Vedonlyönnin termistöä: arbitraasi, ylikerroin, tasoitusveto jne.
Tässä artikkelissa käydään läpi tärkeää vedonlyöntiin liittyvää termistöä. Mitä tarkoittaa vedonlyöntisanasto kuten arbitraasi, ylikerroin, tasoitusveto (handicap) tai Kellyn kaava? Jatka lukemista, niin tiedät! Asialinjalta löytyy myös monia muita vedonlyönnin oppaita, jotka ovat suunnattu erityisesti aloittelijoille. Löydät ne kaikki sivuston vedonlyönti-kateogriasta.
Arbitraasi
Arbitraasi on vedonlyönnissä synonyymi sanalle pakkovoittotilanne. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vedonlyöjä voi voittaa (optimaalisella panostuksella) pelikohteen tuloksesta riippumatta.
Esimerkki: tennisottelussa pelaaja A saa kertoimen 2,00 Veikkaukselta ja pelaaja B kertoimen 2,10 Unibetilta. Kyseessä on silloin 2,4% suuruinen arbitraasi, eli pelaajalle olisi tarjolla 1000 euron panostuksella 24 euroa voittoa. Arbitraasin suuruus lasketaan kaavalla 1- (1/kerroin A + 1/kerroin B). Tässä esimerkissä tuloksena olisi 1-(1/2,00 + 1/2,10) = 0,024 = 2,4%.
Kahden eli vaihtoehdon arbitraasissa optimaalinen panos lasketaan seuraavasti:
Panos = (kokonaispanos / kerroin) * (1+arbitraasin suuruus)
Tuhannen euron sijoituksella panosten suhde olisi tässä kohteessa:
Pelaaja A: (1000/2,00) * (1+0,024) = 512 euroa
Pelaaja B: (1000/2,10) * (1+0,024)= 488 euroa
Panostamalla 512 euroa kertoimeen 2,00 ja 488 euroa kertoimeen 2,10 pelaajan tilille palautuu molemmissa tapauksissa 1024 euroa. Voittoa tulee siten 24 euroa eli 2,4% prosenttia kokonaispanoksesta. Arbitraaseja voi syntyä myös kolmen tai useamman eri vaihtoehdon kohteisiin. Silloin laskukaava on hieman monimutkaisempi, mutta idea on sama.
Voiko arbitraaseja hyödyntämällä tehdä rahaa? Kyllä voi. Tarvitset käytännössä niiden etsimiseen apuohjelman, kuten RebelBetting. Tämä johtuu siitä, että arbitraasit ovat usein voimassa vain pari minuuttia.
Ongelmaksi voivat muodostua myös bookkeri- ja sarjakohtaiset panosrajoitukset. Helppoa rahaa ei siis ole olemassa. Arbitraaseilla voi kuitenkin tehdä pientä lisätuloa, kunhan panostus ei kasva liian korkeaksi. Suuremmilla sijoituksilla vedonlyöjä saa pelitililleen nopeammin panosrajoitukset.
Lue laajempi artikkeli aiheesta: Arbitraasivedonlyönti – rahaa ilman riskiä
Tasoitusveto eli handicap
Handicap eli tasoitus on urheiluvedonlyönnin perussanastoa. Moni aloittelija lyö ensimmäiset vetonsa Pitkävetolistan 1X2 -kohteisiin, jotka olivat vuosikausia ainoat pelimuodot Veikkauksen tarjonnassa. Nykyään Pitkäveto on uudistunut vastaamaan ulkomaista pelitarjontaa, ja useimmista kohteista on tarjolla myös tasoitusvetoja.
Tasoituksia käytetään erityisesti koripallon tai amerikkalaisen jalkapallon kaltaisissa lajeissa, joissa piste-erot ovat suuria. Suosikin kerroin olisi monissa otteluissa niin matala, että sen pelaaminen olisi täysin järjetöntä. Harva haluaa myöskään pelata altavastaajaa, jonka voittosaumat ovat muutaman prosentin luokkaa.
Vedonvälittäjä pyrkii tämän vuoksi tarjoamaan tasoitusvetoja, joiden avulla ottelun todennäköisyydet saadaan mahdollisimman lähellä 50-50 tilannetta. Koripallossa heikompi joukkue voi saada esimerkiksi 20 pisteen tasoituksen. Baseballin puolella tasoitukset ovat usein 1-10 pisteen välillä.
Esimerkki: koripallo-otteluun annetaan kertoimet 1,95 – 1,95 tasoitusvedolle 20,5 pistettä pistettä. Jos pelaat ottelun suosikkia, ja kyseinen joukkue voittaa ottelun vähintään 21 pisteen erolla, vetosi osuu. Jos tulos on esimerkiksi 95-80, vetosi häviää. Sama logiikka toimii käänteisesti. Jos pelaat altavastaajaa +20,5 pisteen tasoituksella, vetosi osuisi esimerkiksi 95-80 tuloksella. Jos joukkue häviää vähintään 21 pisteellä, myös vetosi häviää.
Tasoitusvetojen ideana on kirjaimellisesti tasoittaa ottelun lähtökohtia siten, jotta vedonlyöjille voidaan tarjota kiinnostavampia vetoja.
Tasoitusvedoissa täytyy erottaa vielä amerikkalainen ja aasialainen tyyli. Jos vaihtoehtoja on vain kaksi, niin tilanne on edellä kuvattu. Silloin esimerkiksi tasan 20 pisteen tasoitus palauttaa pelaajalle panoksen, jos ottelun voittomarginaali on 20 pistettä. Tämä on tilanne jenkkisarjoissa (MLB, NBA) ja aasialaisissa futistasoituksissa (katso seuraava kappale).
Euroopassa on käytössä myös ”1X2 with handicap” tai ”3-way handicap” -termillä usein kulkevia tasoituksia, eli tasoitusvedossa on kolme vaihtoehtoa: 1, X ja 2. Alla olevassa kuvassa on Veikkauksen tasoitusveto Bayern Munchen-Hoffenheim -otteluun.
Tässä vetomuodossa -1 -vaihtoehto osuu silloin, jos Bayern voittaa ottelun vähintään kahdella maalilla. Jos marginaali on tasan yksi maali, niin tuloksena on X. Vaihtoehto +1 osuu puolestaan silloin, jos Hoffenheim voittaa tai pelaa tasan.
Nämä tasoitukset aiheuttavat usein aloittelijoille ongelmia. Aasialaisessa ja amerikkalaisessa formaatissa (silloin kun vaihtoehtoja on vain kaksi) Bayernin maalin voitto palauttaisi pelaajan panoksen. Alla tarkemmin aasialaisesta tasoituksesta.
Jos olet vedonlyöjänä vielä aloittelija ja opiskelet tässä artikkelissa listattuja termejä, lue ihmeessä tämä artikkeli: 8 tärkeää vinkkiä aloittelevalle vedonlyöjälle.
Aasialainen tasoitusveto
Aasialainen tasoitusveto eroaa hieman edellisestä esimerkistä, mutta perusidea on sama. Kyseessä on tyypillisesti jalkapallossa käytetyt tasoitukset, joissa tarvitaan myös maalien neljännesosia. Koripallon, baseballin ja jenkkifutiksen tasoitukset ovat tyypillisesti puolikkaiden maalein välillä: 5 – 5,5 – 6 – 6,5 – 7 – 7,5 jne.
Jalkapallossa ottelut ovat niin tasaisia, että puolikkaiden maalien väliin tarvitaan myös yksi lisäpykälä. Näin syntyvät aasialaiset tasoitukset, jotka ovat nollasta alkaen: 0 – 0,25 – 0,50 – 0,75 – 1,00 – 1,25 jne. Sama molempiin suuntiin, eli tasoitus voi olla -0,25 sekä +0,25 maalia.
Tasoitus 0 tarkoittaa samaa kuin termi draw-no-bet, eli tasapelin sattuessa panos palautuu. Jotkut bookkerit käyttävät myös jääkiekon puolella lyhennettä ML eli moneyline. Näissä tasoitusvedoissa kannatta olla tarkkana, jos ottelussa on mukana jatkoaika. Vedonvälittäjästä ja lajista riippuen jatkoaika voi myös olla mukana etenkin jääkiekon puolella. Jalkapallossa jatkoaikaa ei ole käytännössä koskaan mukana.
Jos tasoitus on puoli maalia tai esimerkiksi tasan yksi maali, niin tilanne ei eroa edellisen kappaleen koripalloesimerkistä millään tavoin. Neljännesmaalit lasketaan hieman eri tavalla, mutta niidenkin logiikka on loppujen lopuksi hyvin selkeä.
Esimerkki: 100 euron panostus Tottenham -1,25 vetoon tarkoittaa käytännössä sitä, puolet panoksesta sijoitetaan -1,5 tasoitukseen ja puolet -1,0 tasoitukseen. Jos Tottenham voittaa ottelun tasan yhdellä maalilla, niin
a) -1,5 tasoitus häviää
b) -1,0 tasoitus palauttaa panoksen
Lopputuloksena saisit 100 eurosta puolet takaisin. Tässä on 50% prosentin ero siihen, että olisit lyönyt -1,5 tasoitusvedon – silloin koko panoksesi olisi mennyttä. Sama idea toimii myös toiseen suuntaan eli tasoituksissa kuten +0,25 ja +0,75 ja +1,25 ja niin edelleen.
Esimerkki: 100 euron panostus Tottenham +0,25 vetoon kertoimella 2,00 tarkoittaisi käytännössä sitä, että puolet panoksesta sijoitetaan +0 tasoitukseen ja puolet +0,5 tasoitukseen. Jos Tottenham pelaa ottelun tasan,
a) +0 tasoitus palauttaa panoksen
b) +0,5 tasoitus voittaa
Lopputuloksena saisit tilillesi 50 euroa + 50 euroa *2,00 eli yhteensä 150 euroa.
Aasialaiset tasoitusvedot olivat ensin tarjolla vain aasialaisilla vedonvälittäjillä, josta niiden nimi on peräisin. Nykyisin niitä tarjoavat jokseenkin kaikki vedonvälittäjät suurimpiin futissarjoihin. Aasialaiset tasoitukset ovat tulleet mukaan myös lajeihin kuten jääkiekko.
Lue laajempi artikkeli aiheesta: asian handicap sekä muut pelimuodot selitettynä
Ylikerroin ja alikerroin – positiivinen ja negatiivinen odotusarvo
Ylikerroin on voitollisen vedonlyönnin tärkein elementti. Jokainen voittoa tekevä vedonlyöjä pelaa ylikertoimia joko tietoisesti tai tietämättään.
Käytännössä kyse on positiivisen odotusarvon pelikohteesta, joka on pokeripiireissä tuttu termillä +EV (Expected Value). Englannin kielessä termi value bet on myös tuttu monille. Positiivisen odotusarvon pelikohde tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että panostuksella on positiivinen tuotto-odotus. Sen vastakohta on negatiivinen odotusarvo, jonka pelaaminen on pitkässä juoksussa tappiollista toimintaa.
Positiivisen odotusarvon pelikohdetta kutsutaan vedonlyönnissä simppelimmin termillä ylikerroin. Sen laskukaava on yksinkertainen:
Odotusarvo = todennäköisyys * kerroin
Esimerkki: arvioit joukkueen X voittavan futisottelun 50% todennäköisyydellä, ja tarjolla on kerroin 2,10. Kohteen odotusarvo on silloin 0,50 * 2,10 eli 1,05.
Jos odotusarvo on yli 1,00 niin kyseessä on ylikerroin. Jos se on tasan 1, niin kyseessä on +-0 eli break-even kohde. Jos odotusarvo on alle 1,00 niin kyseessä on alikerroin.
Ylikertoimen laskukaava on simppeli, mutta ongelmana onkin oikean todennäköisyyden löytäminen. Urheiluvedonlyönnissä on vain hyviä arvauksia. Moni kohde voi ensin vaikuttaa ylikertoimelta, mutta huomaat arviosi paikkansa pitävyyden vasta pitkässä juoksussa.
Voitolliseen pelaamiseen vaaditaan riittävän tarkan todennäköisyyden lisäksi myös oikea panostus.
Jotkut pitkän linjan ammattilaiset voivat myös pelata voitollisesti ilman tarkan todennäköisyyksien laskentaa. Kaikki voittavat vedonlyöjät arvioivat kertoimen pelattavuuden tavalla tai toisella. Jos pelit ovat pitkässä juoksussa voitollisia, niin riittävän moni kohteista on ollut ylikertoimisia.
Lue laajempi artikkeli aiheesta: mikä on ylikerroin?
Kellyn kaava, kellyn jakaja sekä pelikassa
Termi Kellyn kaava on yksi vedonlyönnin tunnetuimmista laskukaavoista. Se liittyy olennaisesti termiin pelikassa, joka on syytä myös avata tässä kohtaa.
Pelikassalla tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä rahamäärää, jonka pelaaja on siirtänyt muusta elämästä sivuun vedonlyöntiä varten. Pelikassan perustaminen on yksinkertaisesti ensimmäinen toimenpide, joka jokaisen vedonlyöjän on tehtävä. Aloittelevan pelaajan kassa voi olla 100 euroa, ja ammattipelaajan 100.000 euroa. Osakesijoittamisessa käytettäisiin ilmaisua portfolion koko.
Käytännössä jokainen vakavasti vedonlyöntiä harrastanut on tutustunut Kellyn kaavaan jossain vaiheessa uraansa. Sen ideana on optimoida pelikohteeseen asetettu panos, jotta vedonlyöjä tienaisi sijoituksellaan mahdollisimman paljon. Mitä todennäköisempi pelikohde on ja mitä korkeampi odotusarvo, sen enemmän siihen on syytä asettaa panosta. Kellyn kaavan mukaan
Optimaalinen panos = (pk-1) / (k-1)
Kyseisessä kaavassa p on osumistodennäköisyys ja k on tarjottu kerroin. Lasketaan panos esimerkiksi kohteeseen, jossa todennäköisyysarvio on 47% ja tarjottu kerroin 2,20.
Esimerkkipanos = (0,47 * 2,20 – 1) / (2,20 – 1) = 0,034 / 1,20 = 0,0283
Tähän pelikohteeseen kuuluisi Kellyn kaavan mukaan sijoittaa 2,83% pelikassasta, joka olisi esimerkiksi 1000 euron kassalla 28,3 euroa.
Kellyn kaavassa on kuitenkin isoja riskejä. Panostus kasvaa hetkessä valtaviin mittoihin, jos kohteen todennäköisyys ja odotusarvo nousevat. Pelaaja voi saada helposti yli 10% pelisuosituksia. Tällaisessa panostuksessa on isoja riskejä, koska kyse on aina todennäköisyysarvioista. Etenkin kokemattoman vedonlyöjän arvioit voivat olla pahastikin pielessä. Silloin Kelly-panostus tuhoaa pelikassan todella nopeasti.
Myös ammattivedonlyöjät välttävät Kellyn kaavaa sellaisenaan, koska iso virhe yksittäisessä ottelussa voi tuhota voitot kymmenistä muista kohteista. Ratkaisu tilanteeseen on Kellyn jakaja. Kyseessä on yksinkertaisesti luku, jolla Kellyn kaavan ehdottama panos jaetaan sen pienentämiseksi. Tyypillinen jakaja on välillä 4-8.
Äskeisessä esimerkissä panos olisi Kelly/5 -jakajalla 2,83% / 5 = 0,57%.
Kellyn kaavaa ei voi missään nimessä suositella aloittelijoille. Sen käytössä kannattaa noudattaa suurta varovaisuutta ja suurta jakajaa, vaikka olisikin kokeneempi vedonlyöjä.
Expected goals (xG) eli fair score
Termi xG on alkanut yleistyä yhä enemmän jalkapallon parissa viime vuosina. Se liittyy vedonlyöntiin epäsuorasti, sillä xG on menetelmä ottelutapahtumien arviointiin. Suurin osa vedonlyöjän käyttämästä työajasta kuluu yleensä otteluiden analysointiin ja taustatyöhön. Kun kaikki duunit on tehty, todennäköisyysarvioiden teko ja vetojen jättäminen on huomattavasti pienempi urakka.
Jokainen aktiivinen palloilulajien vedonlyöjä seuraa tavalla tai toisella yhtä tai useampaa sarjaa. Betsarin on arvioitava joka kierros otteluiden tapahtumat, ja tehtävä niiden perusteella korjauksia sarjan rankingiin. Tässä kohtaa mukaan astuu xG eli expected goals, jota kutsutaan myös termillä fair score. Ideana on muuttaa ottelutapahtuvat numeeriseen muotoon, jolloin niitä voidaan tilastoida ja tutkia laajemmin.
Ottelun Tottenham-Newcastle xG voisi olla esimerkiksi 1,90-1,20. Arvion mukaan Tottenham loi ottelussa maaliodotusta 1,90 maalin verran ja Newcastle 1,20 verran. Jos tämä peli olisi päättynyt tulokseen 1-1, niin xG luvut näyttäisivät Tottenhamin olleen todellisuudessa huomattavasti parempi. Niiden mukaan ottelun kokonaismaalimäärän olisi kuulunut olla itse asiassa 3,10 maalia, joka on myös reilusti enemmän kuin 1-1 tulos antaa ymmärtää.
Fair score / xG kertoo numeroiden avulla vedonlyöjälle, mitä ottelussa oikeasti tapahtui. Numerot saadaan aikaan arvottamalla jokainen pelitilanne. Esimerkiksi veto kaukaa voi olla 0,05 maalia. Kulmapotkun arvo voisi olla 0,10 maalia. Yksin läpi tilanne voisi olla jopa 0,60 maalia, ja niin edelleen. Mitä vaarallisempi tilanne, sen suurempi xG -arvo.
Tämä laskentamalli on myös avainasemassa livevedonlyönnissä. Betsarin on laskettava ottelussa kertyneitä maalitilanteita, ja verrattava sitä lähtöarvioon. Näyttääkö maaliodotus kehittyvän selkeästi hitaammin vain nopeammin kuin odotettua? Jos xG kasvaa esimerkiksi ennakoitua hitaammin, alle X -maalin vedot eli “underit” ovat sillon todennäköisesti pelikelpoisia.
Nykyisin xG:n hallinta ja tilastointi on osa lähes kaikkien ammattilaisten työvaiheita. Jos haluat oppia aiheesta lisää, lue tämä Asialinjan artikkeli: maaliodottaman (xG) laskenta jalkpallossa.
Kuva: Football.ua [CC BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons, Pexels