. Yleisin tapa on muodostaa alkulohkot, joiden kaksi parasta joukkuetta jatkavat pudotuspeleihin. Lohkoissa ensimmäiset ottelut ovat usein bo1 (best-of-1, eli pelataan vain yksi kartta) mutta pudotuspelit aina bo3 (best-of-3, paras kolmesta kartasta voittaa).

Jokaisen kartan voittaja ratkaistaan paremmuudella 30 kierroksen sarjassa. Kartassa on aina kaksi puolta: hyökkäys ja puolustus. 15 kierroksen jälkeen puolet vaihdetaan. Puoliajan alussa pelataan aina ns. pistoolikierros (eli kierrokset 1 ja 16), jolloin joukkueilla ei ole varaa parempiin aseisiin kuin pistooleihin.

Pelin tunteminen ei ratkaise vedonlyöntimenestystä

CSGO-pelin tuntemisesta on vedonlyönnin kannalta hyvin vähän hyötyä. Voit alkaa siis tutustumaan CSGO-vedonlyöntiin ilman satojen tai tuhansien tuntien taustaa itse pelin pelaamisesta. CSGO on vaivattomin eSports-peli alkaa seurata ja lyödä vetoa, sillä säännöt voi oppia hetkessä livelähetyksiä seuratessa.

Tilastollisen tutkimuksen voi viedä lähestulkoon niin pitkälle kuin vain haluaa, joskin ongelmaksi muodostuu datan hakeminen. Pelin kierrospohjaisuus tekee matemaattisen mallintamisen kuitenkin poikkeuksellisen helpoksi.

Jos kiinnostuit lajista ja alat lyödä CSGO-vetoja, niin suosittelemme vahvasti lukemaan myös CSGO-vedonlyönnin jatkokurssin.

Kuva: Flickr / Ollie Taylor 
Artikkelin sisällössä on auttanut @OnnijL

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *